Politica

Guvernul promite cea mai mare bibliotecă online, un proiecte de 10 milioane de euro

mart. 26, 2018 Mihaela Tîrpan

Executivul promitea realizarea cele mai mari biblioteci online din România, investiția urmând să fie realizată cu bani de la Uniunea Europeană.

Cea mai mare bibliotecă online din România va fi disponibilă românilor peste trei ani şi va cuprinde o bază de date cu peste 555.000 de resurse culturale, de la cărţi şi imagini, până la înregistrări audio şi video, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern. Conform documentului Executivului, cea mai mare bibliotecă online din ţara noastră va putea fi consultată pe pagina culturalia.ro, iar proiectul prin care se va face costă peste 53,24 milioane de lei cu TVA, preponderent bani europeni, prin Programul Operațional Competivitate.

Ministerul Culturii a pus în dezbatere publică un proiect de Hotărâre de Guvern și promite că trei ani va dura realizarea acestei biblioteci

“Unul dintre principalele avantaje ale digitalizării patrimoniului cultural al României este conservarea operelor culturale naţionale. Totodată, asigurarea accesului publicului larg la registrele digitale cu elemente de patrimoniu cultural va contribui la sporirea gradului de informare a cetăţenilor cu privire la moştenirea culturală românească”, explică Ministerul Culturii în nota de fundamentare a proiectului de HG.

Aceasta nu e însă o iniţiativă originală a Guvernului de culturalizare a românilor cu acces la internet, scriu jurnaliștii de la economica.net, ci o ţintă europeană pe care autorităţile noastre şi-au propus să o atingă abia acum, după ce au ratat-o sistematic în ultimii ani. Mai precis, România, în calitate de stat membru al UE, ar fi trebuit ca până în anul 2015 să aibă cel puţin 780.000 de resurse culturale naţionale (cărţi, imagini, înregistrări), disponibile online în biblioteca digitală europeană, pe care o puteţi accesa pe europeana.eu. Am eşuat în acest demers. Conform aceleiași surse, în prezent, ţara noastră figurează în biblioteca digitală europeană cu numai 180.000 de resurse culturale, se arată în motivarea Ministerului Culturii.

“Comisia Europeană consideră proiectul bibliotecii digitale europene (europeana.eu) cel mai important proiect cultural al său, fiind, prin urmare, firesc ca şi biblioteca digitală a României (culturalia.ro) să fie considerată un proiect naţional major”, mai spune Ministerul Culturii citat de economica.net.

În următorii trei ani, Guvernul vrea să transmită bibliotecii europene digitale 200.000 de resurse culturale naţionale online, acesta fiind unul dintre obiectivele proiectului de peste 10 milioane de euro, pe care l-a pregătit.

 

Comments

comments