Connect with us

Societate

În județ sunt zilele recoltei, care costă foarte mult! Ce s-ar putea face cu acești bani?

Maria Ionescu

Publicat

la

De ani de zile, pe la sfârșitul lunii septembrie, începutul lui octombrie, este sărbătoare în marile și micile orașe, dar și în comunele în care se așteaptă demararea distracției. Este perioada în care o grămadă de soliști vocali, trupe rock sau de muzică populară, nume consacrate sau care așteaptă momentul de a se lansa pe marile scene, se reunesc pe scenele micuțe ridicate de primării. Așa cum bine știți, la Constanța se derulează deja Zilele Recoltei. Acestea vor dura timp de zece zile și se bucură de prezența a numeroși vizitatori și cumpărători. Unii vin aici pentru a se distra, iar alții pentru a-și umple sarsanalele cu mâncare. Câți bani scot din buzuanar este greu de spus, dar ar trebui să existe un  răspuns cât se poate de facil: fiecare cheltuiește atât cât își permite! Acest eveniment a avut deja loc la Cumpăna, iar la mijlocul lunii octombrie se va desfășura la Năvodari. Nici Medgidia, Mangalia și Cernavodă nu rămân de căruță – și aici vor fi evenimente specifice unor astfel de sărbători, doar că nu avem încă un program complet ca să vi-l prezentăm. În fiecare localitate în care se sărbătorește toamna sunt amenajate standuri pentru producătorii agricoli, dar și vânzători de suveniruri. Nicăieri nu lipsesc grătarele pline de pastramă, de mici și de alte bunătăți specifice. Nu lipsesc nici concursurile dedicate acestor zile, cele mai bune murături, cele mai bune plăcinte etc. Să nu vă imaginați că aceste manifestări de anvergură sunt gratuite! Nici vorbă de așa ceva. Pe lângă faptul că localnicii se reped în număr mare pentru a fi martorii spectacolelor și pentru a-și face cumpărături, ei cheltuiesc o grămadă de bani.  Organizatorii, la rândul lor, sunt obligați să cheltuiască foarte mulți bani. Nu toate primăriile organizatoare au făcut publice prețurile pe care sunt obligate să le dezvăluie tuturor doritorilor. La Constanța aceste zile costă bugetul Consiliului Județean Constanța 480.000 de lei. Nici nu vreau să mă gândesc despre ce sumă mare este vorba și ce s-ar fi putut realiza cu ea dacă nu se organiza această sărbătoare.

De când se celebrează roadele pământului?

Nu-mi dau seama câtă lume mai știe de când se celebrează roadele pământului și metamorfoza pe care a avut-o această sărbătoare de-a lungul timpului. Cei ce nu știu pot afla acum că a fost marcată încă din antichitate, atât la greci cât și la romani. Noi am preluat-o ceva mai târziu, dar în România a atins apogeul în anii comunismului. Pe atunci era marcată la sfârșitul lunii octombrie, când toată lumea cam termina treaba la câmp, adică se culegea deja porumbul și varza. Pe atunci era o perfectă ocazie de a arăta lumii ce bine o ducem, cât de mare este producția la hectar și cum putem să obținem fără probleme credite externe. Asta până când Ceaușescu s-a decis să achităm aceste credite prin înfometarea populației. Și pe acea vreme se organizau zilele recoltei în capitalele de județ și în marile orașe, iar lumea se simțea chiar bine. Și atunci erau amenajate standuri cu diferite produse agricole, era distracție, muzică, petreceri etc. Numai că dacă pe vremuri se marca terminarea campaniei agricole de toamnă, acum lucrurile s-au schimbat în totalitate. Uitați-vă la datele la care s-au desfășurat deja multe zile ale recoltei în județ. La Constanța este un eveniment de cursă lungă, dar în alte localități aceste zile au fost mai puțin numeroase și deja s-au terminat. Ce înseamnă astăzi ziua recoltei pentru locuitori? Greu de spus, dacă ar fi să ne uităm doar la prețurile produselor pe care le găsim la acest târg. Prea puțină lume se mai bucură de sărbătoarea propriu-zisă. Cei mai mulți dau ghes la tarabe doar în speranța că aici vor găsi prețuri mai mici decât în piețele uzuale. În zilele noastre, această sărbătoare este una a producătorilor și a consumatorilor. Sunt și spectacole dar lumea poate sta și la un must sau o pastramă.

Și-n străinătate există această sărbătoare

Imediat după Revoluția din 1989, nimeni nu s-a mai deranjat să organizeze Ziua Recoltei. Este greu de spus din ce motiv! La Constanța au trecut ani de zile fără ca cineva să resimtă lipsa festivităților acestei zile. Până în urmă cu nouă ani, când s-a organizat prima ediție. Iar de atunci tăvălugul a tot continuat să să rostogolească – sărbătoarea a tot crescut, de la șase la zece zile! Dacă-i sărbătoare, să fie! Este important de precizat că recolta este celebrată în aproape întreaga lume. În Germania și Austria se desfășoară cu mult fast. În multe alte țări, pe care nu le voi enumera, se sărbătorește Thanksgiving Day, care nu semnifică chiar același lucru cu Ziua recoltei, dar nici departe nu este. Nu știu în altă parte cum este din punct de vedere financiar, dar la noi – în actualele condiții și cu actualele dificultăți de tot felul cu care ne confruntăm cu toții – nu cred că era necesar să cheltuim atât de mulți bani. Bine, nu zic că nu este important să existe acele piețe, dar prețurile pe care le percep producătorii sunt aproape identice cu cele din restul piețelor constănțene. Și eu continui să mă întreb: oare ce altceva puteam face cu 480.000 de lei cât costă această sărbătoare la Constanța?

 

 

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Societate

CT BUS primește cereri pentru permisele de călătorie valabile în anul 2021

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

CT BUS anunță că, începând de astăzi, 25.09.2020, se pot depune cererile pentru permisele de călătorie gratuite valabile pentru anul 2021.

Categoriile de beneficiari pentru care Primăria Municipiului Constanța acordă facilități la transportul public de călători sunt următoarele:

1.Pensionari cu pensii până la 2.100 lei (inclusiv). În ultima şedinţă din actualul mandat, Consiliul Local Constanța a aprobat corelarea plafonului pentru care se acordă facilităţi cu creşterea punctului de pensie, astfel că valoarea acestuia a fost majorată până la 2.100 lei.

2.Persoane în vârstă de peste 60 de ani, care nu realizează venituri.
3.Persoane în vârstă de peste 70 de ani, indiferent de venituri.

Actele necesare în baza cărora vor fi eliberate permisele de călătorie gratuită sunt:

a) cerere tip

b) act de identitate (copie și original );

c) cupon de pensie (copie xerox) pentru persoanele menționate la punctul 1).

Cererile se pot procura gratuit de la orice chioșc de bilete al CT BUS S.A. Cererile și documentele aferente se pot depune zilnic a toate chioșcurile de bilete din oraș.

Următoarele categorii de beneficiari NU vor depune cerere, dar vor ridica abonamentul / permisul de călătorie de la orice chioșc de bilete al CT BUS:

• ELEVII DIN ÎNVĂȚĂMÂNTUL PREUNIVERSITAR
• STUDENȚII ORFANI
• PERSOANELE CU DIZABILITĂȚI (cu handicap grav, accentuat), și asistenții personali ai persoanelor cu handicap grav sau însoțitorii acestora, nevăzătorii cu handicap grav și accentuat precum și însoțitorii nevăzătorilor cu handicap – pot obține permisul de călătorie de la D.G.A.S. Constanța – B-dul Ferdinand nr. 97 (Blocul Turn – Gară);
• PERSOANELE CU DIZABILITĂȚI, cu grad de handicap mediu și ușor – pot obține permisul de călătorie de la toate tonetele CT BUS;
• DEȚINUȚII POLITICI (Decret – Lege Nr.118 / 1990) și PERSOANELE STRĂMUTATE (Legea Nr. 189 / 2000) – pot obține permisul de călătorie de la tonetele CT BUS – Gară / la sediul CT BUS;
• ȘOMERII – pot obține permisul de călătorie de la tonetele CT BUS – Delfinariu, KM 4;
• Beneficiarii Legii 416 – pot obține permisul de călătorie de la toneta CT BUS – City Park Mall.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Agenția SPIT din City Park Mall, deschisă și în week-end

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Pentru a veni în sprijinul constănțenilor și al Serviciului Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor Constanţa, conducerea Serviciului Public de Impozite şi Taxe Constanţa a dispus prelungirea programului de lucru cu publicul în cadrul Agenţiei fiscale nr. 5, situată pe Bd. Alexandru Lăpușneanu nr. 116C, în incinta City Park Mall.

Prin urmare, sâmbătă, 26 septembrie 2020 şi duminică, 27 septembrie 2020, în locaţia menționată mai sus, va fi asigurat un ghişeu pentru încasarea taxelor necesare eliberării actelor de identitate.

Programul de lucru cu publicul va fi următorul:

-sâmbătă, 26.09.2020, între orele 0800-1600;

-duminică, 27.09.2020, între orele 0730-2100.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Azi e Ziua Mondială Maritimă. Vezi ce a transmis ambasadorul maritim Ovidiu Cupșa

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

 24 Septembrie reprezintă în acest an Ziua Mondială Maritimă. Scopul zilei este de a atrage atenţia asupra importanţei siguranţei transportului şi securităţii maritime, protejarea mediului marin şi pentru a sublinia caracterul special al activităţii Organizaţiei Maritime Internaţionale.

Tema selectată pentru anul 2020 se concentrează asupra “Transportului durabil pentru o planetă durabilă” şi oferă o ocazie excelentă de a creşte gradul de conştientizare cu privire la obiectivele dezvoltării durabile ale Organizaţiei Naţiunilor Unite şi de a prezenta acţiunile desfăşurate de Organizaţia Maritimă Internaţională (OMI) şi de statele membre în atingerea obiectivelor

În acest an, datorită măsurilor luate în contextul pandemiei COVID 19, evenimentul s-a desfășurat online.

Cu acest prilej, Ovidiu Sorin Cupșa, ambasador maritim a transmis secretarului general I.M.O,  Lim Kitack, un mesaj prin care îi mulțumește pentru activitatea depusă în această perioadă de pandemie. Totodată a atras atenția asupra faptului că prelungirea certificatelor marinarilor este doar o măsură provizorie și propune ca în soluționarea problemelor marinarilor și a schimburilor de echipaj să fie implicate mai activ organismele mondiale: Organizația Națiunilor Unite, Organizația Mondială a Sănătății, Organizația Internațională a Muncii, Federația Internațională a Muncitorilor din Transporturi, guvernele și armatorii.

În propunere se arată că numai prin adoptarea unei rezoluții ONU privind o practică mondială unitară a tuturor statelor memebre poate fi rezolvată problema schimburilor de echipaj.

“Marinarii sunt lucrătorii esențiali la nivel mondial și de modul în care își desfășoară activitatea depinde întreaga economie mondială. De transportul maritim, care asigură aprovizionarea cu medicamente, alimente și echipamente, depinde însuși capacitatea civilizației umane de a lupta cu pandemia COVID 19. La mulți ani navigatori, oriunde v-ați afla!” a spus Ovidiu Sorin Cupșa, director general CERONAV, ambasador maritim IMO.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: