Connect with us

Societate

Liliana Naclad: „Referendumul este despre faptul că homosexualii sunt tratați cu respect, cu dragoste și îngăduință”

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Liliana Naclad este lector doctor la Universitatea Ovidius și, printre altele, predă un curs de Demografie și Planning Familial. Social este mereu în contact cu instituția familiei prin faptul că este administratorul Baby Genius din Constanța, structurat ca un Centru de dezvoltare pentru copii. Este cunoscută activitatea sa în cadrul biroului de Comunicare al Arhiepiscopiei Tomisului, precum și consilierea și coordonare în înstituții administrative din Constanța.

1. Este necesar acum un referendum pe tema familiei?

Liliana Naclad: Da, acum este mai necesar ca oricând. Dacă în urmă cu 30 de ani lucrurile nu erau supuse interpretării, astăzi, sub starea de presiune venită din partea adepților sau susținătorilor LGBT (lesbiangaybisexual și transgender), lucrurile trebuie să fie limpezite cu precizie, nu interpretabile. Prin vocile lor aduc în prim plan o nouă paradigmă socială care lasă loc interpretărilor, astfel că acel “între soți” trebuie clar definit. Mai cu seamă se impune acest lucru pentru că mentalitate românească este de tip tradițional-creștin, însă nu putem ignora privirea ațintită, de secole, către civilizația occidentală aflată acum în derivă.

2. Există deja o definiție în Codul Civil, care spune că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți. De asemenea, în textul de lege se spune că prin soți se înțelege bărbatul și femeia uniți prin căsătorie. Dacă avem deja această definiție foarte clară, de ce este necesar un referendum?

Liliana Naclad: Nu este foarte clară. Codul Civil este normare a relațiilor civile, pe când Constituția este legea fundamentală. Referendumul este pentru definirea exactă și precisă a unității de bază a societății – familia – prevăzută în legea fundamentală a statului. Nu se cere modificarea Codului Civil care are alte proceduri de modificare. Constituția, însă, se modifică doar prin voința poporului, deci prin Referendum. Acum, în Constituție, articolul referitor la definiția căsătoriei este ambiguu și comportă interpretări: “Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor.” (art 48, 1). Acest între soți obligă statul român să recunoască, de exemplu, o căsătorie între homosexuali oficiată juridic în alt stat, precum și toate drepturile ce decurg de aici, inclusiv adopția copiilor. Soți, însoțire – a merge împreună. Asta lasă, de fapt, loc de interpretare. Însoțirea poate fi definită ca direcție. Te însoțești pentru ce scop? Formula de partenerit civil va fi foarte clar definită în Codul Civil, însă sperăm să rămână doar cu efecte pecuniare, respectiv moșternirea sau drepturi egale la valorile materiale/patrimoniale ale respectivului cuplu. Însă aici e miza. Cum va putea Statul român să gestioneze  o prezumtivă situație în care el/ea are custodia exclusivă a unui copil dar el/ea va face un parteneriat civil cu un patener de același sex. Și aici intervine expresia “interesul superior al copilului” care poate fi văzut subiectiv. Să vedem ce efecte juridice va produce acest referendum. Cum va putea face față personelor transgender care și-au schimbat inclusiv identitatea? Sunt încă teme ce rămân deschise. Până la urmă referendumul aduce în prim plan voința românilor de a trăi într-o societate cu repere. Iar acesta este principlaul punct câștigat în an de Centenar. O Românie cu repere.

3. Judecătorul Cristian Danileț afirma recent că referendumul este despre ura față de homosexuali. Cum priviți această afirmație?

Liliana Naclad:  Am văzut afirmația halucinantă a lui Danileț, pe care îl admir sincer pentru capacitatea sa intelectuală, însă aici a sfeclit-o, mai ales ca judecător. A emis o judecată falsă. Tocmai că Referendumul este despre dragostea față de homosexuali. E modul nostru de a arăta că ne pasă de ei și de a le da posibilitatea să trăiască într-o societate a firescului, în ciuda nefirescului dintre cei patru pereți ai lor. Mai mult decât atât, prin posibilitatea lor de a vota contra modificărilor din Constituție, sunt egali cu noi, sunt tratați cu respect, cu dragoste și îngăduință, fiind așteptați mereu să se raporteze la reper. Îi iubim fără îndoială, însă nu pot să nu urăsc demonii ce pun stăpânire pe ideea de familie până într-acolo încât să o confiște. Am prieteni și cunoscuți homosexuali care vor vota la fel ca mine, pentru că au înțeles că dincolo de formule rigide stipulate în norme, există valoarea lor ca om creator de om din bărbat și femeie.

4. Vorbiți de o societate a firescului. De ce ar fi nefirești familiile homosexuale?

Liliana Naclad: O întrebare care comportă răspunsuri ample, însă pentru spațiul limitat al timpului nostru, mă limitez și eu la a face apel la referatul Creației din Scriptură, unde cea dintâi poruncă a fost: “Creșteți și vă înmulțiți, umpleți pământul și îl stăpâniți pe el”. (Facere 1, 28). Prin urmare aceasta este menirea cea dintâi a omului. Practic este setarea firească, datul inițial al omului căutător al celeilalte părți din copilul lui. De mici ne jucăm de-a mama și de-a tata, semn ca Cerul a sădit asta în noi ca scop al existenței. Ulterior s-a denaturat această căutare și s-a dus către plăcere, ea însăși modul în care a considerat Dumnezeu că ne poate aduce pe făgașul scopului nostru inițial – procreerea, zămislirea. Astfel că s-a ajuns ca un instinct primordial să fie exacerbat și nu de azi, de ieri, ci de când este omul, sau mai corect spus după ce omului i-a fost lăsată libertatea de a alege și a ales exacerbarea instinctelor, prin acea acceptare a “mărului frumos la vedere și care dă cunoaștere”.  A ales plăcerea, cu riscul morții, o moarte sufletească, de altfel. Nu intrăm în teologii, însă prin Iisus Hristos omul își poate decide soarta de două milenii, adică are în față din nou posibilitatea de a-și alege calea pe care va merge. Și chiar de o alege prost, de atunci o putem îndrepta. De aceea referendumul nu este despre ura față de homosexuali, ci despre dragostea față de ei și stabilirea normativă a firescului.

5. Cuplurile homosexuale nu pot forma o familie, dacă înfiază copii?

Liliana Naclad: Aici e miza cea mai dureroasă, să crești un copil abandonat într-un mediu nociv. Ce povești îi vom citi la culcare, despre Făt Frumos – mama și Sfarmă-Piatră – tatăl? Sau despre Cenușăreasa – mamă și Sirena – tatăl? Cum monitorizezi normalitatea în care lași un copil să crească? Copiii au nevoie de proiecție și protecție socială, de descoperirea a sinelui în raport cu părinții. Inclusiv mersul la oliță, dezvățatul de pampers are nevoie de un tată, sau de o mamă, în funcție de sexul copilului. Ca să nu mai spun descoperirea organelor sexuale în sine. E o calamitate, tu ca stat, să accepți adopția în condiții denaturate și deturnante pentru copil. Aberația căsătoriei între homosexuali și oferirea dreptului la adopție este dată de acest aspect: te oblig pe tine, copil născut din femeie și bărbat, să te dezvolți într-un mediu inadecvat propriei tale creații. Este un flagel asupra generațiilor viitoare, o deturnare dureroasă a scopului primordial pentru care am fost creați.

Această deturnare va afecta demografia. În timp ce aparentele civilizații evoluate aleg destrămarea ideii de familie ca spațiul propice nașterii de prunci, în detrimentul demografiei, vedem că musulmanii, spre exemplu, au o explozie demografică demnă de luat în seamă, iar acesta este doar rezultatul nașterii de prunci, nu al convertirilor. Se estimează că până în 2050, planetar, populația musulmană va crește cu 75%.  Prin urmare, o politică națională bazată pe anularea sau amputare ideii de familie ca unitate socio-biologică neavând în vedere evoluția demografică a statului respectiv, ne va duce, ca neam, în neant. Iar pentru a evita asta, trebuie să știm ce vrem.

6. Cum priviți inițiativa unei părți a societății civile de a îndemna la boicotarea referndumului?

Liliana Naclad: Este un exercițiu al democrației neopozabil exercițiului meu. Așa cum eu am dreptul să susțin această inițiativă și să o promovez în cercurile mele, fie ele cvasi limitate, așa și ei au dreptul să boicoteze. Un lucru este cert și a fost spus limpede de către cel mai bun comunicator al BOR – Constantin Necula: ”Ei o fac din colțul de diletantism informal”. Iar problemele pe care le ridică sunt de-a dreptul false. Dacă ar fi să le demontăm pe rând ne-ar ar fi nevoie de mult spațiu. Însă mă limitez la a-i îndruma către o privire atentă și lucidă a ceea ce susțin, fac și îndrumă.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Aveți cunoscuți care trăiesc în Marea Britanie? Iată ce spune Ministerul de Externe despre viitorul lor

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Ministerul Afacerilor Externe salută agrearea de către negociatorii Uniunii Europene și ai Marii Britanii a formei finale a textului Acordului de retragere. Acest acord marchează un moment semnificativ în  procesul de negociere și deschide calea spre definirea unei relații viitoare cât mai apropiate și întărite a Uniunii Europene cu Marea Britanie, acesta fiind un obiectiv strategic al României, având în vedere Parteneriatul Strategic bilateral, cooperarea strânsă în materie de securitate, a cărei menținere este esențială în contextul evoluțiilor în vecinătatea estică, unde România și Marea Britanie împărtășesc obiective comune.

Ministerul Afacerilor Externe apreciază eforturile substanțiale depuse de echipa de negociere coordonată de către negociatorul-șef al Comisiei Europene, Michel Barnier, care au condus la obținerea unui progres decisiv, în special pentru agrearea unei soluții debackstop și evitarea instalării unei frontiere dure între Irlanda și Irlanda de Nord.

Ministerul Afacerilor Externe consideră că Acordul reprezintă cel mai eficient instrument pentru limitarea consecințelor negative ale retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană și pentru asigurarea certitudinii juridice pentru cetățeni și mediul de afaceri. Acordul de retragere va garanta protejarea drepturilor tuturor cetățenilor români stabiliți în Marea Britanie înainte de 31 decembrie 2020. Aceștia vor putea continua să lucreze, să locuiască și să studieze în Marea Britanie în baza obținerii unui nou statut special (settled status).

Ministerul Afacerilor Externe  își exprimă speranța că, în perioada următoare, Acordul va fi aprobat de către Parlamentul European și ratificat de către Parlamentul Marii Britanii în forma convenită în negocieri.

România s-a implicat activ pe parcursul întregului proces de negocieri, inclusiv prin participarea la reuniunile Grupului de lucru Art. 50 și la elaborarea mandatelor de negociere ale Uniunii.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Acces gratuit în instituțiile din subordinea CJC, de Ziua Dobrogei. Vezi câte spectacole sunt la Delfinariu

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

14 noiembrie 2018 este o zi cu o semnificaţie deosebită pentru constănţeni. Se celebrează 140 de ani de la  Unirea Dobrogei cu România.

Cu această ocazie mâine, 14 Noiembrie, în instituțiile din subordinea Consiliului Județean Constanța accesul va fi gratuit.

Astfel, la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii, respectiv Delfinariu, reprezentațiile vor începe de la orele 11:00, 13:00, 15:00. La Microrezervație se va susține un spectacol  ecvestru în costume tradiționale românești intre orele 09:00 – 15:00, iar la Planetariu se va putea urmări un program de prezentare a  bolții cerești și aspecte din folclorul românesc, în intervalul orar 10:15 -14:15.

Tot mâine, va fi o zi a porților deschise, iar vizitatorii vor beneficia de intrare liberă la  Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Muzeul de Artă precum și la Biblioteca Județeană „Ioan N.Roman” Constanța.

Teatrul de Stat Constanța a pregătit în premieră, evenimentul cultural de muzica si poezie intitulat „Dincolo de Întâmplări”,  eveniment ce se va desfășura începând cu ora 19:00. (comunicat de presă Consiliul Județean Constanța)

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Mâine este Ziua Națională a Dobrogei! Vezi ce activități are Inspectoratul Școlar

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Aşezarea Dobrogei la gurile Dunării – important fluviu european – dar şi la ţărmul Mării Negre a conferit  ţinutului o importanţă geostrategică deosebită şi  l-a tranformat într-un  ”Pământ al sintezelor”.

Dobrogea a devenit creuzetul  în care au fuzionat valori culturale, materiale si spirituale dintre cele mai diverse, cultura greacă şi cea latină, la care factorul getic autohton a adus o importantă contribuţie, românii dobrogeni fiind exponenţii de frunte ai acestei sinteze.

Teritoriul, aflat de-a lungul secolelor în calea năvălirilor străine, ajunge de la începutul secolului al XV-lea şi până la 1878, sub stăpânirea Imperiului Otoman. După războiul ruso-turc din 1877-1878, ţinutul este reintegrat României,  la 14 noiembrie 1878 autorităţile româneşti preiau administraţia Dobrogei, eveniment de la care aniversăm astăzi 140 de ani.

Ziua Națională a Dobrogei  va fi omagiată de Inspectoratul Școlar Județean Constanța prin Simpozionul ”Unitate în diversitate pe pământ dobrogean”, aflat la a IV-a ediție. Studiile și articolele despre Dobrogea, despre istoria, cultura, obiceiurile și tradițiile teritoriului dintre Dunăre și Mare vor fi prezentate de profesori de istorie în cadrul întâlnirii și constituie conținutul celui de-al patrulea volum cu același titlu al simpozionului.

Totodată vor fi premiați elevii câștigători ai Proiectului județean ”Să ne cinstim eroii”, la secțiunile pictură și colaj, proiect – concurs care s-a desfășurat în lunile octombrie- noiembrie 2018.

Activitățile se vor desfășura miercuri, 14 noiembrie 2018, ora 10.00, la Colegiul National ”Mircea cel Bătrân” și vor îmbina momentele istorice cu cele artistice susținute de Ansamblul de dansuri tradiționale ”Florile Dobrogei”.

În unitățile școlare din întreg județul Constanța au loc diverse activități prin care copiii sărbătoresc această zi importantă pentru noi, românii din Dobrogea: momente artistice dedicate Zilei Dobrogei, concursuri școlare legate de revenirea Dobrogei la România, scenete, expoziții de picturi și colaje cu tema Dobrogea, comunicări științifice, prezentări power point, expoziție de carte istorică, prezentarea obiceiurilor, tradițiilor și preparatelor culinare dobrogene.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: