Connect with us

Justitie

Eliberăm sau nu deținuți? Pușcăriile sunt arhipline!

Maria Ionescu

Publicat

la

Românii care se uită în aceste zile pe canalele de știri au putut afla despre existența unei probleme foarte importante, care vizează pe multă lume. Este vorba despre eventualitatea introducerii oe ordinea de zi a Guvernului a unui proiect de hotărâre care să vizeze grațierea unor deținuți și care să modifice Codurile Penale. Dacă te uiți la oficialii români, mă refer la președintele Klaus Iohannis, la premierul Grindeanu dar și la alții, vei vedea că fiecare privește aceste probleme dintr-un anumit unghi. Aproape că ai fi tentat să le dai dreptate tuturor. Iată ce a scris, în urmă cu câteva ore, președintele Iohannis pe pagina sa de facebook. ”Proiectele de Ordonanțe de Urgență privind grațierea și modificarea Codurilor penale sunt neavenite, inacceptabile şi par a fi făcute cu dedicație, o spun cele mai autorizate voci din Justiție. Parchetul General, DNA, Înalta Curte de Casație şi Justiție, DIICOT, asociațiile magistraților și organizații ale societății civile s-au pronunțat ferm împotriva modificării cadrului legislativ referitor la corupție, abuz în serviciu și integritate, în regim de urgenţă, fără analize obiective şi în condiţii de totală netransparenţă. Sunt suficiente argumente care să determine Guvernul să retragă aceste Ordonanțe de Urgenţă.” Cum va fi, rămâne de văzut deoarece la ora actuală nu avem premierul în țară. El este plecat la Washington, la ceremonia de investire a președintelui USA, Donald Trump. Când va reveni în țară, vom vedea ce se va întâmpla.

Ce spune Administrația Penitenciarelor?

În cursul zilei de ieri, Administrația Penitenciarelor a publicat pe site-ul său un comunicat de presă referitor la Proiectul ordonanței de urgență privind grațierea unor pedepse. Potrivit directorului ANP, comisar șef Marius Vulpe, la ora actuală există în România 1625 de persoane condamnate la pedepse de până la 5 ani. 856 de deținuți au vârsta peste 60 de ani, 14 sunt femei însărcinate, iar 1213 sunt persoane care au în întreținere minori cu vârsta de până la 5 ani. De asemenea, în inchisorile din țară sunt 26 de persoane diagnosticate cu boli incurabile. Tot directorul ANP preciza că avem în închisori 27.559 de persoane. Cu toate acestea, numărul de deținuți care ar trebui să existe în spațiile existente este mult mai mic, respectiv de 18.985.  Așadar, vorbim despre un indice de ocupare de 145,16% și de un deficit de 8574 de locuri. Deci, despre supraaglomerare și despre infrastructură învechită. Asta, ca să nu mai spunem că numărul paznicilor este în scădere și că deficitul de personal este de 2900 de persoane.

Cum stau lucrurile la Constanța?

Așa cum se știe, în urmă cu mai mulți ani s-a creat oareșce spațiu suplimentar la penitenctairul de la Poarta Alba, prin darea în folosință a spațiului de la Valu-lui-Traian, Dar asta nu înseamnă că putem vorbi despre condiții decente în închisoare. L-am contactat pe comisarul șef Gabi Botezan, purtător de cuvânt al penitenctarului, care ne-a spus că este adevărat că vorbim despre o supraaglomerare. ”Trebuie să respectăm condițiile impuse de instituțiile europene dar, pe de altă parte, este nevoie și de fonduri foarte mari. Să vedem când va putea fi rezolvaytă această problemă.”, a spus Botezan. Este adevărat că fără bani nu se poate face mare lucru și nici prin eliberarea unor deținuți nu am rezolva problema închisorilor. Am reuși doar să creștem teama locitorilor.

510 condamnări la CEDO

În intervalul 2011-2016, au fost pronunțate la CEDO 510 condamnări. Prin acestea, statul roman a fost obligat să plătească 3.132.429 Euro și 10.000 de franci elvețieni. Deci, ce vom face este greu de precizat. Vom vedea în ședințele următoare de Guvern dacă se vor lua ceva decizii în acest sens.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Justitie

Din 2 martie, judecătorii constănţeni ÎNTRERUP protestele

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, 25 februarie, la sediul Curţii de Apel Constanţa a avut loc şedinţa Adunării Generale a Judecătorilor, convocată de către preşedintele Curţii de Apel Constanţa.

Pe ordinea de zi a fost un singur punct, respectiv discutarea încetării/modificării protestului stabilit prin Hotărârea nr. 2 din 29 ianuarie 2020 a Adunării generale a judecătorilor şi menţinut prin Hotărârea nr. 3 din 13 februarie 2020 a Adunării generale a judecătorilor.

După dezbateri şi supunere la vot,  Adunarea Generală a Judecătorilor a hotărât:

,,1. Cu majoritate de voturi (exprimate de către 26 de judecători din totalul celor 29 de judecători prezenţi) Adunarea generală a judecătorilor hotărăşte întreruperea formelor de protest stabilite potrivit Hotărârii nr. 2 din 29 ianuarie 2020 a Adunării generale a judecătorilor, menţinute prin Hotărârea nr. 3 din 13 februarie 2020 a Adunării generale a judecătorilor, respectiv: a. amânarea cauzelor, cu excepţia cauzelor urgente; b. încetarea desfăşurării şedinţelor de judecată la ora 16:00.

2. Cu majoritate de voturi (exprimate de către 21 de judecători din totalul celor 29 de judecători prezenţi) Adunarea generală a judecătorilor hotărăşte întreruperea formelor de protest menţionate la art. 1 din prezenta hotărâre începând cu data de 2 martie 2020.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Justitie

Cum ar putea scăpa Radu Mazăre de pușcărie

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Se pare că extrădarea sa în România a fost făcută în baza unor documente în care nu este trecut mandatul pe care îl execută acum, transmit Antena3.

Conform legii, dacă nu este menționat, acesta nu poate fi executat, mai notează aceeași sursă.

Amintim că Radu Mazăre, fostul primar al municipiului Constanța, a spus în fața instanței ca s-a dorit să fie adus în țară pe post de trofeu electoral.

“Nu am mai văzut un cetăţean român pentru care Ministerul Justiţiei să lucreze în weekend, pentru care s-a cerut extrădarea într-o zi. M-am gândit îndelung acolo fiindcă s-au făcut presiuni zilnice de reprezentanţii Interpol pentru a semna că sunt de acord să renunţ la legea din Madagascar şi să vin în România. Am cerut să fiu prezentat la judecător. A fost groaznic. Am fost împachetat şi trimis aşa, fără să ajung la judecător. Nu critic sentinţa de fond, acum sunt alte căi de a acţiona. A început ca o procedură de extrădare legală şi s-a finalizat printr-o procedură frauduloasă. A fost eludată această instanţă, iar scopul este evident”, a spus Radu Mazăre în instanță.

Vă recomandăm și:

Viața fericită a lui Radu Mazăre în Madagascar. În imagini

 

Comments

comments

Continuă să citești

Justitie

Un constănțean care a fraudat un creditor, cercetat sub control judiciar

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Polițiștii Biroului de Investigare a Fraudelor din cadrul Secției Regionale de Poliție Transporturi Constanța au pus în aplicare, în cursul zilei de ieri, 3 mandate de percheziție domiciliară, pe raza municipiului Constanța. În urma descinderilor au fost ridicate documente și înscrisuri cu valoare probatorie. Un bărbat, de 33 de ani, a fost reținut pentru 24 de ore.

Din cercetări a reieșit faptul că, în perioada 01.01.2015-01.01.2017, persoana în cauză, în calitate de administrator al unei societăți comerciale, ar fi ascuns sume de bani din contul societății pe care o reprezenta și ar fi invocat datorii fictive, în scopul fraudării unui creditor.

De asemenea, bărbatul ar fi indus în eroare creditorul, prezentându-i două extrase de pe contul bancar al societății, existând indicii rezonabile că ar fi falsificat înscrisurile prin contrafacerea scrisului.

Totodată, acesta ar fi efectuat retrageri din contul bancar al societății pe care o reprezenta, sumele de bani fiind folosite în scop personal, fiind efectuate plăți nejustificate către diverse persoane fizice sau juridice, într-un scop contrar intereselor societății.

Bărbatul în cauză a fost reținut, pe bază de ordonanță, pentru 24 de ore, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune, abuz de încredere prin fraudarea creditorilor, fals în înscrisuri sub semnătură privată și folosire, cu rea-credință, a creditului de care se bucură societatea. În cursul zilei de astăzi, acesta a fost prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, care a dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: