Connect with us

Justitie

Dosarul Henri Coandă. O funcționară RAEDPP a spus instanței că nu-i cunoștea pe Mazăre și Morgenstern

Adrian Cârlescu

Publicat

la data de

Procesul penal în care fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, este judecat alături de fratele său Alexandru și de omul de afaceri israelian Avraham Morgenstern a avut ieri un nou termen de înfățișare la Înalta Curte de Casație și Justiție. Potrivit ziare.com, la strigarea instanței s-a prezentat doar inculpatul Alexandru Mazăre, singurul din cei trei care se află în România. Amintim că Radu Mazăre este fugit în Madagascar de la sfârșitul anului trecut, iar Avraham Morgenstern este arestat în Argentina, în baza unui mandat internațional emis după ce omul de afaceri a fost condamnat definitiv în România, la 8 ani de închidoare, într-un dosar de evaziune fiscală. La termenul de judecată era programată audierea a cinci martori. Însă în fața instanței s-a prezentat doar Isabela Culea, fostă șefă a departamentului juridic de la RAEDPP Constanța.

“Asupra mea nu s-au facut presiuni. Nu-i cunosc pe inculpati, nici pe Radu Mazare, nici pe Avraham Morgenstern. Este exclus ca vreunul dintre cei doi sa fi luat legatura cu mine”, a declarat Isabela Culea, potrivit ziare.com.

Sursa citată susține că audierea a avut loc timp de zece minute. Isabela Culea ar fi oferit instanței mai multe detalii tehnice despre caietul de sarcini al licitației pentru construirea campusului social Henri Coandă.

175.000 de euro, primiți în conturi din Israel

Procurorii DNA susțin că Radu Mazăre și fratele său Alexandru ar fi primit 175.000 de euro în diferite tranșe de la omul de afaceri Avraham Morgenstern, în decursul anului 2011, pentru ca firma acestuia, Shapir Structures SRL, să câștige licitația pentru construirea campusului social Henri Coandă, în valoare de aproximativ zece milioane de euro. Banii au intrat în conturi personale deschise de cei doi în Israel, însă plata – susțin procurorii – s-ar fi efectuat prin intermediul unei societăți off-shore controlate de Emilian (Elan) Schwartzenberg. Frații Mazăre nu au menționat aceste venituri în declarațiile lor de avere, ambii fiind persoane publice, primar, respectiv senator. Recent, Schwartzenberg a declarat într-un interviu acordat postului de televiziune B1 TV că ar fi efectuat plăți de numerar către frații Mazăre pentru avansarea unor sume necesare investițiilor în complexul turistic din Madagascar. Schwartzenberg susține că nu a primit niciodată 175.000 de euro de la Avi Morgenstern, însă a explicat că acesta din urmă i-a plătit de-a lungul anilor sume de ordinul milioanelor de euro, pentru diverse prestații, ca de pildă consultanță de afaceri. În decembrie 2017, un martor audiat în dosarul Henri Coandă a declarat că a fost invitat de Morgenstern acasă la Radu Mazăre, pentru a discuta în trei detalii legate de proiectul tehnic la care lucra martorul. Actual primar al Constanței, Decebal Făgădău, are de asemenea calitatea de martor în acest dosar penal.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Justitie

Adina Florea a câștigat concursul de procuror șef al Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Adina Florea a obţinut cel mai mare punctaj la interviul susţinut marţi, la CSM, pentru funcţia de procuror-şef al Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ). Potrivit tabelului de clasificare a candidaților, aceasta a obținut 9,86 de puncte, fiind urmată de Sorin Eugen cu un punctaj de 8,85 și de Bogdan Pîrlog, care a obținut 3,25.
Potrivit Hotnews.ro, procurorul Bogdan Pîrlog a fost audiat prin videoconferință fiind plecat în vacanță.
Iniţial, candidatura lui Bogdan Ciprian Pîrlog a fost respinsă, motivul fiind ”lipsa de vechime efectivă de 18 ani în funcţia de procuror”, ca, ulterior, pe 4 iunie, plenul CSM să admită contestaţia formulată de acesta şi să permită susţinerea interviului pentru conducerea SIIJ.
Secția specială pentru anchetarea magistraților, a cărei înființare a fost contestată inclusiv de către organismele internaționale, este condusă la acest moment de Adina Florea, procuror-șef adjunct. Procurorul șef al Secției, Gheorghe Stan, a fost numit judecător al Curții Constituționale, la propunerea PSD.

Comments

comments

Continuă să citești

Justitie

După ce l-a achitat pe ÎPS Teodosie în dosarul “Nazarcea”, Cristian Deliorga are liber să plece la CCR

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Cristian Deliorga, judecătorul care l-a achitat pe ÎPS în dosarul “Nazarcea”, este liber să plece la Curtea Constituțională.

ÎPS Teodosie, ACHITAT de judecătorul Deliorga în dosarul în care era acuzat că a obţinut ilegal fonduri europene

Președintele Klaus Iohannis a semnat joi, 13 iunie, decretul privind eliberarea din funcția de judecător la Curtea de Apel Constanța a lui Cristian Deliorga – pensionare, la data de 14 iunie 2019, scrie Mediafax.

Amintim că pe data de 7 mai a.c., Senatul a votat pentru numirea fostului vicepreşedinte al CSM Cristian Deliorga în funcţia de judecător al CCR, propus de PSD. Acesta o va înlocui pe Simona-Maya Teodoroiu la Curtea Constituţională, al cărei mandat expiră pe 15 iunie. De asemenea, în aceeași zi, Camera Deputaţilor a votat pentru numirea lui Gheorghe Stan, şef al Secţiei de Investigaţie a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), în funcţia de judecător al CCR, în locul lui Ştefan Minea, al cărui mandat expiră tot pe 15 iunie.

Secția pentru judecători a CSM a aprobat, la începutul lunii, eliberarea din funcție, prin pensionare, a lui Cristian Deliorga, judecător la Curtea de Apel Constanța.

Comments

comments

Continuă să citești

Justitie

Elan Schwartzenberg a scăpat definitiv de mandatul de arestare.

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Omul de afaceri Elan Schwartzenberg a scăpat, marţi, definitiv de mandatul de arestare preventivă în lipsă şi de urmărire internaţională după ce procurorul DNA a anunţat la termenul de la Curtea de Apel Bucureşti că îşi retrage contestaţia depusă.

”Şi-au retras contestaţia. Azi (marţi -n.r.) am avut măsura preventivă, contestaţie, ştiţi că pe cameră preliminară s-au constatat mai multe nereguli pentru care a dispus Tribunalul să se întoarcă dosarul la DNA. Contestaţia a fost pe măsura preventivă şi pe restul dispoziţiilor. Astăzi (marţi -n.r.) a fost contestaţie numai pe măsura preventivă şi, într-adevăr, DNA şi-a retras contestaţia. Şi atunci a rămas să se revoce mandatul, se retrage cererea de urmărire internaţională şi e liber să se mişte”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Florin Cojocaru, avocatul lui Elan Schwartzenberg.

Apărătorul a explicat, pentru MEDIAFAX, că procurorul DNA a retras contestaţia deoarece pe 6 iunie infracţiunile de care este acuzat Elan Schwartzberg s-au prescris.

Pe 16 ianuarie 2019, avocaţii omului de afaceri au cerut revocarea mandatului de arest preventiv, însă decizia a fost respinsă atunci de instanţă. Decizia din prima instanţă, a Tribunalului Bucureşti, a fost aceea de revocare a arestului preventiv pe numele lui Elan Schwartzenberg, însă procurorii au contestat soluţia.

Elan Schwartzenber a primit arest preventiv în dosarul disjuns din cel al lui Radu Mazăre şi al omului de afaceri Avraham Morgenstern, privind construirea cartierului „Henri Coandă”. Însă, instanţa supremă a decis, pe 28 iunie 2018, să-i achite pe Radu Mazăre şi pe fratele acestuia, Alexandru Mazăre, în dosarul în care sunt judecaţi alături de Avraham Morgenstern, în dosarul privind cartierul de locuinţe sociale „Henri Coandă”.

Procurorii anticorupţie au cerut arestarea lui Elan Schwartzenberg pe 30 mai 2016, fiind acuzat de complicitate la dare de mită, în solicitare DNA motivând că omul de afaceri „s-a ascuns, în scopul de a se sustrage de la urmărirea penală”. „În cursul anului 2011, inculpatul Schwartzenberg Emilian l-a ajutat pe Morgenstern Avraham, administrator unic al unei firme, să îi dea lui Mazăre Radu Ştefan, primarul municipiului Constanţa de la acea vreme, suma totală de 175.000 de euro pentru ca acesta din urmă să facă demersuri atât în cadrul atribuţiilor de serviciu cât şi în afara (contrare) lor, astfel încât să faciliteze câştigarea, de către firma respectivă, în condiţii avantajoase, a unei licitaţii având ca obiect contractul de construire a Campusului social Henri Coandă în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro)”, precizează DNA în comunicatul de presă.

”Ajutorul acordat de Schwartzenberg Emilian a constat, pe de o parte, în faptul că a intermediat darea sumei de 175.000 de euro prin interpunerea, pe traseul banilor, a unei societăţi offshore (societate al cărei beneficiar real era) şi, pe de altă parte, a facilitat relaţia dintre Mazăre Radu Ştefan şi Morgenstern Avraham, fiind prieten cu amândoi. Societatea off shore este o societate înmatriculată în Insulele Virgine Britanice care avea deschise conturi în Liechtenstein. Toate operaţiunile de transfer bancar erau ordonate de Schwartzenberg Emilian, în calitate de beneficiar real şi puse în executare de o altă persoană”, mai explică procurorii.

Foto: Adevărul

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: