Connect with us

Exclusiv

Controversă la Medgidia despre modul în care se reabilitează un liceu

Published

on

O fotografie cu muncitori dormind pe un șantier deschis pentru reabilitarea celui mai important liceu din Medgidia a stârnit o controversă în comunitatea din acest oraș. Opinenții, printre care și un profesor renumit, suspectează că reabilitarea, începută cu fonduri europene, înaintează greoi și cu un risc previzibil de neîncadrare în termenele asumate prin contractul de lucrări. Întreaga evoluție are loc în contextul în care elevii liceului intrat pe mâna adormiților din fotografie învață din 5 septembrie în săli de clase care le-au fost puse la dispoziție de alte două unități de învățământ din oraș. Fiind tolerați în aceste spații de împrumut, cei mai buni copiii ai orașului au fost obligați să se adapteze condițiilor, începând orele fie cu noaptea în cap, fie mai spre sfârșitul zilei. În timp ce elevii se chinuie în aceste condiții nefirești, muncitorii mai trag câte un pui de somn – după cum sugerează cei care au fotografiat momentul de odihnă. Iar de aici și temerea că această situație neplăcută ar putea să dureze mult și bine.

Unitatea școlară în discuție este Liceul Teoretic Nicolae Bălcescu. Din punct de vedere al rezultatelor educaționale, LTNB se clasează pe locul 1 în Medgidia, pe locul 8 în județ și pe locul 182 pe țară.

La începutul acestui an, Primăria Medgidia a atribuit un contract de lucrări în vederea creșterii eficienței energetice a clădirilor liceului, derulând un proiect finanțat prin Programul Operațional Regional (POR).

Mai multe informații despre acest proiect pot fi accesate și pe pagina oficială de internet a Primăriei Medgidia. 

Advertisement

Mai jos puteți vedea fotografia care a stârnit controversa.

Și muncitorii au dreptul să se odihnească

În replică, primarul și susținătorii săi au subliniat că fotografia surprinde doar un moment de odihnă de la orele prânzului, moment absolut necesar în condițiile de muncă date. De asemenea, dirigintele de șantier al lucrării a susținut că lucrarea se realizează în grafic. El a publicat o fotografie din care rezultă că pe șantier se muncește intens și a intrat în contre cu cei cu opinii contrare. Limbajul său nu a fost chiar profesional.

Firma fostului PSD-ist din CJ Constanța se ocupă de reabilitarea clădirii liceului din Medgidia. 

Holding Hondor Stil SRL Agigea a caștigat licitația și se ocupă de execuția lucrărilor privind reabilitarea Liceului Teoretic Nicolae Bălcescu din Medgidia. Firma este controlată de fostul consilier județean din partea Partidului Social Democrat, Ilie Hondoreanu (foto: Ziua de Constanta).

Hondoreanu este un apropiat al primarului Valentin Vrabie. Anul acesta, edilul a fost condamnat pe fond de Judecătoria Medgidia pentru un fals intelectual săvârșit în folosul lui Ilie Hondoreanu, conform celor susținute de procurori. Este vorba de un certificat fiscal care atesta în mod nereal că o firmă a omului de afaceri nu ar fi înregistrat datorii restante la bugetul localității. În realitate, afaceristul era datornic la buget, contrar celor mâzgălite de Valentin Vrabie. Primarul a fost condamnat penal, însă hotărârea nu este definitivă, urmând ca întreaga situație să fie reexaminată în apel.

Advertisement

Dirigintele șantierului este Romeo Vasiliu. Prin atribuțiile care îi revin, acesta trebuie să supravegheze lucrările în interesul Primăriei. În timpul său liber, petrecut pe Facebook, dirigintele de șantier promovează pozițiile PSD, dar și conspirații obscure.

Acuzațiile GRAVE ale profesorului Furtună

Urmare a fotografiei cu muncitorii dormind, profesorul Marius Furtună, cadru didactic în instituția de învățământ la care facem referire, a postat un mesaj pe contul său de Facebook. Lung, dar absolut interesant de analizat! Cu multe acuzații și îndoieli argumentate privind interesul primarului Valentin Vrabie față de elevii și cadrele didactice din Medgidia, dar și lipsa de profesionalism a celor care compun Consiliul Local. Mai mult, Furtună acuză firma care se ocupă de execuție de “întârzierea” lucrărilor, exemplificând cu încălcarea unor angajamente.

Vi-l redăm integral:

Astăzi, o fotografie nevinovată cu muncitorii de la LTNB (aflați, probabil, într-o pauză de masă) a declanșat nenumărate comentarii în care și numele meu a fost menționat. Pentru că nu obișnuiesc să polemizez pe grupuri private, iau poziție pe pagina mea, adresându-mă concetățenilor de bună credință, capabili să discearnă adevărul.
Domnul primar Valentin Vrabie ne spune că lucrările de reabilitare au început în iulie 2022. Domnul fie nu știe date esențiale ale proiectului (ceea ce este foarte grav), fie minte cu o nonșalanță greu de înțeles pentru mine (ceea ce este și mai grav). În realitate, lucrările în incinta liceului au început în februarie-martie 2022. Împreună cu toată comunitatea LTNB (profesori, personal didactic auxiliar și nedidactic, elevi, părinți) am fost martorii acestor lucrări! Am fost acolo, zi de zi, ne uitam pe geam și vedeam muncitorii, auzeam lucrările, vedeam găurile care se dădeau în sălile de clasă…
Tot domnul primar ne spune că ”nu este un capăt de țară” că profesorii fac naveta de la o școală la alta. Și are dreptate. Noi ne facem orele, ne deplasăm cât putem de repede de la o școală la alta, ne facem datoria ca întotdeauna. Însă Primăria Medgidia nu are niciun merit pentru soluția temporară pe care conducerea școlii a găsit-o, apelând la generozitatea colegilor din școlile generale, care ne-au primit cu prietenie și care încearcă să ne facă să ne simțim ca acasă. Primăria Medgidia ne-a tratat cu indiferență totală, trimițându-ne o adresă prin care ne preciza că nu ne poate pune la dispoziție spații școlare pentru anul școlar în curs, propunându-ne să ne desfășurăm activitatea în online! Atât! Nicio discuție cu profesorii, cu părinții, niciun dialog, nicio altă informare.
Aprecierile domnului Vrabie despre situația profesorilor și elevilor LTNB (3 clase de a X-a rupte de restul colegilor, ore foarte dimineață și seara târziu, când mijloacele de transport în comun nu mai circulă nici în oraș, nici spre localitățile vecine) dovedesc lipsa totală de empatie, necunoașterea nevoilor educative, de comunicare și socializare ale adolescenților, neînțelegerea actului educativ, dezinteres pentru starea de bine și de siguranță a copiilor, nepăsare. Noi (familia LTNB, elevi, părinți, profesori) vom continua să facem școală de calitate fără niciun ajutor din partea Primăriei!
La rândul său, domnul diriginte de șantier spune că ”debitez prostii” care se propagă prea repede în mediul online.
Pentru informarea comunității, voi mai debita câteva ”prostii” legate de lucrările desfășurate la noi în școală de firma domnului Hondoreanu.
Consiliul Local Medgidia a adoptat hotărârea nr. 166/18.07.2022 privind aprobarea actualizării valorii proiectului „Creșterea eficienței energetice a clădirilor publice din Municipiul Medgidia, Liceul Teoretic Nicolae Bălcescu, corp școală și corp sală de sport, Medgidia” – Faza EXECUȚIE LUCRĂRI. Suma cu care a fost suplimentată valoarea proiectului este de circa 7 milioane lei. Care se adaugă celor cinci milioane ințiale. Deși nu sunt profesor de matematică (cum pertinent subliniază domnul inginer), am minimile abilități matematice să știu că 5 plus 7 fac 12! Milioane lei!!! Rezultatul final al lucrărilor ar trebui să fie o bijuterie! Spre comparare, puteți vedea cum arată Liceul Tehnologic Lazăr Edeleanu Năvodari, reabilitat prin același tip de finanțare, proiect aprobat după al nostru și finalizat deja demult….
Domnul diriginte de șantier își ia libertatea să facă aprecieri asupra intereselor mele pentru această lucrare, despre ”oftica” pe care o resimt că lucrările nu s-au derulat pe timpul mandatului meu de director. Aici are dreptate! Am muncit mai mult decât poate domnul să înțeleagă, în faza de redactare a acestui proiect și am sperat, ani în șir, că, după aprobare, el va fi și implementat! Am încă forma inițială a proiectului, cu care voi compara rezultatul final. Însă sunt primul care își dorește să fie finalizate lucările cât mai repede, în termenul asumat! Nu sunt doar profesor LTNB, am și un copil care învață la acest liceu și sunt și dirigintele a 28 de copii extraordinari, care mă întreabă permanent, când de întoarcem la noi în școală! Din acest motiv pun presiune pe respectarea termenilor contractuali și o voi continua să o fac, cu mijloacele limitate de care dispun, deocamdată!
Domnul diriginte de șantier și-a asumat, în fața membrilor Consiliului de Administrație al școlii, că Sala de sport va fi gata la sfârșitul lunii mai iar corpurile de clădire în octombrie-noiembrie, cel mai târziu decembrie! 2022! Este finalizată sala de sport? Cine este vinovat de aceste întârzieri? Incredibil ce ne spune domnul: instituția școlară este vinovată de aceste întârzieri!! Cum?!? Noi, beneficiarii finali, noi cei care doar asistăm la lucrări, noi care ne-am chinuit în primăvară să învățăm în timpul lucrărilor, noi cei care ne chinuim acum prin alte școli, noi suntem vinovați de întârzieri?!??!
Închei citându-l pe domnul diriginte de șantier: ”sa nu va asteptati ca liceul va fi modernizat complet pe acest ghid pe care a fost obtinuta finantarea” 12 milioane de lei (valoarea proiectului) și domnul ne avertizează să nu ne așteptăm la mare lucru???
”Lucrarile la interior nu sunt ample ci se limiteaza la inlocuirea instalatiilor asa ca termenul de sfarsit de an este foarte sigur (noi incercam sa terminam mai repede)- termenul realist este octombrie-noiembrie” . Sigur?
Dacă la sfârșitul celui de a doilea modul din acest an școlar (22 decembrie 2022, timp necesar și pentru recepția lucrărilor) ne vom întoarce la școală, toate clasele, vom învăța într-o clădire reabilitată complet și ne vom bucura de o ”lucrare trainică și frumoasă” cum ne promite domnul Vrabie, voi ieși public și voi felicita firma constructoare, voi declara că este una din excepțiile fericite din domeniul cosntrucțiilor!
Vom vedea, ÎMPREUNĂ!

Despre proiect

Advertisement

Investiția cuprinde Execuție lucrări pentru realizarea obiectivului de investiție „Creșterea eficienței energetice a clădirilor publice din Municipiul Medgidia, Liceul Teoretic Nicolae Bălcescu- Corp Școală și Corp Sala de Sport”, finanțat prin Programului Operaţional Regional (POR) 2014-2020, Axa Prioritara – „Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scazute de carbon”, în valoare de 5.494.379,49 lei fără TVA și este formată din cheltuieli pentru asigurarea utilităţilor necesare obiectivului de investiții: 59.000 lei fără TVA, cheltuieli cu investiţia de bază: 5.305.379,49 lei fără TVA și organizare de şantier: 130.000 lei fără TVA. Valoarea estimată fără TVA este de  5.494.379,49 de lei.

Obiectivul general al proiectului vizează creșterea eficientei energetice in cele două corpuri ale Liceul Teoretic Nicolae Bălcescu, Corp scoală și Corp sala de sport, din Medgidia prin derularea de lucrări de intervenție cu scopul consolidării corpului scoală si termoizolării clădirilor, modernizării instalațiilor de preparare si distribuire a agentului termic si a apei menajere calde, inclusiv utilizarea de surse regenerabile pentru asigurarea necesarului de energie, precum si alte lucrări conexe.

Caracteristicile construcției propuse: Lucrările de realizare ale investiției au fost grupate pe obiective diferite, ca parți ale obiectivului de investiție având funcționalitate distinctă. Obiectul 1: Corp clădire C1, funcțiunea – liceu – Categoria de importanta “C” normală, conform HGR nr. 766/1997, in clasa II de importanță. Obiectul 2: Corp clădire C2, funcțiunea – sala de sport. Categoria de importanță “C” normala.

Suprafața de teren este de 4.293 mp, iar suprafața construită existentă este de 2.120 mp din care: -corp C1- 1.023 mp( scoală); -corp C2-1.097 mp(sala de sport); Suprafață desfășurată existentă este de 4.684 mp; – corp C1- 3.494 mp( scoală); – corp C2- 1.190 mp( sala de sport); Suprafața construită propusă este de 2.120 mp din care: -corp C1-1.023 mp (scoală); -corp C2- 1.097 mp( sala de sport).

În loc de concluzii

Advertisement

Acesta nu ar fi singurul proiect care se derulează la Medgidia, iar contractul de asfaltare din municipiu spune totul despre modul în care Valentin Vrabie își respectă cetățenii.

Vă reamintim:

Ce șmecherie s-a făcut la atribuirea contractului de asfaltare a străzilor din Medgidia

De asemenea, vă aducem în atenție și o radiografie făcută de Ordinea.ro asupra modului în care primarul Valentin Vrabie își derulează activitatea:

Domnia lui Vrabie la Medgidia sau radiografia unui mandat cu scandal, injurături, contracte dubioase și lipsă de viziune

Advertisement

(a contribuit: Adrian Cârlescu)

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement