Connect with us

Administratie

Domnia lui Vrabie la Medgidia sau radiografia unui mandat cu scandal, injurături, contracte dubioase și lipsă de viziune

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Alegerilor locale în vremea pandemiei nu pot fi comparate cu nicio competiție electorală din trecut, dar scaunele de primar sunt la fel de rânvite de oamenii politici. Medgidia este una dintre localitățile unde lupta politică pentru scaunul administrativ este la cote maxime, iar ziua alegerilor este tot mai aproape.

De mai bine de 3 ani, Medgidia se află într-un scandal continuu. Mandatul lui Valentin Vrabie la conducerea administrației locale din muncipiul Medgidia nu a fost lipsită deloc de tensiuni, certuri, scandaluri, agresiune fizică, limbaj neadecvat și nici de atacuri, demisii și demiteri. Dacă la începutul mandatului actualul edil a făcut echipă pentru promovare de proiecte și investiții cu Luminița Vlădescu, viceprimar pe care tocmai Valentin Vrabie a propus-o, finalul celor 4 ani i-a adus pe cei doi în pragul scandalului public.

Pe rând, la nici un an de la alegerile locale trecute a început scandalul între Valentin Vrabie și consilierii locali liberali, acum colegi săi de partid. Atunci, Vrabie îi acuza că sunt lipsiți de transparență. De partea cealaltă, la fel. De altfel, liberalii i-au cerut primarului, la vremea respectivă, raport zilnic privind cheltuielile.

Replicile dintre Vrabie și cei cu care astăzi umblă la braț pentru a promova proiectul pentru următorul mandat au fost prezentate de Ordinea.ro. Tot atunci, Vrabie avea să îi numească pe colegii săi liberali… nesimțiti și proști. Vă reamintim declarațiile AICI

CL Medgidia: Liberalii nu au încredere în primarul Vrabie și vor rapoarte zilnice pentru plățile efectuate din bugetul local! În replică, Vrabie îi numește nesimțiți și proști!

Viceprimărița Vlădescu, pericol public pentru primarul Vrabie

Scandal monstru în Primăria Medgidia. Vrabie a bruscat-o pe Vlădescu. Primarul neagă violența, dar nu și conflictul

Fața de gabor a lui Valentin Vrabie. Vrea să o demită pe Vlădescu pentru ”atitudinea de răzvrătire”

 

Da, ati citit corect. Luminița Vlădescu a fost acuzată de Vrabie că are o atitudine de… răzvrătire și de nerecunoaștere a poziției deținute. În traducere, viceprimărița Vlădescu a fost acuzată că nu s-a supus regulilor impuse de primarul Vrabie.

Într-un final, planul lui Vrabie de a o înlătura pe Luminița Vlădescu de pe scaunul de viceprimar, a reușit. Cu majoritate în Consiliul Local, la inițiativa sa, Vrabie a demis-o pe Luminița Vlădescu. Detaliile le găsiți accesând următorul LINK:

Și setea de putere a edilului din Medgidia nu s-a oprit aici. Valentin Vrabie a făcut demersuri și pentru dizolvarea Consiliului Local, un consiliu local ostil la acea dată, respectiv în vara anului 2018.

Detaliile, într-un articol Ordinea.ro:

Sete de putere. Valentin Vrabie vrea să dizolve Consiliul Local Medgidia

Asfaltare cu… cântec

Vrabie și ai lui au mințit cu nerușinare că totul a fost legal în privința atribuirii contractului de asfaltare de la Medgdia, nota Ordinea.ro în data de 19 ianuarie 2019. Dovezile pe care ziarul nostru le-a prezentat, îi contrazic pe față și indică faptul că Primăria a avantajat firma Oyl Company.

 

A fost trucată licitația pentru asfaltări de la Medgidia?

Înregistrări audio cu Vrabie. Beat și pus pe înjurături de cea mai joasă speță

Departe de tot scandalul politic și administrativ, Vrabie s-a aflat într-un alt scandal public. A fost înregistrat înjurând un cetățean din Medgidia. Limbajul primarului din Medgidia nu poate fi descris, cuvințele folosite de edilul de municipiu fiind de cea mai joasă speță. Ordinea.ro a publicat înregistrarea și v-o reamintim:

Înregistrări audio cu Valentin Vrabie, beat și pus pe înjurături și trivialități de cea mai joasă speță

Atunci, conducerea ALDE, partid din care Vrabie făcea parte, s-a delimitat de comportamentul colegului lor.

Medgidia nu este Peștera

Dacă în vremea “domniei” lui Vrabie pe scaunul de primar al comunei Peștera lucrurile se întâmplau de la sine, venit la Medgidia, Vrabie nu a mai avut același cuvânt de spus în fața oamenilor. Cu toții ne amintim mitingul organizat pe Valentin Vrabie în fața Consiliului Județean Constanța condus de Nicușor Constantinescu cu scopul de a semnala dezinteresul administrației județene la problemele locuitorilor din Peștera, respectiv lipsa banilor pentru proiecte. Ajuns la Medgidia, Vrabie a intenționat să aplice aceeași strategie. Spre rușinea unui primar primit la Cotroceni de un fost președinte al României și vizitat de același șef de stat în localitatea pe care o administra (detalii AICI), Valentin Vrabie a venit în fața CJ Constanța condus de Horia Marius Țuțuianu cu… angajații din Primăria Medgidia.

Iată detaliile unui miting din care ies la iveală mărirea și decăderea primarului Valentin Vrabie:

Miting cetățenesc? Vrabie a pichetat Prefectura cu angajații Primăriei Medgidia

Dosar penal pentru fals intelectual

Pe final de mandat, numele lui Valentin Vrabie apare într-un dosar penal întocmit pentru fals intelectual. Edilul din Medgidia va da cu subsemnatul în instanță chiar înainte de alegerile locale din 27 septembrie.

Valentin Vrabie, primarul municipiului Medgidia, trimis în judecată pentru fals intelectual

Traseistul Vrabie

Politic vorbind, primarul din Medgidia se încadrează cu succes în categoria traseiștilor. Ales independent în funcția de primar al municipiului Medgidia, Vrabie a bifat, într-un mandat, ALDE, a cochetat și chiar s-a afișat cu liderii Pro România, deputatul Mircea Banias, în calitatea pe care a avut-o de lider al Pro România Organizația Constanța a și declarat pentru “Ordinea.ro” că înscrierea lui Vrabie în partid ar fi doar o chestiune de timp. Nu s-a întâmpat. Vrabie a ales să mai rămână puțin… independent până când s-a afișat alături de liderii PNL Constanța, partid în care s-a înscris și pe listele căruia candidează pentru un nou mandat. Nu putem trece cu vederea nici modalitatea aleasă de Vrabie de a pleca din ALDE. Primarul din Medgidia și-a dat demisia folosind un mesaj trimis conducerii pe… whatsapp. Informația ne-a fost furnizată chiar de liderul ALDE Constanța de la vremea respectivă, Andrei Gerea. Detalii despre cum au reacționat liderii ALDE, găsiți AICI

Pe ultima sută de metri, dar și după scandalul plecării city – managerului, tot cu scandal (vezi AICI), respectiv a tânărului Bogdan Moșescu cel alături de care Veabie promitea că va revoluționa Medgidia, edilul anunță că se va ocupa și de bunăstarea locuitorilor din Valea Dacilor (vezi AICI). De data aceasta, lista promisiunilor este și mai mare. Chiar în această dimineață, primarul din Medgidia și-a prezentat în spațiul public lista promisiunilor pentru Medgidia și mai mare, și mai frumoasă.

INFO! În competiția pentru funcția de primar al municipiului Medgidia s-au înscris următorii:

 • Valentin Vrabie (PNL)
 • Luminita Vladescu (PSD)
 • Bogdan Marian Moșescu (USR-PLUS)
 • Dumitru Moinescu (Pro România)
 • Iasemin Agi-Murat (PMP)
 • Zeinuș Eliaz (PER)

 

 

 

Comments

comments

Administratie

Primăria Constanța anunță începerea lucrărilor la „jungla urbană“ de pe strada Ștefan cel Mare

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Constanța a anunțat că lucrările de modernizare a străzii Ștefan cel Mare vor începe în perioada imediat următoare și vor dura 18 luni. Achiziția de execuție a lucrărilor este în derulare, iar pentru serviciul de dirigenție de șantier urmează să fie semnat contractul de prestări servicii, informează Primăria. Autoritatea locală menționează că vor fi investiții de aproximativ 90 de milioane de lei pentru regenerarea urbană a străzii Ștefan cel Mare și a zonei adiacente.

„Zona centrală a orașului va fi revitalizată printr-un proiect cu fonduri europene care are drept obiectiv îmbunătățirea mobilității urbane durabile. Spațiul public urban va fi reconfigurat pentru a crește atractivitatea deplasărilor pietonale și cu bicicleta. De asemenea, încurajăm utilizarea mijloacelor de transport în comun, în locul autoturismelor personale. Potrivit proiectului, strada Ștefan cel Mare se va transforma într-o esplanadă modernă, zona pietonală va fi reabilitată și extinsă pe o suprafață de aproximativ 15.800 mp. Fântânile arteziene vor deveni atracția principală a acestei zone care va fi îmbogățită cu peste 5.000 mp de spațiu verde. Se va amenaja mobilier urban inteligent prevăzut cu bănci, spații de ședere, rasteluri de biciclete, cișmele și se vor monta sisteme de informare cu mesaje variabile. Pentru creșterea siguranței cetățenilor, va fi instalat un sistem de supraveghere video. Iluminatul public va fi modernizat, se va realiza o canalizație unică subterană pentru comunicații și rețea electrică de iluminat.

Investițiile includ și modernizarea pasajului pietonal.

În paralel, pe zona adiacentă, reprezentând bulevardul Ferdinand și strada Mircea cel Bătrân, se va reabilita infrastructura pietonală și vor fi introduse benzi unice de transport public și piste pentru biciclete. Stațiile de autobuz vor fi modernizate. Zona va beneficia de iluminat public pentru carosabil, trotuare, piste de biciclete și iluminat smart pentru trecerile de pietoni.

Pe străzile  Mihai Viteazu, I. Gh. Duca, Atelierelor, Ștefan Mihăileanu, Cuza Vodă, General Manu, Răscoalei 1907, Miron Costin, Ion Lahovari și Jupiter vor fi reabilitate și extinse traseele pietonale și va fi modernizat iluminatul public. Totodată, infrastructura de semnalizare rutieră din zona centrală o orașului va fi adaptată la nevoile persoanelor cu dizabilități și cu mobilitate redusă. Prin implementarea acestui proiect, condițiile de mediu vor fi îmbunătățite. Se estimează o reducere emisiilor de gaze cu efect de seră cu 1,7%, după primul an de la finalizarea proiectului.“, notează Primăria.

Proiectul „Acces și mobilitate pietonală în zona centrală a municipiului Constanța”,  Cod SMIS 129226 âeste finanțat prin Regio – Programul Operațional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 4: “Sprijinirea Dezvoltării Urbane Durabile“. Valoare totală a proiectului este de aproximativ 90 de milioane de lei, toate cheltuielile fiind eligibile în proporție de 100%. Contribuția financiară a Municipiului Constanța este de aproximativ 1.8 milioane de lei.

Proiectul de modernizare a străzii Ștefan cel mare a fost inițiat de fostul primar Decebal Făgădău.

„– reabilitarea/extinderea zonei pietonale (suprafață 15.789 mp)

– marcaje speciale pentru persoane cu dizabilități

– fântâni #arteziene

– spații #verzi (suprafață 5.206 mp)

– mobilier urban inteligent (bănci, spații de ședere, cișmele) cu WI-FI #gratuit

– rasteluri pentru #biciclete

– iluminat public inteligent

– sistem de informare #modern – 15 panouri

– sistem de #supraveghere video

Pe Bulevardul Ferdinand și strada Mircea cel Bătrân (tronson bd. Mamaia – bd. Ferdinand):

– banda #unică de transport public (2.817 m)

– marcaje speciale pentru persoane cu dizabilități

– #pistă pentru biciclete (5.304 m)

– reabilitare #trotuare (suprafață 38.273 mp)

– semnalizarea verticală și orizontală

– 12 #stații de autobuz moderne

– iluminat public pentru carosabil, trotuare și piste de biciclete și iluminat inteligent pentru trecerile de pietoni.

Pe străzile Mihai Viteazu, I.Gh.Duca, Atelierelor, Ștefan Mihăileanu, Cuza Vodă, General Manu, Răscoala din 1907, Miron Costin, Ion Lahovari și Jupiter:

– reabilitare/extindere #trasee #pietonale (trotuare)

– #semnalizarea verticală și orizontală

– iluminat public modern și #inteligent“, scria Făgădău pe Facebook în urmă cu ceva timp.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Consiliul Local Constanța, convocat în ședință extraordinară. Se pun bazele unei noi societăți de termoficare

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Primarul Constanței, Vergil Chițac, a convocat pentru mâine, la ora 13.00, o ședință extraordinară a Consiliului Local Municipal Constanța

Iată ordinea de zi:

 1. Proiect de hotărâre privind constatarea încetării de drept înainte de expirarea duratei normale a mandatului de consilier local al domnului Hira Stere și vacantarea locului de consilier local deținut de acesta;

iniţiator: primar Vergil Chițac

– aviz Comisia de specialitate nr. 5

 

 1. Proiect de hotărâre privind alegerea președintelui de ședință;

iniţiator: primar Vergil Chițac

– aviz Comisia de specialitate nr. 5

 

 1. Proiect de hotărâre privind aprobarea Planului de reorganizare al RADET Constanța în dosar nr. 3265/118/2019 având ca obiect deschiderea procedurii de insolvență la cererea debitoarei RADET Constanța;

iniţiator: primar Vergil Chițac

– avize Comisiile de specialitate nr. 1, nr. 3 și nr. 5

 

 1. Proiect de hotărâre privind aprobarea înființării societății Termoficare Constanța SRL în vederea preluării serviciului public de transport, distribuție și furnizare a energiei termice în cadrul sistemului de alimentare centralizată cu energie termică în municipiul Constanța.

iniţiator: primar Vergil Chițac

– avize Comisiile de specialitate nr. 1, nr. 3 și nr. 5

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Constanța. Alte 10 locuri de joacă pentru copii vor fi reabilitate

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Viceprimarul municipiului Constanța din partea USRP-LUS, Florin Cocargeanu, care are în subordinea sa Serviciul Amenajări Urbane, anunță că procesul de reabilitare și de amenajare de noi locuri de joacă pentru copii continuă. Astfel, Florin Cocargeanu transmite că 41 de locuri de joacă au fost reabilitate până acum. 10 locuri de joacă au fost intabulate de curând și vor fi reabilitate anul acesta, iar 8 locuri de joacă dintre cele existente deja nu au cadastru. La propunerea cetățenilor și în urma documentării făcute de angajații Primăriei au fost depistate 36 de spații unde ar putea fi amenajate locuri de joacă pentru copii, notează viceprimarul Constanței.

„S-a verificat situația lor juridică și aparțin municipiului Constanța. Știm cu toții cât de important este să avem spații de recreere și relaxare pentru copii și părinți. Până acum 1 an orașul Constanța avea multe locuri de joacă în paragină.“, afirmă Cocargeanu.

Cele 10 locații noi sunt:

 1. Parc Poarta 6
 2. Str. Arcului/Str. Progresului
 3. Str. Progresului, bl N1D/N2D
 4. Str. Arcului/Str. Liliacului
 5. Parc Doraly
 6. Bd. I. C. Brătianu, Bl. PAV 6
 7. Str. Solidarității/ Str. Prieteniei, Bl. H1
 8. Bd. 1 Mai, Bl H 18
 9. Str. Eliberării/ Str. Al. Gherghel, Bl DR 13
 10. Zona de agrement Brizei

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: