Published
8 luni agoon
Garda de Mediu Constanța a amendat societatea Almma Contractors Group SRL pentru vătămări aduse arborilor din Parcul Gării și pentru depozitarea de pământ amestecat cu deșeuri din construcții, direct peste trunchiurile de copaci, după ce situația a fost prezentată anterior în spațiul public de deputatul USR Stelian Ion (vezi AICI și AICI). Un control al Gărzii a avut loc în data de 30 ianuarie 2024, la o zi după publicarea interviului realizat de Ordinea.Ro cu deputatul Stelian Ioan. Potrivit șefei Gărzii de Mediu Constanța, Steluța Popescu, antreprenorul lucrărilor de reabilitare a parcului a fost amendat cu 10.000 de lei pentru vătămarea arborilor (rădăcini scoase din pământ, trunchiuri bușite de utilaje, crengi rupte cu vola – nr.r) și încă 5.000 de lei pentru depozitarea pământului amestecat cu moloz direct peste trunchiurile de copaci.
Parcul Gării a intrat în reabilitare la sfârșitul anului 2023, după ce lucrările pentru proiectare și execuție au fost câștigat de consorțiul Almma Contractors Group SRL Constanța – Terra Design Studio SRL Chiajna. Un contract pentru proiectare și execuție, în valoare de 14.684.198,20 de lei plus TVA (aproape 3 milioane de euro), a fost încheiat pe 7 iunie 2023. Pe lângă cei doi ofertanți, în realizarea lucrărilor mai sunt implicați subcontractanții NV Construct SRL (o firmă de proiectare în infrastructură din Cluj), Electra Smart GSM SRL (o firmă din Medgidia specializată în lucrări electrice), TIAB SA (o companie specializată în instalații electrice, din București, controlată de grupul francez Vinci) și Total Design Studio SRL (o firmă de apartament, din București, specializată în întrețineri peisagistice). În calitate de terț susținător și subcontractant figurează și societatea ABC Val SRL Constanța controlată de Vasile Costea, un om de afaceri din anturajul fostului primar Radu Mazăre. Terții susținători contribuie la criteriile de calificare cu bonitatea lor și experiența anterioară. Cu siguranță, Almma Contractors Group SRL nu era un nume de referință în domeniul amenajării de parcuri, în schimb susținătorul său, ABC Val SRL, era cu prisosință.
ABC Val a câștigat contracte importante de la Primăria Constanța în perioada lui Mazăre. Ne referim aici la parcările supraetajate din Constanța și Mamaia, la blocurile pentru tineri de pe Baba Novac, la promenada turistică din Mamaia și la reabilitarea Zonei Peninsulare, ca să le numim pe cele mai importante. În 2018, Costea a fost trimis în judecată într-un dosar celebru, alături de fostul președinte al Curții de Apel Constanța, Nicolae Stanciu, fiind acuzat că l-ar fi șpăguit pe magistrat, mobilându-i o vilă de la Năvodari, pentru a obține o soluție favorabilă într-un litigiu privind achizițiile publice. Cei doi au fost achitați. În ultimii ani, ABC Val a derulat contracte importante cu primăriile PNL-iste din Medgidia și Cernavodă. La Cernavodă, societatea a amenajat chiar un parc – Via Verde, pe baza unui contract cu valoarea inițială de 7,5 milioane de lei, din care numai plantele ornamentale și arborii au fost ofertați la peste un milion de lei.
Am insistat asupra profilului de afaceri al lui Vasile Costea întrucât între firma acestuia, ABC Val SRL, și Almma Contractors Group SRL, liderul asocierii care reabilitează Parcul Gării, există legături substanțiale. Potrivit Termene,Ro, Almma este deținută oficial de Alexandru Lucian Stamate. Concomitent aceste este administrator al societății Betoane și Prefabricate SRL Agigea, o firmă în care Vasile Costea este asociat unic. Stamate mai figurează ca administrator și în Cariera Sibioara SRL, o firmă fără activitate, dar cu proiecte mari, în care părțile sociale sunt deținute de trei persoane juridice, respectiv Almma Contractors Group SRL, Betoane și Prefabricate SRL și Agrofert Expert SRL. Așadar, este administrator aici, din nou, cu acordul lui Costea. Relevant este și faptul că numele lui Alexandru Lucian Stamate a apărut pentru prima dată în mediul de afaceri în anul 2016, pe când avea 26 de ani și a fost numit administrator la Ro-Mat Construct SRL, o firmă deținută atunci de Vasile Costea și Bogdan Grădinaru.
Un ultim amănunt relevant pentru articolul de față este acela că Tera Design Studio SRL Chiajna, partenerul Almma, este o societate care a încheiat mai multe contracte cu Municipiul Constanța, în urma unor licitații sau a unor achiziții directe. Achizițiile directe trădează o oarecare preferință. Cele mai importante sunt:
Special am lăsat la urmă o altă licitație câștigată de Tera Design Studio SRL Chiajna, la Primăria Constanța. Este vorba de procedura pentru atribuirea contractului de întocmire a documentației tehnico-economice pentru Parcul Gării. Vorbim de o licitație lansată în anul 2021, pe baza unei note conceptuale semnate de fostul viceprimar Florin Cocargeanu (USR). Ulterior, acestuia i-au fost retrase atribuțiile în domeniu, iar într-un final a fost îndepărtat din funcție, după cum este de largă notorietate.
Potrivit documentului semnat de Florin Cocargeanu, document disponibil în SEAP, erau interzise diminuarea spațiului verde existent sau tăierea arborilor fără autorizația Primăriei. Licitația a fost câștigată de Tera Design Studio, care a avut mai mulți subcontractanți declarați în procedură, printre care și NV Construct SRL din Cluj. Contractul pentru documentație a fost semnat pe 13 mai 2022, la valoarea de 170.555,69 de lei.
Un an mai târziu, Tera Design SRL și NV Construct SRL, care au participat la întocmirea documentației și deci au avut informații la prima mână, au participat și la licitația pentru atribuirea lucrărilor. Cele două societăți au avut roluri (ofertant și subcontractant) în consorțiul condus de omul lui Vasile Costea, care a și câștigat noul contract. Dintr-o perspectivă pur teoretică, astfel de situații trebuiau excluse.
Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.