Connect with us

Politica

Hârșova, în bătaia de vânt a politicienilor! Ei se bat, iar lumea suferă!

Maria Ionescu

Publicat

la

Situația care se înregistrează la Primăria Hârșova și în Consiliul Local este cât se poate de ciudată. Dacă vă amintiți, am mai scris despre bizareriile de aici, dar iată că au apărut și altele, noi, care nu fac decât să întărească neobișnuința cu care se produc lucrurile. Așa cum bine știți, după alegerile locale, care au fost câștigate de către reprezentantul ALDE, Viorel Ionescu, lucrurile au devenit din ce în ce mai grave pentru locuitorii orașului. Și spun asta în condițiile în care activitatea consilierilor vizează buna desfășurare a vieții oamenilor care, bieții de ei, nu beneficiază de seriozitatea acestora. De ce? Păi iată cum stau lucrurile. Pe de-o  parte, la Consiliul Local nu se întâmplă prea multe. Primarul Ionescu a anunțat deja că intenționează să voteze mai  multe proiecte de hotărâre dar consilierii nu partcipă. Iată ce scria aseară pe facebook: ” Având în vedere că în această seară a fost a doua oară, într-un interval de 4 zile, când am convocat Consiliul Local în ședință extraordinară, iar colegii consilieri PSD și PNL nu au dorit să participe, în încercarea de a boicota pregătirile pentru Zilele Orașului Hîrșova, mă văd nevoit să le reamintesc faptul că au obligația, față de cetățenii care i-au ales, să își respecte mandatul și să se prezinte la ședintele de consiliu atunci când sunt convocați.
Convingerea mea este că refuzul de a participa la ședintele de consiliu este din cauza faptului că acestea sunt filmate și pot fi sancționati de cetățeni pentru votul exprimat în baza unor ambiții personale, care nu pot fi justificate. Atașez ordinea de zi, cu invitația de a se prezenta mâine (n.r. – azi), la orele 18, și le recomand să procedeze așa cum am făcut și eu atunci când eram consilier: să voteze împotriva proiectelor pe care le consideră ilegale, dar să participe la ședință și să o facă fundamentat. Refuzul nejustificat, de 2 ori consecutiv, de a te prezenta la ședințele de consiliu, atunci când și se transmite că proiectul nr. 4 este vital pentru comunitate, având termen limită de depunere 15 septembrie, denotă un dezinteres și dispreț total față de cetățeni și o dovadă a faptului că îți pasă doar de propriile interese. ” Astăzi am luat legătura cu  primarul pentru a vedea cum stau lucrurile. De axsemenea, i-am contactat și pe viceprimarul  Ionel Dia, dar și pe consilierul local Camelia Șerban pentru a le obține opiniile vizavi de absența de la ședință.

Dia spune că aleșii locali nu au fost prezenți din diferite cauze

Primul cu care am reușit să luăm legătura a fost viceprimarul Ionel Dia, care ne-a declarat că au existat ședințe de consiliu la care nu s-a creat cvorumul dar consilierii PNL nu au avut nici un fel de probleme cu subiectele pe care ar fi trebuit să le dezbată: ”Noi suntem patru consilieri care ar fi trebuit să participăm la ședință. Dar, din păcate, toată lumea a încercat să ajungă dar nu am reușit. Nu vreau să intrăm în prea multe detalii”, ne-a spus Ionel Dia. La rândul său, Camelia Șerban, consilier PMP, ne-a spus că va merge în această seară la ședință. ”Sigur că merg. Am fost și la celelalte. Nu voi intra în jocul lor politic. Eu sunt acolo pentru a face ceva, atât cât îmi stă în putință. Nu voi încerca niciodată să mă răzbun sau să plătesc “polite””, ne-a mărturisit consilierul local. La rândul său, primarul din Hârșova, Viorel Ionescu ne-a declarat că aleșii nu vor să participe la ședință. ”Nu am ce să fac dacă ei nu vor să participe. Din păcate, nu voi putea depune proiectul privind aprobarea participării în proiectul ADMIS – măsuri integrate pentru categorii defavorizate din zona de vest a orașului Hârșova din cadrul liniei de fionanțare a Programului Operațional Capital Uman 2014-2020, care este un proiect foarte important. Și nu numai despre asta este vorba, cât și despre faptul că  termenul limită pentru depunere este 15 septembrie. Pierde comunitatea, nu pierd ei! Ionel Dia este în continuare viceprimar fără atribuții și, în opinia mea este o înțelegere personală între PNL și PSD. Nu-i interesează că este un proiect viabil. Miza cea mai mare este însă proiectul nr. 6, pentru că la finele săptămânii viitoare vrem să organizăm Zilele Orașului.”, ne-a declarat Viorel Ionescu.

Consilierii liberali au fost deja radiați din PNL!

Așa cum spuneam și cu alte ocazii, consilierii liberali de la Hârșova nu mai au susținerea liderilor locali ai PNL Constanța. De fapt, chiar au fost dați afară din partid, numai că formalitățile de excludere sunt destul de complicate. Pentru a vedea cum mai stau lucrurile la ora actuală, l-am contactat pe deputatul Mihai Lupu, cel care coordonează zona respectivă a județului Constanța. ”Vor fi excluși din PNL consilierii de la Hârșova. De săptămâna viitoare se intră în linie dreaptă. Prefectul va da ordinul de încetare a activității, iar în locul lor vor intra în consiliu următorii nominalizați pe listele de la alegeri. Oricum, consilierii de la Hârșova au fost deja radiați din rândul PNL Constanța pentru că nu și-au mai plătit cotizația de mai bine de un an de zile”, ne-a declarat Mihai Lupu.  Rămâne de  văzut cum vor decurge lucrurile la ședința din această seară dar pentru viitorul  nu foarte îndepărtat se știe deja ce va fi!

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Politica

CCR a decis: Parlamentul stabilește data alegerilor parlamentare și respinge sesizarea președintelui Iohannis

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Judecătorii Curții Constituționale au respins, marți, sesizarea președintelui Klaus Iohannis și au decis că Parlamentul stabilește data alegerilor parlamentare din acest an.

Președintele Klaus Iohannis a sesizat la CCR Legea privind organizarea alegerilor parlamentare în luna august.

Potrivit sesizării de neconstituţionalitate transmisă luni CCR, Legea privind organizarea alegerilor parlamentare a fost adoptată atât de Senat cât şi Camera Deputaţilor în 27 iulie şi a fost transmisă două zile mai târziu al Preşedinţie în vederea promulgării.

Klaus Iohannis a cerut CCR să admită sesizarea de neconstituţionalitate şi să constate că legea este neconstituţională în ansamblul său.

„Similar stabilirii datei alegerilor locale, Parlamentul a optat pentru o soluţie legislativă potrivit căreia data următoarelor alegeri pentru Senat şi Camera Deputaţilor va fi stabilită de Parlament prin lege organică. Prin conţinutul normativ, această reglementare încalcă prevederile mai multor articole din Constituţie”, arăta şeful statului.

În sesizare se subliniază că stabilirea datei alegerilor parlamentare prin lege organică, cu cel puţin 60 de zile înaintea datei alegerilor, prin derogare, creează un cadru legislativ special doar pentru următoarele alegeri parlamentare.

„Apreciem că o atare modificare, realizată cu mai puţin de 6 luni înainte de alegerile la termen, încalcă exigenţele art. 1 alin. (5) din Constituţie în dimensiunea sa referitoare la previzibilitatea legii şi cea a securităţii raporturilor juridice”, a explicat preşedintele.

Acesta a precizat că s-a instituit, astfel, o prerogativă pentru Parlament de a stabili în mod discreţionar data alegerilor parlamentare.

„În actualul context, adoptarea unei legi prin care se stabileşte data alegerilor parlamentare devine cu atât mai problematică în situaţia în care ar interveni una dintre cauzele care determină prelungirea de drept a mandatului Parlamentului, cum este starea de urgenţă. Este posibil ca legea organică prin care s-a stabilit data alegerilor parlamentare să fie necesar să fie modificată din considerente ce ţin de evoluţia situaţiei sanitare”, a menţionat Klaus Iohannis.

Acesta susţine că prin intervenţia intempestivă şi formalizarea excesivă a procedurii de stabilire a datei alegerilor ”se creează premisele încălcării altor dispoziţii şi garanţii constituţionale”.

„Dacă senatorii şi deputaţii vor fi obligaţi să acorde votul în sensul adoptării legii de stabilire a datei alegerilor, atunci voinţa parlamentarului nu mai este liberă, mandatul devine unul imperativ, ceea ce plasează legea criticată pe tărâmul nulităţii absolute”, a mai spus Klaus Iohannis.

Preşedintele consideră că Parlamentul dobândeşte competenţa de a stabili data alegerilor în mod discreţionar, cu ignorarea regulilor stabilite de Constituţie, putându-se ajunge la prelungirea mandatului actualului Parlament, în afara cadrului constituţional.

„Camera Deputaţilor şi Senatul sunt alese pentru un mandat de 4 ani, care se prelungeşte de drept în stare de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, până la încetarea acestora. (…) O guvernare democratică presupune ca poporul să îşi desemneze reprezentaţii la nivelul autorităţilor publice la intervale regulate de timp. Rezultă că mandatul autorităţilor publice trebuie să fie limitat în timp”, a mai explicat Iohannis.

Conform legislaţiei, Guvernul este cel care stabileşte data alegerilor, iar aducerea la cunoştinţă publică a datei alegerilor se face cu cel puţin 90 de zile înainte de ziua votării, prin publicarea în Monitorul Oficial al României hotărârii Guvernului privind data alegerilor.

„Prin norma criticată, se poate ajunge la situaţia în care Parlamentul poate stabili data alegerilor în mod arbitrar, fără vreo limitare şi fără o sancţiune în cazul în care acesta, prin data stabilită, prelungeşte indirect mandatul în curs”, a mai precizat preşedintele României. (sursa: stiripesurse.ro)

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

PMP Constanța cere renumărarea și verificarea buletinelor de vot nule pentru alegerea Consiliului Local

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Avand in vedere modul in care s-au desfasurat alegerile locale organizate ieri, 27.09.2020, precum si rezultatele partiale, Partidul Mișcarea Populară a formulat mai multe contestații în județul Constanța, considerând că nu trebuie permis să planeze suspiciuni asupra niciunui vot exercitat de vreun cetățean, acest drept fundamental fiind necesar a fi apărat de fiecare actor de pe scena politică, de fiecare dată când se consideră că este posibilă modificarea nedorită a opțiunii alegătorilor.

În acest sens, PMP Constanța a solicitat renumărarea și verificarea buletinelor de vot nule pentru alegerea Consiliului Local Constanța, precum și a buletinelor de vot pentru Consiliul Local neutilizate in sectiile de votare de pe raza Municipiului Constanta, pentru a se constata corectitudinea sau incorectitudinea „cheii” si renumararea si verificarea buletinelor de vot pentru Consiliul Local Cumpana, avand in vedere ca 195 de buletine au fost declarate nule.

Principalele motive invocate de PMP Constanta au avut in vedere, pe de o parte faptul ca mai multi alegatori ne-au atras atentia ca fiind patru buletine de vot, tusul de pe stampila „VOTAT” nu a fost suficient pentru imprimarea exacta a formei stampilei pe toate buletinele de vot, aspect care ar conduce la riscul anularii voturilor, cu toate ca intentia de vot este vizibila si incontestabila. Pe de alta parte, ni s-a semnalat faptul ca in unele sectii de votare alegatorii au primit cate doua buletine de vot pentru Consiliul Judetean si nu au primit buletine de vot pentru Consiliul Local.

Totodata, in ceea ce priveste rezultatele de la Mangalia, PMP considera ca procesul electoral a fost viciat de mai multe nereguli care au dus la un cumul de motive pentru a formula contestatie, pornind de la numeroasele presiuni exercitate de diversi competitori asupra candidatilor PMP, precum blocarea de catre primarul in functie a accesului auto locuitorilor din zona Fluvileg Mangalia, ingradind dreptul de a vota, punerea in aplicare a metodei de fraudare „suveica”, identificarea intr-o sectie de vot a mai multor buletine de vot pentru Primar decat numarul persoanelor care si-au exprimat votul, iar in alta sectie de vot disparitia unor buletine de vot, precum si binecunoscutul eveniment in care a fost implicat un autoturism apartinand gupului de firme detinut de candidatul Mohammad Murad, maximizarea aparitiilor media ale acestui presupus incident electoral pentru a se instaura incertitudinea ca Murad, candidat sustinut de PMP, ar mai putea fi votat.

PMP Constanta nu va accepta niciodata ca asupra unui rezultat obtinut in urma exercitarii de catre cetateni a unui drept fundamental sa existe suspiciuni, considerand ca astfel de incidente nu fac altceva decat sa stirbeasca increderea romanilor in autoritati, ceea ce nu ar fi deloc benefic pentru intreaga societate. Din aceste considerente, PMP asteapta cu interes solutionarea contestatilor depuse si are incredere in profesionalismul reprezentantilor in BEC si BEJ. (comunicat de presă PMP Constanța)

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

George Scupra a câștigat cel de-al treilea mandat de primar al orașului Ovidiu

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

George Scupra (PNL), primarul în exercițiu al orașului Ovidiu, a câștigat detașat alegerile locale. Potrivit numărătorii parțiale, a obținut 69,65 % din sufragii.

Astfel, el va câștiga cel de-al treilea mandat de primar al orașului Ovidiu. Precizăm că participarea la vot a fost de aproximativ 50%. Rezultatele finale vor fi prezentate în cursul zilei de mâine.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: