Connect with us

Politica

Hăul ideologic dintre PMP și USR, explicat de Mihail Neamțu (P)

Tatian Iorga

Publicat

la

Finalul campanie electorale pentru alegerile prezidențiale l-a găsit pe scriitorul și intelectualul de dreapta Mihail Neamțu, membru al PMP, la Constanța. În cadrul unei conferințe de presă, Mihail Neamțu a comentat dezbaterea electorală de la Europa FM între candidații la Președinție Theodor Paleologu (PMP), Dan Barna (USR-PLUS) și Kelemen Hunor (UDMR). Intelectualul abordat și subiecte de politică externă și nu a ezitat să le adreseze câteva întrebări incomode lui Barna și Hunor. Neamțu nu l-a uitat nici pe actualul șef de stat Klaus Iohannis, despre care a spus că este un om absent din toate punctele de vedere.

„Mă bucur să fiu aici, la Constanța, la granița de est a Uniunii Europene și a NATO, aici la Marea Neagră unde problemele de politică externă trebuie să fie o prioritate pentru orice candidat la prezidențiale, inclusiv ale candidatului PMP, Theodor Paleologu, și trebuie să fie discutate foarte franc. Vreau să mă concentrez pe un punct esențial, care nu a fost atins, ieri, la singura dezbatere publică între Dan Barna, candidatul USR-PLUS, și Teodor Paleologu, candidatul PMP, și anume, chestiunea diferenței dintre un partid atlantist, cum este Mișcarea Populară, un partid pro-american, și USR. De altfel, vreau să observ faptul că USR este afiliat noii grupări politice din Parlamentul European, Renew Europe, care aparține președintelui francez Emmanuel Macron și care recent a afirmat că NATO se află într-o moarte clinică. Pentru cei care trăiesc în Constanța, pentru cei care văd la depărtare navele rusești în Marea Neagră, pentru cei care știu că Rusia a anexat Crimeea și că reprezintă un pericol pentru securitatea europeană, aceste declarații ale lui Emmanuel Macron sunt neliniștitoare și solicită un răspuns din partea României, Poloniei și partenerilor americani. Noi credem că NATO este ceas mai importantă construcție după al doilea Război Mondial. Noi credem că este iresponsabil să declari că NATO se află în moarte clinică, iar cine susține agenda lui Macron trebuie să se explice. Domnul Barna nu a făcut-o“, a punctat Mihail Neamțu.

El a spus că, dincolo de această problemă de politică externă, Barna nu a răspuns la câteva întrebări.

„Barna nu ne-a spus la dezbaterea de joi seară, chiar dacă Paleologu i-a pus întrebarea, elegant așa cum îl știm, pentru că este diplomat de carieră, „de ce domnule Barna l-ați susținut pe domnul Ghinea în poziția de ministru al fondurilor europene, deși înainte era „specialist“ în problema Moldovei, după aceea l-ați trimis la Bruxelles ca europarlamentar?“. Același Ghinea secretizează 68% din contractele lui Barna, ambii fiind colegi de partid. În concluzie, o mână spală pe alta. E o întrebare la care nu am aflat un răspuns. Mărturisesc dacă aș fi fost în studio, l-aș fi întrebat pe Barna încă un lucru: „de ce v-ați implicat familia în afacerile dumneavoastră. Da, ați fost consultant, foarte bine, era însă necesar să o rugați pe sora dumneavoastră să facă o firmă de croitorie, care din start era gândită pentru a falimenta, să tocați 200.000 de euro și apoi să o rugați pe sora dumneavoastră să o trimită pe soția dumneavoastră ca reprezentant al firmei falimentare la Milano, la Fashion week? Nu avea Dan Barna suficienți bani să-și trimită soția să vadă spectacolul de culori și vestimentație de la Milano? Era necesar să folosești fonduri europene pentru schimbul de experiență“. Cu ce experiență s-a întors soția domnului Barna de la Milano? Vrem să știm și noi pentru că banii sunt publici. Aș mai fi avut o întrebare pentru domnul Barna legată de toată această chestiune de moralitate și transparență: „Cu ce suflet, cu ce inimă se uită domnul Barna în ochii acelor oameni cu handicap care nu și-au mai văzut plătite dările la stat de către această întreprindere socială a surorii lui Barna?“. Schema a fost foarte simplă. Dan Barna trebuia, ca unul din băieții deștepți ai fondurilor europene, să facă consultanță cu orice preț. Barna a venit de la Consiliul Județean Alba, Barna a identificat niște firme construite către prieteni sau rude, au falimentat ulterior și au făcut turism. Asta înseamnă în cel mai bun caz imoralitate și poate, de ce nu, procurorii vor descoperii chiar și fapte penale“, a subliniat intelectualul.

Kelemen Hunor ar trebui să spună dacă apartenența Transilvaniei la România reprezintă o tragedie istorică

Mihail Neamțu a afirmat că la dezbaterea de joi seară, Mișcarea Populară ar mai fi avut întrebări de pus și candidatului UDMR, Kelemen Hunor. Mihail Neamțu a spus că un om elegant ca Paleologu nu a mers prea departe, fiind și o treabă de educație culturală, dar pentru el, care vine din Transilvania, „pământul făgăduinței“, el dorea să știe cum este cinstită Transilvania măreață de către liderul UDMR.

„De 1 Decembrie, la marele Centenar din 2018, Kelemen Hunor a boicotat Ziua Națională a României. Câtă vreme domnul Hunor visează să fie la Cotroceni el trebuie să înceapă cu începutul: să respecte Ziua Națională a României și să respecte lupta ardelenilor pentru libertate. Kelemen Hunor a îndemnat anul trecut la boicot toată comunitatea maghiară. Mai mult, în anumite orașe din ținutul secuiesc, de Ziua Națională, de 1 Decembrie 2018 au fost văzute steaguri ale României arborate în bernă, adică în doliu. Vrem să știm dacă pentru Kelemen Hunor apartenența Transilvaniei la țara mamă reprezintă o tragedie istorică sau o încununare a luptelor pentru libertate date de români? Aceste întrebări trebuiau puse și de către jurnaliști, care au fost sfidați în cele 60 de zile campanie și precampanie de către politicieni, care își primesc salariile de la noi“, a afirmat Mihail Neamțu.

Iohannis „a uitat“ să dea raportul la finalul celor cinci ani

El a afirmat că e inacceptabil ca președintele Klaus Iohannis să nu răspundă la întrebări elementare cu privire la cei cinici ani de mandat și e inacceptabil a fostul premier Dăncilă să nu vină la dezbateri și să întoarcă spatele idee de cultură democratică și de dialog. Neamțu a spus că Theodor Paleologu este cel mai pregătit dintre candidați și merită votul românilor, pentru că el reprezintă România civilizată, sinteza fericită între tradiție și modernitate.

„Pentru Paleologu, valorile creștine nu trebuie disprețuite și sfidate, el fiind prezent la referendumul pentru familie. Theodor Paleologu are o viziune de reformă Constituțională, pentru a stinge conflictele între palate, Victoria și Cotroceni, care ne-au blocat în ultimii ani. Paleologu vine cu ramura de măslin și îi aduce pe toți actorii politici la masă, pentru a le propune o viziune pentru următorii 20 de ani. Vorbește trei limbi străine și este o șansă istorică pentru noi, pentru o generație care s-a format după căderea Comunismului și care s-a format și în Occident, de a schimba România“, a punctat Mihail Neamțu.

„Dacă vom avea familii puternice, vom avea o națiune puternică“

În conferința de presă, intelectualul a comentat, întrebat fiind, și declarațiile lui Dan Barna de la Constanța despre privind căsătoriile între persoane de același sex. La întrebarea unui cetățean pe marginea acestui subiect, Barna a spus că intenția USR este a legifera doar parteneriatul civil (ceea ce admite și Theodor Paleologu, n.r.) și că problema căsătoriilor între persoane de același sex s-ar putea pune abia peste 50 de ani, deoarece România are alte urgențe acum. Rugat să comenteze aceste afirmații, în condițiile în care USR s-a opus referendumului pentru familie, Mihail Neamțu a spus că, probabil, Barna a descoperit realitatea unei Românii care nu a renunțat la credință. Neamțu a criticat acid maniera în care Andrei Caramitru și Mădălin Hodor, membri USR, ar fi numit victimele comunismului din experimentului terifiant de la Pitești, drept ”rahați cu ochi”, iar pe el însuși, pe Theodor Paleologu și pe Adrian Papahagi i-au numit ”materii fecale”.

„Probabil că are o revelație în privința ortodoxiei. Sper să vină pe meleagurile dobrogene să vadă cât de veche e credința în Patria lui Andrei, Apostolul. Chiar dacă nu împărtășești credința cuiva, trebuie să i-o respecți. Din păcate, Barna este înconjurat de personaje precum Andrei Caramitru și Mădălin Hodor care folosesc un limbaj injurios la adresa oamenilor care au crezut și mai cred în valorile transcendente. Toate țările care au dăinuit pe acest pământ au avut valori permanente pe care nu le-au schimbat. Marea forță a Americii de azi ține și de formula: „In God we trust“. Drepturile fundamentale ale oamenilor, la viață, la libertate și la căutarea fericirii vine de la Dumnezeu, nu de la Guvern sau Primărie. Țările care l-au pus pe Dumnezeu în centru au avut forța de a rămâne în picioare. Conducătorii care l-au denigrat pe Dumnezeu, cum ar fi Stalin, Hitler, Ceaușescu s-au prăbușit“, a afirmat Neamțu.

El a notat, în privința relațiilor de tip homosexual, că nu se bagă în viața nimănui, dar niciun bărbat nu poate să înlocuiască o femeie, cu atât mai mult o mamă. Neamțu consideră că dacă vom avea familii puternice, vom avea o națiune puternică. Acesta a afirmat că nu a înțeles boicotul referendumul pentru familiei, atât din partea USR, cât și a președintelui Klaus Iohannis.

Iohannis, repetent la capitolul Republica Moldova

PMP-istul a abordat în conferința de presă și subiectul Moldova. Întrebat de Ordinea.ro cum comentează lipsa de reacție a președintelui Klaus Iohannis în privința rusificării Capitalei Moldovei – Chișinău, Neamțu a spus:

„Faptul că al doilea oraș de limbă română de pe Mapamond – Chișinău – se află sub talpa bolșevicilor este absolut revoltător. Gândiți-vă ce dramă trăiesc românii din Chișinău care sunt conduși de foștii lor persecutori, comuniștii. Nu numai că reacția președintelui s-a lăsat așteptată, dar nu am văzut o reacție nici măcar după ce președintele Ucrainei, în trei ani, nici o școală publică din Ucraina nu va mai avea limba minorităților naționale, prin urmare, nici limba română. Faptul că la Chișinău și Cernăuți ai populații întregi de limbă română, neglijate de președintele Klaus Iohannis, care a făcut o singură vizită în cinci la Chișinău. Mă tem, că singurul partid unionist este Mișcarea Populară. Basarabia trebuie să revină la patria-mamă“, a mai afirmat Mihail Neamțu.

Mihai Neamțu, despre controversele Paleologu-Barna.

Ultima conferință de campanie pe granița NATO, la Constanța. Mihail Neamțu, PMP, comentează dezbaterea Paleologu-Barna. Dincolo de setul comun de valori afirmate de cei doi candidați în cadrul dezbaterii, de fapt între PMP și USR este un hău ideologic. PMP- cel mai pro-american partid din România vs USR – un partid arondat doctrinei lui Emmanuel Macron, care susține că NATO este în moarte clinică. În plus, PMP se adresează celor 3,5 milioane de români care au votat la Referendumul pentru familie, jigniți de președintele Iohannis și boicotați de Dan Barna. Neamțu critică acid maniera în care Andrei Caramitru și Mădălin Hodor, membri USR, ar fi numit victimele comunismului din experimentul terifiant de la Pitești, drept ”rahați cu ochi”, iar pe el însuși, pe Theodor Paleologu și pe Adrian Papahagi i-au numit ”materii fecale”. Un clip care merită văzut!

Publicată de Ordinea.Ro pe Vineri, 8 noiembrie 2019

 

 

Comments

comments

Politica

Președintele Iohannis: “Pandemia nu se va termina nici în martie”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Președintele Klaus Iohannis a vorbit, miercuri seară, într-o conferință de presă, la Palatul Cotroceni, despre elegerile parlamentare și campania electorală.

“Mecanismele democratice nu trebuie blocate. Mandatul parlamentarilor se termină pe 20 decembrie. După această dată nu mai pot vota decât legi simple. Ar fi catastrofal pentru România să nu avem parlament funcțional. Tocmai pentru că avem o criză sanitară trebuie să facem ca România să nu rămână fără un legislativ cu puteri depline. Autoritățile au organizat bine alegerile locale. Avem experiența acestui scrutin car ene permite să îndreptăm erorile inerente. procesul de votare nu presupune riscuri majore, însă campania electorală da. Au fost stabilite reglementări mai strice pentru campania electorală. Avem marele avantaj că trăim într-o eră digitală și pot expune în mediul online programele. Le recomand candidaților să se orienteze către aceste metode alternative. Nu mai putem vorbi de mitinguri de susținere și solivcit autorităților să fie atente. Orice abatere va treui aspru și rapid sancționată”, a spus președintele și a afirmat că “pandemia nu se va termina nici în martie (luna martie 2021 – n.r.)”.

Întrebat dacă la 7.000 de cazuri noi pe zi de COVID -19, România ar trebui să mai organizeze alegerile, Klaus Iohannis a răspuns:

„Eu nu rămân niciodată indiferent la ce se întâmplă în țară. Da, să organizăm alegerile sub normele impuse și sub reguli strictețe.”

 

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Președintele executiv al PMP, deputatul Marius Pașcan: „Se prefigurează o posibilă guvernare PSD – USR?“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Scandalul imens după votul din Parlament pentru Consiliul Legislativ, când cei de la USR au fost acuzați de liberali că au făcut o înțelegere cu cei de la PSD, a dat naștere unor suspiciuni. Deputatul PMP Marius Pașcan consideră că trocul dintre PSD și USR nu e întâmplător. Pașcan spune că, după ce l-au votat pe Iordache președinte pe viață al Consiliului Legislativ, n-ar fi exclus ca USR să-l susțină și pe Marcel Ciolacu pentru funcția de Premier. Parlamentarul PMP afirmă că „trocul rușinos dintre PSD și USR prin care autorul OUG 13, Florin „altă întrebare” Iordache, a devenit președinte pe viață al Consiliului Legislativ reprezintă hârtia de turnesol, care ne arată că „oamenii noi din politică” plănuiesc să guverneze, după alegerile parlamentare, chiar cu politicienii metehnelor vechi, cu cei pe care pretind că vor să-i înlocuiască.“

„După ce își rupeau cămășile de pe ei în semn de revoltă împotriva celebrei Ordonanțe 13 și a puciului legislativ din Parlament în favoarea penalilor, din sinistrul tablou «noaptea ca hoții»,  USR-iștii l-au votat ieri pe Florin Iordache, protagonistul care a mătrășit Codul Penal, președinte pe viață al Consiliului Legislativ. I-au spus acum și «bogdaproste» pentru gestul obscen pe care, doar în urmă cu câteva luni, Iordache l-a transmis cu tupeu USR în timp ce cobora de la tribuna Camerei Deputaților. Useriștii au procedat la fel și în cazul senatorului PSD, Niculae Bădălău. După ce s-au pretins oripilați de jignirile acestuia la adresa Diasporei, nu au avut niciun fel de mustrări de conștiință și l-au uns pe Bădălău vicepreședinte la Curtea de Conturi. În același timp, USR-iștii au dovedit că nu dau doi bani pe principiul meritocratic, pe care-l tot clamează, votând în detrimentul fostului președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, preferându-l pe autorul OUG 13, absolvent de facultate de drept, la 42 de ani, să se ocupe de verificarea corectitudinii legislaţiei din România”, a declarat deputatul Marius Pașcan, președinte executiv al PMP.

Deputatul spune că blatul PSD-USR la Consiliul Legislativ prefigurează o posibilă alianță între cele două partide, după alegerile parlamentare din acest an.

„Nu m-aș mira, după ce am văzut comportamentul duplicitar al USR în Parlament și spectacolul propagandistic prin care useriștii simulau public confruntarea cu „ciuma roșie”, să se lucreze la un plan de guvernare PSD-PNL, coordonat de fostul prim – ministru Dacian Cioloş şi de vicepremierul său de la acea vreme, Vasile Dâncu. Cum ar fi să ne trezim, după 6 decembrie, cu Dan Barna la Palatul Cotroceni care-l susține cu convingere și zel pe „Marcel Ciolacu Premier?”, întreabă liderul PMP din Camera Deputaților, Marius Paşcan.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

PRO România, filiala Constanța, a definitivat listele de candidați pentru Parlament

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Coordonatorul PRO România Constanța, Mircea Dobre, și secretarul general adjunct, Răzvan Filipescu, vor înregistra, mâine, la Biroul Electoral Județean Constanța, listele cu candidați pentru Senat și Camera Deputaților. Echipa PRO România va înregistra candidaturile la Biroul Electoral Județean Constanța, la ora 14:30.

Iată listele de candidați ale PRO România:

Senat:

 1. FILIPESCU RĂZVAN – DIRECTOR GENERAL
 2. BĂTĂRIGĂ LOREDANA – DIRECTOR ECONOMIC
 3. CRUCERU VICTOR – DIRECTOR GENERAL
 4. IONESCU ALEXANDRU – INSPECTOR DE GOSPODĂRIRE A APELOR
 5. RIZEA VASILE – FARMACIST
 6. LEIȚOIU DELIA – BROKER ASIGURĂRI
 7. MOCANU CRISTINA-GEORGIANA – INGINER DEPARTAMENT REVIZII

Camera Deputaților:

 1. DOBRE MIRCEA-TITUS – DEPUTAT
 2. TROFIN VALENTIN-OLIVIAN – AVOCAT
 3. PEIU LAURENȚIU – DIRECTOR GENERAL
 4. BOBE MIHAI – DIRECTOR GENERAL
 5. DUMA ADRIANA – DIRECTOR
 6. BUZOIU FLAVIU – DIRECTOR GENERAL
 7. COCOR CODRUȚ – DIRECTOR TEHNIC
 8. DRĂGAN LEONARD – DIRECTOR GENERAL
 9. CĂȘUNEANU MARIAN – VICEPRIMAR
 10. POSTOLACHE SERGIU-IONUȚ – INGINER CALITATE – INGINER
 11. GOBEAJĂ LAURENȚIU-ADRIAN – INGINER AGRONOM
 12. BUTUMAN MIHAELA-MĂDĂLINA – MEDIC
 13. ȘANDRU LUMINIȚA – REFERENT RELAȚII EXTERNE
 14. FLOCA IONUȚ – ADMINISTRATOR ELECTRICIAN

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: