Conecteaza-te cu noi
drumuri judetene

Exclusiv

Hotărârea CL Mangalia care a modificat PUG-ul în favoarea rechinilor imobiliari, anulată pe fond de instanță

Published

on

Cristian Radu anulare HCL din regim constructii Padurea Comorova

O asociație de protecție a mediului a obținut în instanță anularea unei hotărâri a Consiliului Local Mangalia, din anul 2021, prin care PUG-ul localității a fost modificat pentru a permite construcții de până la 28 de etaje pe spațiile verzi neprotejate din stațiunile Olimp, Neptun, Jupiter, Cap Aurora, Venus și Saturn. Hotărârea judecătorească a fost pronunțată pe fond și poate fi atacată cu recurs de Consiliul Local Mangalia.

Planul Urbanistic General al municipiului Mangalia a fost reactualizat în vara anului 2019, după ani buni de studii și avize. Reglementările adoptate protejau într-o mare măsură spațiile verzi municipale. Însă iubirea de verde din PUG avea mai degrabă un sens electoral. Ca dovadă, documentul i-a venit ca o mănușă primarului Cristian Radu în 2020, când se lupta electoral cu Mohammad Murad, un cunoscut om de turism, proprietar de terenuri împădurite, dar intravilane, adică numai bune de construit… dacă n-ar fi fost PUG-ul, în Jupiter și Olimp.

Jocul electoral a ținut, iar Radu a fost reales. Însă la scurt timp, ieșind din logica electorală, realesul Mangaliei a pus la cale anularea PUG-ului pe stațiuni, pe firul scurt, fără de studii și avize. La inițiativa primarului, a fost adoptată HCL 134 din 22 octombrie 2021 ”privind dezvoltarea durabilă a stațiunilor turistice Saturn – Venus – Cap Aurora – Jupiter – Neptun – Olimp în materie de construcții și documentații de urbanism”.

Prin această hotărâre, s-a decis dezvoltarea spațiului urban din stațiuni cu clădiri de nouă etaje și peste, pe toate terenurile cu excepția zonelor protejate, precum și pe toate terenurile de peste 2.000 de metri pătrați din zona spațiilor verzi neprotejate, care nu beneficiau prin PUG de reglementări urbanistice favorabile. Ceilalți indicatori urbanistici, POT, CUT, spații libere și plantate, funcțiuni, circulații etc., se majorau la nivelul cel mai favorabil. Mai bine de atât nu se putea.

Advertisement

În plus, HCL-ul asigura reglementări maximale și pentru terenurile create prin alipirea a două loturi din subzone cu reglementări diferite, cu singura condiție ca în zona mai favorabilă să cadă cel puțin 50,01% din suprafața comasată. Această reglementare permite, de principiu, ca un teren din Pădurea Comorova, să zicem de 1999 de metri pătrați, să poată fi alipit unui lot învecinat pădurii, de 2000 de metri pătrați. După alipire, pe lotul din pădure se va putea construi un P+9 sau mai înalt, deși în vechiul PUZ Comorova, preluat se pare în PUG, erau permise doar cluburi private cu regim foarte mic de înălțime.

Un efect al HCL-ului a fost acela că mai mulți investitori au anunțat că vor să ridice construcții extrem de înalte, unele chiar de 28 de etaje, în stațiunile din nordul Mangaliei, pe terenuri care nu măsoară decât 2.000 și ceva de metri pătrați. Boierie!

După ce aceste proiecte gigant au tot ieșit la iveală, situația a fost semnalată Asociației Verde Urban de către Semiran Abdurefi, consilier județean, președinte al filialei USR din Mangalia, dar mai presus de toate un om implicat în acțiuni de protejare a Pădurii Comorova. De aici a rezultat o acțiune în contencios administrativ împotriva Consiliului Local Mangalia, prin care ONG-ul a cerut anularea HCL 134/2021.

Semiran Abdurefi actiune prin Verde Urban HCL din

A arătat Verde Urban, în cererea de chemare în judecată, că HCL-ul modifică PUG-ul aprobat, fără să fi existat la baza sa o documentație de modificare în conformitate cu cerința legală. În acest sens, nu a fost emis certificat de urbanism, deși era obligatoriu. Nu s-au cerut avize, pentru că acestea se cer prin certificatul de urbanism, care a fost LIPSĂ. Proiectul nu a fost pus în transparență decizională. Nu s-a organizat dezbatere publică, iar ca urmare nu s-a întocmit nici raportul consultării și informării publicului, deși toate acestea erau obligatorii. S-au încălcat normele de tehnică legislativă în privința predictibilității, în sensul că schema cu alipirile de terenuri evocată mai sus produce efecte greu de cuantificat, ce pot conduce la dispariția totală a Pădurii Comorova.

A mai invocat Verde Urban că nu există Decizie și Aviz de Mediu din care să rezulte impactul asupra spațiilor verzi, precum și faptul că HCL-ul încalcă Legea 24/2007 care interzice schimbarea destinației, reducerea ori strămutarea spațiilor verzi.

Advertisement

La asemenea pomelnic de ilegalități, HCL-ul a fost anulat de Tribunalul Constanța, pe 16 iunie 2023 (dosar 8324/118/2022). Consiliul Local Mangalia are drept de recurs.

HCL 134 (5)

DOC 20221114 WA0000.

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions