Connect with us

Exclusiv

Dosarele din Panama sau aspiratorul de moguli. Noul Război Rece a început

Avatar

Publicat

la data de

Autor: Dragoş Ionescu

Dezvăluirile din ultimele zile privind operaţiunile financiare conspirate realizate de diverşi lideri ai lumii şi afacerişti controversaţi, în special cu legături pe zona rusească, fac parte dintr-un lung şir de evenimente care pun sub semnul întrebării securitatea mondială. Chiar înaintea declanşării ,,Panama Papers”, agenţiile de presă ruse InterFax şi RIA Novosti au anunţat o acutizarea a situaţiei în regiunea Nagorno-Karabah, pe lângă mişcările de trupe din Crimeea. În acest context regional şi European deosebit de fluid, la începutul lui 2016, serviciile secrete americane au anunţat demararea unor operaţiuni de scoatere la lumină a modului în care Kremlinul s-a infiltrat în unele partide din Europa şi le finanţează pe ascuns.

untitled

Demantelarea reţelei panameze sau ,,Panama Papers”
Duminică, 3 Aprilie, presa din Marea Britanie, Germania şi Statele Unite dezvăluia lumii că publicaţia germană ,,Süddeutsche Zeitung” a primit, în urmă cu 12 luni, de la o ,,sursă anonimă”, baza de date a firmei de avocatură panameze ,,Mossack Fonseca & Co.”, mai exact 11,5 milioane de dosare ce cuprind secretele financiare ale unor lideri mondiali, companii multinaţionale, capete încoronate, afacerişti şi membri ai reţelelor de crimă organizată. De la WikiLeaks încoace ,,Panama Papers” este cu siguranţă cea mai mare scurgere de informaţii în masă dată publicităţii care va avea ample consecinţe asupra mediului de securitate la nivel mondial. Prin intermediul Mossack Fonseca & Co. cu sediul central în Panama un număr impresionant de persoane fizice şi juridice, din toate colţurile lumii, au derulat operaţiuni financiare acoperite, în scopul evitării taxării, pentru păstrarea anonimatului sau pentru mascarea scopurilor reale ale investiţiilor.

Dosarele din Panama includ 72 de foşti şi actuali lideri ai lumii
Până în acest moment au fost date publicitaţii mai multe nume sonore de sportivi, actori, afacerişti, politicieni, lideri de state şi instituţii bancare, despre care se spune că derulează diverse afaceri şi operaţiuni financiare prin intermediul umbrelei panameze, cu ramificaţii în Insulele Virgine, Cipru sau Elveţia.
ROMÂNIA-MOLDOVA: Ion Sturza (ex-premier, politician şi afacerist moldovean), Constantin Lutsenko (afacerist, director la Rompetrol Moscova), Dinu Patriciu (fost acţionar majoritar la Rompetrol, implicat în zona energetică şi presă), Cristian Borcea (afacerist), Sorin Ovidiu Vîntu (afacerist), Vasile Frank Timiş (afacerist), Said Baaklini (afacerist de origine libaneză), Corneliu Iacobov (afacerist), Gabriela Cora Nistor (soara afaceristului Corneliu Iacobov), Olga Repede (femeie de afaceri, fiica lui Alexei Repede); RUSIA: VTB Bank (una dintre cele mai mari bănci din Rusia, subsidiară a grupului VTB Group), Serghei Roldughin (violonist, apropiat al preşedintelui rus Vladimir V. Putin), Bank Rossia (despre care autorităţile americane susţin că este ,,banca personală a preşedintelui Putin), Yury Kovalchuk (bancher rus, prieten cu Putin); UCRAINA: Petro Poroşenko (miliardar, preşedintele Ucrainei); SPANIA: Leo Messi (fotbalist spaniol), Pedro Almodovar (regizor), María del Pilar de Borbón (sora fostului rege al Spaniei, Juan Carlos Pilar); ITALIA: Franco Dragone (regizor); MAREA BRITANIE: Ian Cameron (afacerist, tatăl premierului englez David Cameron); CHINA: Xi Jinping (preşedintele Chinei); ISRAEL: Beni Steinmetz (miliardar israelian); AFRICA: Colonelul Muammar al-Gaddafi (fostul conducător al Libiei între 1969 şi 2011), Hosni Mubarak (al 4-lea preşedinte al Egiptului, 1981 – februarie 2011), Bashar Al-Assad (preşedintele Siriei), Mohammed al VI-lea (actualul rege al Marocului); ORIENTUL MIJLOCIU: Salman bin Abdulaziz Al Saud (regele Arabiei Saudite); SUA: Jackie Chan (actor de origine chineză).
Baza de date a firmei de avocatură ,,Mossack Fonseca & Co.” din Panama ce conţine e-mailuri, documente în format PDF, fotografii şi fragmente dintr-o bază de date internă care acoperă perioada 1970 – primăvara anului 2016, a intrat în posesia celor de la publicaţia ,,Süddeutsche Zeitung” în urmă cu 12 luni. Practic, încă de anul trecut, cei de la ,,Süddeutsche Zeitung” în colaborare cu Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (ICIJ), adică aproximativ 400 de jurnalişti din peste 100 de instituţii de presă şi 80 de ţări, au participat la analizarea acestor documente iar acum avem primele rezultate. Sursele de presă indică faptul că, documentele firmei panameze cuprind numele a 72 de foşti şi actuali lideri ai lumii din ultimii 40 de ani.

Americanii au prevestit prăpădul agenţilor de infuenţă ai Moscovei, încă din Februarie 2016
La începutul lunii februarie 2016, general-locotenentul James Clapper, declara în faţa Comisiei pentru Apărare din Senatul american că anul 2016 va fi unul ,,cu turbulenţe” în Europa de Est. Tot la începutul anului, presa occidentală anunţa că generalul a fost mandatat de Congresul american să efectueze o anchetă legată de finanţările clandestine ale diferitelor partide din Europa în ultimii zece ani. Un dosar privind ,,Activităţile ruseşti de influenţă” consultat de ,,The Sunday Telegraph” identifică operaţiuni ruseşti derulate în Franţa, Olanda, Ungaria, Cehia şi Austria. Este important de menţionat faptul că, informaţiile n-au fost lansate de o sursă neavizată. Din poziţia de ,,Director of National Intelligence”, asumată din august 2010, generalul de trei stele James Robert Clapper Jr., este principalul consilier pe probleme de siguranţă naţională al preşedintelui Statelor Unite ale Americii.

Kremlinul s-a infiltrat în unele partide din Europa
Declaraţiile citate au urmat după ce, în Ianuarie 2016, presa anunţa că serviciile secrete americane vor demara o anchetă ,,cu privire la modul în care Kremlinul s-a infiltrat în unele partide din Europa şi le finanţează pe ascuns, în ultimii 10 ani”. Principalul risc semnalat de autorităţile americane şi britancie este evident destabilizarea Europeni. Rusia exploatează lipsa de unitate a Europei, cu scopul de a submina NATO, de a bloca programele de apărare antirachetă şi de a elimina sancţiunile impuse Rusiei, după anexarea Crimeei, arăta ,,The Telegraph”. Un oficial guvernamental britanic de rang înalt a afirmat pentru ,,The Telegraph” că există temeri tot mai mari că ,,.un nou război rece” se derulează în Europa: ,,De-a lungul Europei vedem dovezi alarmante ale eforturilor ruseşti de a destrăma unitatea europeană pe o gamă întreagă de chestiuni strategice vitale.”.

Operaţiuni suspecte în Europa
Oficialii s-au ferit să facă nominalizări dar printre partidele politice suspectate că duc o politică sub influenţa Rusiei se numără probabil: Jobbik din Ungaria (partid politic cosiderat de extremă dreaptă), Zorii Aurii din Grecia (partid politic neo-nazist), Liga Nordului pentru independenţa Padaniei din Italia care apreciază că UE şi moneda Euro sunt ,,monştri politici”, Frontul Naţional din Franţa condus de Marine Le Pen, care a primit un împrumut de 9 milioane de euro, în 2014, de la o bancă rusească şi Alianţa Europeană pentru Libertate (AEL) care promovează ,,dizolvarea” zonei Euro.
Sunt suspectate de asemenea relaţiile austriaco-ruseşti după ce au fost semnalate cazuri de cetăţeni ruşi suspectaţi de spionaj care foloseau acte de identitate austriece. Olanda pare să aibă şi ea probleme cu influenţa rusă după programarea unui referendum pentru luna Aprilie cu privire la blocarea apropierii Uniunii Europene de Ucraina. Mai mult decât atât, olandezii au fost singurii care, în ultima vreme, s-au opus deschis admiterii României în zona Schengen, ridicând chiar anumite pretenţii în legătură cu controlul traficului de mărfuri din Portul Constanţa (privit de olandezi ca un concurent comercial al Portului Rotterdam).

Conflictele îngheţate de la Marea Neagră. Două au fost deja dezgheţate!
În anul 2014, fostul preşedinte al României, Traian Băsescu explica că Rusia a creat un lanţ de conflicte îngheţate în jurul Mării Negre pentru a reconstrui Uniunea Sovietică de-a lungul fostei sale graniţe cu Occidentul. Cele patru zone cu pericol latent amintite în mod obişnuit de specialişti sunt Transnistria, Oseşia de Sud, Abhazia şi Nagorno-Karabah.
La începutul lui 2014, Rusia şi-a anexat peninsula Crimeea, preşedintele Putin devenind astfel ,,primul lider după Stalin care a mărit teritoriul rus”, aşa cum aminteşte chiar James Clapper. Ocuparea peninsulei a schimbat dramatic balanţa de putere în regiunea Marii Negre datorită poziţiei strategice, punct din care Rusia îşi poate proiecta puterea până la Mediterana şi Orientul Mijlociu.
În mod cu totul neaşteptat, în urmă cu 5 zile, Azerbaidjanul şi Armenia au anunţat o acutizare dramatică a situaţiei în Nagorno-Karabah, cele două părţi acuzându-se reciproc de acţiuni militare ofensive active, au informat agenţiile de presă ruse ,,InterFax” şi ,,RIA Novosti”.
Situată într-o zonă montană din Caucazul de Sud, regiunea Nagorno-Karabakh sau Karabahul de Munte a fost ,,inventată” în anul 1987, în momentul în care Republica Sovietică Socialistă Armenească a revendicat teritorii ale Armeniei istorice dar care făceau parte oficial din Azerbaidjan. Armenii au fost sprijiniţi atunci de ruşi. În urma armistiţiului din 1994, trupele armene sunt prezente pe teritoriul Azerbaidjanului, în timp ce populaţia din regiunea Nagorno-Karabah este formată din armeni (75%) şi azeri (25%).

La ce să ne aşteptăm: Ucraina, Moldova, Georgia, Nagorno-Karabah
Şi anul acesta Rusia este determinată să stopeze pe cât posibil aspiraţiile occidentale ale Ucrainei, iar în sensul acesta Moscova va menţine o puternică influenţă asupra liderilor de la Kiev. În Moldova, aşa cum susţin şi serviciile de informaţii americane, o să avem un an în care ,,este probabil ca tulburările să continue”. Chiar ieri ministrul de externe rus Serghei Lavrov, după întrevederea de la Moscova cu omologul său moldovean, Andrei Galbur, a declarat că ,,Acordul de asociere şi liber schimb semnat de Moldova, în 2014, cu Uniunea Europeană a afectat în întregime relaţiile comerciale ale Moldovei cu Rusia.”. Această declaraţie vine în contextul în care, în mod evident, Rusia are interesul să intensifice presiunile asupra ţărilor din vecinătatea ei, pentru a le forţa să adere la ,,Uniunea Economică Eurasiatică” (UEE), dominată de Rusia, din care fac parte Armenia, Belarus, Kazakhstan şi Kârgâzstan. În acest moment interesul declarant al Rusiei este includerea în acestă organizaţie a statelor ce fac parte din ,,Parteneriatul Estic” (Republica Moldova, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia şi Ucraina).

Ţintele Rusiei privind România
Legat de România este foarte probabil ca Rusia să încerce să influenţeze pe cât posibil rezultatul alegerilor de anul acesta, locale şi parlamentare, deoarece are nevoia de zădărnicire sau influenţare a unor proiecte privind domeniul militar, energetic, securitatea graniţelor şi politica privind refugiaţii sirieni, fluxurile comerciale, în special cele derulate prin Portul Constanţa şi pe graniţa Non-UE (Serbia, Ucraina şi Rep. Moldova), politica de strângere a relaţiilor cu Republica Moldova, politica din domeniul economic privind investiţiile străine în România, în mod special toleranţa la paradisuri fiscale şi investiţii directe ale Rusiei. Totodată, în ultimele luni, în presa naţională se observă o intensificare în abordarea ,,pericolului rus” sau a subiectelor pe tema ,,spionajului rusesc” derulat înainte şi după 1989 pe teritoriul României.

Comments

comments

Exclusiv

(VIDEO) Baronii lacului Oltina, acuzați că au inundat pășunea, au închis un pod și au incendiat un sit natural

Adrian Cârlescu

Publicat

la data de

Scris de

Piscicultura României a ajuns pe mâini private în perioada 2003-2004, pe vremea guvernului Năstase. La acel moment, bălțile de pește din întreaga țară erau exploatate de societăți de stat, care continuau activități de producție începute în perioada comunistă. În loc să lanseze o procedură transparentă de privatizare, Adrian Năstase a pus la punct un tun de proporții. Printr-un ordin nepublicat în Monitorul Oficial al României, guvernul său a decis să retragă 33 de bălți din capitalul social al societăților piscicole de stat. Aceste active (bazine, diguri, clădiri, mijloace fixe) au fost mai apoi transferate cu titlu gratuit Companiei Naționale de Administrare a Fondului Piscicol (CNAFP), antecesoarea actualei Agenții Naționale de Pescuit și Acvacultură (ANPA). Rămase fără active, fostele întreprinderi piscicole de stat au intrat în faliment, pasivul lor și deranjul social fiind suportate, evident, de statul român. În timp ce acestea se prăbușeau la grămadă, bunurile erau acaparate de așa-numiții ”baroni ai bălților”.  Aceștia au primit în mod netransparent și clientelar contracte de asociere în vederea exploatării activelor piscicole. După câțiva ani, au primit în concesiune, prin atribuire directă, și terenurile de stat ocupate de active.

Cum a fost privatizat lacul Oltina

Cinci amenajări piscicole de stat din județul Constanța au avut soarta descrisă mai sus. În articolul de față vorbim de balta Oltina, situată într-o zonă de o rară și sălbatică frumusețe, cu statut de arie naturală protejată. În 2004, Pestom SA, societatea de stat care continua activitatea piscicolă începută în perioada comunistă, a fost alungată din baltă prin mecanismul descris mai sus. Activul piscicol a fost predat societății Aquarom Elite Distributions SRL București, prin contractul de asociere în participațiune nr. 174/16.08.2004. Firma a cumpărat de la CNAFP și peștele din baltă, evaluat cantitativ la 49.884 de kilograme și financiar la 4,2 miliarde de lei vechi. Peștele aparținea SC Pestom SA, astfel că CNFP nu avea niciun drept să îl comercializeze. Însă nimeni nu s-a mai împiedicat în acest moft.

La patru ani distanță, Aquarom a încheiat cu ANPA (succesoarea CNAFP) contractul de leasing imobiliar cu clauză irevocabilă de vânzare nr. 12/10.03.2008, cumpărând astfel, în rate (ultima plătită în 2012), bazinele piscicole, digurile și clădirile de la Oltina. În aceeași zi, firma a semnat și contractul nr. 16/10.03.2008 de concesiune prin atribuire directă, cu ANPA, prin care a obținut concesiunea pe 49 de ani a terenului de stat de sub active. Vorbim aici de cuveta lacului Oltina și de terenuri neproductive de pe malul bălții.

Un dezastru pentru care vinovat a fost scos Dumnezeu

Activitatea de la amenajarea piscicolă Oltina a creat și mai creează încă vii controverse la nivelul populației și administrației locale din comuna Oltina. În primăvara anului 2006, un dig al amenajării piscicole s-a rupt. Satul Oltina, situat în vecinătatea bălții cu același nume, a fost inundat atunci în așa hal încât, în partea sa de jos, accesul nu se putea face decât cu barca.  Zeci de case au fost afectate, iar aproape 200 de persoane au fost evacuate. Cauzele incidentului nu au fost pe deplin elucidate. Însă principala ipoteză a fost aceea că firma Aquarom exploata lacul cam după ureche, crescând nepermis de mult nivelul apei în baltă. O parte din casele distruse în 2006 au fost refăcute pe deal, cu bani de la Guvernul României. Vinovat a fost scos… Dumnezeu sau, pentru cei mai puțin credincioși, natura.

Stan Pățitul și Gheorghe Stan

Lacul Oltina se alimentează gravitațional din Dunăre, adică prin cădere, între cele două lucii de apă existând o diferență de nivel. Procesul de umplere a lacului este controlat printr-un sistem de canale și stăvilare. Dacă stăvilarul nu s-ar închide la timp, casele dispuse pe dealurile din vecinătate, ca într-un amfiteatru, ar putea fi înghițite de ape. În 2006 s-a întâmplat o astfel de nenorocire. În 2019, ca un Stan-Pățitul, primarul din Oltina, Gheorghe Chirciu, spune că firma Aquarom, administrată de Stan… de Gheorghe Stan, nu gestionează corespunzător situația. Chirciu spune că societatea piscicolă a crescut din nou nivelul apei în baltă, peste parametrii autorizați. Apa a depășit malurile și a inundat pășunile învecinate, spre disperarea crescătorilor de animale.

Confruntarea

Redactorii Ordinea.Ro – Adrian Cârlescu și Tatian Iorga s-au deplasat la fața locului, în urmă cu două săptămâni. A fost o zi fierbinte la propriu. Ne referim aici la cele 42 de grade indicate pe termometrul din bordul mașinii, dar și la confruntarea, de-a dreptul incendiară, dintre Gheorghe Chirciu și reprezentantul firmei Aquarom Elite Distributions SRL.

Acuzații grave aduse de primarul Chirciu

Acuzațiile aduse societății piscicole de către primarul din Oltina sunt următoarele: inundarea pășunii, creșterea nivelului de apă peste cota autorizată de exploatare, incendierea stufărișului din zona naturală protejată, intabularea ilegală a unei suprafețe de teren de aproximativ 50 de hectare, care ar fi aparținut de drept localității, intabularea ilegală a două corpuri de pădure în suprafață de 3 hectare, care ar fi aparținut de drept statului, precum și închiderea accesului pe un pod public. Este vorba de podul peste stăvilar. Chirciu spune că localnicii care treceau pe acel pod pentru a merge într-un alt sat al comunei sau pentru a avea acces la pășuni și terenuri agricole sunt obligați acum să ocolească 20 de kilometri.

Ce spune reprezentantul Aquarom

În replică, reprezentantul Aquarom declară că stufărișul din zona naturală protejată ar fi fost incendiat de crescătorii de animale. Acesta neagă depășirea cotei autorizate de exploatare a lacului și susține că terenul inundat nu este pășune, ci aparține societății. Reprezentantul Aquarom nu a știut să răspundă acuzației că societatea ar fi intabulat aproximativ 50 de hectare de teren în plus, acaparând astfel pășunea localității. În schimb a susținut că podul peste stăvilar ar aparține Aquarom, care l-ar fi construit după concesionarea bălții, negând astfel susținerea primarului Chirciu că acest obiectiv a fost realizat înainte de 1989. Acesta a mai spus că podul a fost închis pentru primar, deoarece se ceartă cu patronii firmei. 

Momentele esențiale ale confruntării dintre primar și reprezentantul societății piscicole le puteți urmări în videoreportajul atașat articolului de față.

În acte, firma aparține unui tip care a fost asociat cu Elena Udrea li Dorin Cocoș

Potrivit istoricului din Monitorul Oficial, Aquarom Elite Distributions SRL este o firmă înființată în anul 2003, care s-a ocupat la începuturile sale de producția de ape minerale și băuturi carbogazoase non-alcoolice. Aceasta a fost fondată de Elena Rusan, o doamnă născută în anul 1927. Din 2005, societatea a început să fie administrată de fiul acesteia, Dan Lucian Rusan, născut în anul 1955. La un moment dat, acesta a devenit principalul asociat al firmei. El s-a retras cu totul din Aquarom, în anul 2018.

Societatea este deținută în momentul de față de Valentin Nichifor și Ion Petre. Potrivit platformei Confidas.ro, Nichifor mai este implicat și în SC Danubiu Elit SRL, o altă societate care a încheiat contract de asociere cu CNAFP în anul 2004, preluând crescătoria de pește de la Dunăreni. Celălalt asociat, Ion Petre, este implicat în 36 de societăți comerciale. Într-una din ele, Elan Grup SRL, patronul de la Aquarom a fost asociat cu Elena Udrea și Dorin Cocoș. Societatea a fost radiată din Registrul Comerțului.  

Administratorul Stan, baronul bălții Bugeac

Cei doi patroni de la Aquarom nu se ocupă și de administrarea firmei. Astfel, potrivit Confidas.Ro, societatea este administrată de Gheorghe Stan, Marcel Stan și Vasile Stan. Cei trei dețin în mod oficial firma Complex Grup SRL care a preluat, în 2004, crescătoria lacului Bugeac, cel mai important activ piscicol din județul Constanța. Va urma!

 

Comments

comments

Continuă să citești

Exclusiv

(VIDEO) Simfonia picamerelor! În Năvodari, turismul se face între bormașini, macarale și zbierături de muncitori

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Turismul de pe litoralul românesc a cunoscut o adevărată expansiune. În ultimii 15 ani, investițiile pe litoral, în special în partea de nord, au explodat, astfel încât niciun centimetru de pământ nu a fost lăsat neexploatat. În articolul de azi nu ne vom referi la legalitatea sau ilegalitatea construcțiilor de pe litoral, ci la un alt aspect pe care aproape toate instituțiile statului îl ignoră. Ne vom referi la faptul că, în goana de a construi cât mai repede, unii dintre investitori au trecut peste lege și ridică imobile în plin sezon estival printre turiști, care sunt nevoiți „să se odihnească“ între zgomote de picamere, bormașini și tot felul de scule de construcții. O astfel de situație ne-a fost adusă la cunoștință de administratorul unui hotel de pe litoral, situat la limita dintre stațiunea Mamaia și orașul Năvodari. Investitorul ne spune că în jurul hotelului său sunt în lucru cinci șantiere, care și-au continuat activitatea după începerea sezonului estival. Asta face ca turiștii, care vin, teoretic, să se odihnească, să dea bir cu fugiții.

„Mă numesc Valentin-Florin Mihai și administrez unitatea de cazare „911mamaia“ din str. Lotus, nr 9, Năvodari, unitate clasificată cu certificatul de clasificare nr 31628 din 23.04.2019. Am sesizat din 30 mai 2019 Ministerul Turismului, Inspectoratul de Stat în Construcții și Direcția de Sănătate Publică Constanta cu privire la faptul că în jurul locației mele sunt 5 șantiere în lucru, care nu și-au încetat activitatea în perioada 15 mai – 15 septembrie, conform Legii n.r. 597/2001 actualizată (obligă închiderea șantierelor pe perioada 15 mai – 15 septembrie, dacă este afectată activitatea turistică), DEȘI ESTE EVIDENT CĂ AFECTEAZĂ ACTIVITATEA TURISTICĂ PRIN GĂLĂGIE ȘI PRAF…neavând plase pe fațade!“, a spus administratorul hotelului „911mamaia“.

Plimbat de la o instituție la alta

Deși zgomotele produse de construcțiile din zonă îi alungă turiștii, administratorul hotelului „911mamaia“, spune că nicio instituție nu s-a implicat în acest caz. Ba, mai mult, Valentin-Florin Mihai a fost plimbat de la o instituție la alta.

„Am făcut în 30 mai sesizări la Ministerul Turismului, ISC, Primăria Năvodari, Poliția Locală Năvodari. A venit [cineva – n.r.] de la Poliție și a spus că nu poate da amendă pentru că nu au cu ce măsura poluarea fonică… decibelii! Cei de la ISC m-au contactat a treia zi și m-au chemat la sediu, unde mi s-a explicat că Legea 597/2001, actualizată, a fost modificată de câteva ori în interesul celor de la putere, astfel luând ISC-ului posibilitatea să oprească șantierele pe perioada 15 mai – 15 sept, pentru că au trecut în lege și faptul că șantierele afalte în derulare nu se opresc. Cu toate acestea, în ultima parte a legii scrie că se opresc șantierele care „aduc atingere activitatii turistice“… ceea ce este foarte clar că fac aceste 5 șantiere din jurul hotelului Opera, White Tower, 911mamaia și Stavros. ISC nu are abilitatea să confirme că afectează activitatea turistică… ISC-ul verificând etapele construcțiilor și autorizațiile.

Conform adresei, ISC m-a trimis către Ministerul Turismului, Garda de mediu și Direcția de Sănătate Publică Constanța. După o săptămână, Ministerul Turismului răspunde și mă trimite la ISC, Primăria Năvodari, Poliția Locală. Direcția de Sănătate Publică mă trimite la Ministerul Turismului, Poliția Locală și Primărie. ISC a răspuns că nu are în atribuție să stabilească dacă afectează activitatea turistică și m-au trimis la Ministerul Turismului și Garda de Mediu, aceasta din urmă nu a răspuns nici până azi din 30.05.2019“, reclamă administratorul hotelului „911mamaia“.

Valentin-Florin Mihai întreabă pe această cale cine altcineva în afară de Ministerul Turismului poate constata faptul că, din cauza zgomotelor produse de construcții, turismul este afectat?

„ISC -ul închide șantierele dacă primește această precizare că este afectată activitatea turistică a unităților de cazare situate la câțiva metri de construcții. Până una alta, din cauza neprofesionalismului și birocrației, instituțiile mă trimit de la una la alt, iar turiștii își cer banii înapoi și pleacă cu un gust amar, fără speranța să revină, desi eu le ofer în unitatea mea de cazare tot confortul. Dar sunt treziți de luni până sâmbătă, inclusiv, la 7.30 de picamere, bormașini și macarale…cife….și zbierături ale muncitorilor! De praf nu mai zic. Investițiile imense făcute în turism riscă să fie pierdute din cauza legilor nerespectate (597/2001). Sper să fie cineva capabil să pună în aplicare Legea 597/2001!“, mai spune Valentin-Florin Mihai.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Ginerele primarului PSD-ist din Agigea a cumpărat 10% din Golful Pescarilor cu 100 de lei

Adrian Cârlescu

Publicat

la data de

Scris de

Cătălin Nuțoaia Cîrjaliu, ginerele primarului PSD-ist din Agigea, Cristian Maricel Cârjaliu, a dobândit 10% dintr-un business de 1,5 milioane de euro pe an cu o investiție de 100 de lei. Nuțoaia-Cîrjaliu a fost cooptat în SC Golful Pescarilor SRL, în septembrie 2018. Acesta a intrat în firma care deține cunoscutul restaurant pescăresc din vecinătatea plajei Agigea printr-o înțelegere a asociaților. Anterior, firma era deținută de Dumitru Stanciu din Agigea, care avea 50% din părțile sociale, și de oamenii de afaceri constănțeni Petre Daniel Popa și Mihai Cristian Lupoiu, care dețineau câte 25% din părțile sociale. Practic, business-ul se împărțea între Stanciu și cei doi constănțeni. Toți trei dețineau și calitatea de administratori. În septembrie 2018, aceștia au decis să-l coopteze în societate pe ginerele primarului din Agigea. Cooptarea a fost urmată de o majorare a capitalului social cu 480 de lei. Jumătate din acest aport financiar a fost adus de Popa și Lupoiu, care astfel și-au păstrat 50% din business. În schimb, Dumitru Stanciu a adus un aport mai mic, cedând practic 10% din firmă către ginerele lui Cîrjaliu, care a dobândit calitatea de asociat cu o investiție de 100 de lei. Stanciu a fost revocat și din funcția de administrator al societății, în locul său fiind numit noul asociat, Cătălin Nuțoaia Cîrjaliu. În anul 2018, Golful Pescarilor SRL a derulat afaceri de 6.897.126 de lei.

Întrebarea care se pune în mod firesc este: de ce ar ceda cineva 10% dintr-un business de 1,5 milioane de euro pe an, fără niciun beneficiu? În opinia noastră, permutările de mai sus trădează fapte de corupție ale primarului din Agigea. Am relatat pe larg în Ordinea.Ro că, la inițiativa lui Cristian Maricel Cîrjaliu, terenurile din zona Cherhanalei Agigea au fost inventariate fraudulos în domeniul privat al comunei Agigea, în anul 2012. Anterior, Primăria adeverise că terenurile în cauză sunt în proprietatea societății piscicole Sarda Fish SRL, aparținând familiei antreprenorului local Matei Datcu. După ce s-a înstăpânit prin simplă inventariere pe terenurile din zona piscicolă, Primăria Agigea a vândut un lot de 1700 mp către Golful Pescarilor SRL. Tranzacția a fost încheiată în anul 2014, fără aprobarea Consiliului Local Agigea. Societatea Golful Pescarilor SRL era deținută atunci de Dumitru Stanciu, care era asociat unic și administrator. La scurt timp, Stanciu a cedat jumătate din firmă către afaceriștii Popa și Lupoiu. Mai departe, Primăria Agigea și-a dat întregul concurs ca firma să prospere. Societățile concurente, Sarda Fish SRL și Pescăria lui Matei SRL, au fost amendate în cascadă, intimidate și denigrate de primarul Cîrjaliu. Inclusiv turiștii care parcau mașinile pe domeniul public pentru a merge la restaurantul Pescăria lui Matei au fost amendați de administrația Cîrjaliu, în anii trecuți. Atitudinea arbitrară continuă și la momentul de față.

 

Deși joacă formal un rol de justițiar, Cîrjaliu este animat, de fapt, de un interes de trib. Astfel, Dumitru Stanciu este chiar finul fratelui său, Bogdan Cîrjaliu. După toate indiciile, Stanciu este un simplu interpus al familiei Cîrjaliu. În 2017 și 2018, Stanciu nu a obținut niciun beneficiu de la Golful Pescarilor. Niciun leu. Nimic. Informația este furnizată chiar de soția sa, care este o simplă angajată a Primăriei Agigea și care a depus, în această calitate, declarații de avere, ca orice funcționar public.

Din aceste documente, reiese că Dumitru Stanciu a dus acasă, în cei doi ani, doar salariile pe care le câștigă de la societatea Mytkar Service SRL Agigea, în care deține și calitatea de asociat unic. Vorbim aici de o firmă modestă, care se ocupă de reparația autovehiculelor. Societatea are doi angajați, din care unul este chiar patronul. Însă chiar și în această afacere modestă, se văd legăturile dintre Mitică Stanciu și nașul său, Bogdan Cîrjaliu, fratele primarului din Agigea. Potrivit portalului Confidas.Ro, Mytkar Service are sediul social în Agigea, pe strada Zmeurei nr. 27. Tot pe strada Zmeurei nr. 27, lotul 2, funcționează și SC Artplast Service SRL, o agenție imobiliară deținută chiar de Bogdan Cîrjaliu și de soția acestuia. În sfârșit, Mytkar Service, firma lui Stanciu, răspunde la același număr de telefon ca și firma de pază și protecție Scan SRL, aparținând, de asemenea, lui Bogdan Cîrjaliu și soției acestuia. Pe vremuri, firma Scan SRL i-a aparținut chiar primarului Maricel.  Așa cum spuneam, după toate aparențele, Mitică Stanciu este un simplu interpus al familiei Cîrjaliu în afacerea Golful Pescarilor. Ceea ce explică lejeritatea cu care acesta a cedat, fără beneficii, 10% din business către ginerele primarului din Agigea. Aceleași raporturi consemnate mai sus explică și situația oarecum fabuloasă, prin care un tânăr a cumpărat 10 procente dintr-o afacere de 1,5 milioane de euro pe an, cu o investiție de doar 100 de lei.  

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: