Connect with us

Exclusiv

Fiul lui Ionel Hașotti, intervenție aberantă în folosul celor care au furat lacul Siutghiol

Publicat

la

Procesul prin care statul român încearcă să recupereze terenurile furate de Primăria Năvodari, pe vremea fostului primar Nicolae Matei, din cuveta și din zona de protecție a lacului Siutghiol trenează momentan. Tergiversarea este generată de o cerere de intervenție formulată de o firmă cu profil piscicol (Master Fishing SRL) reprezentată în instanță de Tudor Hașotti, fiul controversatului avocat Ionel Hașotti. Deși intervenția sa a fost formulată declarativ în sprijinul statului român, în realitate, la termenul de luni al procesului, Hașotti junior a făcut front comun cu primăria acuzată de furtul terenurilor. Și n-ar fi prima oară. De asemenea, a ventilat confuzii conceptuale de toată jena, a exhibat fără rușine în sprijinul poziției sale o ordonanță de urgență anulată de Curtea Constituțională și – în culmea delirului – a dat de pământ cu statul român că nu ar fi în stare să facă legi mai clare. ”E o ciorovăială juridică între instituții” – a atacat juniorul.

Însă, mai presus de toate, scopul său vădit a fost acela de a muta discuția de la revendicarea imobiliară propriu-zisă la problema spinoasă (dar irelevantă pentru obiectul dosarului de judecată) a dreptului de administrare asupra lacului. Discuția ar complica litigiul și ar întârzia procedura de corectare pe cale civilă a acestui rapt ordinar din patrimoniul public.

Tunul imobiliar

Pe această linie problema se complică, deoarece, în anul 2010, prin Legea 42, lacul Siutghiol a fost scos din administrarea Apelor Române și dat în administrarea consiliilor locale din orașele riverane, Constanța, Ovidiu și Năvodari. Situația a profitat Orașului Năvodari, care a inventariat ilegal în domeniul său privat hectare întregi de teren cucerit din apă, fie prin lucrări hidrotehnice execute de terți, fie prin asanarea unei zone din coada lacului cu pământ, nisip și moloz, de către persoane neidentificate de autorități. Bașca fâșiile legale de protecție, la rândul lor haiducite de fostul primar! Per ansamblu este vorba chiar de terenurile pe care statul le revendică în procesul ce face obiectul relatării de față.

Tehnica de cucerire a terenului din lac

Legea declarată neconstituțională

Legea 42/2010, la umbra căreia s-a consumat acest jaf ordinar, a fost de curând declarată neconstituțională în ansamblul său (citește AICI). Cu toate acestea, în mod halucinant, Hașotti junior ar vrea să nu se țină cont de ce a stabilit CCR, opunând acestei decizii general obligatorii o hotărâre a Curții de Apel București, obținută de o firmă (MatFish SRL) care a concesionat lacul Tașaul și care a beneficiat de avantaje ilegale tocmai de la Primăria Năvodari (vezi AICI detalii).

Cum au ajuns pescarii de la Năvodari să facă inaplicabilă o lege

MatFish SRL s-a pricopsit cu lacul Tașaul în baza unui contract de concesiune fără număr de înregistrare, încheiat pe genunchi, în anul 2008, cu fosta Companie Națională de Administrare a Fondului Piscicol. La scurt timp, Compania s-a desființat, apărând în locul ei Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură (ANPA).

În 2011, ANPA a fost dată în judecată de Apele Române. Cei de la Ape au cerut să li se recunoască dreptul de administrare a lacului Tașaul, în baza articolului 3 din Legea Apelor și a Anexei 12 a Hotărârii de Guvern 1705/2006. Articolul 3 din lege arată că lacurile (naturale) sunt administrate de Apele Române. Iar Anexa 12 a Hotărârii de Guvern cuprinde lista acestor lacuri. În fața acestor argumente și dovezi, ANPA a pierdut procesul la Curtea de Apel Constanța, promovând ulterior un recurs la ÎCCJ.

Când nu prea mai era mare lucru de făcut, un ajutor nesperat a venit tocmai de la MatFish SRL, care a reușit să întoarcă pe dos toată arhitectura legală la Curtea de Apel București, într-un proces în contradictoriu cu Guvernul României și cu Apele Române.

În acest proces inițiat în 2014, reprezentanții MatFish au afirmat că o parte din  lacurile care figurau în Anexa 12 la HG 1705/2006 cu drept de administrare pentru Apele Române figurau în paralel și în Anexa 3, cu drept de administrare pentru ANPA. Așadar, ar fi fost vorba de o dublă inventariere a 13 lacuri, printre care Siutghiol, Tăbăcărie și Tașaul. Societatea a susținut declarativ, dar fără nicio dovadă, că articolul 3 din Legea Apelor nu s-ar referi și la aceste lacuri. De asemenea, a susținut că ANPA ar fi îndreptățită să le administreze, deoarece aceste lacuri au fost administrate încă din perioada comunistă de societatea piscicolă Pestom. Mai departe, administrarea ar fi fost trecută la Agenția Domeniilor Statului, iar în final la ANPA. Discuția în proces s-a dus pe această temă falsă a transmiterii administrării prin ștafetă, iar nu despre legea care spune că lacurile naturale sunt administrate de Apele Române și punct.

Extras din Sentința 3580/16.11.2016 a Curții de Apel București, capătul de cerere în care Matfish susține că lacurile naturale nu intră sub incidența Legii Apelor din cauza unui protocol care, în realitate, nu putea fi legal, de vreme ce ADS nu putea administra decât terenuri cu destinație agricolă, în vreme ce lacurile naturale sunt în altă categorie, a terenurilor acoperite permanent de ape. Instanța nu a analizat aspectele de legalitate, ci istoricul ”ștafetei”.

Pe fondul acestui miraj de teme false, MatFish a câștigat la Curtea de Apel București.

Confuzii și teme false, ventilate de fiul lui Ionel

Revenim la procesul dintre Ministerul de Finanțe și Orașul Năvodari. După cum spuneam, Hașotti junior a venit de la bun început cu pretenția să nu se discute despre dreptul de proprietate al statului român asupra terenurilor însușite ilegal de Orașul Năvodari din cuveta și de pe malul lacului Siutghiol. Pretenția sa a fost să se rediscute chestiuni despre dreptul de administrare a lacului. Părțile adverse, dar chiar și instanța i-au atras atenția că tema este irelevantă. Însă juniorul a continuat, zeci de minute, să povestească detalii din procesul MatFish despre ștafeta prin care s-ar fi transmis administrarea lacului de la Pestom, la ADS și apoi la ANPA.

Părțile adverse nu au în sprijinul lor decât prevederi generale din această Lege a Apelor – a spus avocatul, trădând convingerea sa că așa-zisele drepturi istorice și logoreea pot bate legea. Există derogări, a continuat el, de la lege, așa cum ar fi OUG 85/2016. Ei bine, nu există. Căci, după cum i-a replicat reprezentanta intervenientei Somaco Construct SRL, această ordonanță a fost la rândul ei declarată neconstituțională.

Din când în când, fiul lui Hașotti mai amintea că hotărârea MatFish (care se referă la administrare) ar fi trebuit să conducă la suspendarea procesului de revendicare imobiliară (care se referă la proprietate). Apoi, că hotărârea MatFish ar avea autoritate de lucru judecat, chit că Ministerul de Finanțe nu a fost parte în procesul cu MatFish. E o ciorovăială juridică între instituțiile statului, a replicat avocatul într-un stil licențios. După care a dăscălit același stat să-și facă legi mai bune.

Aberațiile lui Hașotti cel mic

Fiul lui Hașotti a mai aberat că lacul Siutghiol ar fi o amenajare piscicolă, sădind confuzia că dacă se poate pescui în el atunci musai ar avea acest caracter. În această logică, nici Dunărea nu-i fluviu, ci amenajare pescărească. În realitate, Legea 192/2001 definește exact ce sunt amenajările piscicole, și anume: iazuri, heleșteie, păstrăvării, instalații de viviere flotabile, stații de reproducere artificială. Dar – după cum am observat mai sus – avocatului nu prea-i place legea. Dacă i-ar fi plăcut, ar mai fi observat că ADS a avut în administrare, potrivit legii sale de înființare, 268/2001, doar terenuri cu destinație agricolă. Or lacurile naturale sunt, potrivit Legii Fondului Funciar, în altă categorie, a terenurilor acoperite permanent de ape.

Amicus curiae

Alte detalii sunt de prisos. În esență, aceasta a fost tentativa lui Hașotti junior de a ”îmbârliga” Justiția să nu țină cont de o decizie a Curții Constituționale, care spune că lacul Siutghiol trebuie să se întoarcă în administrarea Apelor Române. Așa de tare îl roade pe Hașotti cel mic decizia CCR, încât chiar după pronunțare s-a trezit să trimită acestui for un memoriu amicus curiae, ca să le explice judecătorilor constituționali treaba cu dreptul pescarilor de a administra resursele strategice de apă. 

Amicus curiae înseamnă amicul curții. Dar nu s-a dovedit. Curtea Constituțională n-a ținut cont de această năzdrăvănie.

Și amicul hoților de la Năvodari

În schimb, este relevant rolul jucat de Hașotti junior de amic al Primăriei acuzate că a furat terenurile de stat de la Siutghiol. Intervenția sa declarativă în favoarea statului român a fost o cacialma ordinară. În realitate, fiul lui Ionel Hașotti a pledat în folosul, fie și măcar de tergiversare, al părții adverse, șușotind pe parcursul dezbaterilor cu avocata personală a fostului primar Nicolae Matei, avocată care continuă în mod bizar să reprezinte Primăria Năvodari. De asemenea, minciunile și confuziile pe care le ventila în vorbăria sa au stârnit proteste și critici repetate din partea reprezentantei statului român.

În primplan, fostul primar penal din Năvodari, Nicolae Matei. În stânga fotografiei, în planul secund, îl puteți observa pe Puiu Hașotti, fost ministru al Culturii care a cerut public eliberarea lui Matei din arest, încălcând independența Justiției.

Legături teribile

Ajutorul pe care Tudor Hașotti a încercat să-l dea prin această prestație jenantă unora care au furat de la stat, nu ne surprinde absolut deloc. Reamintim cititorilor noștri că între familia Hașotti și fostul primar penal din Năvodari, Nicolae Matei, există legături teribile. În primul rând, unchiul lui Tudor Hașotti, fostul ministru Puiu, s-a urcat pe baricade împotriva statului de drept ca să ceară eliberarea lui Matei din arestul preventiv, în anul 2012. Apoi, chiar juniorul este menționat într-un colț de pagină dintr-un referat cu propunerea de arestare preventivă a lui Nicolae Matei, în dosarul retrocedărilor frauduloase de terenuri din zona turistică a orașului Năvodari. După cum a reținut procurorul DNA, Tudor Hașotti a fost avocatul unuia din beneficiarii fraudei. Însă a scăpat basma curată.

Celebrul avocat Ionel Hașotti a retrocedat terenul din imagine, mințind cu nerușinare că nu există dovadă că ar exista o carieră de piatră pe acesta.

Opinăm că juniorul a avut multe de învățat de la părintele său, Ionel Hașotti, care este, fără dubiu, unul din cei mai mari experți în retrocedări frauduloase. Seniorul a fost implicat, printre altele, în retrocedarea frauduloasă a carierei de la Sibioara, în retrocedările lui Mazăre (cazul Gardef) sau în retrocedarea total aiuristică a averii familiei Damadian (baza RATC de pe strada Chiliei, retrocedată în contul unui autor care nu a fost expropriat de regimul comunist, pentru simplul motiv că își vânduse proprietatea anterior; de altfel, în titlul de naționalizare figura ultimul proprietar și acela nu era Damadian). Până acum, Ionel Hașotti a fost protejat și nu a răspuns pentru aceste fapte. Dacă Justiția își făcea treaba, poate că n-am fi ajuns astăzi în situația ca demersul statului de a-și recupera terenurile furate de corupții din politică să fie tergiversat și blocat cu tot felul de șmecherii juridice. 

Comments

comments

Exclusiv

Mascaradă la Hârșova. Viceprimărița și-a dat demisia pentru a fi aleasă din nou, un pic mai legal decât data trecută

Publicat

la data de

Scris de

Primarul din Hârșova și consilierii locali din anturajul său au pus ieri în scenă o veritabilă mascaradă politică. La inițiativa lui Viorel Ionescu, aleșii locali au fost convocați în ședință extraordinară pentru a alege un nou viceprimar, după ce ocupanta postului, Dumitra Stan, și-a dat demisia din această funcție. În mod bizar, Dumitra Stan a fost propusă din nou, a acceptat propunerea și a fost votată pentru a exercita funcția de viceprimar, pe care abia o părăsise prin demisie. Deși totul pare o mare caterincă, în realitate vorbim de aspecte grave și de un război juridic în care s-au pronunțat hotărâri judecătorești. Or, din acest punct de vedere, era necesar ca viceprimărița să fie realeasă, un pic mai legal decât data trecută. Legal până la capăt tot nu a fost acest proces, după cum vom explica mai jos. Și nici moral, deoarece vorbim și de trădarea unor PSD-iști care au votat în beneficiul puterii! 

Primul viceprimar, cu biroul la cimitir

Ceea ce se întâmplă acum la Hârșova izvorăște cumva din ultimul proces electoral. Primarul localității, Viorel Ionescu, a fost racolat anul trecut de PNL, după un mandat în fruntea orașului din partea ALDE. El a reușit să câștige un nou mandat de primar, însă nu și majoritatea în Consiliul Local. PSD a scos cel mai bun scor la alegerile pentru Consiliu, obținând 8 mandate. Deși PNL a obținut mai puține voturi, la redistribuire a primit tot 8 mandate. În Consiliu a mai intrat și partidul Pro România cu un consilier.

Pe 2 noiembrie 2020, primarul a convocat Consiliul Local în vederea alegerii viceprimarului. Propunerea sa a fost Dumitra Stan de la PNL – ”o persoană în care am încredere și alături de care am făcut echipă și în mandatul trecut. Cred, în continuare, că Hârșova are nevoie de liniște și de o echipă care să asigure continuitate. Este posibilă, însă, și constituirea unei majorități care să impună un viceprimar al opoziției, dar care nu va avea atribuții și care va încasa o indemnizație degeaba, doar pentru a fi împotriva primarului.”. Declarația primarului a fost citată de site-ul www.harsova.ro. 

La ședință, așa cum anticipase primarul, s-a format o majoritate PSD – Pro România, iar reprezentantul acesteia, Emil Paraschiv, a fost ales viceprimar. La scurt timp, Ionescu și-a pus amenințarea în practică. Astfel, viceprimarul ales a primit un birou la cimitirul din localitate și atribuții spre ZERO (să se ocupe de utilajele Primăriei). A fost nevoie ca majoritatea de 9 consilieri să voteze o hotărâre expresă ca Paraschiv să fie lăsat să lucreze în biroul din Primărie. Însă această decizie n-a ajutat prea mult. 

Una din postările lui Emil Paraschiv, din perioada în care a fost viceprimar

Prefectul se implică, iar consilierii aleg ILEGAL un nou viceprimar

Pe 19 noiembrie 2020, Instituția Prefectului a atacat în contencios administrativ hotărârea locală prin care Paraschiv fusese ales viceprimar. Iar după lege, HCL-ul s-a suspendat de drept. Profitând de această situație, pe 8 decembrie 2020, primarul Ionescu a întocmit un proiect de hotărâre pentru alegerea unui nou viceprimar. Documentația a fost trimsă spre avizare comisiei juridice a Consiliului Local. Însă comisia a considerat că nu există toate informațiile necesare, motiv pentru care a amânat discutarea și avizarea proiectului.

Potrivit legii, niciun proiect de hotărâre nu poate ajunge la vot, în plenul Consiliului Local, fără avizul comisiei de specialitate. Cu toate acestea, proiectul neavizat a fost supus la vot, în ședința de Consiliu din 18 decembrie 2020. În acest fel s-a desfășurat procedura de alegere a unui nou viceprimar, iar Dumitra Stan de la PNL a fost aleasă în funcție cu cele 8 voturi liberale și cu încă un vot provenit din tabăra PSD. Secretarul general al orașului a opiniat că hotărârea nu este legală și a refuzat să o semneze. 

Trădătorul

La scurt timp după ședință, PSD Constanța a decis să-l excludă din partid pe consilierul Marian Paștea, care votase la vedere diverse proiecte ale primarului, de unde și suspiciunea că își exercitase votul secret de la alegerea viceprimarului pe aceeași linie. Prefectul a luat act de excluderea lui Paștea și a întocmit un ordin de încetare a mandatului. Însă la scurt timp, probabil pe fondul unor obligații politice, și-a revocat propriul ordin, lăsându-l pe trădător în funcție, ca să voteze contrar voinței electoratului. 

”Trădătorul”, primarul narcisist și prefectul

Au urmat două procese de contencios administrativ.

Acțiunea Prefectului, admisă de instanță

În primul rând, vorbim de procesul inițiat de Prefect contra Consiliului Local, la care ne-am referit mai sus. Pe 8 aprilie 2021, acțiunea Prefectului a fost admisă, pe fond, de Tribunalul Constanța. Apărările Consiliului Local au fost respinse ca neîntemeiate și la fel intervenția accesorie în favoarea Consiliului Local depusă de Emil Paraschiv. Mai apoi, pe 8 septembrie 2021, Curtea de Apel Constanța a anulat recursul formulat de Consiliul Local Hârșova, deoarece acesta era semnat – ATENȚIE!!! – de persoane care nu aveau calitatea să reprezinte această autoritate (practic, recursul a fost semnat de niște consilieri locali, după ce majoritatea din jurul primarului a refuzat să ducă procesul mai departe). Ca urmare, recursul intervenientului Paraschiv a fost la rândul său respins, ca neavenit, iar criticile sale nici nu au mai fost examinate. 

Tribunalul apreciază că alegerea Dumitrei Stan a fost ilegală

În al doilea rând, vorbim de procesul prin care Emil Paraschiv a atacat hotărârea de Consiliu Local 140 din 18 decembrie 2020, prin care Dumitra Stan a fost aleasă în funcția de viceprimar. Reprezentându-se pe sine în acest nou proces, nefiind așadar un simplu intervenient în favoarea altei persoane, Paraschiv a reușit să se facă auzit. Iar pe 12 iulie 2021, Tribunalul Constanța i-a dat câștig de cauză, anulând HCL-ul din decembrie 2020 prin care fusese aleasă Dumitra Stan. Instanța a evidențiat 3 vicii ale HCL-ului din decembrie: 1 – lipsa avizului comisiei juridice, 2 – încălcarea procedurii legale pentru situațiile în care secretarul general refuză semnarea hotărârii (așa cum a fost cazul) și 3 – faptul că postul de viceprimar nu era vacant, întrucât acțiunea Prefectului de a ataca alegerea lui Paraschiv conducea de drept doar la suspendarea temporară a HCL-ului, nu la apariția condițiilor pentru alegerea altei persoane. 

Extrase din Sentința Civilă 1317, prin care a fost anulată HCL 140/18.12.2020 privind alegerea Dumitrei Stan în funcția de viceprimar

Mascarada

Pe 6 august 2021, primarul din Hârșova, ca reprezentant al Consiliului Local, a declarat recurs. Șansele sale de a răsturna argumentele instanței de fond nu sunt prea mari, în contextul în care acestea sunt clare și surprind esența cazului. Cel mai probabil, cântărind aceste șanse, Viorel Ionescu a luat decizia să organizeze mascarada realegerii viceprimăriței, după cum spuneam: un pic mai legal decât data trecută. Mai legal a fost faptul că, de data aceasta, postul de viceprimar a fost vacantat, după ce HCL-ul pentru alegerea lui Paraschiv a fost anulat definitiv, pe 8 septembrie 2021 de instanța de contencios administrativ. Nu întâmplător, chiar la două zile distanță, pe 10 septembrie, viceprimărița a înregistrat documentul prin care își anunța demisia din funcție începând cu 14 septembrie.

În cele câteva zile, proiectul de hotărâre pentru alegerea unui nou viceprimar a fost înaintat comisiilor de specialitate. Comisia juridică nu a emis aviz. Însă proiectul a fost avizat de comisia socială, ceea ce ar putea fi un pic mai legal dacă punem în balanță situația total ilegală fără aviz, pe de o parte, cu situația existenței unui aviz, chiar dacă de la o comisie nepotrivită, pe de altă parte. În sfârșit, rămâne de văzut ce va avea de spus secretarul general, dar nu credem să fie emoții în această privința pentru primar și pentru majoritatea sa, câștigată la vot sau cumpărată.

Ca să fie clar, la mascarada alegerii unui nou viceprimar în persoana vechiului viceprimar au participat cei 8 consilieri PNL și încă doi de la PSD. Un vot din cele 10 a fost anulat, astfel că viceprimărița a fost realeasă cu 9 voturi pentru. Cel puțin un vot a fost de la PSD. Iar pe viitor, la cum se prefigurează colaborarea lui Florin Cîțu cu PSD-iștii, nu ne-ar mira să vedem o unanimitate tăcută și dispusă să voteze orice în spatele primarului Viorel. 

Comments

comments

Continuă să citești

Exclusiv

Cine ”coafează” parcurile din Agigea: o firmă fără angajați, fără cifră de afaceri… dar cu relații în Golf

Publicat

la data de

Scris de

O firmă înființată pentru producția de hârtie igienică, a cărei singură ispravă de până acum a fost aceea de a-și completa obiectul de activitate cu prestații de coafură și înfrumusețare, a ajuns să toarne alei de beton și să amenajeze locuri de joacă în Agigea.  

N-au trecut decât trei săptămâni de când primarul din Agigea, Cristian Maricel Cîrjaliu, posta pe contul său de Facebook o filmare, prin care se lăuda că a început să amenajeze parcul Mihai Eminescu din localitate cu alei de beton, un loc de joacă pentru copii și o platformă cu echipamente de fitness. La acel moment, am semnalat că la parcul băgat în modernizare nu exista o amenajare de șantier și nici banalul, dar obligatoriul, panou informativ cu titlul investiției, numărul autorizației de construire și prestatorul lucrărilor.

La câteva zile distanță, autorul rândurilor de față a filmat în parcul Mihai Eminescu, la o acțiune de dezinsecție organizată de consilierul local Gabriel Ciobanu (viceprimar ales, dar nerecunoscut și neacceptat în Primărie de ”jupânul” Maricel). Cu acea ocazie, am dat nas în nas cu echipa de constructori. Un bărbat, trecut ușor de 40 de ani, ne-a interzis să îl filmăm (vezi AICI). Totuși, la insistențele lui Gabriel Ciobanu, acesta a precizat că reprezintă firma Lux R.I.M. SRL, care fusese contractată de Primărie. Dacă nu ar fi fost întâmplarea de mai sus, raporturile dintre Primăria Agigea și această firmă s-ar fi consumat într-o discreție totală.

O firmă concepută pentru producția de hârtie igienică

În realitate, așa cum rezultă din documentarea noastră, firma în cauză se numește Lux R.I.M. Soft SRL. Aceasta a fost înființată în anul 2015 de Marius Ghiță (cel care ne întâmpinase pe ”șantier”). Sediul social al firmei se află în satul Movilița din comuna Topraisar. Potrivit anunțului publicat la înființare în Monitorul Oficial al României, firma are ca activitate principală fabricarea produselor de uz gospodăresc și sanitar, din hârtie sau carton. Este vorba de codul CAEN 1722, care se referă – potrivit site-ului caen.ro – la fabricarea de: hârtie igienică, șervețele pentru curățarea tenului, batiste, prosoape, șervețele de masă, prosoape și tampoane igienice, scutece pentru adulți și copii, pahare, farfurii și tăvi.

Tot din Monitorul Oficial al României aflăm că, pe 5 noiembrie 2018, Marius Ghiță a decis să extindă activitatea firmei cu un  cod pentru coafură și alte activități de înfrumusețare.

Activitate ZERO, experiență ZERO

Până pe 31 decembrie 2020, Lux RIM Soft SRL n-a apucat să fabrice niciun sul de hârtie igienică și nici să coafeze pe nimeni. Ca dovadă, Marius Ghiță a depus declarații de inactivitate pe proprie răspundere la organul fiscal, după cum atestă portalul Confidas.Ro și site-ul Ministerului de Finanțe.

Așadar, la începutul acestui an, firma avea zero angajați, zero venituri, zero activități și zero competență. Ca urmare, nimic, dar absolut nimic, nu o recomanda pentru a fi contractată de Primăria Agigea în vederea efectuării unor lucrări de construcții. Cu toate acestea, societatea a fost aleasă de primarul localității, pe baza unor relații de gașcă, după cum vom demonstra în cele ce urmează. Vorbim mai jos de relații care se degajă din activitatea unor persoane în rețeaua Facebook (rețea definită drept spațiu public de instanțele de judecată din România).

Prietenia virtuală cu fratele și cumnata primarului

În primul rând, trebuie să spunem că Marius Ghiță nu are un cont de facebook, însă soția sa deține două. Un cont al soției sale prezintă activitatea ei profesională, de specialist în tehnici și terapii de înfrumusețare, precum volumizarea buzelor cu hyaluron pen, epilare definitivă cu laser dioda, tratamente faciale cu oxigen hiperbaric etc. Soția lui Marius Ghiță nu ascunde prietenia, cel puțin virtuală, cu fratele și cumnata primarului din Agigea.

În poze, la Golful Pescarilor

Mai multe fotografii publicate pe Facebook îi înfățișează pe soții Ghiță la restaurantul Golful Pescarilor din Agigea.

Vorbim de un restaurant deținut de Ionuț Cătălin Nuțoaia Cîrjaliu (50%), Petre Daniel Popa (25%) și Mihai Cristian Lupoiu (25%). Primul dintre aceștia este chiar ginerele primarului din Agigea. De asemenea, Petre Daniel Popa, pe scurt Dan Popa, este prietenul intim al lui Maricel Cîrjaliu și ctitor, alături de edil, al bisericii de lemn de pe malul lacului Agigea.

Primarul din Agigea a fost trimis în judecată anul trecut pentru fapte de corupție cu privire la includerea abuzivă a terenurilor din zona Golful Pescarilor în domeniul privat al localității. După inventarierea frauduloasă a terenurilor, edilul a vândut un lot important, în anul 2014, la un preț subevaluat, către firma care deține restaurantul Golful Pescarilor. La acel moment, societatea era deținută 100% de Dumitru Stanciu, finul lui Bogdan Cîrjaliu. Stanciu le-a declarat procurorilor DNA că a plătit terenul cu bani împrumutați de la nașul său. La scurt timp de la achiziția terenului de pe malul mării la preț de garsonieră, Stanciu a cedat 50% din firmă către afaceriștii constănțeani Popa și Lupoiu. În noua structură, firma a ridicat restaurantul din Golf și a ajuns să deruleze afaceri de peste un milion de euro pe an. 

În 2018, în afacerea Golful Pescarilor a fost cooptat și Ionuț Cătălin Nuțoaia Cîrjaliu, ginerele lui Maricel Cîrjaliu, care a primit 20 de procente din afacerea de milioane de euro cu un aport simbolic de 200 de lei. Concomitent, Dumitru Stanciu, finul lui Bogdan Cîrjaliu, și-a redus participația la 30%, refuzând practic să aducă un aport în numerar de 200 de lei care i-ar fi asigurat în continuare 50% din firmă. E limpede că la mijloc a fost un aranjament dubios, de transfer al bunului de la interpus către beneficiarul dinainte știut, în speță primarul din Agigea. 

O vreme, firma a funcționat cu următorii asociați: Dumitru Stanciu – 30%, Dan Popa – 25%, Mihai Lupoiu – 25% și Ionuț Nuțoaia Cîrjaliu – 20%. Pe 18 decembrie 2020, Stanciu și-a cesionat și celelalte 30 de procente din firmă către ginerele primarului. De data aceasta, cesiunea s-a făcut cu bani, Nuțoaia Cîrjaliu achitând 50.000 de euro în schimbul părților sociale. Schimbarea structurii a fost publicată în Monitorul Oficial pe 15 aprilie 2021, dată de la care familia primarului deține oficial jumătate din acest restaurant cu o poveste penală în spate.  

Prietenii soților Ghiță s-au tras în sanie cu Maricel

În fotografiile de la Golf, soții Ghiță apar în anturajul unui antreprenor local specializat în montarea de pergole retractabile, precum și a soției acestuia. Vorbim de o prietenie veche, de familie, care nu s-a consumat doar la restaurantul primarului, ci și în concedii prin țară și străinătate. Mai departe, prietenii intimi ai soților Ghiță apar în fotografii alături de Dan Popa și Mihai Lupoiu de la Golful Pescarilor. Și legăturile nu se opresc aici. Prietenii soților Ghiță au petrecut începutul de an 2020 în Bucovina, alături de primarul din Agigea, Cristian Maricel Cîrjaliu, și de alte persoane. O fotografie de atunci, înfățișându-l pe Maricel într-o sanie trasă de un cal, a ajuns pe Facebook, pe contul unei persoane din acest grup.

Există numeroase alte detalii care atestă apartenența soților Ghiță la un grup social mai larg, grup din care face parte și primarul din Agigea. Nu intrăm în aceste detalii, pentru a nu afecta mai mult decât este necesar aspecte care țin de viața privată. În orice caz, datele prezentate sunt suficiente pentru a susține că firma lui Marius Ghiță, Lux RIM Soft SRL, cu activitate ZERO și CAEN-uri de frumusețe corporală și producție de hârtie igienică, a fost aleasă de Primăria Agigea pe criterii de gașcă.

Cel mai probabil, aceste relații de grup au contat în privința atribuirii lucrărilor de modernizare a parcurilor din Agigea către societatea din Movilița care, repetăm, avea zero angajați, zero activitate, zero cifră de afaceri și zero competență, necalificându-se pentru astfel de lucrări. Dar nu ne surprinde. Așa merg lucrurile la Agigea, nu după lege, ci după diverse cumetrii și favoritisme.

Citește și:

Exclusiv. Cîrjaliu sifonează fondurile europene de pescuit spre gașca de la Golful Pescarilor

 

Comments

comments

Continuă să citești

Exclusiv

Constanța Altfel și-a mai luat o palmă. PUZ-ul Lăpușneanu, păstrat aproape intact de instanță

Publicat

la data de

Scris de

La sfârșitul săptămânii trecute, Tribunalul Constanța a anulat parțial PUZ-ul bulevardului Alexandru Lăpușneanu, la cererea Instituției Prefectului. PUZ-ul fusese aprobat prin Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Constanța nr. 102/30.04.2015. Hotărârea locală a fost anulată doar în privința Coeficientului de Utilizare a Terenului (CUT) aprobat de consilierii locali pentru un amplasament aflat în proprietatea companiei Cambela Prod. Toate celelalte reglementări ale PUZ-ului au rămas în vigoare. Hotărârea nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs.

Un interes aparte cu privire la anularea PUZ-ului Lăpușneanu a fost manifestat de Asociația Constanța Altfel, fondată de actualii conducători ai Primăriei, Vergil Chițac și Felicia Ovanesian. La inițiativa acestora, în anul 2019, ONG-ul a atacat în mod direct PUZ-ul la instanța de judecată. Ei urmăreau blocarea, nu doar a investiției Cambela Prod, care a rămas la stadiul unei gropi în pământ, ci și a altor proiecte aflate atunci aproape de finalizare. Este vorba în primul rând de blocul Comprest Util de pe Lăpușneanu, care a atras furia fondatorilor Altfel.

În paralel, PUZ-ul a mai fost atacat de Instituția Prefectului și de o altă asociație nonguvernamentală. Iar toate aceste demersuri au fost conexate într-un singur proces, împotriva unui singur pârât, Consiliul Local Municipal. Beneficiarii PUZ-ului au depus cereri de intervenție accesorie.

Pe parcursul judecății de la Constanța, a avut loc o schimbare de paradigmă la nivelul Justiției naționale. Astfel, anul trecut a fost admis un Recurs în Interesul Legii, prin care Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit că asociațiile nonguvernamentale nu mai pot iniția procese în contencios obiectiv. ONG-urile sunt persoane juridice de drept privat, astfel încât, în rând cu toți particularii, trebuie să facă dovada unui prejudiciu personal pentru a sta în astfel de litigii. 

Deși s-a chinuit să însceneze un așa-zis prejudiciu, Constanța Altfel n-a reușit decât să se facă de râs. Iar după mai multe recuzări ale magistraților, asociația s-a ales și cu o amendă pentru rea-credință. Șicanările nu au folosit la nimic ”salvatorilor”, care au pierdut în cele din urmă procesul pe fond, pe lipsa calității procesuale active, în luna iunie anul curent.

De la acel moment, a mai rămas de soluționat doar plângerea Instituției Prefectului, singura care fusese formulată în deplină calitate procesuală activă. Constanța Altfel a depus cerere de intervenție accesorie, sprijinind poziția procesuală a reclamantului. Pe 20 august, Tribunalul Constanța a dat câștig de cauză Prefectului, anulând parțial HCL 102/2015 ”exclusiv în referire la Coeficientul de Utilizare al Terenului (CUT) stabilit pentru amplasamentul situat la 183 B”, adică pe lotul Cambela Prod. Nicio altă prevedere a PUZ-ului Lăpușneanu nu a fost anulată de instanță. Or, din acest motiv, rezultatul poate fi privit ca un eșec al Asociației Constanța Altfel care și-a cam pierdut din forță de când emanații săi au pus mâna pe oraș și și-au dat arama pe față.

Rămâne de văzut dacă primarul Vergil Chițac va declara recurs. Pe lege, primarul este obligat să uzeze de toate căile de atac în apărarea legalității PUZ-ului adoptat de Consiliul Local. Însă, în mod paradoxal, cetățeanul Chițac și-a exprimat convingerea că PUZ-ul este ilegal, atunci când era președinte la Constanța Altfel și l-a atacat în instanță. Acum, același Chițac, ajuns primar, trebuie să susțină contrariul, luptând cu Prefectul și implicit cu asociația pe care a fondat-o și de care nici nu se poate lepăda cu totul. De ce nu se poate lepăda? Un motiv ar fi acela că funcția de președinte la Constanța Altfel a fost preluată de Samir Gafar, un intim al actualului primar, în vreme ce nora lui Chițac ocupă și ea un loc în Consiliul Director. Colac peste pupăză, asociația este reprezentată convențional de o avocată care are sediul profesional acasă la Felicia Ovanesian și care s-a obligat să-i achite acesteia un purcoi de bani, după cum reiese din declarația de avere a doamnei city-manager. Or toate aceste aspecte bat spre nepotism și spre conflict de interese, două păcate pe care ”imaculații” Altfel le-au criticat la alții.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: