Connect with us

Societate

În județ sunt zilele recoltei, care costă foarte mult! Ce s-ar putea face cu acești bani?

Maria Ionescu

Publicat

la

De ani de zile, pe la sfârșitul lunii septembrie, începutul lui octombrie, este sărbătoare în marile și micile orașe, dar și în comunele în care se așteaptă demararea distracției. Este perioada în care o grămadă de soliști vocali, trupe rock sau de muzică populară, nume consacrate sau care așteaptă momentul de a se lansa pe marile scene, se reunesc pe scenele micuțe ridicate de primării. Așa cum bine știți, la Constanța se derulează deja Zilele Recoltei. Acestea vor dura timp de zece zile și se bucură de prezența a numeroși vizitatori și cumpărători. Unii vin aici pentru a se distra, iar alții pentru a-și umple sarsanalele cu mâncare. Câți bani scot din buzuanar este greu de spus, dar ar trebui să existe un  răspuns cât se poate de facil: fiecare cheltuiește atât cât își permite! Acest eveniment a avut deja loc la Cumpăna, iar la mijlocul lunii octombrie se va desfășura la Năvodari. Nici Medgidia, Mangalia și Cernavodă nu rămân de căruță – și aici vor fi evenimente specifice unor astfel de sărbători, doar că nu avem încă un program complet ca să vi-l prezentăm. În fiecare localitate în care se sărbătorește toamna sunt amenajate standuri pentru producătorii agricoli, dar și vânzători de suveniruri. Nicăieri nu lipsesc grătarele pline de pastramă, de mici și de alte bunătăți specifice. Nu lipsesc nici concursurile dedicate acestor zile, cele mai bune murături, cele mai bune plăcinte etc. Să nu vă imaginați că aceste manifestări de anvergură sunt gratuite! Nici vorbă de așa ceva. Pe lângă faptul că localnicii se reped în număr mare pentru a fi martorii spectacolelor și pentru a-și face cumpărături, ei cheltuiesc o grămadă de bani.  Organizatorii, la rândul lor, sunt obligați să cheltuiască foarte mulți bani. Nu toate primăriile organizatoare au făcut publice prețurile pe care sunt obligate să le dezvăluie tuturor doritorilor. La Constanța aceste zile costă bugetul Consiliului Județean Constanța 480.000 de lei. Nici nu vreau să mă gândesc despre ce sumă mare este vorba și ce s-ar fi putut realiza cu ea dacă nu se organiza această sărbătoare.

De când se celebrează roadele pământului?

Nu-mi dau seama câtă lume mai știe de când se celebrează roadele pământului și metamorfoza pe care a avut-o această sărbătoare de-a lungul timpului. Cei ce nu știu pot afla acum că a fost marcată încă din antichitate, atât la greci cât și la romani. Noi am preluat-o ceva mai târziu, dar în România a atins apogeul în anii comunismului. Pe atunci era marcată la sfârșitul lunii octombrie, când toată lumea cam termina treaba la câmp, adică se culegea deja porumbul și varza. Pe atunci era o perfectă ocazie de a arăta lumii ce bine o ducem, cât de mare este producția la hectar și cum putem să obținem fără probleme credite externe. Asta până când Ceaușescu s-a decis să achităm aceste credite prin înfometarea populației. Și pe acea vreme se organizau zilele recoltei în capitalele de județ și în marile orașe, iar lumea se simțea chiar bine. Și atunci erau amenajate standuri cu diferite produse agricole, era distracție, muzică, petreceri etc. Numai că dacă pe vremuri se marca terminarea campaniei agricole de toamnă, acum lucrurile s-au schimbat în totalitate. Uitați-vă la datele la care s-au desfășurat deja multe zile ale recoltei în județ. La Constanța este un eveniment de cursă lungă, dar în alte localități aceste zile au fost mai puțin numeroase și deja s-au terminat. Ce înseamnă astăzi ziua recoltei pentru locuitori? Greu de spus, dacă ar fi să ne uităm doar la prețurile produselor pe care le găsim la acest târg. Prea puțină lume se mai bucură de sărbătoarea propriu-zisă. Cei mai mulți dau ghes la tarabe doar în speranța că aici vor găsi prețuri mai mici decât în piețele uzuale. În zilele noastre, această sărbătoare este una a producătorilor și a consumatorilor. Sunt și spectacole dar lumea poate sta și la un must sau o pastramă.

Și-n străinătate există această sărbătoare

Imediat după Revoluția din 1989, nimeni nu s-a mai deranjat să organizeze Ziua Recoltei. Este greu de spus din ce motiv! La Constanța au trecut ani de zile fără ca cineva să resimtă lipsa festivităților acestei zile. Până în urmă cu nouă ani, când s-a organizat prima ediție. Iar de atunci tăvălugul a tot continuat să să rostogolească – sărbătoarea a tot crescut, de la șase la zece zile! Dacă-i sărbătoare, să fie! Este important de precizat că recolta este celebrată în aproape întreaga lume. În Germania și Austria se desfășoară cu mult fast. În multe alte țări, pe care nu le voi enumera, se sărbătorește Thanksgiving Day, care nu semnifică chiar același lucru cu Ziua recoltei, dar nici departe nu este. Nu știu în altă parte cum este din punct de vedere financiar, dar la noi – în actualele condiții și cu actualele dificultăți de tot felul cu care ne confruntăm cu toții – nu cred că era necesar să cheltuim atât de mulți bani. Bine, nu zic că nu este important să existe acele piețe, dar prețurile pe care le percep producătorii sunt aproape identice cu cele din restul piețelor constănțene. Și eu continui să mă întreb: oare ce altceva puteam face cu 480.000 de lei cât costă această sărbătoare la Constanța?

 

 

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Societate

(VIDEO) Cum se va schimba Delfinariul din Constanța în următorii doi ani

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

La ora actuală, Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța se află în plină dezvoltare. Sunt lucrări de modernizare a Delfinariului, care vor dura doi ani de zile.

Așa cum știți cu toții, Delfinariul este o secție importantă a CMSN. Este o secție în care se pot ține delfini, lei de mare și pinguini.

Modernizarea care se desfășoară acum va duce la extinderea sistemului de bazine. Ce înseamnă acest lucru precizează directorului CMSN Constanța, dr. Adrian Bîlbă.

”Se va ajunge la triplarea suprafeței de apă și la acvadublarea volumului de apă pe care îl avem la dispoziția celor două exemplare. (….) Urmează să aducem un grup de 5-6 indivizi cu care să formăm o echipă naturală și obișnuită la aceste cetacee și cu care să vă încântăm.”, a spus Bîlbă.

El a reamintit că aceste lucrări vor dura doi ani de zile.

”Până atunci, cele două femele (n.r. – Ni-Ni și Chan-Chan) vor continua să vă bucure, să trăiască în bazinul actual, să vă bucure cu prezența lor, cu tot ceea ce au învățat nou pentru a face cât mai plăcută vizita dvs. la Delfinariu.”, a continuat directorul CMSN.

Urmăriți declarația sa integrală în următorul video:

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

S-a stins din viață armatorul Corneliu Idu

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, 1 Decembrie, s-a stins din viață armatorul Corneliu Idu. Era patronul uneia dintre cele mai vechi companii de shipping din ţară.

El a fost cel care i-a sprijint la începutul carierei pe Simona Halep şi Horia Tecău.

Era internat de trei zile în Spitalul de Boli Infecțioase Constanța și fusese diagnosticat cu COVID-19.

Idu avea 70 ani, fiind născut în anul 1950, la Tuzla. Locuia în Eforie, oraş unde făcuse liceul, apoi urmase Institutul de Marină Mircea cel Bătrân din Constanţa (Academia Navală). A absolvit cursurile în anul 1974, ca șef de promoție al Secției Civile – Transport Maritim.

Era căsătorit și avea doi copii, un fiu şi o fiică, dar şi nepoţi.

Foto: Cuget Liber

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Cum sărbătoresc preșcolarii și elevii din județul Constanța Ziua Națională a României

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Preșcolarii și elevii din unitățile de învățământ constănțene celebrează online Ziua Națională a României. În cadrul proiectului județean ”Incursiune în trecutul nostru”, inițiativă a Inspectoratului Școlar Județean Constanța, în parteneriat cu Primăria Municipiului Constanța, în instituțiile școlare din județ se derulează în această săptămână acțiuni diverse care vin să amintească elevilor, părinților și cadrelor didactice bucuria de a celebra Ziua de 1 Decembrie.

Activitățile se vor desfășura în mediul on-line și se vor finaliza cu montarea unor filmulețe care vor fi postate pe pagina de facebook a Inspectoratului Școlar Județean Constanța.

Proiectul îi implică pe preșcolarii din grădinițele din municipiu și județ, pe elevii din Centrele Școlare pentru Educație Incluzivă, precum și pe tinerii iubitori de istorie. În acest context, activitățile care se vor realiza sunt diverse, pliate pe vârsta și particularitățile individuale ale participanților, după cum urmează:

  • Bucate de sărbătoare – elevii și părinții sunt invitați să realizeze fotografii cu prânzul tradițional de 1 Decembrie din familia lor și să comenteze/ descrie rețete tradiționale românești;
  • Cel mai original drapel – participanții vor fotografia drapelul expus/ afișat/ creat de ei (realizat din hârtie creponată/ pictat, grafică etc.);
  • Eroul familiei mele – elevii și părinții acestora vor avea prilejul de a scrie un text scurt despre o figură emblematică din cadrul familiei lor;
  • Sunt mândru că sunt român pentru că…. – elaborarea unui text care să cuprindă motivele mândriei de a fi român;
  • Să dansăm în culori – elevii din Centrele Școlare pentru Educație Incluzivă Maria Montessori Constanța și Delfinul Constanța vor confecționa ansambluri pe tematica Hora Unirii/ Hora Prieteniei, utilizând diverse materiale;
  • Păpuși în costume tradiționale și Obiecte tradiționale – elevii din Centrele Școlare pentru Educație Incluzivă Maria Montessori Constanța și Delfinul Constanța vor realiza păpuși din linguri de lemn, pe care le vor costuma în ținute tradiționale și vor confecționa obiecte tradiționale, utilizând diverse tehnici: pictură pe sticlă, împâslirea lânii etc.;
  • Bucate românești – liceeni de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Albatros Constanța vor desfășura o expoziție de produse culinare tradiționale realizate de ei, sub îndrumarea cadrelor didactice;
  • Micul 1 Decembrie – preșcolarii din grădinițele constănțene vor realiza lucrări, utilizând tehnici ca: modelajul, pictura, grafică, privind semnificației Zilei de 1 Decembrie.

”Este o reală bucurie faptul că preșcolarii, elevii și cadrele didactice din județul nostru au ales să celebreze Ziua Națională a României în cadrul acestui proiect, iar sărbătorirea online dovedește că mândria de a fi român își găsește expresia în orice condiții, în orice moment al istoriei noastre. Este important ca, în acest context pandemic, mai mult ca oricând, să înțelegem că spiritul românesc înseamnă putere, sacrificiu, compasiune și respect pentru cei de lângă noi.” a afirmat Sorin Mihai, inspector școlar general.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: