Connect with us

Politica

Guvernul promite cea mai mare bibliotecă online, un proiecte de 10 milioane de euro

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Executivul promitea realizarea cele mai mari biblioteci online din România, investiția urmând să fie realizată cu bani de la Uniunea Europeană.

Cea mai mare bibliotecă online din România va fi disponibilă românilor peste trei ani şi va cuprinde o bază de date cu peste 555.000 de resurse culturale, de la cărţi şi imagini, până la înregistrări audio şi video, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern. Conform documentului Executivului, cea mai mare bibliotecă online din ţara noastră va putea fi consultată pe pagina culturalia.ro, iar proiectul prin care se va face costă peste 53,24 milioane de lei cu TVA, preponderent bani europeni, prin Programul Operațional Competivitate.

Ministerul Culturii a pus în dezbatere publică un proiect de Hotărâre de Guvern și promite că trei ani va dura realizarea acestei biblioteci

“Unul dintre principalele avantaje ale digitalizării patrimoniului cultural al României este conservarea operelor culturale naţionale. Totodată, asigurarea accesului publicului larg la registrele digitale cu elemente de patrimoniu cultural va contribui la sporirea gradului de informare a cetăţenilor cu privire la moştenirea culturală românească”, explică Ministerul Culturii în nota de fundamentare a proiectului de HG.

Aceasta nu e însă o iniţiativă originală a Guvernului de culturalizare a românilor cu acces la internet, scriu jurnaliștii de la economica.net, ci o ţintă europeană pe care autorităţile noastre şi-au propus să o atingă abia acum, după ce au ratat-o sistematic în ultimii ani. Mai precis, România, în calitate de stat membru al UE, ar fi trebuit ca până în anul 2015 să aibă cel puţin 780.000 de resurse culturale naţionale (cărţi, imagini, înregistrări), disponibile online în biblioteca digitală europeană, pe care o puteţi accesa pe europeana.eu. Am eşuat în acest demers. Conform aceleiași surse, în prezent, ţara noastră figurează în biblioteca digitală europeană cu numai 180.000 de resurse culturale, se arată în motivarea Ministerului Culturii.

“Comisia Europeană consideră proiectul bibliotecii digitale europene (europeana.eu) cel mai important proiect cultural al său, fiind, prin urmare, firesc ca şi biblioteca digitală a României (culturalia.ro) să fie considerată un proiect naţional major”, mai spune Ministerul Culturii citat de economica.net.

În următorii trei ani, Guvernul vrea să transmită bibliotecii europene digitale 200.000 de resurse culturale naţionale online, acesta fiind unul dintre obiectivele proiectului de peste 10 milioane de euro, pe care l-a pregătit.

 

Comments

comments

Politica

PSD contraatacă pe tema pensiilor speciale. Ciolacu propune o monedă de schimb: Banii să meargă la dublarea alocațiilor

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Principalele partide se întrec în renunțarea la pensii speciale. După ce parlamentarii USR și-au dat demisiile pentru a nu primi pensii speciale, cei de la PSD vin și contraatacă. Liderul grupului PSD din Camera Deputaților, Alfred Simonis, i-a făcut populiști pe cei de la USR pentru că demisiile lor ar urma să intre în vigoare începând cu data de 18 decembrie, adică cu două zile înainte de expirarea mandatelor. Mai mult de cât atât, Simons a afirmat că ar fi mai bine ca Guvernul Orban să vină astăzi cu o Ordonanță de Urgență prin care pensiile speciale să fie eliminate. Pe de altă parte, președintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a anunţat că va convoca de îndată birourile permanente reunite ale celor două Camere ale Parlamentului penru eliminarea pensiilor speciale, cu condiţia ca banii să fie utilizaţi pentru dublarea alocaţiilor. Liderul PSD adaugă că asta înseamnă ca PNL şi USR să nu mai chiulească şi să deblocheze activitatea Senatului.

„Voi convoca de îndată Birourile Permanente Reunite pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, cu condiţia ca aceşti bani să fie folosiţi pentru DUBLAREA ALOCAŢIILOR! Asta înseamnă ca PNL şi USR să nu mai chiulească şi să deblocheze urgent activitatea Senatului. Până atunci, tot ce fac se numeşte minciună şi populism ieftin!”, a scris Marce Ciolacu marţi pe Facebook.

Nici liberalii nu se lasă mai prejos. Liderul deputaților PNL, Florin Roman, a anunțat că a solicitat dezbaterea în regim de urgență a inițiativei legislative care prevede abrogarea pensiilor speciale ale parlamentarilor.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Liberalii exclud scenariul care prevede tăierea salariilor bugetarilor

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, reacționează după ce economistului-şef al Băncii Naţionale a României, Valentin Lazea, a declarat că un scenariu pentru economii la buget poate fi tăierea salariilor bugetarilor.

„Eu nu cred în declaraţia, aşa, nevinovată a domnului Lazea. Din ce ştiu eu, domnul Lazea este un discipol al lui Florin Georgescu (prim viceguvernator al BNR n.r). Să te trezeşti în mijlocul campaniei electorale să spui, chiar dacă şi-a asumat-o dânsul aşa, pe persoană fizică, nu punctul de vedere al Băncii Naţionale, că vrei să tai salariile mie mi se pare că este un sprijin personal al domnului Lazea pentru o posibilă discuţie, pentru o temă care după mine este o temă falsă. Infirm categoric acest scenariu, infirm categoric scenariul creşterii taxelor. Am spus foarte clar în programul de guvernare: taxele nu vor creşte, nu vom tăia salariile bugetarilor”, a explicat Virgil Popescu, luni seara, la Realitatea Plus.

El a subliniat că, potrivit datelor statistice, venitul mediu salarial a crescut cu 7,5% faţă de cel din septembrie 2019 şi a reiterat că se poate vorbi despre o îngheţare a salariilor demnitarilor, care oricum sunt prea mari.

“Dar să vorbim despre îngheţarea salariilor bugetarilor, a oamenilor este exclus…sau tăierea”, a spus ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.

Economistul şef al BNR, Valentin Lazea, a declarat joi că se pot imagina soluţii pentru bugetari – pentru că nu este deloc normal ca salariul mediu în sectorul bugetar să fie mai mare decât în mediul privat. El a venit cu un exemplu de soluție, respectiv săptămâna de lucru de patru zile pentru bugetari, cu reducerea cu o cincime a salariului acestora.

Sursa: agerpres.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

USR-iștii au făcut coadă în Parlament pentru a-și da demisiile. Au renunțat la pensiile speciale

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Parlamentarii USR au făcut coadă azi la Parlament pentru a-și depune demisiile din funcții, pentru a nu beneficia de pensiile speciale. Printre cei care și-au depus demisia se numără și deputatul de Constanța al USR Stelian Ion, care a declarat că deputații și senatorii nu au nevoie de pensii speciale și nu de aceea sunt ei în Parlament.

„Suntem în Parlament pentru a reprezenta oamenii, nu pentru beneficii“, a declarat Stelian Ion.

Deși demisia va intra în vigoare în 18 decembrie, așa cum a anunțat Cosette Chichirău, astăzi, la Parlament, prin gestul lor, parlamentarii USR vor pierde dreptul de a mai primi pensia specială aferentă tuturor parlamentarilor. Parlamentarii trebuie să execute un mandat integral pentru a se califica pe viață la pensia specială, iar senatorii și deputații USR vor avea un mandat fără câteva zile.

„Pentru mandate incomplete, indemnizaţia pentru limită de vârstă se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puţin de un mandat parlamentar”, conform Statutului deputaţilor şi senatorilor, art. 48 indice 1 alin 4.

Sursa: stiripesurse.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: