Conecteaza-te cu noi

Societate

Educația schimbă destine și mentalități. Un parteneriat care dă roade la Castelu

Published

on

Parteneriatul dintre Primăria Comunei Castelu și Asociația Reality Check aduce noi avantaje pentru comunitatea locală. De data acesta vorbim de aproximativ 300 de copii din Castelu înscriși la școală sau grădiniță, care au primit jachete de iarnă, dar și cadouri cu produse alimentare, produse igienico-sanitare, jucării și rechizite. Toate bunurile provin din donații și sponsorizări colectate de Asociația Reality Check. Iată mesajul postat pe pagina de socializare a asociației cu privire la această acțiune:

”Aproape 300 de copii din Castelu s-au bucurat de sărbători de câteva surprize pregătite cu mare ajutor din partea unor oameni care au pus o parte din banii, timpul, energia și sufletul lor. Mulțumim tuturor celor care s-au implicat și au făcut posibil ca aproape 300 de copii din Castelu să primească o jachetă de iarnă.

Mulțumim, Didina Ilaș, ca ți-ai pus apartamentul și timpul la dispoziție și Georgiana Ilaş și Tudor Ilaș pentru organizare. Mulțumim Ada & Andrei Filip, Florin Mija și Alexandru Miron pentru flexibilitatea cu care v-ați deplasat printre cartierele Bucureștiului și apoi, Ada și Florin la Castelu. Mulțumim, Dana Gradinaru, Nitu Alina și Ludmila Covataru, fără de care nu ne-am fi descurcat. Mulțumim Școlii nr. 92 și Școlii Uruguay din București (prin Teodora Zabava) și Grădiniței Rio care au colectat mai multe haine și bani. Mulțumim, Lorenz Gitschier și EdficoBildungfürJedes Kind Educatie pentru Fiecare Copil pentru îmbrăcăminte și încalțăminte. Mulțumim, Laura Bucur și Love Yard Sale pentru donația voastră, mulțumim, Andrei Cosuleanu și colegilor tăi. Mulțumim tuturor celor care au donat și celor care au dus vorba mai departe.

Pe lângă geci, copiii care merg la școală și la gradiniță – în ciuda situației dificile în care trăiesc – au primit și pachete cadou cu produse alimentare, igienico-sanitare, jucării și rechizite. Îi mulțumim pentru aceasta lui Kathi Scheidereiter, Kaufland Romania și Alexandrei Tînjală, care prin proiectul ei incredibil Our Big Day Out, adună în fiecare an sute de voluntari și zeci de mii de produse pentru a aduce caldură și culoare în viața gri a unor oameni, a unor copii.

Advertisement

Mulțumim, Antoneta Prodan, Sirb Eliza Gabi, Onur-Arda Salim, Adrian Sirb și Școlii Generale din Castelu.

Mulțumim încă o dată Kathi Scheidereiter și Kaufland Romania, care sunt alături de noi de fiecare dată.

Photo credit: Cristian Covataru

Un An Nou plin de bune și bunătate vă dorim!”

 

Advertisement

Caravana medicală sau ambulanța albă care ia copiii… să le repare dinții

Parteneriatul dintre Primăria Comunei Castelu și Asociația Reality Check s-a concretizat anul acesta în alte trei acțiuni de mare impact. Prima dintre ele a fost o caravană medicală, prin care sute de tineri și adulți din Castelu au beneficiat de consultanții medicale gratuite oferite de medici specialiști din Germania și de medici rezidenți din București. Cei mici au beneficiat și de servicii stomatologice. În clipul de mai jos puteți vedea modul în care a decurs această acțiune.

333 de copii la Crosul Educației

A urmat un cros al educației, la care au participat 333 de copii. Asociația Reality Check, Primăria Castelu și Școala Gimnazială din localitate se implică în reducerea fenomenului de abandon școlar. Acțiunea a avut ca scop conștientizarea copiilor din familiile sărace în privința șanselor pe care educația le oferă pentru un destin mai bun. În clipul atașat puteți vedea câteva momente esențiale ale crosului educației și ale premierii participanților. Facem mențiunea că toți copiii au primit diplome și cadouri colectate din donații și sponsorizări de Reality Check.

Advertisement

Medicamente și intervenții chirurgicale

Un alt proiect se numește ”Urgențe medicale ale copiilor din Castelu”. Vorbim aici de un proiect îngemănat Caravanei Medicale. Astfel, copiii identificați în cadrul caravanei cu afecțiuni mai grave au fost programați la operație. 4 copii au beneficiat deja de intervenții chirurgicale la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța. Tot în cadrul acestui program, asociația a asigurat diverse medicamente pentru copiii din familiile sărace din Castelu.

”Avem ajutorul unui om absolut minunat, fără de care nu am fi reușit – medicul chirurg Florin-Daniel Enache. Este persoana noastră cheie de la Spitalul Județean Constanța, care, spre norocul copiilor și al familiilor acestora, înțelege cu adevărat ce înseamnă interesul copilului, indiferent de culoarea pielii sau de limba vorbită de micii pacienți. Le mulțumim enorm lui și colegilor de la spital!

Problemele copiilor au fost identificate în timpul caravanei medicale de astă-vară, organizată împreună cu medici voluntari veniți din Nürnberg și rezidenți din București. Datorită Adrianei Simionescu și Mariei Zidaru – care și-au donat ziua de naștere, și prietenilor lor – care au dat curs dorinței sărbătoritelor și au făcut donații către Reality Check, am reușit să demarăm programul Urgențe medicale ale copiilor din Castelu” – au comunicat în spațiul virtual reprezentanții asociației.

Advertisement

Ce să faci ca sărăcia să nu se perpetueze de la o generație la alta

Proiectele educative și cele privind sănătatea sunt strâns legate între ele. Reprezentanții asociației afirmă că sănătatea precară a copiilor din familiile dezavantajate este un obstacol în calea frecventării grădiniței și a școlii. Nu singurul, dar unul din cele mai importante. Mai departe, lipsa educației duce la imposibilitatea obținerii unor joburi plătite decent, iar astfel sărăcia se perpetuează de la o generație la alta.  Din acest punct de vedere, susținerea unor programe medicale are ca scop diminuarea abandonului școlar din cauza stării de sănătate precară a copiilor din familii dezavantajate.

Primăria Castelu: școală nouă, grădiniță nou, săli de sport reparate. Șeful de promoție, consilier al primarului

Valorile mai sus pomenite sunt împărtășite deplin și de Primăria Comunei Castelu. Și nu ne referim doar la parteneriatul care vizează aceste schimbări de mentalitate pe termen lung. Trebuie să menționăm aici că primarul din Castelu, Nicolae Anghel, a decis anul acesta să-l angajeze în calitate de consilier personal pe tânărul Onur Salim, care a absolvit un liceu din Medgidia ca șef de promoție.

Citeșye și:

Advertisement

Șeful de promoție al unui liceu din Medgidia a devenit consilierul primarului din Castelu

Salim urmează în continuare cursurile unei facultăți din cadrul Universității Ovidius, însă în același timp răspunde de treburi importante în cadrul Primăriei, având o bună colaborare cu primarul Nicolae Anghel și viceprimarul Antoneta Prodan. Prin angajarea sa, Primăria din Castelu a arătat întregii comunități că educația este foarte importantă, mai ales că Onur Salim provine dintr-o famiie cu o situație materială modestă, dar decisă să facă sacrificii ca acesta să aibă parte de educație și de un destin mai bun. Nu în ultimul rând, trebuie să spunem că ”educația care schimbă destine” este ideea care a orientat administrația din Castelu să aplice și să obțină finanțări importante pentru realizarea unei școli și a unei grădinițe noi în comună, dar și pentru repararea sălilor de sport sau susținerea unor activități extracurriculare. Opinăm că acest mod de lucru de la Castelu ar trebui să devină un exemplu și pentru alte primării din județ, care ar putea încheia parteneriate cu ONG-urile implicate social și ar putea investi mai mult în educație.

Citelte si:

La Nisipari începe construcția unei școli moderne cu fonduri atrase de peste jumătate de milion de euro

 

Advertisement

 

 

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions