Connect with us

Administratie

Delegație a primăriei Ovidiu, în vizită oficială la Iași, la Simpozionul ”Ovidius 2000”

Maria Ionescu

Publicat

la data de

În contextul anului centenar, dar și al împlinirii a 2000 de ani de la moartea poetului Publius Ovidius Naso, Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza”, din Iași, a organizat în data de 29 noiembrie,  Simpozionul ”Ovidius 2000”. Cu acest prilej, o delegație a  primăriei orașului Ovidiu, condusă primarul George Scupra, a fost invitată să participe la evenimet, pentru a prezenta rezultatele bimilenarei ovidiene din orașul Ovidiu.

Din membrii delegați au făcut parte și Doru Cumpănașu, viceprimarul orașului Ovidiu, Moceanu Mihai, arhitectul șef și sculptorul basarabean Vladlen Babcinețchi, cel care a realizat ansamblul statuar ”Poet Ovidiu”. Aceștia au fost primiți în cadru oficial, la primăria Iași, de către viceprimarul Gabriel Vasile Harabagiu, moment în care au fost prezentate proiectele orașului Ovidiu și au fost discutate premizele unei colaborări instituționale cu privire la evenimentele culturale ce vor avea loc în orașul Ovidiu anul viitor, în cadrul cărora vor participa reprezentați ai Universității ”Alexandru Ioan Cuza” și ai primăriei Iași.

A urmat vizita oficială la universitate, unde delegația a fost primită de prorectorul pentru relații internaționale, prof. dr. Henri Luchian. În cadrul acestei întruniri au fost evidențiate realizările primăriei Ovidiu în anul ovidian și a fost prezentat protocolul de colaborare dintre orașul Ovidiu și Universitatea ”Ovidius”, care în ultimii ani a reprezentat un real succes pentru comunitatea noastră (astfel a fost realizat primul radio al elevilor cu circuit închis, la Liceul Tehnologic ”Ion Podaru”, a fost organizat Simpozionul ”Ovidienii”, ediția I și a II-a și în cadrul înfrățirii orașului Ovidiu cu orașul Sulmona, au fost realizate acțiuni comune). S-a creat o punte de legătură cu universitatea din Iași și astfel anul viitor, în cadrul Simpozionului ”Ovidienii”, ediția a III-a, reprezentanți ai Universității ”Alexandru Ioan Cuza”, dar și din alte țări vor fi prezenți în orașul Ovidiu.

Simpozionul ”Ovidius 2000” s-a bucurat de prezența unor importante personalități din mediul cultural și universitar ieșean: prof. dr. Traian Diaconescu (Facultatea de litere, departamentul limbi străine, limbi clasice și romanice) care a lansat cartea ”Ovidiana-Ars Moriendi”, sub egida editurii Junimea, conf. dr. Dana Bădulescu (prodecan al Facultății de litere), conf. dr. Marius Tiberius Alexianu, prof. dr. Eugen Munteanu (catedra de românistică), prof. dr. Nelu Zugravu (Facultatea de istorie, departamentul istorie veche și arheologie)  și reprezentați ai consulatului Italiei din Iași.

Alocuțiunea primarului George Scupra a inclus, pe lângă dezbaterea pe temă ovidiană, legată de viața și opera poetului Ovidius și legăturile acestuia cu orașul Ovidiu, o prezentare a orașului, dar și a ansamblului statuar ”Poet Ovidiu”, care a fost dezvelit în data de 28 noiembrie 2018.

În an centenar am reușit să dăm o identitatea orașului nostru. Acum cu mândrie putem să vorbim oriunde în țară, dar și în afara ei,  despre Ovidiu orașul – Ovidiu poetul. Suntem în Iași, un oraș cu puternică încărcătură culturală și totodata unul dintre cele mai frumoase orașe din țară, în plină dezvoltare, dar vreau să punctez faptul că oriunde voi merge, voi afirma cu bucurie că OVIDIU ESTE PATRIA MEA!” (fragment din alocuțiunea domnului primar George Scupra).

Prezent la eveniment, sculptorul Vladlen Babcinețchi a vorbit despre opera sa din orașul Ovidiu: ”Ansamblul statuar <<Poet Ovidiu>> este opera mea de suflet, cu o puternică încarcătură culturală, istorică.  S-a creat o relație de prietenie cu domnul primar din Ovidiu, reușind să lăsăm moștenire generațiilor viitoare un monument ce va marca cultura dobrogeană și chiar națională.”

Delegația din Ovidiu, alături de sculptorul basarabean, au fost invitați și la recepția organizată de Ambasada României la Chișinau, în data de 30 noiembrie. Din motive obiective, primarul George Scupra, nu a putut onora invitația, având programate în agenda de lucru evenimente dedicate zilei de 1 Decembrie, pentru comemorarea celor 97 de eroi ai orașului Ovidiu, căzuți pe fronturile de luptă, în cele două războaie mondiale. Astfel, la Chișinău a fost prezent sculptorul Vladlen Babcinețchi, care a prezentat în cadrul acestui eveniment ansamblul statuar din Ovidiu.

 

 

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă
Apasă pentru a comenta

Trebuie să te autentifici pentru a scrie un comentariu Login

Lasă un răspuns

Administratie

De astăzi, județul Constanța și Cantabria din Spania sunt regiuni înfrățite

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Astăzi, 12 decembrie 2018, Marius Horia Țuțuianu, președintele Consiliului Județean Constanța și Miguel Ángel Revilla Roiz, președintele Comunității Autonome Cantabria, au semnat Declarația de Voință între Comunitatea Autonomă Cantabria din Regatul Spaniei și Județul Constanța pentru promovarea relațiilor de prietenie și colaborare între cele două regiuni. La această ceremonie au mai participat Rafael de la Sierra González, consilier al Președinției și Justiției, Guillermo Blanco Gómez, director al cabinetului Președintelui Cantabriei, Paula Fernández Viaña, director al Cabinetului Ministrului Administrației și Justiției, precum și  Marian Popescu, Consulul General al României la Bilbao.

 ”Acestă Declarație de Voință are o puternică semnificație și reprezintă dovada clară a relațiilor de prietenie dintre Comunitatea Autonomă Cantabria din Spania și județul nostru. Experiența autorităților din Cantabria din domenii precum administrația publică, învățământ și cercetare, educație, agricultură sau economie reprezintă un avantaj deosebit de important. Sunt convins că împreună cu reprezentanții Guvernului din Cantabria vom identifica și aplica proiecte transfrontaliere comune, benefice pentru ambele comunități pe care le reprezentăm” , a declarat președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu.

La rândul lor, autoritățile din Cantabria susțin că această declarație de voință reprezintă primul pas important pentru dezvoltarea relațiilor de colaborare.

 ”Viitorul se construiește pe baza schimburilor interumane și administrative. Este important să ne cunoaștem pentru a putea construi împreună și pentru a dezvolta proiecte benefice pentru ambele regiuni. Asemănările dintre cele două zone geografice ne permit să avem relații comerciale și de prietenie, dincolo de acest document. Cu ocazia acestei înfrățiri îmi doresc ca tot mai mulți locuitori ai Cantabriei să meargă la Constanța și constănțenii să ne viziteze în număr cât mai mare. Cu siguranță acesta este începutul unei îndelungate relații de colaborare și prietenie între cele două regiuni” , a declarat președintele Comunității Autonome Cantabria, Miguel Ángel Revilla Roiz.

În perioada următoare vor fi organizate mai multe sesiuni de lucru și schimburi de experiență, astfel încât să se poată identifica oportunități concrete de colaborare între cele două regiuni precum și domeniile prioritare de acțiune.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Cerere de demolare a unor clădiri din curtea Spitalului Municipal Constanța. Claudiu Palaz: “Toată zona este un focar de infecție”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Claudiu Iorga Palaz, vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, informează că, astăzi, a depus cerere în vederea obținerii autorizației de demolare a unor clădiri din incinta Spitalului Municipal Constanța, respectiv din zona Policlinicii 2 Constanța.

“Toată zona este un focar de infecție”, scrie Palaz pe contul său de Facebook.

Iată mesajul complet:

“Azi am depus cererea pt AUTORIZAȚIA DE DEMOLARE a unor clădiri din curtea spitalului municipal (ZONA POLICLINICA 2), clădiri aflate în imediata vecinătate a instituțiilor medicale constănțene. TOATĂ ZONA ESTE UN FOCAR DE INFECȚIE, după cum se poate observa din fotografii. CLĂDIRILE SUNT DIN ANUL 1940!!! Sunt într-o stare avansată de degradare! DE CE A FOST NEVOIE SA TREACĂ ATITA TIMP FĂRĂ SA DE DEMOLEZE ȘI ZONA SA FIE UN FOCAR DE INFECȚIE?! Ce au făcut cei responsabili din fosta conducere CJC? Au dormit sau au avut interese pentru a lasă zona în paragină!? După demolare se va pune pământ vegetal și gazon! Așa cum este NORMAL și civilizat! Concluziile le trageți singuri dumneavoastră!”

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

(video) Comuna Peștera s-a transformat în tărâmul de basm al copilăriei

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Comuna Peștera se transformă, la fiecare început de decembrie, în tărâmul de basm al celor mici, dar și al celor mai mari dintre locuitorii județului Constanța, în locul unde toți cei care vizitează Parcul Bucuriei se simt bine. De aici, sărbătorile capătă o semnificație specială.

Peștera este și în acest an locul unde poți să afirmi cu tărie că pregătirile pentru sărbători întrec toate așteptările, locul unde comunitatea este unită și oamenii cu suflet frumos își găsesc fericirea în milioanele de beculețe colorate. De asemenea, Peștera este locul unde pentru cei care coordonează activitatea administrativă zâmbetele copiilor reprezintă cel mai important lucru din lume. Mii de luminiţe au dat, zilele trecute, startul Sărbătorilor de iarnă, atunci când Parcul Bucuriei s-a transformat în tărâmul poveștilor copilăriei, acolo unde Moș Crăciun, oamenii de zăpadă, dar și îndrăgitele personaje din desenele animate ale copilăriei noastre au devenit cei mai buni prieteni ai celor mai mici locuitori din comuna Peștera. Altfel spus, și în acest an comuna Peştera se remarcă prin feeria luminilor colorate, a colindelor dar și prin promovarea tradițiilor sărbătorilor de iarnă.

“Poate că aici nu este cel mai frumos loc din lume, dar cu siguranță aici sunt cei mai frumoși, cuminți, ascultători și isteți copii, iar magia sărbătorilor de iarnă se simte altfel de la Peștera. Noi știm asta, la fel și oamenii care ne vizitează și apreciază ceea ce facem”, se mândrește Marius Liviu Petre, primarul comunei Peștera cu micii locuitori.

Pentru a vă convinge că ceea ce am afirmat este real, vă invităm să urmăriți și imaginile magice de la Peștera:

Parcul din centrul localității este îngrijit tot timpul anului cu mare atenție, la fel și locurile de joacă amenajate pentru cei mici. Rezultatul este uimitor, Parcul Bucuriei atrage anual mii se oameni care se relaxează și petrec timp frumos la aer curat.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: