Conecteaza-te cu noi

Exclusiv

Jaf la Mare. Tabăra Năvodari SA a vândut un hectar de teren cu deschidere la plajă, profitând de suspendarea executării silite

Published

on

Aflată în executare silită pentru a returna terenuri și clădiri furate din folosința și patrimoniul SC Sind România, firma controlată de cumnatul fostului primar penal din Năvodari, Nicolae Matei, pe numele ei Tabăra Năvodari SA, s-a apucat să vândă terenurile din primul rând de la mare. Tunul a fost dat exact în perioada în care câțiva judecători de la Tribunalul Constanța au aplecat urechea la spusele lui Matei, dispunând în mod halucinant suspendarea executării silite încuviințate anterior pentru proprietarul de drept al taberei, SC Sind România. Gașca infracțională a fostului primar a profitat de situație pentru a vinde la repezeală cel mai de preț teren din tabăra de copii.

Pe 29 iunie 2018, așa cum anunță Ziua de Constanța (vezi AICI), o adunare generală extraordinară a SC Tabăra Năvodari SA a aprobat dezmembrarea unor terenuri din tabăra de copii și vânzarea unui lot de un hectar din primul rând de la Mare. Potrivit sursei citate, același for a aprobat cedarea unui teren de 960 de metri pătrați, ocupat cu trei construcții, către UAT Oraș Năvodari, pentru o cauză de utilitate publică – spunem noi: de care nu auzit nimeni. Intenția de spoliere a proprietarului de drept este mai mult decât evidentă.

Tabăra de Copii de la Năvodari a fost construită în perioada comunistă din fondurile sindicatelor din România. După revoluție, structurile sindicale reprezentative au decis să gestioneze acest patrimoniu prin înființarea SC Sind România. Vorbim aici de o societate care a fost și este a sindicatelor, iar nu a unor persoane particulare. În 2011, la inițiativa primarului de atunci din Năvodari, PSD-istul Nicolae Matei, Consiliul Local al orașului a votat o hotărâre de însușire a terenului de 58 de hectare și a celor 298 de clădiri ale taberei în domeniul privat al localității. Peste ani, această hotărâre dementă avea să fie anulată de instanțele de judecată. Justiția s-a urnit greu să constate ce era de ordinul evidenței, anume că nu se poate ca o mână de scelerați să se împroprietărească pe bunurile altora prin ridicări de degete. În 2012, aceiași consilieri au aprobat ca bunurile furate scriptic de la Sind România să fie aduse ca aport la înființarea unei societăți cu acțiuni la purtător, pe numele ei SC Tabăra Năvodari SA. Acțiunile inițiale, care ulterior puteau fi transmise la purtător, s-au împărțit între Orașul Năvodari, care a luat 40% din întregul pachet, și SC Dormarbib Goup SRL, care a primit 60%. Dormarbib era o firmă de apartament trecută pe numele lui Isidor Gurgu, un tip care trăia în concubinaj cu sora lui Nicolae Matei și avea un copil cu aceasta. Primăria Năvodari nu a vărsat clădirile și terenul către societatea nou înființată. Și nici nu prea avea cum să o facă, de vreme ce bunurile se aflau în posesia SC Sind România. În acest context, SC Tabăra Năvodari SA s-a judecat la vrăjeală cu Orașul Năvodari, obținând obligarea UAT să predea bunurile. Hotărârea a fost pusă în executare pe 29 mai 2012 de controversatul executor judecătoresc Vasile Deacu. Ulterior, 80% din clădirile taberei au fost devalizate. Pe indivizi nu-i interesau clădirile, ci terenul ocupat de acestea.

În același an, a fost deschis un dosar penal pe numele lui Nicolae Matei, la Parchetul Curții de Apel Constanța, instrumentat de Adina Florea, recent propusă pentru numirea în funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție. Florea a dispus începerea urmăririi penale, după care a declinat dosarul către DNA Constanța, care avea competența să soluționeze o astfel de cauză de corupție cu un prejudiciu uriaș. Matei a fost trimis în judecată în anul 2017, în baza rechizitoriului întocmit de procurorul DNA Andrei Bodean. Într-o altă cauză, Adina Florea l-a trimis în judecată pe executorul judecătoresc Vasile Dacu, care a primit condamnare la Constanța, însă ulterior a fost achitat de ÎCCJ. La rândul ei, SC Sind România a deschis procese civile, reușind după ani buni să obțină anularea hotărârii de însușire a terenurilor și clădirilor în domeniul privat al Orașului Năvodari, anularea actelor de executare silită întocmite abuziv de Vasile Deacu și, în sfârșit, întoarcerea executării silite.

Advertisement

Adina Florea și Andrei Bodean

Pe 25 mai 2018, executorul judecătoresc Ștefan Volintiru a deschis dosarul de executare silită împotriva SC Tabăra Năvodari SA. Procedura a fost atacată cu trei acțiuni principale la Judecătorie și una la Tribunal, dublate cu cereri de suspendare și triplate cu cereri de suspendare provizorie. Un întreg hățiș juridic a fost pus la cale de Nicolae Matei, care a formulat aceste acțiuni în nume propriu, deși nu-și justifică un interes, de primarul Florin Chelaru, de SC Tabăra Năvodari SA și de o structură sindicală fantomatică aflată în conivență cu acest grup infracțional. Umblând pe culoarele Justiției, aceștia au reușit să obțină suspendarea executării silite. Ce-au făcut cu acest rezultat v-am spus mai sus: au vândut la repezeală un hectar de teren, în primul rând de la Mare.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions