Connect with us

Societate

Educația schimbă destine și mentalități. Un parteneriat care dă roade la Castelu

Adrian Cârlescu

Publicat

la data de

Parteneriatul dintre Primăria Comunei Castelu și Asociația Reality Check aduce noi avantaje pentru comunitatea locală. De data acesta vorbim de aproximativ 300 de copii din Castelu înscriși la școală sau grădiniță, care au primit jachete de iarnă, dar și cadouri cu produse alimentare, produse igienico-sanitare, jucării și rechizite. Toate bunurile provin din donații și sponsorizări colectate de Asociația Reality Check. Iată mesajul postat pe pagina de socializare a asociației cu privire la această acțiune:

”Aproape 300 de copii din Castelu s-au bucurat de sărbători de câteva surprize pregătite cu mare ajutor din partea unor oameni care au pus o parte din banii, timpul, energia și sufletul lor. Mulțumim tuturor celor care s-au implicat și au făcut posibil ca aproape 300 de copii din Castelu să primească o jachetă de iarnă.

Mulțumim, Didina Ilaș, ca ți-ai pus apartamentul și timpul la dispoziție și Georgiana Ilaş și Tudor Ilaș pentru organizare. Mulțumim Ada & Andrei Filip, Florin Mija și Alexandru Miron pentru flexibilitatea cu care v-ați deplasat printre cartierele Bucureștiului și apoi, Ada și Florin la Castelu. Mulțumim, Dana Gradinaru, Nitu Alina și Ludmila Covataru, fără de care nu ne-am fi descurcat. Mulțumim Școlii nr. 92 și Școlii Uruguay din București (prin Teodora Zabava) și Grădiniței Rio care au colectat mai multe haine și bani. Mulțumim, Lorenz Gitschier și EdficoBildungfürJedes Kind Educatie pentru Fiecare Copil pentru îmbrăcăminte și încalțăminte. Mulțumim, Laura Bucur și Love Yard Sale pentru donația voastră, mulțumim, Andrei Cosuleanu și colegilor tăi. Mulțumim tuturor celor care au donat și celor care au dus vorba mai departe.

Pe lângă geci, copiii care merg la școală și la gradiniță – în ciuda situației dificile în care trăiesc – au primit și pachete cadou cu produse alimentare, igienico-sanitare, jucării și rechizite. Îi mulțumim pentru aceasta lui Kathi Scheidereiter, Kaufland Romania și Alexandrei Tînjală, care prin proiectul ei incredibil Our Big Day Out, adună în fiecare an sute de voluntari și zeci de mii de produse pentru a aduce caldură și culoare în viața gri a unor oameni, a unor copii.

Mulțumim, Antoneta Prodan, Sirb Eliza Gabi, Onur-Arda Salim, Adrian Sirb și Școlii Generale din Castelu.

Mulțumim încă o dată Kathi Scheidereiter și Kaufland Romania, care sunt alături de noi de fiecare dată.

Photo credit: Cristian Covataru

Un An Nou plin de bune și bunătate vă dorim!”

 

Caravana medicală sau ambulanța albă care ia copiii… să le repare dinții

Parteneriatul dintre Primăria Comunei Castelu și Asociația Reality Check s-a concretizat anul acesta în alte trei acțiuni de mare impact. Prima dintre ele a fost o caravană medicală, prin care sute de tineri și adulți din Castelu au beneficiat de consultanții medicale gratuite oferite de medici specialiști din Germania și de medici rezidenți din București. Cei mici au beneficiat și de servicii stomatologice. În clipul de mai jos puteți vedea modul în care a decurs această acțiune.

333 de copii la Crosul Educației

A urmat un cros al educației, la care au participat 333 de copii. Asociația Reality Check, Primăria Castelu și Școala Gimnazială din localitate se implică în reducerea fenomenului de abandon școlar. Acțiunea a avut ca scop conștientizarea copiilor din familiile sărace în privința șanselor pe care educația le oferă pentru un destin mai bun. În clipul atașat puteți vedea câteva momente esențiale ale crosului educației și ale premierii participanților. Facem mențiunea că toți copiii au primit diplome și cadouri colectate din donații și sponsorizări de Reality Check.

Medicamente și intervenții chirurgicale

Un alt proiect se numește ”Urgențe medicale ale copiilor din Castelu”. Vorbim aici de un proiect îngemănat Caravanei Medicale. Astfel, copiii identificați în cadrul caravanei cu afecțiuni mai grave au fost programați la operație. 4 copii au beneficiat deja de intervenții chirurgicale la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța. Tot în cadrul acestui program, asociația a asigurat diverse medicamente pentru copiii din familiile sărace din Castelu.

”Avem ajutorul unui om absolut minunat, fără de care nu am fi reușit – medicul chirurg Florin-Daniel Enache. Este persoana noastră cheie de la Spitalul Județean Constanța, care, spre norocul copiilor și al familiilor acestora, înțelege cu adevărat ce înseamnă interesul copilului, indiferent de culoarea pielii sau de limba vorbită de micii pacienți. Le mulțumim enorm lui și colegilor de la spital!

Problemele copiilor au fost identificate în timpul caravanei medicale de astă-vară, organizată împreună cu medici voluntari veniți din Nürnberg și rezidenți din București. Datorită Adrianei Simionescu și Mariei Zidaru – care și-au donat ziua de naștere, și prietenilor lor – care au dat curs dorinței sărbătoritelor și au făcut donații către Reality Check, am reușit să demarăm programul Urgențe medicale ale copiilor din Castelu” – au comunicat în spațiul virtual reprezentanții asociației.

Ce să faci ca sărăcia să nu se perpetueze de la o generație la alta

Proiectele educative și cele privind sănătatea sunt strâns legate între ele. Reprezentanții asociației afirmă că sănătatea precară a copiilor din familiile dezavantajate este un obstacol în calea frecventării grădiniței și a școlii. Nu singurul, dar unul din cele mai importante. Mai departe, lipsa educației duce la imposibilitatea obținerii unor joburi plătite decent, iar astfel sărăcia se perpetuează de la o generație la alta.  Din acest punct de vedere, susținerea unor programe medicale are ca scop diminuarea abandonului școlar din cauza stării de sănătate precară a copiilor din familii dezavantajate.

Primăria Castelu: școală nouă, grădiniță nou, săli de sport reparate. Șeful de promoție, consilier al primarului

Valorile mai sus pomenite sunt împărtășite deplin și de Primăria Comunei Castelu. Și nu ne referim doar la parteneriatul care vizează aceste schimbări de mentalitate pe termen lung. Trebuie să menționăm aici că primarul din Castelu, Nicolae Anghel, a decis anul acesta să-l angajeze în calitate de consilier personal pe tânărul Onur Salim, care a absolvit un liceu din Medgidia ca șef de promoție.

Citeșye și:

Șeful de promoție al unui liceu din Medgidia a devenit consilierul primarului din Castelu

Salim urmează în continuare cursurile unei facultăți din cadrul Universității Ovidius, însă în același timp răspunde de treburi importante în cadrul Primăriei, având o bună colaborare cu primarul Nicolae Anghel și viceprimarul Antoneta Prodan. Prin angajarea sa, Primăria din Castelu a arătat întregii comunități că educația este foarte importantă, mai ales că Onur Salim provine dintr-o famiie cu o situație materială modestă, dar decisă să facă sacrificii ca acesta să aibă parte de educație și de un destin mai bun. Nu în ultimul rând, trebuie să spunem că ”educația care schimbă destine” este ideea care a orientat administrația din Castelu să aplice și să obțină finanțări importante pentru realizarea unei școli și a unei grădinițe noi în comună, dar și pentru repararea sălilor de sport sau susținerea unor activități extracurriculare. Opinăm că acest mod de lucru de la Castelu ar trebui să devină un exemplu și pentru alte primării din județ, care ar putea încheia parteneriate cu ONG-urile implicate social și ar putea investi mai mult în educație.

Citelte si:

La Nisipari începe construcția unei școli moderne cu fonduri atrase de peste jumătate de milion de euro

 

 

 

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Societate

Vrei să devii angajat al MApN? Vezi ce posturi sunt disponibile

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, pe pagina de recrutare a Ministerului Apărării Naționale a fost postat un anunț potrivit căruia, dacă ai studii universitare sau ești student în ultimul an, vei putea deveni ofițer în activitate prin parcurgerea și absolvirea Cursului de formare pe filiera indirectă a ofițerilor în activitate.

Locurile, perioadele de recrutare și selecție, datele concursurilor de admitere sunt următoarele:

🔴 Educație fizică – 13 locuri la Centrul de pregătire a cadrelor militare în domeniul educației fizice și sportului în armată, București
Termen limită pentru recrutare: 31.05.2019
Selecția candidaților se va desfășura în perioada: 20.05-19.07.2019
Prezentarea candidaților pentru admitere: 31.07.2019, până la ora 09:00
🔴 71 de locuri la la Şcoala de Aplicaţie pentru Logistică ”General Constantin Zaharia”, Chitila, pentru specializările:
🔷Management financiar-contabil – 17 locuri;
🔷Justiție militară – 11 locuri;
🔷Construcții – 15 locuri;
🔷Psihologie – 8 locuri;
🔷Intendență – 20 de locuri;
Termen limită pentru recrutare: 31.05.2019
Selecția candidaților se va desfășura în perioada: 06.05-12.07.2019
Prezentarea candidaților pentru admitere: 22.07.2019, până la ora 09:00
🔴 Medicină generală – 5 locuri la Institutul Medico-Militar, București
Termen limită pentru recrutare: 28.06.2019
Selecția candidaților se va desfășura în perioada: 10.06-06.09.2019
Prezentarea candidaților pentru admitere: 23.09.2019, între orele 08:00-09:30
🔴 Inginer de sisteme și echipamente informatice și automatizarea conducerii organizațiilor militare – 20 de locuri la Școala de Aplicație pentru Comunicații, Tehnologia Informațiilor și Apărare Cibernetică, Sibiu
Termen limită pentru recrutare: 28.06.2019
Selecția candidaților se va desfășura în perioada: 10.06-06.09.2019
Prezentarea candidaților pentru admitere: 22.09.2019, până la ora 20:00

Criterii specifice de recrutare
– vârsta maximă: cel mult 40 de ani împliniți în cursul anului 2019 – pentru ofițerii în rezervă și civili; cel mult 35 de ani la data acordării gradului – pentru subofițerii/maiștrii militari în activitate;
– absolvirea studiilor universitare civile de licență, în domeniile și specializările specificate aici https://bit.ly/2TVixS4 (sau adeverință că este înmatriculat în ultimul an de studiu);
– maiștrii militari și subofițerii în activitate pot fi licențiați în orice domeniu (cu excepția specialității management financiar-contabil), DACĂ sunt confirmați sau și-au desfășurat activitatea cel puțin 3 ani în arma pentru care candidează;
– pentru specialitățile militare psihologie și medicină generală este necesară și deținerea atestatului de liberă practică;
– maiștrii militari și subofițerii trebuie să aibă cel puțin 3 ani vechime în serviciu până la data începerii cursului de formare ca ofițer, precum și cel puțin calificativul ”Foarte bun” în aprecierea de serviciu din ultimii 3 ani.

Probe de selecție aptitudinală:
– psihologice;
– fizice;
– interviu de evaluare finală.
Data planificării fiecărui candidat pentru selecție poate fi stabilită oricând în perioadele menționate mai sus și i se va comunica telefonic, cu aprox. 5 zile înainte.

Probele de admitere:
Calendarul admiterii și probele de concurs pot fi descărcate aici: https://bit.ly/2NIrgSf

Mai multe detalii privind criteriile de recrutare, precum și informații referitoare la probele de selecţie aptitudinală și probele concursului de admitere, vor fi obținute la birourile informare-recrutare din cadrul centrelor militare judeţene/de sector – https://goo.gl/XXqVdp ‼️

Foto: MApN

 

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Poliția Locală Constanța are un nou director general. Vezi cine e

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Polițiștii locali din cadrul Primăriei Municipiului Constanța își prezintă în aceste momente, în sala Remus Opreanu a Consiluilui Județean Constanța, bilanțul anului 2018.

Evenimentul are loc în prezența primarului municipiului Constanța,  Decebal Făgădău și a reprezentanților din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării Naționale și instituțiilor publice colaboratoare.

Potrivit bilanțului, 2018 a fost anul în care Poliția Locală a intervenit în mii de cazuri și a asigurat, în fiecare zi, un climat public civilizat. În 2018 au fost încadrați aproximativ 100 de polițiști locali, fapt care a dus la obținerea unor rezultate deosebite.

Tot astăzi, a fost prezentat și noul director general al Poliției Locale Constanța, comisarul șef George Szekely. Acesta a fost lucrător al Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Marșul pentru viață la Constanța! Vezi când se organizează

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Sâmbătă, 23 martie, în preajma sărbătorii Bunei-Vestiri (25 martie), la Constanța se organizează ”Marșul pentru viață”, acțiune prin care se urmărește sensibilizarea întregii societăţi în privinţa avortului şi a efectelor negative ale acestuia asupra familiei şi civilizaţiei umane.

La ora 13.30, la Catedrala arhiepiscopală ”Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va rosti o rugăciune de binecuvântare a ”Marșului pentru Viață”, după care se va pleca pe următorul traseu: Catedrală, Piaţa Ovidiu, Strada Mircea cel Bătrân, Sala Sporturilor, Capela Militară, Spitalul Judeţean, Bd. Tomis, Capitol, Piața Ovidiu.

Evenimentul este organizat de către Școala Brâncovenească, Asociația Simplu – Provita, cu sprijinul Arhiepiscopiei Tomisului, Radio Dobrogea, ASCOR și Studenți Pentru Viață.

Ca preambul, mâine, miercuri, 20 martie, de la ora 18.00, la Curtea Brâncovenească, pr. Eugen Tănăsescu, director Radio Dobrogea, va susține conferința ”Lupi în blană de oaie; «de ce moartea se pretinde viață»”.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: