Connect with us

Societate

În județ sunt zilele recoltei, care costă foarte mult! Ce s-ar putea face cu acești bani?

Maria Ionescu

Publicat

la

De ani de zile, pe la sfârșitul lunii septembrie, începutul lui octombrie, este sărbătoare în marile și micile orașe, dar și în comunele în care se așteaptă demararea distracției. Este perioada în care o grămadă de soliști vocali, trupe rock sau de muzică populară, nume consacrate sau care așteaptă momentul de a se lansa pe marile scene, se reunesc pe scenele micuțe ridicate de primării. Așa cum bine știți, la Constanța se derulează deja Zilele Recoltei. Acestea vor dura timp de zece zile și se bucură de prezența a numeroși vizitatori și cumpărători. Unii vin aici pentru a se distra, iar alții pentru a-și umple sarsanalele cu mâncare. Câți bani scot din buzuanar este greu de spus, dar ar trebui să existe un  răspuns cât se poate de facil: fiecare cheltuiește atât cât își permite! Acest eveniment a avut deja loc la Cumpăna, iar la mijlocul lunii octombrie se va desfășura la Năvodari. Nici Medgidia, Mangalia și Cernavodă nu rămân de căruță – și aici vor fi evenimente specifice unor astfel de sărbători, doar că nu avem încă un program complet ca să vi-l prezentăm. În fiecare localitate în care se sărbătorește toamna sunt amenajate standuri pentru producătorii agricoli, dar și vânzători de suveniruri. Nicăieri nu lipsesc grătarele pline de pastramă, de mici și de alte bunătăți specifice. Nu lipsesc nici concursurile dedicate acestor zile, cele mai bune murături, cele mai bune plăcinte etc. Să nu vă imaginați că aceste manifestări de anvergură sunt gratuite! Nici vorbă de așa ceva. Pe lângă faptul că localnicii se reped în număr mare pentru a fi martorii spectacolelor și pentru a-și face cumpărături, ei cheltuiesc o grămadă de bani.  Organizatorii, la rândul lor, sunt obligați să cheltuiască foarte mulți bani. Nu toate primăriile organizatoare au făcut publice prețurile pe care sunt obligate să le dezvăluie tuturor doritorilor. La Constanța aceste zile costă bugetul Consiliului Județean Constanța 480.000 de lei. Nici nu vreau să mă gândesc despre ce sumă mare este vorba și ce s-ar fi putut realiza cu ea dacă nu se organiza această sărbătoare.

De când se celebrează roadele pământului?

Nu-mi dau seama câtă lume mai știe de când se celebrează roadele pământului și metamorfoza pe care a avut-o această sărbătoare de-a lungul timpului. Cei ce nu știu pot afla acum că a fost marcată încă din antichitate, atât la greci cât și la romani. Noi am preluat-o ceva mai târziu, dar în România a atins apogeul în anii comunismului. Pe atunci era marcată la sfârșitul lunii octombrie, când toată lumea cam termina treaba la câmp, adică se culegea deja porumbul și varza. Pe atunci era o perfectă ocazie de a arăta lumii ce bine o ducem, cât de mare este producția la hectar și cum putem să obținem fără probleme credite externe. Asta până când Ceaușescu s-a decis să achităm aceste credite prin înfometarea populației. Și pe acea vreme se organizau zilele recoltei în capitalele de județ și în marile orașe, iar lumea se simțea chiar bine. Și atunci erau amenajate standuri cu diferite produse agricole, era distracție, muzică, petreceri etc. Numai că dacă pe vremuri se marca terminarea campaniei agricole de toamnă, acum lucrurile s-au schimbat în totalitate. Uitați-vă la datele la care s-au desfășurat deja multe zile ale recoltei în județ. La Constanța este un eveniment de cursă lungă, dar în alte localități aceste zile au fost mai puțin numeroase și deja s-au terminat. Ce înseamnă astăzi ziua recoltei pentru locuitori? Greu de spus, dacă ar fi să ne uităm doar la prețurile produselor pe care le găsim la acest târg. Prea puțină lume se mai bucură de sărbătoarea propriu-zisă. Cei mai mulți dau ghes la tarabe doar în speranța că aici vor găsi prețuri mai mici decât în piețele uzuale. În zilele noastre, această sărbătoare este una a producătorilor și a consumatorilor. Sunt și spectacole dar lumea poate sta și la un must sau o pastramă.

Și-n străinătate există această sărbătoare

Imediat după Revoluția din 1989, nimeni nu s-a mai deranjat să organizeze Ziua Recoltei. Este greu de spus din ce motiv! La Constanța au trecut ani de zile fără ca cineva să resimtă lipsa festivităților acestei zile. Până în urmă cu nouă ani, când s-a organizat prima ediție. Iar de atunci tăvălugul a tot continuat să să rostogolească – sărbătoarea a tot crescut, de la șase la zece zile! Dacă-i sărbătoare, să fie! Este important de precizat că recolta este celebrată în aproape întreaga lume. În Germania și Austria se desfășoară cu mult fast. În multe alte țări, pe care nu le voi enumera, se sărbătorește Thanksgiving Day, care nu semnifică chiar același lucru cu Ziua recoltei, dar nici departe nu este. Nu știu în altă parte cum este din punct de vedere financiar, dar la noi – în actualele condiții și cu actualele dificultăți de tot felul cu care ne confruntăm cu toții – nu cred că era necesar să cheltuim atât de mulți bani. Bine, nu zic că nu este important să existe acele piețe, dar prețurile pe care le percep producătorii sunt aproape identice cu cele din restul piețelor constănțene. Și eu continui să mă întreb: oare ce altceva puteam face cu 480.000 de lei cât costă această sărbătoare la Constanța?

 

 

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Societate

Examen de promovare la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța organizează în baza Regulamentului cadru aprobat de H.G. nr.286/2011, examen de promovare din funcția de medic veterinar debutant în funcția de medic veterinar gradul III în cadrul  secției Delfinariu.

Concursul va consta în susținerea unei probe scrise în data de 19.03.2021, ora 10:00, la sediul instituției, b-dul Mamaia nr.255.

La data, ora și locul stabilite pentru examenul de promovare, comisia de examinare pune la dispoziția  candidatului  lista subiectelor stabilite. Candidatul redactează o lucrare pe un subiect ales dintre cele stabilite de către comisia de examinare.

Durata examenului se stabilește de către comisia de examinare în funcție de gradul de dificultate și complexitate al subiectelor stabilite, dar nu poate depăși 3 ore.

Rezultatele examenului de promovare se afișează în termen de două zile lucrătoare de la susținerea acestuia la sediul și pe site-ul instituției.

Contestațiile se depun în termen de o zi lucrătoare de la afișarea rezultatului, sub sancțiunea decăderii din acest drept.

Foto: Ilustrativ

 

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

(VIDEO) ÎPS Teodosie: Biserica NU se va închide. Nu e a autorităților vremelnice

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, ÎPS Teodosie, Arhiepiscop al Tomisului a spus în fața enoriașilor prezenți la slujbă că Biserica nu se va închide.

”Iată, și noi suntem amenințați în aceste zile că, cine știe, poate trebuie să se închidă și bisericile. Nu se vor închide la noi! Să luptăm împreună și să ne mărturisim credința. Biserica nu e a celor care sunt autorități vremelnice. Biserica îi aparține lui Dumnezeu și ne aparține și nouă, celor ce ne rugăm. Cei care nu pot și nu știu să se roage pot să spună orice. Dar noi ne ținem rânduiala.”, a spus ÎPS Teodosie.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Spital clinic universitar, în Constanța? Ce propuneri face Universitatea Ovidius

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Conducerea Universităţii Ovidius din Constanța (UOC) a transmis către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) propuneri de finanţare pentru construirea spitalului clinic universitar şi a unui centru regional de excelență în digitalizare, inovare și transfer de tehnologie.

Potrivit rectorului UOC, conf. univ. dr. Dan Marcel Iliescu, cele două obiective, propuse pentru includerea în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), au valoarea totală de 91.700.000 de Euro şi fac parte din Strategia de Dezvoltare Instituțională a UOC.

„Prima investiție propusă spre finanţare către MIPE este o infrastructură medicală de învățământ, cercetare și tratament, pe scurt un spital clinic universitar a cărui construire şi dotare este evaluată la 84.200.000 de Euro”, a precizat rectorul UOC.

La rândul său, decanul Facultăţii de Medicină, conf. univ. dr. Doina Tofolean spune că centrul medical va avea un rol esențial în activitatea academică, prin participarea la studii clinice, cercetare interdisciplinară și transdisciplinară de graniță, beneficiind de contribuția specialiștilor din cadrul celorlalte facultăți ale Universității Ovidius, conform descrierii din fișa de reforme și investiții

„Dacă va fi construit, viitorul spital clinic universitar, denumit de noi centru medical universitar complex, va răspunde atât nevoilor de sănătate publică, din regiune dar și celor de pregătire a specialiștilor din domeniul sănătății, contribuind la rezolvarea problemelor sistemice ale serviciilor medicale din Dobrogea”, a declarat conf. univ. dr. Doina Tofolean.

Proiectul propune o unitate de asistență ambulatorie, o unitate clinică cu facilități minim invazive și o unitate de investigații paraclinice de înaltă performanță, cele trei unități alcătuind un complex integrat și coerent, menit să faciliteze activități de educație și cercetare medicală de excelență.

Serviciile puse la dispoziția populației vor completa oferta celorlalte spitalele publice din județ, portofoliul de domenii medicale selectat fiind corelat și cu programele naționale de sănătate existente, atât cele derulate de Ministerul Sănătății, cât și cele gestionate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Infrastructura propusă va oferi servicii complexe de asistență medicală şi va îmbina îngrijirea preventivă, curativă și paliativă, mutând accentul de la tratament către prevenție. Este vizată și transformarea digitală a serviciilor de sănătate cu instrumente personalizate pentru prevenție și îngrijire centrată pe persoană dar și prevenirea și controlul infecțiilor nosocomiale.

De asemenea, conform propunerii avansate către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, unitatea de asistență medicală ambulatorie va cuprinde cabinete specializate în recuperarea post COVID-19, în cardiologie și neurologie, chirurgie generală și vasculară, oncologie și hematologie, diabet și boli metabolice, gastroenterologie, endocrinologie și alergologie, nefrologie, psihiatrie etc. Unitatea de îngrijire clinică va îngloba secții de anestezie și terapie intensivă, cardiologie (inclusiv intervențională, cu unitate de supraveghere și tratament avansat al pacienților critici) și neurologie, oncologie și hematologie, chirurgie generală, medicină internă, diabet și boli metabolice, reumatologie, gastroenterologie, endocrinologie, alergologie, nefrologie, pneumologie (cu un compartiment de ventilație non-invazivă), îngrijiri paliative, medicină fizică și reabilitare post COVID-19 etc. Unitatea de investigații paraclinice va cuprinde laboratoare moderne de imagistică medicală și radiologie intervențională, de analize medicale, de explorări funcționale (EKG, test de efort, spirometrie, pletismografie, audiometrie etc.), anatomopatologie, bronhologie diagnostică și terapeutică, gastroenterologie diagnostică și terapeutică, fiziokinetoterapie, cardiologie și neurologie intervențională.

Costul total al investiţiei este estimat la 84.200.000 de Euro, pentru întreaga perioadă de implementare 2021 – 2026.

Cel de-al doilea obiectiv de investiții din cadrul Strategiei de Dezvoltare Instituțională, pentru care Universitatea Ovidius a depus o fișă de reforme și investiții ca propunere pentru PNRR, este crearea unui Centru regional de excelență în transformare digitală, inovare și transfer de tehnologie, în cadrul UOC.

Referitor la acest proiect, propus pentru finanţare prin PNRR, prorectorul pentru Cercetare și inovare, prof. univ. dr. Mihai Gîrţu, spune că vizează formarea unei rețele de cel puţin şapte centre care să se integreze într-un sistem coerent de inovare la nivel național, deschis către colaborarea cu ecosistemele de inovare ale celorlalte state membre ale UE.

„Centrul de excelență în transformare digitală, inovare și transfer de tehnologie poate fi dezvoltat în jurul unei universități, care joacă rolul de orchestrator și centru de competențe şi colaborează cu organizații cu roluri și atribuții complementare, relevante pentru îndeplinirea misiunii sale: asociații patronale reprezentative pentru mediul de afaceri regional, camere de comerț, asociații reprezentative pentru administrația locală/regională, firme de consultanță cu experiență în digitalizare, inovare și antreprenoriat, clustere reprezentative la nivel regional”, a subliniat prof. univ. dr. Mihai Gîrţu.

Centrul de excelenţă şi inovare va permite studenților să dobândească abilități și competențe profesionale și transversale cerute de angajatori prin colaborare transdisciplinară pentru elaborarea și implementarea unor proiecte generate de nevoile firmelor și comunităților regionale, creând specialişti cu competenţe multilaterale.

De asemenea, în misiunea Centrului de excelență în transformare digitală, inovare și transfer de tehnologie se încadrează furnizarea de servicii de formare a competențelor digitale și de consultanță tehnică precum și facilități de experimentare la standarde europene, cu scopul stimulării transformării digitale și tranziției la economia circulară a agenților economici și a entităților publice din regiunile vizate.

În cadrul centrului vor fi oferite cursuri de formare privind protejarea proprietății intelectuale și valorificarea rezultatelor cercetării, cultura antreprenorială și a inovării, precum și consultanță tehnică, juridică, financiară pentru implementarea proiectelor de transformare digitală sau de dezvoltare durabilă ale firmelor sau autorităților locale și regionale.

Costul total al invstiţiei, pentru întreaga perioadă de implementare (2021 – 2026) este estimat la 7.500.000 de Euro.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: