Conecteaza-te cu noi

Exclusiv

DNA Constanța a blocat reabilitarea lui Nicolae Matei. Fostul primar candidează cu fapta în cazier

Published

on

Exact asta mai lipsea în această campanie electorală, ca fostul primar de la Năvodari, Nicolae Matei, să defileze cu un cazier penal albit pe ultima sută de metri. Mult nu a lipsit. Și dacă nu se opunea DNA-ul, acest personaj care a făcut închisoare pentru o faptă de corupție, iar de câțiva ani are calitatea de inculpat în alte două dosare penale cu prejudicii uriașe, ar fi pozat în Albă ca Zăpada.

Matei a fost condamnat în anul 2016 la un an și șase luni de închisoare cu executare, sub acuzația că l-a mituit pe fostul șef al IPJ Constanța, Valentin Burlacu, oferindu-i două terenuri retrocedate fraudulos ca să obțină îngăduința acestuia în cercetarea penală. Burlacu l-a denunțat pe Matei, iar așa fostul primar a ajuns la pușcărie. El a fost condamnat la un an și 6 luni de închisoare, însă magistrații locali au decis să nu-i interzică drepturile electorale. Imediat după încarcerare, fostul primar a cerut instanței să-i deducă din pedeapsa primită perioadele, destul de lungi, în care fusese la răcoare, în arest preventiv. În acest fel, după doar câteva luni de pârnaie, Matei a fost liber. Din nefericire pentru el, în 2016, cărțile pentru Primăria Năvodari erau deja făcute în favoarea fostului său viceprimar, Florin Chelaru.

O vreme, Matei s-a împăcat cu acest gând. Ba chiar, la ceva timp după alegerile locale, a început să umble cu  primarul Chelaru prin delegații în țări străine. Din 2019, cei doi au ajuns la cuțite. A fost și momentul în care Matei a început să se reinventeze politic, alături de Partidul Neamul Românesc. Pe 8 martie 2020, Nicolae Matei a organizat un bal pentru femei, anunțând cu această ocazie intenția sa de a candida pentru un nou mandat de primar al localității. Alături de el a fost și preotul Andrei Salomia, un tip care s-a înfruptat din retrocedările de terenuri.

Ideea de a reveni la Primărie l-a cucerit atât de mult pe Matei, încât nici măcar în perioada stării de urgență nu a stat potolit, încercând, prin tot felul de metode, să atragă atenția publicului și să adune capital electoral. De exemplu, fostul primar nu s-a rușinat să se cațăre pe drama personală a unei tinere care a pierdut lupta cu o boală necruțătoare. După cum, în aceste zile, nu se rușinează câtuși de puțin să umple străzile cu bannere în care zâmbește larg și declară senin că iubește orașul Năvodari și neamul românesc. Dacă iubea orașul atât de tare, nu l-ar fi jefuit în halul în care spun procurorii că a făcut-o.

Advertisement

Comentariul de mai sus îl face mai tot orașul, pentru că toți locuitorii cunosc problemele penale ale lui Nicolae Matei. Probabil din acest motiv, s-a născut în fostul primar nevoia să obțină o albire a cazierului penal, pe calea unei acțiuni în instanță. În acest sens, Matei a depus o cerere de reabilitare judecătorească la Tribunalul Constanța, încă de pe 7 februarie 2020. Pe 10 iunie, Tribunalul i-a respins acțiunea ca neîntemeiată. Condamnatul a depus contestație la Curtea de Apel, plângându-se că nu i se respectă drepturile – inclusiv acela al prezumției de nevinovăție raportat la faptele pentru care este judecat în Dosarul Retrocedărilor și în Dosarul Furtului Taberei de Copii.

Contestația ar fi avut mari șanse să treacă. Însă, spre ghinionul lui Matei, procurorii DNA au depus și ei o contestație. Parchetul anti-corupție a cerut suspendarea cererii de reabilitare depusă de Matei, până la o soluție definitivă în Dosarul Furtului Taberei de Copii. Contestațiile au fost soluționate pe 18 august 2020. Argumentele DNA au fost primite de instanță, iar în acest fel cererea lui Matei de reabilitate s-a suspendat și nu mai poate fi adusă în discuție decât după finalizarea cauzei penale de la Tabăra de copii.

Vorbim aici de un dosar foarte complicat, instrumentat de șeful DNA Constanța, Andrei Bodean. Acesta a demonstrat că fostul primar și-a adeverit din pix că o firmă de-a sa, anume Legmas SA, îndeplinește condițiile pentru a i se  atesta – de către Ministerul Agriculturii – dreptul de proprietate asupra unui teren care aparținea de fapt Taberei de Copii Năvodari. Tot în același dosar, Matei este acuzat de inventarierea frauduloasă a clădirilor Taberei de Copii, în domeniul privat al orașului Năvodari. Bunurile erau în proprietatea deplină a societății SIND România, care le exploata încă de la înființare. SIND România este o societate a sindicatelor desprinse din fostul UGSR comunist în zilele revoluției din decembrie 1989. Acest patrimoniu sindical de la Tabăra de Copii Năvodari a fost însușit ilegal de Primăria Năvodari, printr-o hotărâre de inventariere inițiată de fostul primar Nicolae Matei, în anul 2011. Ulterior, clădirile și terenurile furate din pix au fost aduse ca aport la fondarea societății Tabăra Năvodari SA, în care 60% din acțiuni au fost transmise către Isidor Gurgu, cumnatul fără forme legale al lui Nicolae Matei. În acest fel, bunurile furate de la Sindicate au ajuns, de fapt, la rubedeniile fostului primar. După trimiterea lui Matei în judecată, SIND România a reușit să reintre în posesia clădirilor (câte au mai rămas în picioare) și a terenurilor care nu au fost între timp retrocedate.

Până când magistrații se vor pronunța definitiv în acest dosar penal, Nicolae Matei nu va beneficia de reabilitare judecătorească de pe urma condamnării penale din anul 2016. Cu toate acestea, fostul primar va candida anul acesta la Primărie, deoarece – așa cum am arătat mai sus – prin condamnarea penală din anul 2016 nu i-au fost interzise drepturile electorale. Trebuie să mai spunem că fostul primar beneficiază și de faptul că, până acum, nu a fost adoptată o lege care să le interzică în mod expres penalilor să ocupe funcții publice.

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions