Connect with us

Politica

Deputatul Huțucă (PNL) îi cere premierului DEBLOCAREA construirii Spitalului Regional de la Constanța

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Bogdan Huțucă, președintele PNL Constanța, în calitate de deputat în Parlamentul României îi cere premierului Viorica Dăncilă deblocarea construirii Spitalului Regional de la Constanța. Huțucă transmite ca județul Constanța să NU mai fie tăiat de pe harta investițiilor în sănătate și susține că este absolut necesar ca premierul să precizeze când urmează a fi construită unitatea medicală mult promisă pentru județul Constanța, știut fiind faptul că Spitalul Județean este suprasolicitat. Mai mult, parlamentarul liberal vrea să știe și ce loc ocupă această investiție pe lista priorităților guvernamentale.

Redăm integral comunicatul semnat de Bogdan Huțucă, președintele PNL Constanța:

Județul Constanța dispune de o infrastructură sanitară precară, cu spitale vechi, slab echipate și, de cele mai multe ori, neîncăpătoare pentru numărul mare de pacienți, mai ales pe perioada sezonului estival. De aceea, necesitatea construirii unui spital regional la Constanța este o prioritate pentru județul nostru, mai ales în condițiile în care vedem cu toții că Spitalul Județean este depășit și neperformant din punct de vedere medical, iar nemulțumirile constănțenilor legate de serviciile medicale publice sunt uriașe și justificate.

În acest sens, în calitate de deputatat PNL de Constanța, am adresat un set de întrebări premierului Viorica Dăncilă, în speranța că astfel Guvernul nu va mai tăia Constanța de pe harta investițiilor în sănătate și va debloca într-un final consturirea spitalului regional.

I-am solicitat pe această cale premierului să precizeze când urmează a fi construit Spitalul Regional de Urgență Constanța și cu ce fonduri, ce loc ocupă această investiție pe lista priorităților guvernamentale, ce secții și ce capacitate va avea etc. În total, au fost 35 de întrebări legate de subiect pentru a mă asigura că Executivul ia în serios acest proiect.

Din păcate, răspunsul Guvernului mi-a confirmat bănuielile că proiectul este la nivel de vorbe, iar Memorandumul semnat privind identificarea alternativelor necesare pentru construcția spitalului regional de urgență Constanța a rămas la nivel de hârtie. Singura precizare a Executivului a fost că „s-a considerat necesară organizarea unui grup tehnic de lucru constituit la nivelul Ministerului Sănătății pentru stabilirea pașilor necesari în vederea realizării obiectivului”.

Ne așteptăm, însă, ca măcar în Bugetul pe anul 2019 statul să asigure sursele de finanțare pentru partea care revine Guvernului român, ca o ultimă speranță pentru constănțeni că într-o bună zi ar putea beneficia și ei de servicii medicale de calitate.

De asemenea, vă prezentăm și documentele care stau la baza comunicatul remis redacției de către parlamentarul constănțean

Download (PDF, 68KB)

 

Download (PDF, 123KB)

 

Download (PDF, 54KB)

 

NOTĂ! La sfârșitul lunii martie 2018, Horia Marius Țuțuianu, președintele Consiliului Județean Constanța anunța că a discutat cu premierul Viorica Dăncilă, cu ministrul Sănătății, cu ministrul Finanțelor Publice și vor mai exista astfel de întâlniri, întâlniri care vor avea ca tema construirea Spitalului Regional de la Constanța. Care au fost concluziile discuțiilor, citiți într-un articol “Ordinea.ro”.

Președintele CJ Constanța, promisiuni pentru Spitalul Regional. Ia în calcul un credit pe 25 de ani!

Spital public – privat construit de turci

De asemenea, Sorina Pintea, actualul ministru al Sănătății a vorbit, în luna în octombrie 2018 despre construirea unui spital public – privat la Constanța. Atunci, ministrul informa opinia publică asupra faptului că discuțiile cu turcii care vor finaliza textul parteneriatului în termen de două luni.

Concret, Ministerul Sănătății din Turcia va oferi autorităților române un proiect pentru construirea spitalului regional din Constanța, urmând ca guvernul român să asigure finanțarea acestuia. Decizia a fost luată în timpul vizitei pe care premierul Viorica Dăncilă a efectuat-o în Turcia, în luna octombrie 2018, prilej cu care s-a semnat și un memorandum în domeniul sănătății pentru încurajarea reciprocă a investiţiilor în sectorul sanitar.

În urma discuțiilor purtate de premierul Viorica Dăncilă cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, pentru construirea Spitalului Regional de la Constanța partea turcă s-a angajat să ofere proiectul unui spital ultramodern, de cel puțin 1000 de locuri. Potrivit senatorului PSD de Constanța, Nicolae Moga, “partea turcă vine cu proiectul spitalului, gata făcut, cel mai modern spital, iar Constanța vine cu terenul, acesta fiind identificat și aprobat de mult”. Finanțarea va fi asigurată de la bugetul statului român iar, după construire, spitalul regional va rămâne la Ministerul Sănătății sau la Consiliul Județean Constanța.

Iată declarațiile:

Spital public-privat, la Constanța! Discuțiile pentru încheierea parteneriatului cu turcii au început

sursa foto: evz.ro

Comments

comments

Politica

PMP își alege o nouă conducere. Cristian Diaconescu, singurul candidat pentru funcția de președinte

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Partidul Mişcarea Populară organizează, astăzi, la Sinaia, congres pentru alegerea noilor structuri de conducere. Numărul de participanţi afost dimensionat pentru a respecta măsurile impuse de pandemie, iar delegaţii PMP din întreaga ţară şi diaspora vor vota electronic. Alegerea noii conduceri se va face prin sistem online, iar la vot vor participa peste 530 de membri de partid. La Congresul PMP se va candida pe moţiuni, singurul care şi-a anunţat intenţia de a candida împreună cu o echipă fiind prim-vicepreşedintele Partidului Mişcarea Populară, Cristian Diaconescu. Acesta va prelua mandatul de președinte de la Marius Pașcan, cel care l-a înlocuit pe Eugen Tomac, care și-a dat demisia după pierderea alegerilor.

În ceea ce privește Constanța, Claudiu Palaz, liderul PMP-iștilor de la malul mării, va candida pentru o funcție de vicepreședinte.

Amintim că PMP a ratat intrarea în Parlament, la alegerile parlamentare de anul trecut nereuşind să întrunescă pragul electoral de 5%. La Camera Deputaţilor PMP a obţinut 4,82% din voturi, iar la Senat 4,93%.

Sursa: news.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Ministrul Educației vine cu trei noutăți în privința transportului elevilor

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a anunțat în această seară, la Antena3, trei noutăți de importante pentru elevi, în contextul în care preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, Rareş Voicu, i-a adresat o întrebare cu privire la transportul elevilor.

„Este un subiect extrem de important, pentru că, din păcate, pe baza unei reglementări eronate prin Legea 226, reglementare eronată care a făcut această lege inaplicabilă, am fost obligați să intervinăm printr-o ordonanță de urgență, pentru a putea face aplicabilă Legea 226. Ordonanța de urgență a fost deja prezentată în Guvern, miercuri va aprobată, iar noutățile sunt următoarele. Prima noutate este că primii trei km din naveta elevilor nu se mai decontează ca până acum cu 10 lei, ci cu 30 lei. Mai apoi, de la 3 până la 50 km, se decontează cu 3 lei/km.

A doua noutate: se scoate plafonul, limitarea de distanță, care era până acum de 50 de km. Naveta va fi decontată indiferent de distanța pe care elevul este nevoit să o parcurgă până la școală”, a spus ministrul Sorin Cîmpeanu.

„A treia noutate este foarte clară: spre deosebire de situația de până acum, nu mai este obligat elevul să avanseze banii, banii vor fi avansați de către Ministerul Educației, există un buget de 100 milioane lei în acest moment pentru decontarea navetei elevilor, urmând ca decontul să se facă la sfârșit de lună”, a zis ministrul Educației. „Deci, Ministerul Educației, prin inspectorate, livrează banii școlilor, iar elevul are relația de decontare cu școala”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

„Un alt lucru foarte important, pentru a fi deschis maximum. Există situații în țară, în trei, patru județe, în care tarifele abonamentelor sunt mai mari decât posibilitatea de decontare prin Ministerul Educației. În aceste situații, am luat legătura deja cu președinții Consiliilor Județene și sunt convins că aceștia vor negocia cu transportatorii în așa fel încât elevii să aibă condiții privilegiate”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Sursa: stiripesurse.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Alte promisiuni ale Guvernului Cîțu: „Emblema acestui Guvern va fi construcția de spitale noi“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Premierul Florin Cîțu și-a luat angajamentul de a construi spitale noi în România, el susținând că va fi emblema actualului Guvern. Cîțu a precizat că singura condiție este ca proiectele de spitale noi să aibă ca termen limită de finalizare anul 2026.

”Va rămâne emblema, ștampila acestui Guvern: ne dorim să construim spitale noi. Sunt spitale în România care pot fi finalizate până în 2026, aceasta este singura condiție. De aceea îi rog pe toți ceilalți să vină cu planurile de spitale noi, care pot fi finalizate până în 2026. Eu vreau să rămână după această guvernare spitale noi în România și vom reuși să facem asta.”, a spus Florin Cîțu.

Sursa: stiripesurse.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: