Connect with us

Politica

Hăul ideologic dintre PMP și USR, explicat de Mihail Neamțu (P)

Tatian Iorga

Publicat

la

Finalul campanie electorale pentru alegerile prezidențiale l-a găsit pe scriitorul și intelectualul de dreapta Mihail Neamțu, membru al PMP, la Constanța. În cadrul unei conferințe de presă, Mihail Neamțu a comentat dezbaterea electorală de la Europa FM între candidații la Președinție Theodor Paleologu (PMP), Dan Barna (USR-PLUS) și Kelemen Hunor (UDMR). Intelectualul abordat și subiecte de politică externă și nu a ezitat să le adreseze câteva întrebări incomode lui Barna și Hunor. Neamțu nu l-a uitat nici pe actualul șef de stat Klaus Iohannis, despre care a spus că este un om absent din toate punctele de vedere.

„Mă bucur să fiu aici, la Constanța, la granița de est a Uniunii Europene și a NATO, aici la Marea Neagră unde problemele de politică externă trebuie să fie o prioritate pentru orice candidat la prezidențiale, inclusiv ale candidatului PMP, Theodor Paleologu, și trebuie să fie discutate foarte franc. Vreau să mă concentrez pe un punct esențial, care nu a fost atins, ieri, la singura dezbatere publică între Dan Barna, candidatul USR-PLUS, și Teodor Paleologu, candidatul PMP, și anume, chestiunea diferenței dintre un partid atlantist, cum este Mișcarea Populară, un partid pro-american, și USR. De altfel, vreau să observ faptul că USR este afiliat noii grupări politice din Parlamentul European, Renew Europe, care aparține președintelui francez Emmanuel Macron și care recent a afirmat că NATO se află într-o moarte clinică. Pentru cei care trăiesc în Constanța, pentru cei care văd la depărtare navele rusești în Marea Neagră, pentru cei care știu că Rusia a anexat Crimeea și că reprezintă un pericol pentru securitatea europeană, aceste declarații ale lui Emmanuel Macron sunt neliniștitoare și solicită un răspuns din partea României, Poloniei și partenerilor americani. Noi credem că NATO este ceas mai importantă construcție după al doilea Război Mondial. Noi credem că este iresponsabil să declari că NATO se află în moarte clinică, iar cine susține agenda lui Macron trebuie să se explice. Domnul Barna nu a făcut-o“, a punctat Mihail Neamțu.

El a spus că, dincolo de această problemă de politică externă, Barna nu a răspuns la câteva întrebări.

„Barna nu ne-a spus la dezbaterea de joi seară, chiar dacă Paleologu i-a pus întrebarea, elegant așa cum îl știm, pentru că este diplomat de carieră, „de ce domnule Barna l-ați susținut pe domnul Ghinea în poziția de ministru al fondurilor europene, deși înainte era „specialist“ în problema Moldovei, după aceea l-ați trimis la Bruxelles ca europarlamentar?“. Același Ghinea secretizează 68% din contractele lui Barna, ambii fiind colegi de partid. În concluzie, o mână spală pe alta. E o întrebare la care nu am aflat un răspuns. Mărturisesc dacă aș fi fost în studio, l-aș fi întrebat pe Barna încă un lucru: „de ce v-ați implicat familia în afacerile dumneavoastră. Da, ați fost consultant, foarte bine, era însă necesar să o rugați pe sora dumneavoastră să facă o firmă de croitorie, care din start era gândită pentru a falimenta, să tocați 200.000 de euro și apoi să o rugați pe sora dumneavoastră să o trimită pe soția dumneavoastră ca reprezentant al firmei falimentare la Milano, la Fashion week? Nu avea Dan Barna suficienți bani să-și trimită soția să vadă spectacolul de culori și vestimentație de la Milano? Era necesar să folosești fonduri europene pentru schimbul de experiență“. Cu ce experiență s-a întors soția domnului Barna de la Milano? Vrem să știm și noi pentru că banii sunt publici. Aș mai fi avut o întrebare pentru domnul Barna legată de toată această chestiune de moralitate și transparență: „Cu ce suflet, cu ce inimă se uită domnul Barna în ochii acelor oameni cu handicap care nu și-au mai văzut plătite dările la stat de către această întreprindere socială a surorii lui Barna?“. Schema a fost foarte simplă. Dan Barna trebuia, ca unul din băieții deștepți ai fondurilor europene, să facă consultanță cu orice preț. Barna a venit de la Consiliul Județean Alba, Barna a identificat niște firme construite către prieteni sau rude, au falimentat ulterior și au făcut turism. Asta înseamnă în cel mai bun caz imoralitate și poate, de ce nu, procurorii vor descoperii chiar și fapte penale“, a subliniat intelectualul.

Kelemen Hunor ar trebui să spună dacă apartenența Transilvaniei la România reprezintă o tragedie istorică

Mihail Neamțu a afirmat că la dezbaterea de joi seară, Mișcarea Populară ar mai fi avut întrebări de pus și candidatului UDMR, Kelemen Hunor. Mihail Neamțu a spus că un om elegant ca Paleologu nu a mers prea departe, fiind și o treabă de educație culturală, dar pentru el, care vine din Transilvania, „pământul făgăduinței“, el dorea să știe cum este cinstită Transilvania măreață de către liderul UDMR.

„De 1 Decembrie, la marele Centenar din 2018, Kelemen Hunor a boicotat Ziua Națională a României. Câtă vreme domnul Hunor visează să fie la Cotroceni el trebuie să înceapă cu începutul: să respecte Ziua Națională a României și să respecte lupta ardelenilor pentru libertate. Kelemen Hunor a îndemnat anul trecut la boicot toată comunitatea maghiară. Mai mult, în anumite orașe din ținutul secuiesc, de Ziua Națională, de 1 Decembrie 2018 au fost văzute steaguri ale României arborate în bernă, adică în doliu. Vrem să știm dacă pentru Kelemen Hunor apartenența Transilvaniei la țara mamă reprezintă o tragedie istorică sau o încununare a luptelor pentru libertate date de români? Aceste întrebări trebuiau puse și de către jurnaliști, care au fost sfidați în cele 60 de zile campanie și precampanie de către politicieni, care își primesc salariile de la noi“, a afirmat Mihail Neamțu.

Iohannis „a uitat“ să dea raportul la finalul celor cinci ani

El a afirmat că e inacceptabil ca președintele Klaus Iohannis să nu răspundă la întrebări elementare cu privire la cei cinici ani de mandat și e inacceptabil a fostul premier Dăncilă să nu vină la dezbateri și să întoarcă spatele idee de cultură democratică și de dialog. Neamțu a spus că Theodor Paleologu este cel mai pregătit dintre candidați și merită votul românilor, pentru că el reprezintă România civilizată, sinteza fericită între tradiție și modernitate.

„Pentru Paleologu, valorile creștine nu trebuie disprețuite și sfidate, el fiind prezent la referendumul pentru familie. Theodor Paleologu are o viziune de reformă Constituțională, pentru a stinge conflictele între palate, Victoria și Cotroceni, care ne-au blocat în ultimii ani. Paleologu vine cu ramura de măslin și îi aduce pe toți actorii politici la masă, pentru a le propune o viziune pentru următorii 20 de ani. Vorbește trei limbi străine și este o șansă istorică pentru noi, pentru o generație care s-a format după căderea Comunismului și care s-a format și în Occident, de a schimba România“, a punctat Mihail Neamțu.

„Dacă vom avea familii puternice, vom avea o națiune puternică“

În conferința de presă, intelectualul a comentat, întrebat fiind, și declarațiile lui Dan Barna de la Constanța despre privind căsătoriile între persoane de același sex. La întrebarea unui cetățean pe marginea acestui subiect, Barna a spus că intenția USR este a legifera doar parteneriatul civil (ceea ce admite și Theodor Paleologu, n.r.) și că problema căsătoriilor între persoane de același sex s-ar putea pune abia peste 50 de ani, deoarece România are alte urgențe acum. Rugat să comenteze aceste afirmații, în condițiile în care USR s-a opus referendumului pentru familie, Mihail Neamțu a spus că, probabil, Barna a descoperit realitatea unei Românii care nu a renunțat la credință. Neamțu a criticat acid maniera în care Andrei Caramitru și Mădălin Hodor, membri USR, ar fi numit victimele comunismului din experimentului terifiant de la Pitești, drept ”rahați cu ochi”, iar pe el însuși, pe Theodor Paleologu și pe Adrian Papahagi i-au numit ”materii fecale”.

„Probabil că are o revelație în privința ortodoxiei. Sper să vină pe meleagurile dobrogene să vadă cât de veche e credința în Patria lui Andrei, Apostolul. Chiar dacă nu împărtășești credința cuiva, trebuie să i-o respecți. Din păcate, Barna este înconjurat de personaje precum Andrei Caramitru și Mădălin Hodor care folosesc un limbaj injurios la adresa oamenilor care au crezut și mai cred în valorile transcendente. Toate țările care au dăinuit pe acest pământ au avut valori permanente pe care nu le-au schimbat. Marea forță a Americii de azi ține și de formula: „In God we trust“. Drepturile fundamentale ale oamenilor, la viață, la libertate și la căutarea fericirii vine de la Dumnezeu, nu de la Guvern sau Primărie. Țările care l-au pus pe Dumnezeu în centru au avut forța de a rămâne în picioare. Conducătorii care l-au denigrat pe Dumnezeu, cum ar fi Stalin, Hitler, Ceaușescu s-au prăbușit“, a afirmat Neamțu.

El a notat, în privința relațiilor de tip homosexual, că nu se bagă în viața nimănui, dar niciun bărbat nu poate să înlocuiască o femeie, cu atât mai mult o mamă. Neamțu consideră că dacă vom avea familii puternice, vom avea o națiune puternică. Acesta a afirmat că nu a înțeles boicotul referendumul pentru familiei, atât din partea USR, cât și a președintelui Klaus Iohannis.

Iohannis, repetent la capitolul Republica Moldova

PMP-istul a abordat în conferința de presă și subiectul Moldova. Întrebat de Ordinea.ro cum comentează lipsa de reacție a președintelui Klaus Iohannis în privința rusificării Capitalei Moldovei – Chișinău, Neamțu a spus:

„Faptul că al doilea oraș de limbă română de pe Mapamond – Chișinău – se află sub talpa bolșevicilor este absolut revoltător. Gândiți-vă ce dramă trăiesc românii din Chișinău care sunt conduși de foștii lor persecutori, comuniștii. Nu numai că reacția președintelui s-a lăsat așteptată, dar nu am văzut o reacție nici măcar după ce președintele Ucrainei, în trei ani, nici o școală publică din Ucraina nu va mai avea limba minorităților naționale, prin urmare, nici limba română. Faptul că la Chișinău și Cernăuți ai populații întregi de limbă română, neglijate de președintele Klaus Iohannis, care a făcut o singură vizită în cinci la Chișinău. Mă tem, că singurul partid unionist este Mișcarea Populară. Basarabia trebuie să revină la patria-mamă“, a mai afirmat Mihail Neamțu.

Mihai Neamțu, despre controversele Paleologu-Barna.

Ultima conferință de campanie pe granița NATO, la Constanța. Mihail Neamțu, PMP, comentează dezbaterea Paleologu-Barna. Dincolo de setul comun de valori afirmate de cei doi candidați în cadrul dezbaterii, de fapt între PMP și USR este un hău ideologic. PMP- cel mai pro-american partid din România vs USR – un partid arondat doctrinei lui Emmanuel Macron, care susține că NATO este în moarte clinică. În plus, PMP se adresează celor 3,5 milioane de români care au votat la Referendumul pentru familie, jigniți de președintele Iohannis și boicotați de Dan Barna. Neamțu critică acid maniera în care Andrei Caramitru și Mădălin Hodor, membri USR, ar fi numit victimele comunismului din experimentul terifiant de la Pitești, drept ”rahați cu ochi”, iar pe el însuși, pe Theodor Paleologu și pe Adrian Papahagi i-au numit ”materii fecale”. Un clip care merită văzut!

Publicată de Ordinea.Ro pe Vineri, 8 noiembrie 2019

 

 

Comments

comments

Politica

Iohannis, comparat cu Hitler în conferința comună a PNȚCD și PSD de la Constanța

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Președintele PNȚCD, Aurelian Pavelescu a explicat la Constanța, într-o conferință de presă susținută alături de președintele Organizației Județene Constanța a PSD, Felix Stroe, care sunt motivele pentru care ar trebui votată Viorica Dăncilă în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Pavelescu a spus că actualul șef de stat, Klaus Iohannis, nu ar mai trebui să primească încă un mandat pentru că Iohannis are apucături dictatoriale și a călcat în picioare Constituția României.

„La 30 de ani de la Revoluție, avem de apărat în România democrația, înainte de idei și programe politice și economice. Peste câteva zile se vor împlini 15 ani de când ultimii doi președinți au pus în paranteze democrația în România. Încălcările constituționale atât în cele două mandate ale lui Traian Băsescu, cât și în primul mandat al lui Iohannis, au fost flagrante. În ceea ce-l privește pe Iohannis, acesta a încălcat Constituția de nenumărate ori. Președintele Iohannis a refuzat, în mod explicit, respectarea deciziilor CCR. A încălca Constituția înseamnă suveranitatea poporului. Deci, avem un președinte care a încălcat suveranitatea poporului în mod repetat și a abandonat rolul de mediator. Persoana președintelui a uzurpat funcția de președinte al României. El a adus deservicii democrației. În România, sub președinția sub Klaus Iohannis, democrația a încetat să existe. Este principalul motiv pentru care PNȚCD a hotărât să o susțină pe Dăncilă.“, a spus Pavelescu.

Liderul PNȚCD a afirmat că i se pare de neacceptat declarația lui Iohannis potrivit căruia principalul său obiectiv este „eliminarea din scena politică a PSD“. Pavelescu spune că este o declarație gravă a lui Iohannis, pentru că eliminarea unui partid politic din viața publică o poate face numai instanțele de judecată.

„Nu președintele României poate să facă acest lucru, folosindu-se de serviciile secrete, de statul subteran și de cătușele procurorilor. Această declarație a lui Iohannis amintește de 1933 când Hitler a scos în afara legii Partidul Social Democrat din Germania. Nu putem să lăsăm neamendată o asemenea declarație, care are în spate fapte concrete ale președintelui, acelea de eliminare a unui partid politic. România nu poate fi transformată de președintele în funcție în Germania nazistă. Președintele a ieșit în stradă la mitinguri neautorizate împotriva PSD. PNȚCD nu sprijină PSD, ci propria cauză și ideologie. Atacurile lui Iohannis sunt de sorginte totalitară. Mâine poate fi oricare partid care nu e convenabil președintelui. În România, Iohannis se comportă ca un dictator și îi împarte pe români buni sau răi. Mesajul lui Iohannis a fost propagat de forțe care acționează în subteran“, a punctat Pavelescu.

Întrebat de Ordinea.ro de ce face referire la situația din Germania și nu la situația din România din 1924, când Partidul Comunist Român a fost interzis de un regim democratic, și că evocarea lui Hitler nu este cumva o manipulare, în condițiile în care Iohannis este etnic german, Pavelescu a replicat că Iohannis se ascunde în spatele acestei etnii în mod laș.

„Nu e un atac la etnia lui Iohannis. Nici Hitler nu a reprezentat poporul german, el a fost un scelerat. A nu confunda poporul german cu Hitler. Nu are nicio legătură etnia cu acuzația pe care i-o aduc. Iohannis încearcă o diversiune și încearcă să se ascundă în spatele etniei. Partidul Comunist era unul totalitar, dar Partidul Social Democrat German nu era totalitar. De aceea pentru noi e important 1933 din Germania și nu 1924 din România. În 33, Hitler a desființat un partid democratic și a instaurat el dictatura“, a spus Pavelescu.

Tot o conferința de presă, Pavelescu a fost întrebat de jurnaliști dacă știe că stă la masă cu reprezentanții unui partid care a chemat minerii în 1990 să îi bată pe studenții, care îi susțineau. „Ce le-ați spune acelor studenți, care trăiesc azi?“, a fost întrebarea unui jurnalist.

„Dumneavoastră nu puteți să îmi puneți orice întrebare, dar să vă răspund cum cred eu. Au trecut 30 de ani și nu mai sunt aceleași vremuri aceleași partide. Nu mai suntem în 90 când comunismul era încă în capul oamenilor. În 2019 nu mai există comunism în România. Președintele susține cu rea-credință că încă mai există comunism, dezinformând și manipulând populația. Nu mai există partid unic, așa cum vrea Iohannis ori poate vrea el să îl facă; nu mai există dictatura partidului unic. L-aș întreba pe Iohannis ce a făcut în decembrie 89? Eu am fost pe străzi și m-am expus gloanțelor. El a stat acasă, așa cum a recunoscut. Nu ne comparăm. Nu are dreptul moral să ne spună ce înseamnă democrația. Pe liberali, spre exemplu, nu i-a întrebat nimeni de ce au stat la masă cu social democrații atunci când au făcut USL. Oare PDL, acum în PNL, nu a făcut alianță cu PSD?“, a spus Pavelescu.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Premierul Orban anunță ÎNLOCUIREA șefului Casei Naționale de Pensii: “Dosarele sunt întârziate”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Premierul României, Ludovic Orban, a anunțat că urmează ca președintele Casei de Pensii să fie înlocuit.

„Dosarele de la Casa de Pensii sunt întârziate. Cu siguranță vom decide înlocuirea președintelui Casei de Pensii. Mai ales în procesul de modernizare a Casei de Pensii. Este complet neadaptată secolului 21 și e necesară o fluidizare a procedurilor, este necesară o fluidizare și o creștere a calității serviciului către pensionari”, a precizat premierul României, Ludovic Orban, într-o conferință de presă citat de jurnaliștii de la stiripesurse.ro.

Ioan-Petru Căprariu a fost numit de premierul Viorica Dăncilă în funcţia de preşedinte al Casei Naţionale de Pensii Publice în aprilie 2019. Anterior, el fusese președintele Casei Județene de Pensii Timiș timp de aproximativ 30 de ani. Ioan-Petru Căprariu și-a luat recent concediu medical.

„Probabil știa că urmează să fie schimbat și din cauza asta a intrat în concediul medical”, a mai subliniat zilele trecute preşedintele PNL.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Barna își îndeamnă simpatizanții și susținătorii să voteze cu Iohannis în turul II al alegerilor prezidențiale

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Liderul USR Dan Barna afirmă, într-o postare pe Facebook, că participă la vot şi că îl votează pe actualul preşedinte, Klaus Iohannis, îndemnându-şi simpatizanţii şi susţinătorii să facă la fel. El precizează că toate ştirile despre boicot sunt ”încă o minciună ordinară din şirul de ştiri false marca PSD” potrivit news.ro.

”Cum luptam cu fake news? Continuăm să repetăm adevărul! Particip la vot şi votez actualul preşedinte. Îi îndemn pe simpatizanţi şi susţinători să facă la fel”, afirmă liderul USR, clasat al treilea la primul tur al alegerilor prezidenţiale.

El afirmă că toate ştirile despre boicotarea celui de al doilea tur de scrutin, din 24 noiembrie,  sunt încă o minciună ordinară din şirul de ştiri false marca PSD, nimic mai mult.

În ultimele zile, pe Facebook au fost lansate campanii  prin care se încerca inducerea ideii că Alianţa USR-PLUS îndeamnă la boicotarea turului doi al alegerilor prezidenţiale.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: