Connect with us

Societate

Educația schimbă destine și mentalități. Un parteneriat care dă roade la Castelu

Adrian Cârlescu

Publicat

la data de

Featured Image

Parteneriatul dintre Primăria Comunei Castelu și Asociația Reality Check aduce noi avantaje pentru comunitatea locală. De data acesta vorbim de aproximativ 300 de copii din Castelu înscriși la școală sau grădiniță, care au primit jachete de iarnă, dar și cadouri cu produse alimentare, produse igienico-sanitare, jucării și rechizite. Toate bunurile provin din donații și sponsorizări colectate de Asociația Reality Check. Iată mesajul postat pe pagina de socializare a asociației cu privire la această acțiune:

”Aproape 300 de copii din Castelu s-au bucurat de sărbători de câteva surprize pregătite cu mare ajutor din partea unor oameni care au pus o parte din banii, timpul, energia și sufletul lor. Mulțumim tuturor celor care s-au implicat și au făcut posibil ca aproape 300 de copii din Castelu să primească o jachetă de iarnă.

Mulțumim, Didina Ilaș, ca ți-ai pus apartamentul și timpul la dispoziție și Georgiana Ilaş și Tudor Ilaș pentru organizare. Mulțumim Ada & Andrei Filip, Florin Mija și Alexandru Miron pentru flexibilitatea cu care v-ați deplasat printre cartierele Bucureștiului și apoi, Ada și Florin la Castelu. Mulțumim, Dana Gradinaru, Nitu Alina și Ludmila Covataru, fără de care nu ne-am fi descurcat. Mulțumim Școlii nr. 92 și Școlii Uruguay din București (prin Teodora Zabava) și Grădiniței Rio care au colectat mai multe haine și bani. Mulțumim, Lorenz Gitschier și EdficoBildungfürJedes Kind Educatie pentru Fiecare Copil pentru îmbrăcăminte și încalțăminte. Mulțumim, Laura Bucur și Love Yard Sale pentru donația voastră, mulțumim, Andrei Cosuleanu și colegilor tăi. Mulțumim tuturor celor care au donat și celor care au dus vorba mai departe.

Pe lângă geci, copiii care merg la școală și la gradiniță – în ciuda situației dificile în care trăiesc – au primit și pachete cadou cu produse alimentare, igienico-sanitare, jucării și rechizite. Îi mulțumim pentru aceasta lui Kathi Scheidereiter, Kaufland Romania și Alexandrei Tînjală, care prin proiectul ei incredibil Our Big Day Out, adună în fiecare an sute de voluntari și zeci de mii de produse pentru a aduce caldură și culoare în viața gri a unor oameni, a unor copii.

Mulțumim, Antoneta Prodan, Sirb Eliza Gabi, Onur-Arda Salim, Adrian Sirb și Școlii Generale din Castelu.

Mulțumim încă o dată Kathi Scheidereiter și Kaufland Romania, care sunt alături de noi de fiecare dată.

Photo credit: Cristian Covataru

Un An Nou plin de bune și bunătate vă dorim!”

 

Caravana medicală sau ambulanța albă care ia copiii… să le repare dinții

Parteneriatul dintre Primăria Comunei Castelu și Asociația Reality Check s-a concretizat anul acesta în alte trei acțiuni de mare impact. Prima dintre ele a fost o caravană medicală, prin care sute de tineri și adulți din Castelu au beneficiat de consultanții medicale gratuite oferite de medici specialiști din Germania și de medici rezidenți din București. Cei mici au beneficiat și de servicii stomatologice. În clipul de mai jos puteți vedea modul în care a decurs această acțiune.

333 de copii la Crosul Educației

A urmat un cros al educației, la care au participat 333 de copii. Asociația Reality Check, Primăria Castelu și Școala Gimnazială din localitate se implică în reducerea fenomenului de abandon școlar. Acțiunea a avut ca scop conștientizarea copiilor din familiile sărace în privința șanselor pe care educația le oferă pentru un destin mai bun. În clipul atașat puteți vedea câteva momente esențiale ale crosului educației și ale premierii participanților. Facem mențiunea că toți copiii au primit diplome și cadouri colectate din donații și sponsorizări de Reality Check.

Medicamente și intervenții chirurgicale

Un alt proiect se numește ”Urgențe medicale ale copiilor din Castelu”. Vorbim aici de un proiect îngemănat Caravanei Medicale. Astfel, copiii identificați în cadrul caravanei cu afecțiuni mai grave au fost programați la operație. 4 copii au beneficiat deja de intervenții chirurgicale la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța. Tot în cadrul acestui program, asociația a asigurat diverse medicamente pentru copiii din familiile sărace din Castelu.

”Avem ajutorul unui om absolut minunat, fără de care nu am fi reușit – medicul chirurg Florin-Daniel Enache. Este persoana noastră cheie de la Spitalul Județean Constanța, care, spre norocul copiilor și al familiilor acestora, înțelege cu adevărat ce înseamnă interesul copilului, indiferent de culoarea pielii sau de limba vorbită de micii pacienți. Le mulțumim enorm lui și colegilor de la spital!

Problemele copiilor au fost identificate în timpul caravanei medicale de astă-vară, organizată împreună cu medici voluntari veniți din Nürnberg și rezidenți din București. Datorită Adrianei Simionescu și Mariei Zidaru – care și-au donat ziua de naștere, și prietenilor lor – care au dat curs dorinței sărbătoritelor și au făcut donații către Reality Check, am reușit să demarăm programul Urgențe medicale ale copiilor din Castelu” – au comunicat în spațiul virtual reprezentanții asociației.

Ce să faci ca sărăcia să nu se perpetueze de la o generație la alta

Proiectele educative și cele privind sănătatea sunt strâns legate între ele. Reprezentanții asociației afirmă că sănătatea precară a copiilor din familiile dezavantajate este un obstacol în calea frecventării grădiniței și a școlii. Nu singurul, dar unul din cele mai importante. Mai departe, lipsa educației duce la imposibilitatea obținerii unor joburi plătite decent, iar astfel sărăcia se perpetuează de la o generație la alta.  Din acest punct de vedere, susținerea unor programe medicale are ca scop diminuarea abandonului școlar din cauza stării de sănătate precară a copiilor din familii dezavantajate.

Primăria Castelu: școală nouă, grădiniță nou, săli de sport reparate. Șeful de promoție, consilier al primarului

Valorile mai sus pomenite sunt împărtășite deplin și de Primăria Comunei Castelu. Și nu ne referim doar la parteneriatul care vizează aceste schimbări de mentalitate pe termen lung. Trebuie să menționăm aici că primarul din Castelu, Nicolae Anghel, a decis anul acesta să-l angajeze în calitate de consilier personal pe tânărul Onur Salim, care a absolvit un liceu din Medgidia ca șef de promoție.

Citeșye și:

Șeful de promoție al unui liceu din Medgidia a devenit consilierul primarului din Castelu

Salim urmează în continuare cursurile unei facultăți din cadrul Universității Ovidius, însă în același timp răspunde de treburi importante în cadrul Primăriei, având o bună colaborare cu primarul Nicolae Anghel și viceprimarul Antoneta Prodan. Prin angajarea sa, Primăria din Castelu a arătat întregii comunități că educația este foarte importantă, mai ales că Onur Salim provine dintr-o famiie cu o situație materială modestă, dar decisă să facă sacrificii ca acesta să aibă parte de educație și de un destin mai bun. Nu în ultimul rând, trebuie să spunem că ”educația care schimbă destine” este ideea care a orientat administrația din Castelu să aplice și să obțină finanțări importante pentru realizarea unei școli și a unei grădinițe noi în comună, dar și pentru repararea sălilor de sport sau susținerea unor activități extracurriculare. Opinăm că acest mod de lucru de la Castelu ar trebui să devină un exemplu și pentru alte primării din județ, care ar putea încheia parteneriate cu ONG-urile implicate social și ar putea investi mai mult în educație.

Citelte si:

La Nisipari începe construcția unei școli moderne cu fonduri atrase de peste jumătate de milion de euro

 

 

 

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Societate

Brexit: Indiferent de deznodământ, drepturile românilor din Marea Britanie vor fi respectate

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Featured Image

Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a avut ieri, 18 ianuarie 2019, o convorbire telefonică cu ministrul de stat pentru Europa și America, Sir Alan Duncan, la solicitarea oficialului britanic.

Ministrul de stat pentru Europa și America al Regatului Unit a reiterat asigurările că, indiferent de deznodământul procesului Brexit, drepturile cetățenilor români din Marea Britanie vor fi respectate. De asemenea, Sir Alan Duncan a transmis că premierul britanic Theresa May ia în considerare găsirea abordării adecvate care să permită o soluție sustenabilă în relația dintre Marea Britanie și UE.

Oficialul britanic a precizat că, în ciuda dificultăților politice din legislativul de la Londra, există speranța că procesul de consultare internă aflat în desfășurare va permite obținerea unei soluții care să constituie baza reluării dialogului cu Uniunea Europeană.

Sir Alan Duncan i-a transmis ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, că apreciază determinarea autorităților române în a identifica măsurile necesare pentru protejarea drepturilor cetățenilor britanici din România post-Brexit, indiferent de scenariul care se va concretiza la finalul procesului.

La rândul său, ministrul delegat George Ciamba a transmis că România, în calitate de Președinție a Consiliului Uniunii Europene, discută cu celelalte state membre și cu instituțiile europene, fiind gata să asigure condițiile pentru dialog imediat ce va exista conturată o poziție a guvernului britanic.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Rusia e suspectată că a instalat sisteme de rachete nucleare pe litoralul Mării Negre

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Featured Image

Rusia a instalat sisteme de rachete nucleare pe litoralul Mării Negre, în apropierea frontierei cu Ucraina, conform unor imagini prin satelit obţinute de Institutul Imagesat International, informează postul american de televiziune Fox News, citat de Mediafax.

Potrivit Institutului Imagesat International, imaginile surprind sisteme de rachete Iskander instalate într-o bază din Krasnodar, oraş rus situat pe litoralul nordic al Mării Negre, în apropierea frontierei cu Ucraina.

Rachetele Iskander au raze de acţiune de până la 500 de kilometri şi pot transporta atât ogive convenţionale, cât şi nucleare.

Conform Institutului Imagesat International, sisteme balistice similare au fost instalate în zona Ulan-Ude, în sudul Rusiei, în apropierea frontierei cu Mongolia.

În urmă cu câteva zile, Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului de Securitate din Rusia, a afirmat că autorităţile din Ucraina sunt ”sub controlul” Occidentului. ”Continuarea de către autorităţile de la Kiev a acestor politici poate contribui la pierderea de către Ucraina a statutului de naţiune”, a avertizat Nikolai Patruşev, citat de Rossiyskaya Gazeta şi de agenţia Tass.

Tensiunile dintre Moscova şi Kiev s-au amplificat după incidentul produs în noiembrie 2018 în Marea Azov, situată în nordul Mării Negre. Instanţe judiciare din Crimeea au decis plasarea în arest preventiv timp de 60 de zile a celor 24 de militari ucraineni capturaţi de Rusia în incidentul naval produs pe 25 noiembrie 2018 în Marea Azov. Serviciul Federal rus de Securitate (FSB) susţine că navele militare ucrainene Berdiansk, Nikopol şi Iani Kapu au pătruns neautorizat în apele teritoriale ruse, ignorând somaţiile. Ambarcaţiuni ale Serviciului Federal rus de Securitate (FSB) au deschis focul spre cele trei nave militare ucrainene, capturându-le şi arestând 24 de membri ai echipajelor. Cele trei nave militare ucrainene se aflau în largul fostei provincii ucrainene Crimeea, anexată de Rusia în anul 2014. Ucraina a denunţat o ”agresiune” a Rusiei şi a instituit Legea marţială timp de 30 de zile în regiunile ucrainene situate la frontiera cu Rusia. Statele Unite, Uniunea Europeană şi NATO au criticat Rusia şi au cerut măsuri pentru detensionarea situaţiei.

O navă rusească a deschis focul. Se degradează situația geopolitică la Marea Neagră

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

A participat la primul marș de instrucție al navei-școală Mircea! A împlinit 100 de ani

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Featured Image

Ministrul apărării naţionale, Gabriel Leş, şi şeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă, au participat astăzi, 18 ianuarie, la ceremonia dedicată sărbătoririi împlinirii vârstei de 100 de ani de către contraamiralul în retragere Mircea Caragea.

În cadrul evenimentului, care a fost organizat la Palatul Cercului Militar Naţional din Bucureşti, contraamiralului Mircea Caragea i-a fost conferit, din partea Preşedintelui României, Ordinul ”Virtutea Maritimă” în grad de Ofiţer cu însemn de pace. Distincţia a fost acordată în semn de apreciere pentru importantele servicii militare aduse României în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pentru vitejia şi spiritul de sacrificiu de care a dat dovadă contraamiralul în retragere Mircea Caragea de-a lungul întregii sale cariere militare, precum şi pentru exemplara sa conduită civică.

În cuvântul său, ministrul apărării naţionale a subliniat faptul că este impresionat de cariera bravului veteran, apreciind modul în care acesta şi-a dedicat viaţa ţării, mării şi Marinei Militare. ”Aceste virtuţi ar trebui să devină modele pentru noi toţi, aşa cum erau şi în urmă cu 100 de ani, când a fost făurită România Mare”, a concluzionat ministrul Leş.

Contraamiralul în retragere Mircea Caragea este singurul marinar în viaţă care a participat la primul marş de instrucţie al Navei-Şcoală „Mircea”, desfăşurat în anul 1939.
Mircea Caragea s-a născut la data de 18 ianuarie 1919, în comuna Şelari, judeţul Dâmboviţa. A urmat cursurile Liceului Militar „Dimitrie Sturza” şi, pentru că iubea marea, în anul 1938 s-a hotărât să urmeze cursurile Şcolii Navale „Mircea cel Bătrân” din Constanţa. După absolvire, prima funcţie pe care a îndeplinit-o a fost cea de Ofiţer cu Artileria la bordul Canonierei „Eugen Stihi”, iar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a participat la “Operaţiunea 60.000”, cea mai mare acţiune militară maritimă executată de Marina Militară Română pentru evacuarea trupelor combatante şi a civililor români din Crimeea. De-a lungul carierei, a îndeplinit numeroase funcţii la bordul navelor, dar a fost şi comandant al portului militar Hârşova (1944-1945), precum şi profesor de Artilerie la Şcoala Navală din Turnu Măgurele.

În anul 1947, la vârsta de 28 de ani, tânărul ofiţer Mircea Caragea a fost trecut în rezervă de regimul comunist.
După mai mulţi ani de încercări şi refuzuri, începând cu anul 1952 a lucrat ca muncitor necalificat în construcţii, iar în anul 1955 a fost angajat grafician la Muzeul de Artă Populară şi Folclor, apoi la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, de unde a ieşit la pensie în anul 1982.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: