Connect with us

Administratie

Echipamente de peste 40 de milioane de lei pentru Spitalul de Pneumoftiziologie și Spitalul Județean. Decizia a fost luată în ședința CJC

Tatian Iorga

Publicat

la

Consiliul Județean Constanța s-a reunit astăzi, în ultima ședință ordinară din acest an și au fost prezenți 35 de consilieri din totalul de 37. Ședința a fost ținută în regim de videoconferință, dar la care presa nu a avut acces, nici măcar online. Este greu de crezut că în secolul XXI, când tehnologia este la îndemâna oricui, și atât de avansată, conducerea Consiliului Județean nu are o soluție să asigure o transmisie online a ședinței. Revenind la ședința CJC, pe ordinea de zi au fost un număr de 25 de proiecte de hotărâri și două proiecte pe lista suplimentară.

Cele mai importante proiecte de pe ordinea de zi au fost cele privind dotarea Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Constanța în vederea consolidării capacității de gestionare a crizei COVID – 19 și dotarea Spitalului Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” Constanța în vederea consolidării capacității de gestionare a crizei sanitare COVID – 19. Pentru aceste proiecte se va aloca suma totală de 43.148.697 de lei, valoare care reprezintă decontarea echipamentelor de protecție și a consumabilelor achiziționate de către cele două instituții sanitare și achiziționarea de echipamente medicale noi, care să vină în creșterea capacității de intervenție în lupta contra noului coronavirus. Astfel, printre cele mai importante echipamente medicale ce urmează a fi achiziționate pentru Spitaul Clinic Județean de Urgență sunt: nebulizatoare, trusă de videobronhoscopie, injectomate, spirometre, aparat de radiologie digital cu grafie cu tub fixat în podea, sistem modular de testare pulmonară, ecograf cu sondă abdomen și cu sondă pleurală (liniară), paturi ATI, monitoare funcții vitale, aparate de ventilație mecanică, infuzomate, monitor de transport, defibrilatoare și aparate de anestezie. Pentru Spitalul de Pneumoftiziologie urmează a fi achiziționate următoarele echipamente: un echograf doppler portabil și unul fix, defibrilator cu monitor LCD bifazic – sincron și asincron, bronhoscop flexibil cu canal de lucru, analizator de gaze sanguine portabil, echograf portabil cu traducător US pentru cord și plămân, aparat Roentgen digital fix și mobil, precum și echipamente de dezinfecție prin nebulizare.

Un alt proiect, important, a fost cel care privește stabilirea numărului și cuantumului burselor școlare aferente anului școlar 2020 – 2021 pentru elevii care frecventează cursurile instituțiilor de învățământ special. Astfel, au fost aprobate 429 de burse pentru elevii care frecventează cursurile celor trei școli speciale, din subordinea Consiliului Județean Constanța, burse care se ridică la valoarea de 300 lei de elev pe lună fiecare și vor fi împărțite în trei categorii: burse de merit, burse de studiu și burse sociale.

Au mai fost adoptate și proiectele de hotărâri care privesc desemnarea administratorului special al Regiei Autonome Județene de Drumuri și Poduri Constanța (RAJDP), desemnarea reprezentanților Județului Constanța în cadrul Adunărilor Generale ale Asociațiilor Grup de Acțiune Locală (GAL) și a Asociației „Grup Local Dobrogea Nord”, în care instituția noastră este membru, precum și modificarea componenţei Comisiei Tehnico – Economice din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa.

Mai exact, administrator special al RAJDP Constanța a fost desemnat Dan Iulian Marin, care a primit un număr de 30 de voturi. Ca reprezentant al GAL Constanța Centru a fost votată Mădălina Emilia Tudora, pentru GAL Constanța Sud a fost votat Lucică Ilie Pascu, iar Costel Cătălin Ilie a fost votat să reprezinte Consiliul Județean în Asociația „Grup Local Dobrogea Nord”. În urma votului consilierilor județeni, Comisia Tehnico – Economică din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa a fost modificată prin completarea acesteia cu următoarele funcții:

–           Președinte: Stelian Gima, vicepreședintele Consiliului Județean Constanța;

–           Membri reprezentanți ai Consiliului Județean Constanța: Gianina Ionela Topolov și Edward Ilyus Nedelcu, consilieri județeni.

De asemenea, pe ordinea de zi suplimentară a ședinței Consiliului Județean Constanța, a mai fost hotărârea privind modificarea componenței Comisiei pentru Protecția Copilului Constanța, unde Carmen Răducu l-a înlocuit pe Petre Dinică, în funcția de vicepreședinte. Tot pe lista suplimentară s-a mai aflat și proiectul de hotărâre ce privea desemnarea reprezentanților CJC în Consiliul de conducere al Fundației Județene pentru Tineret Constanța. Aceștia sunt: Marian Țuțuianu, Diana Ionescu și Dragoș Frâncu.

Comments

comments

Administratie

Chițac: „Scopul mult disputatului regulament nu este de a-i taxa pe oameni, ci de a descuraja traficul“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Disperat că proiectul său privind parcările nu este înghițit de constănțeni (nici măcar de consilierii locali din propriul partid) primarul Constanței, Vergil Chițac încearcă să ne convingă că aberația sa cu parcările este, de fapt, în folosul constănțenilor. Într-o postare pe Facebook, Chițac îi întreabă pe constănțeni (într-un ton certăreț) ce își doresc: un oraș în care spațiul public să fie folosit pentru plimbare, relaxare și recreere sau un oraș ale cărui străzi, trotuare și spații verzi lasă impresia unui târg auto permanent?

„Dragi constănțeni, vă rog să-mi spuneți părerea voastră. Vă doriți un oraș în care spațiul public să fie folosit pentru plimbare, relaxare și recreere? Sau un oraș ale cărui străzi, trotuare și spații verzi lasă impresia unui târg auto permanent?

Suntem în situația în care avem 150 de mii de mașini și 30 mii de locuri de parcare. Ca sa echilibrăm balanța e nevoie să construim parcări noi, dar și să  reducem numărul de mașini. Dacă numărul de mașini va continua să crească, nu vom reuși vreodată să corectăm acest dezechilibru. Vă rog să vă gândiți cât teren, câți bani și cât timp am consuma dacă am alege să acoperim toată nevoia de locuri de parcare. Și până la urma care ar fi rezultatul? Un oraș plin de parcări, plin de mașini? Asta ne dorim?

Scopul mult disputatului regulament nu este de a-i taxa pe oameni, ci de a descuraja traficul și mai ales staționarea mașinilor în zona centrală a orașului. Constănțenii au alternativa unui transport public îmbunătățit, a bicicletelor puse la dispoziție gratuit, a soluțiilor de mobilitate urbană oferite de operatorii privați (taximetre, ride-sharing, rent-to-ride).

Gestionarea eficientă a spațiilor de parcare existente va da posibilitatea tututor să beneficieze de ele și va genera venituri din care putem amenaja parcări noi. Tarifele propuse exact asta sunt, o propunere. În regulament este stipulat că ele se aprobă de către consiliul local. Consilierii pe care i-ați ales, au dreptul și responsabilitatea să stabilească un tarif optim atât pentru buzunarul dumneavoastră cât și pentru nevoile bugetare de a finanța construcția de noi parcări.

Revin însă la ce v-am întrebat la început. Ce punem pe primul loc, omul sau mașina?“, a scris Chițac.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

De ce a retras Chițac proiectul regulamentului parcărilor? Vezi explicațiile primarului

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Primarul Constanței, Vergil Chițac, a anunțat, astăzi, la începutul ședinței Consiliului Local Constanța că retrage proiectul de hotărâre privind aprobarea regulamentului de parcare. Câteva ore mai târziu, edilul a explicat pe Facebook motivele pentru care a luat această decizie.

„Am elaborat un regulament al parcărilor care a suscitat atâtea discuții în ultima perioadă. Acest regulament înlătură toate dispozițiile nelegale pe care instanța le-a constatat și pentru care a anulat vechiul regulament și totodată corespunde întru totul scopului nostru, al tuturor, acela de a avea un oraș curat, un oraș în care cetățenii să poată respira un aer curat, cât mai puțin poluat.

Am luat cunoștință de faptul că anexele regulamentului, inclusiv cele referitoare la tarife, nu au fost niciodată încărcate pe pagina electronică a Primăriei Constanța, deși au circulat în spațiul public. Este o defecțiune a administrației pe care mi-o asum. Una de formă, nu de fond, pentru că, pe fond, sunt de acord cu acest regulament. Vă rog să aprobați să amânăm discutarea regulamentului și a anexelor într-o ședință ulterioară.

Eu am încredere că cetățenii vor înțelege scopul acestui demers, vor colabora constructiv pentru a crește semnificativ calitatea vieții în orașul nostru

Modernizarea infrastructurii stradale și dezvoltarea transportului public sunt procese care necesită răbdare, implicare și contribuție din partea fiecărui cetățean. Eu cred că fiecare dintre noi trebuie să ne aducem contribuția printr-o atitudine binevoitoare, o acceptare a schimbării pentru că singurul lucru veșnic este schimbarea și lucrul acesta trebuie să se vadă în binele comunității.”, a scris Chițac.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Mai multe planuri urbanistice, zonale și de detaliu, respinse în ședința Consiliului Local Constanța

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Consilierii locali municipali din Constanța au respins, în ședința de azi, două proiecte de hotărâre privind aprobarea unor planuri urbanistice zonale și un proiect privind aprobarea unui plan urbanistic de detaliu, toate având avize negative de la Comisia de Urbanism a Consiliului Local. Primul proiect respins a fost cel referitor la aprobarea Planului urbanistic de detaliu pentru ridicarea unui bloc în zona Scapino. Un alt proiect respins de consilierii locali a fost cel referitor la aprobarea Planului urbanistic zonal pentru zona delimitată de șos. Mangaliei, str. Sg. Nicolae Grindeanu și limite cadastrale, unde doi investitori doreau să ridice un bloc cu mai multe nivele. În fine, a fost respins și proiectul de hotărâre privind aprobarea Planului urbanistic zonal pentru teritoriul situat în Stațiunea Mamaia, zona restaurant Estival, delimitat de alei carosabile și limite cadastrale. Proiectul prevedea construirea unui bloc cu cinci nivele în stațiunea Mamaia, în zona Butoaie, pe locul unei parcări. Inițiatorul PUZ a fost Maria Pia Danielopolu Dumitru, iar beneficiar, alături de aceasta, este și societatea Dakota Construct SRL. De altfel, proiectul în cauză a creat nemulțumire în rândul investitorilor din zonă. Astfel că, pe parcursul derulării procesului de Informare şi consultare publică au fost transmise mai multe sesizări care vizează reglementările propuse.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: