Connect with us

Politica

Deputatul Huțucă (PNL) îi cere premierului DEBLOCAREA construirii Spitalului Regional de la Constanța

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Bogdan Huțucă, președintele PNL Constanța, în calitate de deputat în Parlamentul României îi cere premierului Viorica Dăncilă deblocarea construirii Spitalului Regional de la Constanța. Huțucă transmite ca județul Constanța să NU mai fie tăiat de pe harta investițiilor în sănătate și susține că este absolut necesar ca premierul să precizeze când urmează a fi construită unitatea medicală mult promisă pentru județul Constanța, știut fiind faptul că Spitalul Județean este suprasolicitat. Mai mult, parlamentarul liberal vrea să știe și ce loc ocupă această investiție pe lista priorităților guvernamentale.

Redăm integral comunicatul semnat de Bogdan Huțucă, președintele PNL Constanța:

Județul Constanța dispune de o infrastructură sanitară precară, cu spitale vechi, slab echipate și, de cele mai multe ori, neîncăpătoare pentru numărul mare de pacienți, mai ales pe perioada sezonului estival. De aceea, necesitatea construirii unui spital regional la Constanța este o prioritate pentru județul nostru, mai ales în condițiile în care vedem cu toții că Spitalul Județean este depășit și neperformant din punct de vedere medical, iar nemulțumirile constănțenilor legate de serviciile medicale publice sunt uriașe și justificate.

În acest sens, în calitate de deputatat PNL de Constanța, am adresat un set de întrebări premierului Viorica Dăncilă, în speranța că astfel Guvernul nu va mai tăia Constanța de pe harta investițiilor în sănătate și va debloca într-un final consturirea spitalului regional.

I-am solicitat pe această cale premierului să precizeze când urmează a fi construit Spitalul Regional de Urgență Constanța și cu ce fonduri, ce loc ocupă această investiție pe lista priorităților guvernamentale, ce secții și ce capacitate va avea etc. În total, au fost 35 de întrebări legate de subiect pentru a mă asigura că Executivul ia în serios acest proiect.

Din păcate, răspunsul Guvernului mi-a confirmat bănuielile că proiectul este la nivel de vorbe, iar Memorandumul semnat privind identificarea alternativelor necesare pentru construcția spitalului regional de urgență Constanța a rămas la nivel de hârtie. Singura precizare a Executivului a fost că „s-a considerat necesară organizarea unui grup tehnic de lucru constituit la nivelul Ministerului Sănătății pentru stabilirea pașilor necesari în vederea realizării obiectivului”.

Ne așteptăm, însă, ca măcar în Bugetul pe anul 2019 statul să asigure sursele de finanțare pentru partea care revine Guvernului român, ca o ultimă speranță pentru constănțeni că într-o bună zi ar putea beneficia și ei de servicii medicale de calitate.

De asemenea, vă prezentăm și documentele care stau la baza comunicatul remis redacției de către parlamentarul constănțean

Download (PDF, 68KB)

 

Download (PDF, 123KB)

 

Download (PDF, 54KB)

 

NOTĂ! La sfârșitul lunii martie 2018, Horia Marius Țuțuianu, președintele Consiliului Județean Constanța anunța că a discutat cu premierul Viorica Dăncilă, cu ministrul Sănătății, cu ministrul Finanțelor Publice și vor mai exista astfel de întâlniri, întâlniri care vor avea ca tema construirea Spitalului Regional de la Constanța. Care au fost concluziile discuțiilor, citiți într-un articol “Ordinea.ro”.

Președintele CJ Constanța, promisiuni pentru Spitalul Regional. Ia în calcul un credit pe 25 de ani!

Spital public – privat construit de turci

De asemenea, Sorina Pintea, actualul ministru al Sănătății a vorbit, în luna în octombrie 2018 despre construirea unui spital public – privat la Constanța. Atunci, ministrul informa opinia publică asupra faptului că discuțiile cu turcii care vor finaliza textul parteneriatului în termen de două luni.

Concret, Ministerul Sănătății din Turcia va oferi autorităților române un proiect pentru construirea spitalului regional din Constanța, urmând ca guvernul român să asigure finanțarea acestuia. Decizia a fost luată în timpul vizitei pe care premierul Viorica Dăncilă a efectuat-o în Turcia, în luna octombrie 2018, prilej cu care s-a semnat și un memorandum în domeniul sănătății pentru încurajarea reciprocă a investiţiilor în sectorul sanitar.

În urma discuțiilor purtate de premierul Viorica Dăncilă cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, pentru construirea Spitalului Regional de la Constanța partea turcă s-a angajat să ofere proiectul unui spital ultramodern, de cel puțin 1000 de locuri. Potrivit senatorului PSD de Constanța, Nicolae Moga, “partea turcă vine cu proiectul spitalului, gata făcut, cel mai modern spital, iar Constanța vine cu terenul, acesta fiind identificat și aprobat de mult”. Finanțarea va fi asigurată de la bugetul statului român iar, după construire, spitalul regional va rămâne la Ministerul Sănătății sau la Consiliul Județean Constanța.

Iată declarațiile:

Spital public-privat, la Constanța! Discuțiile pentru încheierea parteneriatului cu turcii au început

sursa foto: evz.ro

Comments

comments

Politica

Românii din Diaspora votează deja pentru turul II al alegerilor prezidențiale

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

203 români au votat în primele şapte ore de la deschiderea secţiilor de votare din străinătate pentru cel de al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, potrivit datelor Biroului Electoral Central.

Astfel, vineri, până la ora 08.00, numărul total al celor care au votat pentru turul al doilea era de 17.706 de alegători, fiind format din cei 17.503 care au votat deja prin corespondenţă şi 203 care au votat în secţiile de vot.

Votul în străinătate pentru al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale a început, vineri, la ora 1.00, în Noua Zeelandă şi Australia.

În străinătate au fost organizate 835 de secții de votare.

La cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale românii de peste hotare vor vota între 22 și 24 noiembrie. Potrivit AEP, numărul total de cetățeni români cu domiciliul în străinătate care figurează cu drept de vot la acest scrutin este 715.752 de persoane.

De asemenea, numărul total al alegătorilor români din străinătate care au optat pentru votul la secția de votare, prin înregistrarea pe site-ul votstrainatate.ro, este de 33.802 de cetățeni.

Ministerul de Externe anunță că a trimis în străinătate, pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, 4.608.175 de buletine de vot și 2.866.260 de timbre autocolante cu mențiunea ”VOTAT”. Instituția precizează că în alegerile în diaspora se vor desfășura în 835 de secții.

sursa: stiripesurse.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

PSD pregătește moțiune de cenzură împotriva ministrului de Finanțe. Replica lui Cîțu

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

PSD va depune o moţiune simplă împotriva ministrului Finanţelor Florin Cîţu, anunţul fiind făcut de liderul PSD Viorica Dăncilă.

”La începutul săptămânii viitoare, vom depune o moţiune simplă pentru domnul Cîţu în Senatul României, având în vedere creşterea euro, creştere care îi afectează pe români”, a declarat Dăncilă la Antena 3.

Aceasta este prima moţiune care vizează un ministru al Guvernului Orban.

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a declarat săptămâna trecută, în prima sa conferinţă de presă ca ministru, că, în ultimii trei ani, economia României a fost condusă după două bugete, după modelul Al Capone, că totul a fost premeditat şi a anunţat că va sesiza instituţiile abilitate. El a estimat că deficitul este de peste 4%. Fostul ministru de Finanţe Eugen Teodorovici a răspuns acuzaţiilor lui Cîţu, spunând că este Al Capone ”aşa cum domnul Cîţu este şeful FBI” şi acuzându-l că ”nu ştie să citească un buget”. Teodorovici l-a acuzat pe Cîţu că prin declaraţiile sale a adus leul la un minim istoric.

”Cîţu a reuşit ca leul să fie la un minim istoric, iar efectele se vor regăsi în economie. Fac apel la domnul Orban, domnul Cîţu să se abţină de la ieşirile publice, pentru că nu fac decât să se reflecte în economie”, a afirmat Teodorovici.

Replica ministrului Cîțu

Ministrul Finanțelor Florin Cîțu reacționează joi, pe Facebook, după anunțul făcut de Viorica Dăncilă privind moțiunea de cenzură. Cîțu anunță că „pentru prima oară în istorie” va aduce cu el în Parlament toți directorii din Ministerul Finanțelor și ANAF care au lucrat cu Eugen Teodorovici și cu Darius Vâlcov la elaborarea bugetului, a reactificării bugetare din august și la elaborarea strategiei fiscal bugetare pentru perioada 2019-2024.

„Vă garantez că rezultatul este unul neplăcut pentru Dăncila și Teodorovici. Va anunt o premiera in cazul motiunii simple care ma vizeaza, la Senat. Pentru prima oara in istorie voi aduce in Parlament cu mine toti directorii din MFP si ANAF care au lucrat cu fostul minstru si cu Darius Valcov la elaborarea bugetului, a rectifcarii din august si mai ales la elaborarea strategiei fiscal bugetare pentru perioada 2019-2021. Vor fi prezenti cu date si documente oficiale care vor arata: Viorica Dancila si Eugen Teodorovici stiau din martie ca vor depasi tinta de deficit, situatia executie bugetare si mai ales estimarile pentru final de an la momentul in care am preluat mandatul. In conferinta de presa pe care o voi tine inainte de motiune, ii voi lasa pe directorii respectivi sa va prezinte datele reale cu documente. Sa vedem atunci cine-i minte pe romani. Va garantez ca rezultatul este unul neplacut pentru Dancila si Teodorovici”, scrie Cîțu pe Facebook.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Regrupări la prezidențiale pentru turul II. Cine pe cine susține și care sunt mesajele pentru alegători

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Partidele parlamentare și-au anunțat public preferințele pentru turul doi al alegerilor prezidențiale.

Liderii USR și PMP le-au cerut propriilor simpatizanți să voteze în finală Klaus Iohannis (PNL). UDMR, ALDE și Pro România nu fac nicio recomandare la vot dar și-au îndemnat alegătorii să meargă la urne.

Pentru Viorica Dăncilă (PSD) nu și-a anunțat niciun partid sprijinul oficial, însă există 3 partide cu care s-a bătut palma informal – UNPR, PNȚCD și Forța Națională – și se duc negocieri și cu altele.

Sunt și partide care și-au îndemnat alegătorii să nu meargă la vot, precum Dreapta Liberală a lui Viorel Cataramă.

În primul tur al alegerilor prezidențiale Klaus Iohannis a luat 37,82% din voturi, iar Viorica Dăncilă – 22,26% din voturi.

sursa: stiripesurse.ro

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: