Connect with us

Actual

Gata cu taxa de liniște! A fost nevoie ani întregi ca să scăpăm de ea!

Maria Ionescu

Publicat

la

Un complet al  Curții de Apel Constanța, format din magistrații Ramona Poppa, Revi Moga și Nicolae Stanciu a dat sentința definitivă în procesul formulat de Asociația Constanța Ia Atitudine împotriva taxei de liniște impuse de către Consiliul Local al municipiului Constanța. Potrivit magistraților, taxa de liniște este desființată definitiv. Mai exact, au existat  numeroase procese în care s-a judecat acest aspect, care au început încă din anul 2015, iar astăzi a fost dată sentința definitivă, adică Curtea de Apel a respins recursul înaintat de către CLM Constanța.

Constanța luptă de ani de zile împotriva acestei taxe

Reamintim că, încă din anul 2001, adică de pe la începutul mandatului primarului Radu Ștefan Mazăre, a intrat în vigoare hotărârea de Consiliu local care obliga operatorii economici din stațiunea Mamaia să achite o taxă de liniște.  În scurt timp, aceasta a fost atacată și ulterior suspendată. De la 1 ianuarie 2007, a început din nou să fie percepută de către CLC. În anul 2010, Federația Asociațiilor de Promovare Turistică din România (FAPT) a susținut public, în repetate ocazii, necesitatea implementării unei taxe de promovare la nivelul consiliilor locale, care să fie plătită de către toți agenții economici ce își  derulează activitatea în stațiunile turistice. Veniturile încasate prin această taxă locală aveau să fie utilizate cu destinația de promovare a turismului, de către Asociațiile de Dezvoltare și Promovare a Turismului din regiunile respective, unde consiliile locale și judetene sunt membre, alături de patronatele hoteliere, de cel al agențiilor de turism și de alți agenți economici cu activitate în turism sau domeniile conexe. De-abia după trei ani, adică prin anul 2013, s-a reușit introducerea acestei taxe speciale.

Consilierul local Andrei Popescu este fericit!

andrei-popescu-bu7nAnul trecut, Asociația Constanța Ia Atitudine (ACIA) a dat în judecată Consiliul Local Constanța pentru această hotărâre, iar în data de 21.12.2015 Tribunalul Constanța a anulat taxa de liniște impusă de fostul primar Radu Mazăre și aprobată de Consiliul local. Procesul a fost intentat de Asociația Constanța Ia Atitudine (ACIA). La acel moment, președintele ACIA, Andrei Popescu, devenit între timp consilier local municipal, era foarte satisfăcut de această decizie a instanței. „Mă bucur că justiția a făcut dreptate și sunt convins că taxa aceasta de liniște, impusă abuziv de Radu Mazare și păstrată de locotenentul său servil, Decebal Făgădău, va fi desființată și că oamenii își vor putea recupera banii. Peste 7.000 de persoane au votat pentru desființarea acestei taxe și mă bucur că instanța a validat demersul nostru. Trăim încă într-o Constanța controlată de oamenii lui Mazăre, un oraș în care s-au inventat unele dintre cele mai bizare taxe speciale din România. Hotărârea Tribunalului Constanța este un pas spre normalitate. De asemenea, fac un apel către Consiliul Local Constanța să își reconsidere atitutinea față de perceperea acestei taxe și în anul 2016 pentru a preîntâmpina în acest context alte litigii”, a declarat atunci Andrei Popescu.
Serviciul Public de Taxe și Impozite din cadrul Primăriei Constanța a răspuns unei solicitari a Asociației Constanța Ia Atitudine și a precizat că, la nivelul anului 2014, a fost încasată suma de 6.611.826 de lei. Astăzi, am stat de vorbă cu Andrei Popescu, devenit între timp consilier local, care ne-a spus că, deși procesul s-a încheiat, deocamdată decizia nu a fost comunicată. Iar acest lucru ar putea dura destul de mult timp, o lună, chiar două. ”S-a făcut dreptate și mergem spre normalitate. Așteptăm scuzele celor care au dus la această stare de fapt. Nu uitați că avem un secretar al Primăriei care îndeplinește această funcție de 23 de ani și o data, măcar o dată nu s-a opus unor astfel de decizii! În continuare voi lupa pentru un oraș transparent în care abuzurile vor dispărea”, ne-a declarat Andrei Popescu.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Mesaj nou de vreme severă valabil în sud estul țării. Va ninge și în Dobrogea

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Pentru mâine, 30 noiembrie, a fost emisă o atenționare meteorologică valabilă în intervalul orar 5.00 – 20.00.

Mai multe județe din sud-estul țării se află sub cod galben ca urmare a fenomenelor vizate, respectiv ninsori moderate cantitativ și  strat de zăpadă.

În intervalul menționat, în sudul și estul Munteniei și în cea mai mare parte a Dobrogei treptat vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă. Cantitățile de precipitații vor depăși, pe arii restrânse 15…20 l/mp. Spre seară aria ninsorilor se va restrânge către Dobrogea, unde temporar vântul va avea unele intensificări, cu viteze de 40…45 km/h, pe alocuri viscolind ninsoarea.

Notă: Precipitații slabe, sub formă de ninsoare se vor semnala în sud-estul Olteniei, sudul Moldovei și în restul Munteniei. Pe litoral vor fi precipitații mixte, iar în noaptea de luni spre marți vor predomina ninsorile.

Vremea se va menține deosebit de rece în prima parte a săptămânii, mai ales pe parcursul nopților și dimineților.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj prin avertizări de vreme severă imediată.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Atenție! Este ceață densă pe Autostrăzile A2 și A4

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că ceața reduce vizibilitatea în trafic sub 100 de metri pe autostrada A2 București – Constanța, pe tronsonul kilometric 143 – 212, între localitățile Fetești, jud. Ialomița, și municipiul Constanța.

De asemenea, se circulă îngreunat din cauza ceții și pe întreg tronsonul kilometric al autostrăzii A4 Ovidiu-Agigea.

Ceaţa impune din partea celor aflaţi la volan, dar şi a celorlalte categorii de participanţi la traficul rutier, o conduită preventivă pe toată durata deplasării pe drumurile publice. Este necesar să se ruleze cu viteză redusă, adaptată permanent condiţiilor de drum, iar fiecare manevră în trafic să se facă numai după o temeinică asigurare. Pentru aceasta, oglinzile retrovizoare trebuie să fie reglate corespunzător.

Nu trebuie uitat că cea mai periculoasă manevră pe timp de ceaţă este depăşirea. Aceasta cu atât mai mult cu cât cei ce depăşesc pot fi surprinşi de apariţia bruscă de pe sensul opus a unor autovehicule care circulă fără lumini sau având în funcţiune doar luminile de poziţie.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

ÎPS Teodosie, OPRIT DE POLIȚIE în drum spre Ion Corvin

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Autoturismul cu care se deplasa ÎPS Teodosie spre Mănăstirea Sf Apostol Andrei de la Ion Corvin a fost oprit, în această dimineață, de un echipaj de poliție.

Arhiepiscopul Tomisului mergea la Ion Corvin pentru a oficia slujba, iar mașina în care se afla acesta a fost oprită pe chiar în intersecția DN 3 cu drumul care duce către mănăstire. Arhiepiscopul și șoferul său au fost verificați.

“Să vină cu inimă bună, să-și mângâie sufletul și sper că toate organele de ordine ne vor ajuta să fim în pace și în armonie”, le-a spus ÎPS Teodosie.

De altfel, mașinile care se îndreptau spre mănăstire au fost întoarse de filtrele de poliție, dacă ocupanții nu aveau domiciliul în comuna Ion Corvin.

Amintim că în 30 noiembrie este Praznicul Sf. Apostol Andrei, iar la Peştera şi Mânăstirea Sfântul Apostol Andrei de la Ion Corvin era organizate, în alți ani, pelerinaje la care participau mii de oameni.

Anul acest, autoritățile au interzis pelerinajele și nu face excepție nici cel de la Ion Corvin, deși Arhiepiscopul Tomisului a cerut lămuriri Prefecturii în instanță pentru decizia de a anula pelerinajul. De altfel, Silviu Coșa, prefectul județului Constanța a și refuzat invitația ÎPS Teodosie de a participa la slijba de la Sf. Andrei.

Facem mențiunea că multe localități din județul Constanța sunt în carantină din cauza numărului mare de infectări cu SARS COV2.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: