Societate

În România şi Bulgaria este cel mai scăzut cost al forţei de muncă din Uniunea Europeană

apr. 11, 2018 Maria Ionescu

În cursul zilei de azi, pe site-ul oficial al CCINA Constanţa a fost publicat un text care se referă la costurile forţei de muncă în ţările Uniunii Europene. Potrivit acestuia, costurile forţei de muncă pe oră în euro, în statele membre ale UE, au variat în  anul 2017  de la 4,9 până la 42,5 euro. Cel mai scăzut a fost  în Bulgaria și România, cel mai ridicat în Danemarca și Belgia.

În anul 2017, costurile medii orare a forţei de muncă în întreaga economie (cu excepţia agriculturii și administraţiei publice) au fost estimate la 26,8 euro în Uniunea Europeană (UE) și 30,3 euro în zona euro. Cu toate acestea, această medie maschează diferenţe semnificative între statele membre ale UE, cu cele mai mici costuri de muncă orare înregistrate în Bulgaria (€ 4.9), România (€ 6,3), Lituania (€ 8.0), Letonia (€ 8,1), Ungaria (9,1 €) și Polonia (9,4 EUR) și cea mai mare din Danemarca (42,5 EUR), Belgia (39,6 EUR), Luxemburg (37,6 EUR), Suedia (36,6 EUR) și Franţa (36,0 EUR).

Costurile orare ale forţei de muncă în industrie au fost de 27,4 euro în UE și 33,4 euro în zona euro. În servicii, acestea erau de 26,6 euro și, respectiv, de 29,3 euro. În construcţii, costurile orare ale forţei de muncă au fost de 23,7 euro în UE și 26,7 euro în zona euro.

În economia, în principal non-business (cu excepţia administraţiei publice), acestea au fost de 27,2 EUR și respectiv 30,1 EUR.Costurile forţei de muncă constau în salarii și salarii și costuri non-salariale (de exemplu, contribuţiile sociale ale angajatorilor).

Ponderea costurilor non-salariale în totalul costurilor forţei de muncă pentru întreaga economie a fost de 24,0% în UE și de 25,9% în zona euro. Acesta a variat de la 6,7% în Malta la 32,8% în Franţa.

Aceste estimări sunt emise de Eurostat si datele se referă la  întreprinderi cu 10 sau mai mulţi angajaţi.

Comments

comments

Maria Ionescu

About The Author

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!