Connect with us

Politica

Hăul ideologic dintre PMP și USR, explicat de Mihail Neamțu (P)

Tatian Iorga

Publicat

la

Finalul campanie electorale pentru alegerile prezidențiale l-a găsit pe scriitorul și intelectualul de dreapta Mihail Neamțu, membru al PMP, la Constanța. În cadrul unei conferințe de presă, Mihail Neamțu a comentat dezbaterea electorală de la Europa FM între candidații la Președinție Theodor Paleologu (PMP), Dan Barna (USR-PLUS) și Kelemen Hunor (UDMR). Intelectualul abordat și subiecte de politică externă și nu a ezitat să le adreseze câteva întrebări incomode lui Barna și Hunor. Neamțu nu l-a uitat nici pe actualul șef de stat Klaus Iohannis, despre care a spus că este un om absent din toate punctele de vedere.

„Mă bucur să fiu aici, la Constanța, la granița de est a Uniunii Europene și a NATO, aici la Marea Neagră unde problemele de politică externă trebuie să fie o prioritate pentru orice candidat la prezidențiale, inclusiv ale candidatului PMP, Theodor Paleologu, și trebuie să fie discutate foarte franc. Vreau să mă concentrez pe un punct esențial, care nu a fost atins, ieri, la singura dezbatere publică între Dan Barna, candidatul USR-PLUS, și Teodor Paleologu, candidatul PMP, și anume, chestiunea diferenței dintre un partid atlantist, cum este Mișcarea Populară, un partid pro-american, și USR. De altfel, vreau să observ faptul că USR este afiliat noii grupări politice din Parlamentul European, Renew Europe, care aparține președintelui francez Emmanuel Macron și care recent a afirmat că NATO se află într-o moarte clinică. Pentru cei care trăiesc în Constanța, pentru cei care văd la depărtare navele rusești în Marea Neagră, pentru cei care știu că Rusia a anexat Crimeea și că reprezintă un pericol pentru securitatea europeană, aceste declarații ale lui Emmanuel Macron sunt neliniștitoare și solicită un răspuns din partea României, Poloniei și partenerilor americani. Noi credem că NATO este ceas mai importantă construcție după al doilea Război Mondial. Noi credem că este iresponsabil să declari că NATO se află în moarte clinică, iar cine susține agenda lui Macron trebuie să se explice. Domnul Barna nu a făcut-o“, a punctat Mihail Neamțu.

El a spus că, dincolo de această problemă de politică externă, Barna nu a răspuns la câteva întrebări.

„Barna nu ne-a spus la dezbaterea de joi seară, chiar dacă Paleologu i-a pus întrebarea, elegant așa cum îl știm, pentru că este diplomat de carieră, „de ce domnule Barna l-ați susținut pe domnul Ghinea în poziția de ministru al fondurilor europene, deși înainte era „specialist“ în problema Moldovei, după aceea l-ați trimis la Bruxelles ca europarlamentar?“. Același Ghinea secretizează 68% din contractele lui Barna, ambii fiind colegi de partid. În concluzie, o mână spală pe alta. E o întrebare la care nu am aflat un răspuns. Mărturisesc dacă aș fi fost în studio, l-aș fi întrebat pe Barna încă un lucru: „de ce v-ați implicat familia în afacerile dumneavoastră. Da, ați fost consultant, foarte bine, era însă necesar să o rugați pe sora dumneavoastră să facă o firmă de croitorie, care din start era gândită pentru a falimenta, să tocați 200.000 de euro și apoi să o rugați pe sora dumneavoastră să o trimită pe soția dumneavoastră ca reprezentant al firmei falimentare la Milano, la Fashion week? Nu avea Dan Barna suficienți bani să-și trimită soția să vadă spectacolul de culori și vestimentație de la Milano? Era necesar să folosești fonduri europene pentru schimbul de experiență“. Cu ce experiență s-a întors soția domnului Barna de la Milano? Vrem să știm și noi pentru că banii sunt publici. Aș mai fi avut o întrebare pentru domnul Barna legată de toată această chestiune de moralitate și transparență: „Cu ce suflet, cu ce inimă se uită domnul Barna în ochii acelor oameni cu handicap care nu și-au mai văzut plătite dările la stat de către această întreprindere socială a surorii lui Barna?“. Schema a fost foarte simplă. Dan Barna trebuia, ca unul din băieții deștepți ai fondurilor europene, să facă consultanță cu orice preț. Barna a venit de la Consiliul Județean Alba, Barna a identificat niște firme construite către prieteni sau rude, au falimentat ulterior și au făcut turism. Asta înseamnă în cel mai bun caz imoralitate și poate, de ce nu, procurorii vor descoperii chiar și fapte penale“, a subliniat intelectualul.

Kelemen Hunor ar trebui să spună dacă apartenența Transilvaniei la România reprezintă o tragedie istorică

Mihail Neamțu a afirmat că la dezbaterea de joi seară, Mișcarea Populară ar mai fi avut întrebări de pus și candidatului UDMR, Kelemen Hunor. Mihail Neamțu a spus că un om elegant ca Paleologu nu a mers prea departe, fiind și o treabă de educație culturală, dar pentru el, care vine din Transilvania, „pământul făgăduinței“, el dorea să știe cum este cinstită Transilvania măreață de către liderul UDMR.

„De 1 Decembrie, la marele Centenar din 2018, Kelemen Hunor a boicotat Ziua Națională a României. Câtă vreme domnul Hunor visează să fie la Cotroceni el trebuie să înceapă cu începutul: să respecte Ziua Națională a României și să respecte lupta ardelenilor pentru libertate. Kelemen Hunor a îndemnat anul trecut la boicot toată comunitatea maghiară. Mai mult, în anumite orașe din ținutul secuiesc, de Ziua Națională, de 1 Decembrie 2018 au fost văzute steaguri ale României arborate în bernă, adică în doliu. Vrem să știm dacă pentru Kelemen Hunor apartenența Transilvaniei la țara mamă reprezintă o tragedie istorică sau o încununare a luptelor pentru libertate date de români? Aceste întrebări trebuiau puse și de către jurnaliști, care au fost sfidați în cele 60 de zile campanie și precampanie de către politicieni, care își primesc salariile de la noi“, a afirmat Mihail Neamțu.

Iohannis „a uitat“ să dea raportul la finalul celor cinci ani

El a afirmat că e inacceptabil ca președintele Klaus Iohannis să nu răspundă la întrebări elementare cu privire la cei cinici ani de mandat și e inacceptabil a fostul premier Dăncilă să nu vină la dezbateri și să întoarcă spatele idee de cultură democratică și de dialog. Neamțu a spus că Theodor Paleologu este cel mai pregătit dintre candidați și merită votul românilor, pentru că el reprezintă România civilizată, sinteza fericită între tradiție și modernitate.

„Pentru Paleologu, valorile creștine nu trebuie disprețuite și sfidate, el fiind prezent la referendumul pentru familie. Theodor Paleologu are o viziune de reformă Constituțională, pentru a stinge conflictele între palate, Victoria și Cotroceni, care ne-au blocat în ultimii ani. Paleologu vine cu ramura de măslin și îi aduce pe toți actorii politici la masă, pentru a le propune o viziune pentru următorii 20 de ani. Vorbește trei limbi străine și este o șansă istorică pentru noi, pentru o generație care s-a format după căderea Comunismului și care s-a format și în Occident, de a schimba România“, a punctat Mihail Neamțu.

„Dacă vom avea familii puternice, vom avea o națiune puternică“

În conferința de presă, intelectualul a comentat, întrebat fiind, și declarațiile lui Dan Barna de la Constanța despre privind căsătoriile între persoane de același sex. La întrebarea unui cetățean pe marginea acestui subiect, Barna a spus că intenția USR este a legifera doar parteneriatul civil (ceea ce admite și Theodor Paleologu, n.r.) și că problema căsătoriilor între persoane de același sex s-ar putea pune abia peste 50 de ani, deoarece România are alte urgențe acum. Rugat să comenteze aceste afirmații, în condițiile în care USR s-a opus referendumului pentru familie, Mihail Neamțu a spus că, probabil, Barna a descoperit realitatea unei Românii care nu a renunțat la credință. Neamțu a criticat acid maniera în care Andrei Caramitru și Mădălin Hodor, membri USR, ar fi numit victimele comunismului din experimentului terifiant de la Pitești, drept ”rahați cu ochi”, iar pe el însuși, pe Theodor Paleologu și pe Adrian Papahagi i-au numit ”materii fecale”.

„Probabil că are o revelație în privința ortodoxiei. Sper să vină pe meleagurile dobrogene să vadă cât de veche e credința în Patria lui Andrei, Apostolul. Chiar dacă nu împărtășești credința cuiva, trebuie să i-o respecți. Din păcate, Barna este înconjurat de personaje precum Andrei Caramitru și Mădălin Hodor care folosesc un limbaj injurios la adresa oamenilor care au crezut și mai cred în valorile transcendente. Toate țările care au dăinuit pe acest pământ au avut valori permanente pe care nu le-au schimbat. Marea forță a Americii de azi ține și de formula: „In God we trust“. Drepturile fundamentale ale oamenilor, la viață, la libertate și la căutarea fericirii vine de la Dumnezeu, nu de la Guvern sau Primărie. Țările care l-au pus pe Dumnezeu în centru au avut forța de a rămâne în picioare. Conducătorii care l-au denigrat pe Dumnezeu, cum ar fi Stalin, Hitler, Ceaușescu s-au prăbușit“, a afirmat Neamțu.

El a notat, în privința relațiilor de tip homosexual, că nu se bagă în viața nimănui, dar niciun bărbat nu poate să înlocuiască o femeie, cu atât mai mult o mamă. Neamțu consideră că dacă vom avea familii puternice, vom avea o națiune puternică. Acesta a afirmat că nu a înțeles boicotul referendumul pentru familiei, atât din partea USR, cât și a președintelui Klaus Iohannis.

Iohannis, repetent la capitolul Republica Moldova

PMP-istul a abordat în conferința de presă și subiectul Moldova. Întrebat de Ordinea.ro cum comentează lipsa de reacție a președintelui Klaus Iohannis în privința rusificării Capitalei Moldovei – Chișinău, Neamțu a spus:

„Faptul că al doilea oraș de limbă română de pe Mapamond – Chișinău – se află sub talpa bolșevicilor este absolut revoltător. Gândiți-vă ce dramă trăiesc românii din Chișinău care sunt conduși de foștii lor persecutori, comuniștii. Nu numai că reacția președintelui s-a lăsat așteptată, dar nu am văzut o reacție nici măcar după ce președintele Ucrainei, în trei ani, nici o școală publică din Ucraina nu va mai avea limba minorităților naționale, prin urmare, nici limba română. Faptul că la Chișinău și Cernăuți ai populații întregi de limbă română, neglijate de președintele Klaus Iohannis, care a făcut o singură vizită în cinci la Chișinău. Mă tem, că singurul partid unionist este Mișcarea Populară. Basarabia trebuie să revină la patria-mamă“, a mai afirmat Mihail Neamțu.

Mihai Neamțu, despre controversele Paleologu-Barna.

Ultima conferință de campanie pe granița NATO, la Constanța. Mihail Neamțu, PMP, comentează dezbaterea Paleologu-Barna. Dincolo de setul comun de valori afirmate de cei doi candidați în cadrul dezbaterii, de fapt între PMP și USR este un hău ideologic. PMP- cel mai pro-american partid din România vs USR – un partid arondat doctrinei lui Emmanuel Macron, care susține că NATO este în moarte clinică. În plus, PMP se adresează celor 3,5 milioane de români care au votat la Referendumul pentru familie, jigniți de președintele Iohannis și boicotați de Dan Barna. Neamțu critică acid maniera în care Andrei Caramitru și Mădălin Hodor, membri USR, ar fi numit victimele comunismului din experimentul terifiant de la Pitești, drept ”rahați cu ochi”, iar pe el însuși, pe Theodor Paleologu și pe Adrian Papahagi i-au numit ”materii fecale”. Un clip care merită văzut!

Publicată de Ordinea.Ro pe Vineri, 8 noiembrie 2019

 

 

Comments

comments

Politica

Începe audierea miniștrilor propuși pentru Guvernul Orban II

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Miniştrii Guvernului Orban II sunt audiaţi de comisiile de specialitate, în zilele de luni, marţi şi miercuri. Premierul desemnat, Ludovic Orban, nu a făcut nicio modificare în structura Cabinetului, aşa că actualii miniştri interimari sunt propuşi pentru aceleaşi portofolii.

Florin Cîţu, propus la Finanţe, este primul care apare în faţa parlamentarilor, audierea sa fiind programată luni, de la ora 12.00.

Lucian Bode este ultimul programat, miercuri, de la ora 15.00.

De asemenea, luni vor mai apărea în faţa comisiilor Marcel Boloş, propus la Fonduri Europene, Nicolae Ciucă, propus la Apărare, şi Marcel Vela, propus la Afaceri Interne.

Şedinţele comune ale comisiilor permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru audierea candidaţilor propuşi pentru funcţia de membru al Guvernului încep luni, de la ora 12.00.

Amintim că Florin Cîţu a primit aviz negativ după audierea din octombrie, înainte de învestirea Guvernului Orban.

NOTĂ! Ludovic Orban a anunţat că nu va mai participa la audierile miniştrilor, aşa cum a făcut în octombrie.

Votul pentru învestirea Guvernului Orban II este programat în 24 februarie, dar majoritatea partidelor au anunţat deja că nu vor vota noul Cabinet.

IMPORTANT! PSD a atacat la CCR desemnarea lui Ludovic Orban pentru funcţia de premier şi a anunţat că ia în calcul să nu participe la vot, până când nu se stabileşte dacă nominalizarea este sau nu constituţională. CCR nu a stabilit încă data dezbaterii sesizării, iar părţile au avut timp, până în 14 februarie, să transmită judecătorilor consituţionali punctele de vedere.

PNL îşi doreşte alegeri anticipate, iar respingerea Guvernului Orban II este o condiţie esenţială pentru a se atinge acest obiectiv. Vicepremierul Raluca Turcan a anunţat că PNL nu va vota împotriva Guvernul Orban II, ci nu va participa la vot.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

PMP vrea referendum pe tema pensiilor speciale pentru parlamentari şi aleşii locali

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Reprezentanţii PMP au anunţat că iau în calcul “provocarea unei discuţii” privind convocarea unui referendum pe tema pensiilor speciale ale parlamentarilor şi aleşilor locali. Liderul partidului, Eugen Tomac, spune că discuţia despre un referendum ar trebui să aibă loc în condiţiile în care nu există “un consens politic” în acest sens, iar în lege sunt “improvizaţii” în ceea ce priveşte pensiile.

“Având în vedere evoluţia lucrurilor, inclusiv în ceea ce priveşte eliminarea pensiilor pentru parlamentari, care nu vor fi eliminate, la fel cum nu vor fi eliminate nici pensiile pentru aleşii locali, PMP ia în calcul să propună un referendum pentru eliminarea pensiilor speciale”, a declarat Eugen Tomac jurnaliştilor, sâmbătă, la Sinaia, la finalul reuniunii Colegiului Naţional al PMP, în care liderii partidului au discutat strategia pentru alegerile care vor avea loc în acest an.

Liderul PMP a precizat că ia în calcul “provocarea unei discuţii” privind un referendum pe acest subiect în contextul în care nu există consens politic.

“Atât timp cât vom avea improvizaţii legislative legate de această temă şi vor exista discrepanţe uriaşe în ceea ce priveşte sistemul de pensii şi nu vom avea un consens pentru a-i mulţumi şi pe magistraţi şi pe militari, dar şi pe profesori, dar şi pe medici şi pe oameni care o viaţă întreagă au lucrat şi astăzi au o pensie mizerabilă, această supărare în societate va exista şi dacă nu avem un consens politic pe această temă, poate este cazul să convocăm chiar un referendum”, a mai spus Tomac citat de jurnaliștii de la news.ro.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Avocatul Poporului atacă la CCR controversata OUG pe sănătate

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Avocatul Poporului, instituţie condusă de Renate Weber, a anunțat că va ataca la Curtea Constituţională Ordonanţa de Urgenţă prin care serviciile medicale decontate de stat vor putea fi acordate de spitale şi clinici private.

Prin documentul promovat și aprobat de Guvernul Orban 1, spitalele private vor putea accesa fonduri publice. De asemenea, OUG mai permite accesul pacientilor la servicii medicale indiferent dacă este spital de stat sau privat.

„Pot să vă confirm că vom trimite la Curtea Constituţională. Am şi spus de multă vreme că vom trimite. E în faza în care lucrăm la ea. Cred că undeva până la jumătatea săptămânii viitoare e gata şi o trimitem”, a declarat Weber, pentru MEDIAFAX.

NOTĂ! Actul normativ este în vigoare din 12 februarie a.c. și a fost adoptat împreună cu alte 24 de Ordonanţe de Urgenţă într-o şedinţă maraton a Guvernului Orban 1, înainte ca acesta să pice printr-o moţiune de cenzură inițiată și promovată de PSD și UDMR.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: