Connect with us

Exclusiv

Ginerele mogulului PSD-ist Dumitrache primește 190.000 de lei de la Primăria Constanța. Și mogulul a primit bani de la SPIT

Published

on

O asociație sportivă condusă de George Teșeleanu, soțul deputatei PSD Cristina Dumitrache și totodată ginerele lui Ion Dumitrache, președintele interimar al organizației municipale PSD Constanța, primește o finanțare nerambursabilă în valoare de 190.000 de lei de la Primăria Constanța, condusă de liberalul Vergil Chițac. Un contract în acest sens a fost încheiat de Municipiul Constanța prin primar cu Asociația Club Sportiv Pantheon, pe 1 septembrie a.c. Contractul a fost urcat zilele trecute pe pagina de internet a municipalității. După cum se observă din facsimil, funcționarii Primăriei au cenzurat toate datele asociației, inclusiv adresa sediului social, codul de identificare fiscală, codul de identitate sportivă și numele preprezentantului legal sau convențional, deși toate aceste informații sunt publice și nu intră în categoria celor protejate ca date cu caracter personal.

La baza atribuirii, așa cum se specifică în contract, a stat regulamentul de acordare a finanțărilor nerambursabile pentru proiecte de interes public general adoptat în 2018 și modificat pe parcurs, precum și un raport final al unei proceduri de evaluare și selecție a proiectelor din domeniul cultural. Așa scrie: cultural. Documentul din urmă a fost întocmit pe 29 august 2022, atunci când proiectul, care nu este chiar cultural, ci sportiv, a fost selectat în vederea finanțării.

Proiectul finanțat are o titluatură ce pare improvizată la repezeală, pe fondul lipsei de inspirație: ”Judo – sport și educație”. Însă dincolo de simplismul și totodată goliciunea acestui nume, proiectul se referă de fapt la organizarea a două competiții de judo în sala de sport a Liceului cu program sportiv Nicolae Rotaru din Constanța. O competiție s-a și consumat la scurt timp după semnarea contractului, mai exact pe 4 septembrie a.c.. Evenimentul nu a avut niciun ecou, sau poate pur și simplu presa de pe la noi nu se prea ocupă de cultura… sportivă. A doua competiție va dura două zile și se va organiza pe 17 și 18 decembrie 2022.

Valoarea totală a proiectului este de 209.000 de lei. Asociația condusă de ginerele lui Ion Dumitrache va contribui la cheltuieli cu 19.000 de lei din fonduri proprii, în vreme ce Primăria va pune la bătaie cei 190.000 de lei pomeniți mai sus. În contract se mai stipulează că sumele includ TVA, însă persoana juridică beneficiară nu este înregistrată ca plătitoare de TVA, potrivit evidențelor  Ministerului de Finanțe. Cu alte cuvinte, referința la TVA a fost la vrăjeală. Ultimul amănunt relevant: contractul a fost semnat în numele primarului de către viceprimarul Ionuț Rusu.

Advertisement

Extrase relevante din contractul de finanțare. Întregul document poate fi citit AICI.

Un ONG, vai steaua lui, scos din foame de Primărie

Ca să fie clar, sumele dăruite de la buget asociației conduse de ginerele mogulului PSD-ist nu sunt mari. Ca dovadă, Primăria Constanța a fost în stare să plătească 1,2 milioane de lei pentru o petrecere cu lăutari și alți artiști într-o parcare (detalii AICI). Tocmai de aceea, finanțarea de față pare un fleac. Însă banii vin la marele fix. Spuneam aceasta deoarece anul trecut asociația lui Teșeleanu a avut venituri totale de 44.950 de lei, ceea ce înseamnă mai puțin de un sfert din banii pe care îi ridică acum de la Primărie. În plus, ONG-ul a declarat o pierdere din activități economice de 33.470 de lei. Pe fondul situației financiare proaste, asociația nu și-a permis să aibă niciun angajat. Și mai în urmă, în 2020, ginerele mogulului a încasat prin acest ONG doar 11.575 de lei, potrivit raportărilor contabile. Asociația a avut, totuși, un angajat. Cu această viață grea, ONG-ul nu și-a mai permis nici să actualizeze pagina sa de internet cu ceva comunicări și activități mai noi, ultimele datând tocmai din anul 2018.

Datele de mai sus sunt suficiente pentru a înțelege că acest ONG era vai steaua lui. După cum sunt suficiente pentru a putea opinia că banii oferiți de Primărie au fost ca un colac de salvare.

Trebuie să mai spunem că asociația condusă de George Teșeleanu are sediul social pe bulevardul Mamaia nr. 160. Adresa a fost blurată în contractul urcat pe site-ul Primăriei.

Interesul poartă fesul. Dumitrache ia mărunțișul din publicitate, de la SPIT

Tot pe Mamaia 160 este declarată și firma MEDIA INFO CHANNEL SRL, deținută în calitate de asociat unic de însuși Ion Dumitrache. Această firmă editează ziarul Observator, reînființat de curând, într-o versiune online. Pe 31 mai 2022, firma milionarului a împușcat un contract de publicitate de la Serviciul Public de Impozite și Taxe (SPIT), aflat în coordonarea Primăriei Constanța. Nu vorbim nici în acest caz de bani mulți, ci mai degrabă de un mărunțiș, de 12.500 de lei. Însă gestul contează. Și contează deoarece administrația Chițac a pornit un război la baionetă împotriva presei independente. Mai toate publicațiile fără moguli au fost scoase din contractele cu instituțiile subordonate Primăriei. În schimb, de campaniile de informare ale SPIT, de pildă, se ocupă acum mogulul Dumitrache, o agenție din Galați, pe numele ei Fogarty SRL, și câteva publicații.

Media Info Channel SRL s-a numit în trecut Sapro SRL. Firma era deținută, fifty-fifty, de Felix Stroe și Ion Dumitrache. Stroe s-a retras între timp, iar firma a rămas să funcționeze cu asociat unic, în persoana lui Dumitrache. Primul este președintele organizației județene PSD, iar al doilea a fost numit șef interimar la organizația municipală.

În această calitate, de șef la municipiu, Ion Dumitrache are un cuvânt greu de spus cu privire la conduita la vot a consilierilor locali municipali aleși pe listele PSD. În mod oficial, PSD este partid de opoziție la Constanța. Însă formațiunea aprobă cuminte mai toate proiectele primarului liberal. Iar în timp ce se întâmplă aceste lucruri, Ion Dumitrache ia banii de publicitate, puțini, dar gestul contează. Ginerele său ia bani de la Primărie ca să își scoată asociația din foame și irelevanță. Iar Felix Stroe asistă pasiv… că n-are timp, el construiește blocuri și face milioane de euro, nederajat de Primărie sau de Asociația Constanța Altfel.

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement