Politica

(proiect) Zilele libere de sărbători, suportate de la bugetul de stat. Printre inițiatori, deputatul Huțucă (PNL)

mart. 26, 2018 Mihaela Tîrpan

Zilele libere de sărbători acordate prin lege vor fi suportate financiar de la bugetul de stat. Acesta este mesajul pe care mai mulți parlamentari îl transmit prin intermediul unui proiect de lege pe care îl promovează, în Parlament, în această perioadă.

Iniţiatorii proiectului de modificare a Codului Fiscal depus în Parlament sunt deputaţii PNL Claudui Răcuci, Ion Ştefan, Bogdan Huţucă (deputat PNL de Constanța, președintele filialei județene PNL Constanța) şi Eleonora Hărău.

 

Astfel, costurile salariale aferente zilelor libere de sărbători legale ar trebui să fie suportate de la bugetul de stat, consideră patru deputaţi ai Partidului Naţional Liberal. Ei sunt inițiatorii unui proiect prin care se dorește modificarea Codului Fiscal depus în Parlament. Impactul măsurii ar fi de 1,5 miliarde de lei pe an, estimează ei și propun susținerea efortului financiar prin “diminuarea arieratelor financiare ale unor companii cu capital majoritar sau integral de stat”. Totodată, inițiatorii consideră că “angajatorii din sectorul privat sunt puşi în situaţia de a acoperi costuri economice generate de unele decizii de ordin administrativ sau legislativ pe care nu le pot influenţa”.

“Valoarea cheltuielilor salariale prilejuite de zilele libere stabilite prin lege ca zile de sărbătoare legală să fie deduse din contribuţiile şi impozitele reţinute şi plătite de angajatori, astfel încât nici plătitorul de salarii şi nici salariatul să nu fie afectaţi de o decizie etatică subiectivă privind instituirea de noi zile libere, de sărbătoare legală, în cursul anului. Aceste sume vor fi evidenţiate direct în Declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate, iar valoarea sumelor deduse nu poate depăşi nivelul cheltuielilor medii luare, pentru fiecare salariat, pentru luna în care se face deducerea sumelor. (…) Pe cei mai mulţi plătitori de salarii îi îngrijorează faptul că numărul zilelor libere, de sărbători legale, a crescut consistent în ultimii ani astfel încăt, în România, numărul total al zilelor nelucrătoare însumează mai mult de o jumătate de lună lucrătoare, echivalentul timpului de lucru. Pentru unele sectoare economice, zilele nelucrătoare generează şi alte costuri economice, determinate de specificul de producţie (cum ar fi linii continue de fabricaţie, transporturi etc.) “, se arată în expunerea de motive a proiectului de modificare a Codului Fiscal depus recent la Parlament.

De asemenea, deputaţii PNL consideră că măsura ar genera o mai mare responsabilitate în rândul legiuitorilor în ceea ce priveşte acordarea de noi zile libere şi ar îmbunătăţi încrederea sectorului privat în relaţia cu statul.

Conform documentului inițiat de cei patri liberali, măsura ar trebui să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2019 şi să aibă drept sursă de finanţare “legea bugetului de stat pe 2019”.

În anul 2018, angajaţii din România care lucrează cu program normal de lucru vor avea 15 zile libere de sărbători legale. Începând din acest an, şi Vinerea Mare este zi liberă prin lege.

Comments

comments

Mihaela Tîrpan

About The Author

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!