Connect with us

Energie&Mediu

Dezbaterea de mediu a proiectului Van Oord, un fiasco total. Au băgat din top vietăţi care nu trăiesc în Marea Neagră

Adrian Cârlescu

Publicat

la

Mult aşteptata dezbatere a raportului de evaluare a impactului asupra mediului pentru ultimul  proiect al olandezilor de la Van Oord a scandalizat societatea civilă de mediu. Una din speciile menţionate în documentul ştiinţific, în baza căruia speră olandezii să obţină aprobarea pentru a extrage noi cantităţi de nisip de pe fundul Mării Negre, nu vieţuieşte în apele noastre. Nu vieţuieşte, dar specialiştii angajaţi de Van Oord au detectat-o. Cât de ştiinţifică a fost metoda folosită, reiese şi dintr-o altă contradicţie flagrantă. Astfel, într-o pagină a raportului se menţionează că nu s-a detectat o specie anume (alta decât aceea găsită fără ca să existe) în probele de nisip. Însă la câteva pagini distanţă, raportul consemnează, în mod paradoxal, că probele relevă o prezenţă de 5% a speciei care nu exista în paginile anterioare. Au fost şi filmări video subacvatice, nu doar probele de nisip – au improvizat specialiştii. După care au dat din umeri, neştiind să explice cum au calculat 5% din imagini, la frame-uri sau la secundă? La fel cum nu au ştiut să explice de ce s-au referit la turmele de delfini, când până şi şcolerii de la gimanziu ştiu că acestea vieţuiesc în cârduri.

Deşi platoul pe care se află perimetrele de exploatare a nisipului marin se află în plin sit arheologic, ştiinţificii nu au suflat o vorbă despre acest fapt în raportul lor. La fel cum nu au spus nimic despre impactul cumulativ cu alte două proiecte similare dezvoltate de firme concurente. Nu va fi niciun impact cumulativ, pentru că celelalte două firme nu vor exploata – a scăpat porumbelul ştiinţificul care a prezidat dezbaterea. Însă, deîndată, s-a corectat spunând că nu se ştie, de fapt, dacă licitaţia pentru megaproiectul de înnisipare artificială pe linia Eforie – 2 Mai va fi câştigată de Van Oord sau de una din firmele concurente.

Înnisipările artificiale, această bătălie a giganţilor

Plaja-extinsa-de-Van-Oord-Eforie-Nord

Redactorul Ordinea.Ro, pe plaja reabilitată de Van Oord la Eforie Nord. Atât de trainice au fost lucrările! Fotografie realizată la sfârşitul lunii februarie 2017.

Ca să înţelegeţi mai bine această splendoare ştiinţifică, trebuie să ştiţi că Van Oord a fost unul din antreprenorii care au realizat etapa I de consolidare şi extindere a plajelor, etapă care a inclus sectoarele Mamaia Sub, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud şi Eforie Nord. Lucrările din aceste sectoare au fost recepţionate pe 29 decembrie 2015. Însă în februarie 2017, s-au semnalat eroziuni masive la sectoarele de plajă Mamaia Sud şi Eforie Nord, acolo unde, între plajă şi linia apei s-au căscat hăuri chiar şi de 1,70 de metri. Cele „nici trei furtuni semnificative” din iarna trecută au reuşit să sape, la propriu şi la figurat, proiectul mult lăudat, plătit cu 170 de milioane de euro. Inginerul care a supravegheat şi certificat calitatea lucrărilor din prima etapă s-a metamorfozat în consultant pentru etapa a II-a de consolidare a plajelor dintre Eforie şi 2 Mai, de vreo şase ori mai mare decât prima, găsind soluţii tehnice şi condiţii de calificare după observaţii făcute, potrivit unor surse, direct de la bordul navelor Van Oord. Ca o paranteză, pe om îl cheamă Gheorghe Boeru, iar numele său apare în mai multe dosare penale ale DNA, după ce s-a turnat pe el însuşi şi pe câţiva şmecheri din lumea politică pentru nişte mite şi spălări de bani. Licitaţia pentru Etapa a II-a încă nu a fost anunţată. Însă deja trei firme interesate să participe au concesionat perimetre de nisip în largul mării, au întocmit studii de evaluare a impactului de mediu şi stau în aşteptarea licitaţiei pentru marea înnisipare artificială a plajelor din sud. Dacă vor câştiga licitaţia, vor avea de unde să aducă nisipul. Printre ele, şi Van Oord.

Mare Nostrum spune că ştiinţificii de la Van Oord ascund nişte specii comunitare

Mihaela-Candea-Mare-NostrumTocmai pentru că acest proiect suscită un maxim interes, la dezbaterea impactului de mediu organizată la sfârşitul săptămânii trecute la Hotelul Ibis din Constanţa, au participat numeroşi reprezentanţi ai unor organizaţii pentru protecţia mediului. Mihaela Cândea de la Mare Nostrum (foto) a criticat faptul că  Raportul făcut pentru proiectul Van Oord nu descrie factorii actuali de mediu. Cândea a susţinut că sintagma „perimetre de împrumut” este o falsă îndulcire a problemei, întrucât dacă împrumutăm ceva, trebuie să şi restituim. Ceea ce nu este cazul, întrucât în realitate este vorba de relocarea nisipului submarin din largul staţiunii Mamaia pe plajele din sudul litoralului. Tot Mihaela Cândea a observat că studiul atestă neştiinţific faptul că în perimetrul de exploatare a nisipului nu se află specii de interes comunitar, deşi în realitate există; că studiul vorbeşte de turmele de delfini, deşi aceste vietăţi sunt organizate în cârduri; că nu sunt prevăzute măsuri de monitorizare pentru evoluţiile ulterioare, în contextul în care pescarii şi scafandrii au relatat reprezentanţilor Mare Nostrum că în perimetrele exploatate de Van Oord la prima etapă de lărgire a plajelor a rămas un dezastru.

N-au respectat îndrumarul şi au minţit că doar nisipul din Mare ar fi bun pentru plaje

Alexandru Muntoiu de la Ecowatch a deplâns faptul că studiul nu respectă îndrumarul obligatoriu al APM, existând în cuprinsul său capitole care nu au decât titlu şi niciun rând de conţinut, dar şi capitole care, deşi erau obligatorii, nu au fost deloc tratate. Redactorii Raportului au ripostat, spunând că îndrumarul ar fi facultativ. Însă reprezentanţii societăţii civile de mediu au deschis legea şi au citit cu voce tare articolul care spune, negru pe alb, că acest document este OBLIGATORIU. Cătălin Anton, fostul purtător de cuvânt al Apelor Române Dobrogea-Litoral, care reprezintă acum Asociaţia Grupul de Dezvoltare Durabilă, a criticat faptul că în Raportul făcut pentru Van Oord se afirmă, contrar studiului întocmit de JAICA încă din 2007, că singura sursă viabilă pentru înnisiparea artificială a plajelor o reprezintă nisipului din largul Mării Negre. În realitate, a spus Anton, sunt zone de plajă unde există obligaţia, care nu poate fi negociată, de a se aduce nisip de carieră sau de Dunăre. Însă aceste amplasamente alternative nu au fost luate în discuţie în mirificul studiu ştiinţific.

O critică devastatoare

Special am lăsat la urmă intervenţia lui Răzvan Petrescu, de la Societatea de Cercetare a Biodiversităţii şi Ingineria Mediului AON, deşi acesta a fost unul din primii vorbitori în cadrul dezbaterii publice. Petrescu i-a scuturat din toate încheieturile pe ştiinţificii angajaţi de Van Oord, venind cu observaţii punctuale de mare acurateţe care desfiinţează întregul studiu. De altfel, Petrescu a solicitat expres refacerea Raportului, motivând, printre altele, că acesta a fost afişat pe pagina de internet a APM în data de 22 februarie 2017, cu nouă zile înaintea dezbaterii, deşi Ordinul 135/2010 al ANPM impune o perioadă de 20 de zile între data publicării anunţului şi data organizării dezbaterii. Şi Ordinul 863/2002 a fost încălcat, a anunţat Petrescu, deoarece nu s-a realizat o descriere a situaţiei existente, nefiind tratate sursele de poluare pentru factorii de mediu aer, apă, sol, subsol. La capitolul care trebuia dedicat solului „era obligatoriu de prezentat o hartă a solului cu analiza sedimentologică, având în vedere că acest nisip este preluat pentru proiectul viitor de înnisipare a plajelor care are cerinţe stricte legate de dimensiuni, culoare, analiza chimică a nisipului.”.  Apoi, lipsesc referirile obligatorii la faptul că perimetrul de exploatare a nisipului se găseşte în plin sit arheologic. Şi impactul cumulativ cu celelalte proiecte lipseşte, ştiinţificii angajaţi de Van Oord minţind pur şi simplu că nu mai există alte proiecte concurente pentru dragarea nisipului marin. Într-o parte a Raportului se spune că în probe nu s-au descoperit bivalve vii, însă în altă parte se spune că acestea ar reprezenta 5% din probe. La pagina 104 se spune că dragarea nisipului nu generează un impact semnificativ asupra depozitelor de sedimente, deşi la pagina 81 se afirmase că impactul va fi semnificativ.

Au băgat din top specii care nu vieţuiesc în Marea Neagră

Razvan-Petrescu-AON

Răzvan Petrescu, de la Societatea de Cercetare a Biodiversităţii şi Ingineria Mediului AON, a criticat foarte dur proiectul făcut de specialiştii angajaţi de Van Oord.

În sfârşit, în lista speciilor care vieţuiesc în perimetrele care vor fi dragate de Van Oord s-a menţionat existenţa pleustonului, deşi studiile ştiinţifice de până acum spun că această specie nu vieţuieşte în Marea Neagră. „Dacă au făcut o descoperire ştiinţifică, să o prezinte ca atare” – şi-a exprimat Răzvan Petrescu ironia. În sfârşit, expertul de mediu a mai criticat faptul că Van Oord nu a realizat monitorizările obligatorii în perimetrele din care a „împrumutat” nisipul pentru prima etapă de extindere a plajelor. Specialiştii angajaţi de Van Oord au dezminţit această informaţie, susţinând că olandezii şi-ar fi îndeplinit obligaţiile, în baza unui contract de monitorizare semnat cu Institutul de Cercetări Marine. Însă nu au ştiut să explice când s-a făcut monitorizarea şi de ce nu s-au publicat rezultatele pe site-ul APM.

Nu ne-ar mira ca studiul făcut pe genunchi să fie aprobat de APM

Specialiştii angajaţi de Van Oord vor trebui să răspundă multitudinii de obiecţii, după care, în termen de 20 de zile (să vedem dacă va fi respectat!) APM Constanţa va trebui să emită o decizie. În mod normal, s-ar impune o soluţie de refacere a studiului făcut cam pe genunchi. Dar să nu anticipăm deocamdată nimic, mai ales că Van Oord a beneficiat până acum de un tratament special. În sfârşit, trebuie să mai spunem că niciun reprezentant al Van Oord nu a participat la dezbaterea publică, compania preferând să lase totul pe umerii competenţilor specialişti de mediu pe care i-a angajat şi care au sediul social în comuna Nicolae Bălcescu.

În 2014, Van Oord se jura că peste perimetrele lor zboară păsărica “clitoris-clitoris”

Invenţiile din acest raport Van Oord continuă o tradiţie mai veche a companiei olandeze. În anul 2014, Van Oord a depus la APM Constanţa un memoriu semnat de unul din directorii olandezi şi contrasemnat pentru aprobare de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Marină Grigore Antipa. Documentul în cauză a creat deja istorie, după ce presa (vezi aici) a descoperit că în paginile sale se afirmau enormităţi potrivit cărora în Marea Neagră ar vieţui plătica, lipanul, carasul şi păstrăvul, deşi toate aceste specii vieţuiesc în apă dulce. Studiul consemna că perimetrele de dragaj utilizate de Van Oord sunt tranzitate, în aer, de diverse păsări şi… păsărici, printre care şi „florinte clitoris clitoris”. Institutul care a aprobat studiul plin de păsărici, “scoici cu coaja moale”, “tufărişurile de arbuşti” sau “brăscăria creaţă” a realizat şi monitorizarea perimetrelor din care a dragat Van Oord nisipul adus pe plajele din etapa I, în 2015, şi luat înapoi de mare, în 2017.

Comments

comments

Energie&Mediu

Guvernul Orban, acord cu Franța pentru proiectarea construcției reactoarelor 3 și 4 și modernizarea reactorului 1 de la Cernavodă

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Premierul Ludovic Orban a anunțat, aseară, după întâlnirea cu premierul francez Jean Castex că s-a semnat un acord de colaborare între Nuclearelectrica și Orano pentru proiectarea construcției reactoarelor 3 si 4 si reparația capitală și modernizarea reactorului 1.

“Azi Nuclearelectrica a semnat un acord cu Orano, în cadrul parteneriatului strategic România – Franța, pentru proiectarea construcției reactoarelor 3 și 4 și pentru modernizarea și reparația capitală a reactorului 1 de la Cernavodă”, a declarat azi premierul Ludovic Orban, după întâlnirea oficială cu premierul Franței Jean Castex, la Paris.

NOTĂ! România a semnat recent la Washington un acord cu SUA pentru  construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă și în recondiționarea unității 1. Din informațiile oficiale, acesta este un proiect cu o valoare de 8 miliarde de dolari, coordonat de una dintre cele mai mari firme de construcții din Statele Unite. Vor participa și companii din țara noastră, dar și din Franța și Canada.

INFO! Orano este o companie multinațională cu sediul în Châtillon, Hauts-de-Seine, Franța, deținută în trecut de Areva și aflată acum sub controlul statului francez. Compania are activități în tot ciclul nuclear, de la exploatarea uraniului (al doilea producător din lume), îmbogățire, logistică, inginerie, reciclarea combustibilului uzat, decomissioning de unități nucleare. Orano are 16.000 de angajați.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Energie&Mediu

Un absolvent al Facultății de Fizică este noul director al CNE Cernavodă. Valentin Nae are experiență de 34 de ani în industria nucleară!

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

SN Nuclearelectrica anunţă încetarea de drept a contractului individual de muncă al lui Dan Bigu, directorul Sucursalei CNE Cernavodă, şi numirea în locul său, începând de luni, a lui Valentin Nae.

“SN Nuclearelectrica SA informează acţionarii şi investitorii asupra încetării de drept contractului individual de muncă al domnului Dan Bigu, Directorul Sucursalei CNE Cernavodă, ca urmare a întrunirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare.(…) În urma finalizării procedurii interne de selecţie, funcţia de Director a Sucursalei CNE Cernavodă va fi preluată de domnul Valentin Nae începând cu data de 19.10.2020”, se menţionează într-un raport al companiei remis Bursei de Valori Bucureşti.

Cine este noul director al centralei nucleare de la Cernavodă

Valentin Nae este absolvent al Facultăţii de Fizică, Universitatea Bucureşti, promoţia 1986. El are o experienţă de 34 de ani în industria nucleară, cu numeroase specializări interne şi internaţionale. Expertiza sa provine în egală măsură din zona de operare şi management a CNE Cernavodă, fiind de-a lungul timpului şeful Secţiei Control Radiaţii, operator principal de camera de comandă, dispecer şef de tură Unitatea 1 şi inginer şef al Departamentului Sisteme de Proces.

INFO! SN Nuclearelectrica SA se află sub autoritatea Ministerului Energiei, statul deţinând 82,49% din acţiuni, Fondul Proprietatea, 7,47% şi alţi acţionari, 10,04%, după listarea la bursă a companiei în 2013. Principalele domenii de activitate ale SNN SA se axează pe producerea de energie electrică, termică şi de combustibil nuclear.

Nuclearelectrica are două sucursale, fără personalitate juridică: Sucursala CNE Cernavodă, care exploatează Unităţile 1 şi 2 de la CNE Cernavodă precum şi serviciile auxiliare, şi sucursala FCN Piteşti, fabrica de combustibil nuclear.

Comments

comments

Continuă să citești

Energie&Mediu

CNE Cernavodă caută inginer specialist în retehnologizare. Vezi condiții impuse la angajare

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

CNE Cernavodă face angajări. Conducerea Nuclearelectrica SA caută inginer specialist in retehnologizare pentru centrala nucleară de la Cernavodă. Astfel, Societatea Nationala NUCLEARELECTRICA S.A. recruteaza intern / extern, pe durata nedeterminata personal in vederea ocuparii postului de inginer specialist la Serviciul Interfata Externa Retehnologizare din cadrul Directiei Retehnologizare

 1. Profilul postului:

Cerinte obligatorii pentru ocuparea postului:

 • Studii superioare in domeniul tehnic;
 • Experienta
  • Vechime in munca de minim 5 ani din care minim 3 ani experienta in domeniul achizitiilor publice
 • Cunostinte de limba engleza nivel fluent.

Alte cerinte specifice postului:

 • Participari la intocmirea documentatiilor de atribuire sau a ofertelor pentru procedure de achizitii competitive
 • Experienta in derularea contractelor
 • Experienta in evaluarea ofertelor la o Autoritate/Entitate Contractanta – constituie avantaj
 • Experienta in negociere contracte investitii cu valori peste 10 Milioane Euro – constituie avantaj
 • Cunostinte privind legislatia aplicabila domeniului nuclear– constituie avantaj
 • Sa detina un certificat de Expert Achizitii publice, obtinut in ultimii 3 ani – constituie avantaj
 1. Fisa postului (atributii principale)
 • Elaboreaza note, rapoarte si informari privind activitatile societatii pentru proiectul de retehnologizare.
 • Participa la activitatile specifice obtinerii si mentinerii autorizatiilor emise de autoritatile nationale si internationale pentru proiectul de retehnologizare, inclusiv incadrarea in cerintele si conditiile impuse prin procesul de autorizare – analize, propuneri, stabilire masuri corective si urmarirea implementarii lor, emite puncte de vedere, recomandari;
 • Intocmeste proceduri / instructiuni specifice proiectului de retehnologizare, stabilind interfetele cu sucursalele si cu celelalte compartimente din SNN;
 • Asigura derularea contractelor de studii, documentatiilor suport pentru obtinerea avizelor, acordurilor si autorizatiilor specifice proiectului de retehnologizare;
 • Participa la activitatile specifice de analiza a procedurilor si documentelor transmise in ancheta pentru proiectul de retehnologizare;
 • Asigura expertiza tehnica pentru pregatirea si elaborarea caietelor de sarcini si derularea procedurilor de achizitii pentru proiectul de retehnologizare;
 • Colaboreaza cu compartimente specializate ale SNN si ale altor autoritati interne si internationale cu competente in domeniul nuclear in realizarea si efectuarea inspectiilor si  verificarilor legale, propune, solicita masuri corective si coordoneaza aplicarea masurilor  corective rezultate din acestea in legatura cu proiectul de retehnologizare.
 • Urmareste activitatea de raportare a incidentelor de exploatare cu potential asupra proiectului de retehnologizare;
 • Participa la derularea activitatilor de cooperare tehnica specifica proiectului de retehnologizare, in care societatea este implicata la nivel national, regional si international.
 • Elaboreaza referatele si documetele necesare inaintarii spre avizare in cadrul sedintelor Consiliului Tehnico-Economic si Stiintific al S.N. Nuclearelectrica – S.A.” pentru documentatiile specifice proiectului de retehnologizare;
 • Participa la analiza documentatiilor tehnico – economice, specifice proiectului de retehnologizare, ce urmeaza a fi inaintate CTES-SNN;
 • Participa la activitatile organizate in scopul cunoasterii si imbunatatirii culturii de securitate nucleara la nivelul SNN.
 • Ia masuri pentru pastrarea documentelor create sau detinute in conditii corespunzatoare si de asigurare impotriva distrugerilor, degradarii si sustragerii.
 • Ia masuri pentru gruparea anuala a documentelor in dosare potrivit problemelor si termenelor de pastrare stabilite prin nomenclatorul arhivistic, inventarierea si predarea acestora la arhiva institutiei.
 • La incetarea raportului de activitate cu SNN Ex va preda, pe baza de proces verbal – superiorului ierarhic – documentele aflate in uz, create si primite in exercitarea functiei sale.
 • Respecta cerintele aplicabile din documentatia Sistemului de Management (manuale, proceduri, instructiuni, etc)
 1. Data limita de depunere a dosarelor de candidatura este 28.10.2020 ora 16:00;
 2. Dupa expirarea termenului limita de depunere a candidaturilor, membrii comisiei vor analiza dosarele candidatilor inscrisi si vor stabili data sustinerii probei/probelor

Bibliografie:

 1. Legea 99/2016 privind achizitiile sectoriale
 2. HG 394/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractului sectorial/acordului-cadru din Legea nr. 99/2016 privind achiziţiile sectoriale
 3. Legea 101/2016 privind remediile şi căile de atac în materie de atribuire a contractelor de achiziţie publică, a contractelor sectoriale şi a contractelor de concesiune de lucrări şi concesiune de servicii, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor
 4. Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 98/2017 din 14 decembrie 2017 privind funcţia de control ex ante al procesului de atribuire a contractelor/acordurilor-cadru de achiziţie publică, a contractelor/acordurilor-cadru sectoriale şi a contractelor de concesiune de lucrări şi concesiune de servicii
 5. Legea 111/1996 privind desfasurarea in siguranta, reglementarea, autorizarea si controlul activitatilor nucleare
 6. Hotararea nr. 907/2016 privind etapele de elaborare şi conţinutul-cadru al documentaţiilor tehnico-economice aferente obiectivelor/proiectelor de investiţii finanţate din fonduri publice
 7. Restarting Delayed Nuclear Power Plant Projects – IAEA Nuclear Energy Series No. NP-T_3.4
 8. Ordinul ANAP 1581/2018 privind aprobarea formularelor standard ale proceselor-verbale intermediare de evaluare aferente procedurilor de atribuire a contractelor/acordurilor-cadru de achiziție publică, a contractelor/acordurilor-cadru sectoriale și a contractelor de concesiune de lucrări și concesiune de servicii
 9. Instrucțiunea nr.1 din 11.01.2017 a președintelui Agenției Naționale pentru Achiziții Publice
 10. Instrucţiunea ANAP nr. 2/2017 din 19 aprilie 2017
 11. Instrucțiunea ANAP nr. 3/2017 din 8 august 2017 privind modificările contractului de achiziție publică/contractului de achiziție sectorială/acordului-cadru și încadrarea acestor modificări ca fiind substanțiale sau nesubstanțiale
 • Date de contact: telefon 021 / 203.82.00, e-mail office@nuclearelectrica.ro.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: