Connect with us

Politica

Elevii din Constanța, furioși pe guvernanții: „Dau cu piciorul în noi! Vrem un buget bine întocmit pentru educație!“

Published

on

Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din Bacău (AEBc), Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE), Asociația Elevilor din București și Ilfov(AEBI), Asociația Elevilor din Timiș și Asociația Elevilor din Maramureș (AEM) trag un semnal de alarmă cu privire la neincluderea în proiectul de buget a sumelor pentru transportul gratuit al elevilor!

„Duminică, 19 decembrie a fost publicat proiectul legii bugetului de stat, proiect în care nu sunt incluse sumele necesare asigurării transportului gratuit al elevilor. La nivelul acestuia este invocată OUG 130/2021, ordonanță care prevede însă strict faptul că transportul local se va asigura din bugetele locale. Astfel, în continuare există obligația de a asigura fondurile necesare gratuității transportului județean.

Considerăm faptul că aceste sume nu sunt asigurate o încălcare flagrantă a statului de drept, fiind încălcată Legea Educației. Mai mult, menționăm faptul că la momentul actual există în țară 2 Consilii Județene ce au fost obligate în instanță să asigure transportul gratuit al elevilor. Din cauza bugetelor reduse ale județelor, președinții celor 2 Consilii vor fi puși într-una din două situații: a băga județul în faliment, respectând legea, sau a risca să fie condamnați penal pentru refuzul de a pune în executare o hotărâre judecătorească.

Considerăm persoanele care au întocmit bugetul ca fiind rupte de realitate, lovind nu doar elevii, ci și proprii oameni, cele două Consilii Județene fiind conduse de membrii partidelor aflate la guvernare. Acest fapt denotă o viitoare lipsă de consistență și un grad ridicat de lipsă de comunicare în cadrul clasei politice actuale. Se creează astfel un cerc vicios în detrimentul elevilor și al drepturilor acestora garantate prin lege, care pare să își piardă ușor ușor din valoare în fața executivului.

La momentul actual elevii navetiști ajung să cheltuie chiar și 500 de lei lunar pentru transportul lor până la școală. Această sumă este enormă luând în considerare salariul minim pe economie din România și faptul că există familii în care nu ambii părinți lucrează sau există mai mulți copii. Așadar educația nu se poate numi gratuită, cum se vrea a fi, ci chiar costisitoare și cauză a diferențelor uriașe dintre mediul urban și cel rural.

În contextul în care bugetul va fi adoptat în forma actuală, vom solicita Ambasadei Franței să îl dezbrace pe Ministrul Sorin Cîmpeanu de decorații, deoarece o persoană care încalcă fără vreo jenă statul de drept și drepturile omului nu ar trebui să dețină o decorație oferită de un stat ce valorează democrația.

Solicităm asigurarea sumelor pentru transportul județean gratuit al elevilor de la bugetul de stat!“, spun elevii într-un comunicat.

Comments

comments