Connect with us

Administratie

Delegație a primăriei Ovidiu, în vizită oficială la Iași, la Simpozionul ”Ovidius 2000”

Maria Ionescu

Publicat

la data de

În contextul anului centenar, dar și al împlinirii a 2000 de ani de la moartea poetului Publius Ovidius Naso, Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza”, din Iași, a organizat în data de 29 noiembrie,  Simpozionul ”Ovidius 2000”. Cu acest prilej, o delegație a  primăriei orașului Ovidiu, condusă primarul George Scupra, a fost invitată să participe la evenimet, pentru a prezenta rezultatele bimilenarei ovidiene din orașul Ovidiu.

Din membrii delegați au făcut parte și Doru Cumpănașu, viceprimarul orașului Ovidiu, Moceanu Mihai, arhitectul șef și sculptorul basarabean Vladlen Babcinețchi, cel care a realizat ansamblul statuar ”Poet Ovidiu”. Aceștia au fost primiți în cadru oficial, la primăria Iași, de către viceprimarul Gabriel Vasile Harabagiu, moment în care au fost prezentate proiectele orașului Ovidiu și au fost discutate premizele unei colaborări instituționale cu privire la evenimentele culturale ce vor avea loc în orașul Ovidiu anul viitor, în cadrul cărora vor participa reprezentați ai Universității ”Alexandru Ioan Cuza” și ai primăriei Iași.

A urmat vizita oficială la universitate, unde delegația a fost primită de prorectorul pentru relații internaționale, prof. dr. Henri Luchian. În cadrul acestei întruniri au fost evidențiate realizările primăriei Ovidiu în anul ovidian și a fost prezentat protocolul de colaborare dintre orașul Ovidiu și Universitatea ”Ovidius”, care în ultimii ani a reprezentat un real succes pentru comunitatea noastră (astfel a fost realizat primul radio al elevilor cu circuit închis, la Liceul Tehnologic ”Ion Podaru”, a fost organizat Simpozionul ”Ovidienii”, ediția I și a II-a și în cadrul înfrățirii orașului Ovidiu cu orașul Sulmona, au fost realizate acțiuni comune). S-a creat o punte de legătură cu universitatea din Iași și astfel anul viitor, în cadrul Simpozionului ”Ovidienii”, ediția a III-a, reprezentanți ai Universității ”Alexandru Ioan Cuza”, dar și din alte țări vor fi prezenți în orașul Ovidiu.

Simpozionul ”Ovidius 2000” s-a bucurat de prezența unor importante personalități din mediul cultural și universitar ieșean: prof. dr. Traian Diaconescu (Facultatea de litere, departamentul limbi străine, limbi clasice și romanice) care a lansat cartea ”Ovidiana-Ars Moriendi”, sub egida editurii Junimea, conf. dr. Dana Bădulescu (prodecan al Facultății de litere), conf. dr. Marius Tiberius Alexianu, prof. dr. Eugen Munteanu (catedra de românistică), prof. dr. Nelu Zugravu (Facultatea de istorie, departamentul istorie veche și arheologie)  și reprezentați ai consulatului Italiei din Iași.

Alocuțiunea primarului George Scupra a inclus, pe lângă dezbaterea pe temă ovidiană, legată de viața și opera poetului Ovidius și legăturile acestuia cu orașul Ovidiu, o prezentare a orașului, dar și a ansamblului statuar ”Poet Ovidiu”, care a fost dezvelit în data de 28 noiembrie 2018.

În an centenar am reușit să dăm o identitatea orașului nostru. Acum cu mândrie putem să vorbim oriunde în țară, dar și în afara ei,  despre Ovidiu orașul – Ovidiu poetul. Suntem în Iași, un oraș cu puternică încărcătură culturală și totodata unul dintre cele mai frumoase orașe din țară, în plină dezvoltare, dar vreau să punctez faptul că oriunde voi merge, voi afirma cu bucurie că OVIDIU ESTE PATRIA MEA!” (fragment din alocuțiunea domnului primar George Scupra).

Prezent la eveniment, sculptorul Vladlen Babcinețchi a vorbit despre opera sa din orașul Ovidiu: ”Ansamblul statuar <<Poet Ovidiu>> este opera mea de suflet, cu o puternică încarcătură culturală, istorică.  S-a creat o relație de prietenie cu domnul primar din Ovidiu, reușind să lăsăm moștenire generațiilor viitoare un monument ce va marca cultura dobrogeană și chiar națională.”

Delegația din Ovidiu, alături de sculptorul basarabean, au fost invitați și la recepția organizată de Ambasada României la Chișinau, în data de 30 noiembrie. Din motive obiective, primarul George Scupra, nu a putut onora invitația, având programate în agenda de lucru evenimente dedicate zilei de 1 Decembrie, pentru comemorarea celor 97 de eroi ai orașului Ovidiu, căzuți pe fronturile de luptă, în cele două războaie mondiale. Astfel, la Chișinău a fost prezent sculptorul Vladlen Babcinețchi, care a prezentat în cadrul acestui eveniment ansamblul statuar din Ovidiu.

 

 

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Administratie

Viceprimarul Babu s-a apucat de pictat în parcuri!

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Constanța ne anunță că parcul din Poarta 6 a fost din nou scena pe care zeci de copii de toate vârstele au ținut să-și etaleze talentul în pictură, să-și lase imaginația și creativitate libere și să se exprime prin limbajul culorilor. Însoțiți de părinți, bunici ori prieteni, micuții au pus imediat mâna pe pensule, și-au împărțit vopselurile și au trecut la treabă, extrem de entuziasmați. Şotronul, harta României, omizi cu cifre, toate au fost pictate în culori, de mâinile lor dibace, pe aleile parcului. Acțiunea face parte din proiectul educativ “Constanţa veselă – desene pe asfalt” ce a fost iniţiat de Asociaţiile Youth Vision şi Creative+, cu sprijinul Primăriei Constanţa.

„Tinerii voluntari s-au reîntos în parc pentru a finaliza desenele pe asfalt începute în urmă cu două săptămâni și, cel mai important, au readus la viață cele două tobogane din ciment, locurile de joacă aflate în preferințele celor mai mulți copii care locuiesc în zonă. Acestea erau vandalizate cu diverse mesaje de artiștii stradali, iar după ce au fost curățate și viu colorate, voluntarii au scris mesajul “I love my CT”, în semn de iubire pentru Constanţa“, spun cei de la Primărie.

Babu a lăsat fotoliul de la Primărie pentru a desena alături de copii

Din informarea Primăriei ne-a captat atenția prezența viceprimarului Constanței, Dumitru Babu, care s-a alăturat inițiativei de a transforma parcurile din Constanța în locuri vesele și pline de culoare și astfel, cei doi au pictat figurinele și a vopsit toboganele, cot la cot cu voluntarii și copiii prezenți la acțiune.

Proiectul “Constanţa veselă – desene pe asfalt” a luat naştere din dorinţa de a stimula mişcarea, de a-i motiva pe copii să se joace în aer liber, dar şi de a da o alternativă la timpul petrecut în faţa calculatorului sau a telefonului. La acțiune a fost prezent și deputatul George Vișan. Organizatorii anunță că acțiunile de acest gen vor continua şi în alte parcuri din oraş care se vor transforma astfel într-un tărâm magic, plin de jocuri și culoare.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Restricții de circulație în centrul Constanței. Vezi de ce!

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Constanța se pregătește de sărbătoare. Tenismena constănțeancă Simona Halep prezintă mâine trofeul de la Wimbledon în cadrul unui ceremonii care debutează la ora 17:00, la Sala Sporturilor din Constanța. Prima parte a evenimentului se va desfășura la bordul unui autobuz etajat pe traseul bulevardul Tomis – strada Termele Romane – bulevardul Regina Elisabeta-Piața Ovidiu. Astfel, sâmbătă, 20 iulie, între orele 08:00 – 17:00, se vor lua măsuri de restricționare a accesului în parcarea din fața Sălii Sporturilor din Constanța. De asemenea, în intervalul orar 16:00 – 18:00, circulația autovehiculelor va fi restricționată după cum urmează:

– pe bulevardul Tomis, începând cu zona „Capitol”, pe sensul de deplasare spre intersecția cu strada Traian ( zona „Lupoaică”) și pe strada Traian până la intersecția cu strada Termele Romane (sensul giratoriu din acea zonă);

– pe strada Traian – intrarea spre piața Ovidiu.

„Vă invităm pe toți, constănțeni sau turiști, cu mic, cu mare, să o întâmpinăm pe campioana noastră! Haideți să-i arătăm Simonei cât de mult o iubim!“, spun cei de la Primăria Constanța.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Noi coșuri de gunoi, amplasate în Constanța. Primăria face apel la cetățeni: păstrați curățenia!

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Constanța, prin Serviciul Amenajări Urbane, anunță că a continuat să monteze și în această săptămână coșuri noi de gunoi. În acest sens, au fost amplasate peste 100 de coșuri în mai multe zone ale orașului: bulevardul Mamaia, bulevardul Ferdinand, aleea Mălinului sau în curtea Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Apostol Andrei”. Până acum, în anul 2019, au fost montate 2.400 de coșuri metalice de gunoi și 200 de dispozitive pentru deșeuri canine.

„Coșurile de gunoi stradale sunt indispensabile într-o societate modernă. La fel de importantă este și educarea cetățenilor pentru a le folosi. Prezența coșurilor de gunoi în toate cartierele municipiului este, cu siguranță, esențială în păstrarea curățeniei orașului. Acesta este motivul pentru care facem din nou apel la constănțeni să nu mai arunce gunoaie la întâmplare, să păstreze curățenia și să nu mai lase urme pe unde trec. Persoanele surprinse că aruncă deșeuri pe spațiul public vor fi sancționate cu amenzi cuprinse între 400 și 800 de lei. Doar împreună putem avea un oraș curat și frumos, prin care să ne plimbăm cu plăcere“, spun cei de la Primărie.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: