Connect with us

Societate

Liliana Naclad: „Referendumul este despre faptul că homosexualii sunt tratați cu respect, cu dragoste și îngăduință”

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Liliana Naclad este lector doctor la Universitatea Ovidius și, printre altele, predă un curs de Demografie și Planning Familial. Social este mereu în contact cu instituția familiei prin faptul că este administratorul Baby Genius din Constanța, structurat ca un Centru de dezvoltare pentru copii. Este cunoscută activitatea sa în cadrul biroului de Comunicare al Arhiepiscopiei Tomisului, precum și consilierea și coordonare în înstituții administrative din Constanța.

1. Este necesar acum un referendum pe tema familiei?

Liliana Naclad: Da, acum este mai necesar ca oricând. Dacă în urmă cu 30 de ani lucrurile nu erau supuse interpretării, astăzi, sub starea de presiune venită din partea adepților sau susținătorilor LGBT (lesbiangaybisexual și transgender), lucrurile trebuie să fie limpezite cu precizie, nu interpretabile. Prin vocile lor aduc în prim plan o nouă paradigmă socială care lasă loc interpretărilor, astfel că acel “între soți” trebuie clar definit. Mai cu seamă se impune acest lucru pentru că mentalitate românească este de tip tradițional-creștin, însă nu putem ignora privirea ațintită, de secole, către civilizația occidentală aflată acum în derivă.

2. Există deja o definiție în Codul Civil, care spune că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți. De asemenea, în textul de lege se spune că prin soți se înțelege bărbatul și femeia uniți prin căsătorie. Dacă avem deja această definiție foarte clară, de ce este necesar un referendum?

Liliana Naclad: Nu este foarte clară. Codul Civil este normare a relațiilor civile, pe când Constituția este legea fundamentală. Referendumul este pentru definirea exactă și precisă a unității de bază a societății – familia – prevăzută în legea fundamentală a statului. Nu se cere modificarea Codului Civil care are alte proceduri de modificare. Constituția, însă, se modifică doar prin voința poporului, deci prin Referendum. Acum, în Constituție, articolul referitor la definiția căsătoriei este ambiguu și comportă interpretări: “Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor.” (art 48, 1). Acest între soți obligă statul român să recunoască, de exemplu, o căsătorie între homosexuali oficiată juridic în alt stat, precum și toate drepturile ce decurg de aici, inclusiv adopția copiilor. Soți, însoțire – a merge împreună. Asta lasă, de fapt, loc de interpretare. Însoțirea poate fi definită ca direcție. Te însoțești pentru ce scop? Formula de partenerit civil va fi foarte clar definită în Codul Civil, însă sperăm să rămână doar cu efecte pecuniare, respectiv moșternirea sau drepturi egale la valorile materiale/patrimoniale ale respectivului cuplu. Însă aici e miza. Cum va putea Statul român să gestioneze  o prezumtivă situație în care el/ea are custodia exclusivă a unui copil dar el/ea va face un parteneriat civil cu un patener de același sex. Și aici intervine expresia “interesul superior al copilului” care poate fi văzut subiectiv. Să vedem ce efecte juridice va produce acest referendum. Cum va putea face față personelor transgender care și-au schimbat inclusiv identitatea? Sunt încă teme ce rămân deschise. Până la urmă referendumul aduce în prim plan voința românilor de a trăi într-o societate cu repere. Iar acesta este principlaul punct câștigat în an de Centenar. O Românie cu repere.

3. Judecătorul Cristian Danileț afirma recent că referendumul este despre ura față de homosexuali. Cum priviți această afirmație?

Liliana Naclad:  Am văzut afirmația halucinantă a lui Danileț, pe care îl admir sincer pentru capacitatea sa intelectuală, însă aici a sfeclit-o, mai ales ca judecător. A emis o judecată falsă. Tocmai că Referendumul este despre dragostea față de homosexuali. E modul nostru de a arăta că ne pasă de ei și de a le da posibilitatea să trăiască într-o societate a firescului, în ciuda nefirescului dintre cei patru pereți ai lor. Mai mult decât atât, prin posibilitatea lor de a vota contra modificărilor din Constituție, sunt egali cu noi, sunt tratați cu respect, cu dragoste și îngăduință, fiind așteptați mereu să se raporteze la reper. Îi iubim fără îndoială, însă nu pot să nu urăsc demonii ce pun stăpânire pe ideea de familie până într-acolo încât să o confiște. Am prieteni și cunoscuți homosexuali care vor vota la fel ca mine, pentru că au înțeles că dincolo de formule rigide stipulate în norme, există valoarea lor ca om creator de om din bărbat și femeie.

4. Vorbiți de o societate a firescului. De ce ar fi nefirești familiile homosexuale?

Liliana Naclad: O întrebare care comportă răspunsuri ample, însă pentru spațiul limitat al timpului nostru, mă limitez și eu la a face apel la referatul Creației din Scriptură, unde cea dintâi poruncă a fost: “Creșteți și vă înmulțiți, umpleți pământul și îl stăpâniți pe el”. (Facere 1, 28). Prin urmare aceasta este menirea cea dintâi a omului. Practic este setarea firească, datul inițial al omului căutător al celeilalte părți din copilul lui. De mici ne jucăm de-a mama și de-a tata, semn ca Cerul a sădit asta în noi ca scop al existenței. Ulterior s-a denaturat această căutare și s-a dus către plăcere, ea însăși modul în care a considerat Dumnezeu că ne poate aduce pe făgașul scopului nostru inițial – procreerea, zămislirea. Astfel că s-a ajuns ca un instinct primordial să fie exacerbat și nu de azi, de ieri, ci de când este omul, sau mai corect spus după ce omului i-a fost lăsată libertatea de a alege și a ales exacerbarea instinctelor, prin acea acceptare a “mărului frumos la vedere și care dă cunoaștere”.  A ales plăcerea, cu riscul morții, o moarte sufletească, de altfel. Nu intrăm în teologii, însă prin Iisus Hristos omul își poate decide soarta de două milenii, adică are în față din nou posibilitatea de a-și alege calea pe care va merge. Și chiar de o alege prost, de atunci o putem îndrepta. De aceea referendumul nu este despre ura față de homosexuali, ci despre dragostea față de ei și stabilirea normativă a firescului.

5. Cuplurile homosexuale nu pot forma o familie, dacă înfiază copii?

Liliana Naclad: Aici e miza cea mai dureroasă, să crești un copil abandonat într-un mediu nociv. Ce povești îi vom citi la culcare, despre Făt Frumos – mama și Sfarmă-Piatră – tatăl? Sau despre Cenușăreasa – mamă și Sirena – tatăl? Cum monitorizezi normalitatea în care lași un copil să crească? Copiii au nevoie de proiecție și protecție socială, de descoperirea a sinelui în raport cu părinții. Inclusiv mersul la oliță, dezvățatul de pampers are nevoie de un tată, sau de o mamă, în funcție de sexul copilului. Ca să nu mai spun descoperirea organelor sexuale în sine. E o calamitate, tu ca stat, să accepți adopția în condiții denaturate și deturnante pentru copil. Aberația căsătoriei între homosexuali și oferirea dreptului la adopție este dată de acest aspect: te oblig pe tine, copil născut din femeie și bărbat, să te dezvolți într-un mediu inadecvat propriei tale creații. Este un flagel asupra generațiilor viitoare, o deturnare dureroasă a scopului primordial pentru care am fost creați.

Această deturnare va afecta demografia. În timp ce aparentele civilizații evoluate aleg destrămarea ideii de familie ca spațiul propice nașterii de prunci, în detrimentul demografiei, vedem că musulmanii, spre exemplu, au o explozie demografică demnă de luat în seamă, iar acesta este doar rezultatul nașterii de prunci, nu al convertirilor. Se estimează că până în 2050, planetar, populația musulmană va crește cu 75%.  Prin urmare, o politică națională bazată pe anularea sau amputare ideii de familie ca unitate socio-biologică neavând în vedere evoluția demografică a statului respectiv, ne va duce, ca neam, în neant. Iar pentru a evita asta, trebuie să știm ce vrem.

6. Cum priviți inițiativa unei părți a societății civile de a îndemna la boicotarea referndumului?

Liliana Naclad: Este un exercițiu al democrației neopozabil exercițiului meu. Așa cum eu am dreptul să susțin această inițiativă și să o promovez în cercurile mele, fie ele cvasi limitate, așa și ei au dreptul să boicoteze. Un lucru este cert și a fost spus limpede de către cel mai bun comunicator al BOR – Constantin Necula: ”Ei o fac din colțul de diletantism informal”. Iar problemele pe care le ridică sunt de-a dreptul false. Dacă ar fi să le demontăm pe rând ne-ar ar fi nevoie de mult spațiu. Însă mă limitez la a-i îndruma către o privire atentă și lucidă a ceea ce susțin, fac și îndrumă.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Societate

Duminică e meci mare de fotbal la Ovidiu. Vezi cine joacă și cât costă biletele

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Peste 200 de jandarmi din cadrul Grupării Mobile Constanţa vor asigura măsurile de ordine publică şi siguranţa spectatorilor ce vor fi prezenţi la meciul de fotbal dintre echipele FC Viitorul şi FCSB, din cadrul Campionatul National de Fotbal, Liga I, play – off. Partida se dispută duminică, 21 aprilie a.c., începând cu ora 21.00, pe stadionul central al Complexului Academiei Hagi de la Ovidiu.

Accesul spectatorilor în stadion se va face începând cu ora 19.30, iar pentru a evita aglomeraţia în jurul punctelor de intrare în stadion, Jandarmeria Mobilă Constanţa recomandă suporterilor să vină din timp, începând cu ora deschiderii porţilor de acces. De asemenea solicităm, atât suporterilor, cât şi cetăţenilor, să manifeste înţelegere faţă de măsurile care vor fi asigurate cu acest prilej şi să răspundă cu solicitudine indicaţiilor forţelor de ordine, pentru ca această competiţie să se desfăşoare în condiţii optime de siguranţă.

Potrivit unui comunicat al FC Viitorul, biletele de intrare se vor putea achiziţiona la preţurile de 100 lei = Tribuna I, 80 lei = Tribuna a II-a, 40 lei = Peluze.
Reamintim faptul că numărul maxim de bilete care vor fi achiziţionate de către o persoană, conform Legii 04/2012, va fi 4 bilete / persoană.

Biletele de acces se pot procura prin reţeaua EVENTIM: online pe www.eventim.ro şi în magazinele partenere: ORANGE, DIVERTA, GERMANOS, OMV, CARREFOUR, CĂRTUREŞTI şi HUMANITAS.
Începând cu ziua de joi, 18 aprilie 2019, ora 10.00, atât online, cât și în magazinele enumerate mai sus, se pot achiziţiona bilete de acces în stadionul „CENTRAL” pentru vizionarea meciului FC VIITORUL – FCSB. Online, pe site-ul Eventim.ro și fcviitorul.ro, spectatorii vor putea achiziționa și bilete electronice, prin tehnologia print@home. Acestea se tipăresc de către cumpărători și vor fi validate prin scanare la intrare în tribunele stadionului.

În ziua programării meciului FC Viitorul – FCSB (duminică, 21 aprilie) la stadionul “Central” se vor comercializa bilete de acces în tribune la casele de bilete ale stadionului, începând cu ora 17.00, doar dacă acestea nu se epuizează online.

Recomandăm posesorilor de abonamente tip card, bilete de intrare şi invitaţii, ca accesul în tribunele stadionului in ziua disputării meciului să fie făcut în intervalul orar 20.00-20.30 pentru a se evita aglomeraţia publicului spectator la căile de acces ale tribunelor.
De asemenea, posesorii de abonament tip card (meciuri oficiale Liga I Betano), vor avea acces în tribunele stadionului “CENTRAL” prin porţile de intrare special dotate cu turnichete.
Posesorii de abonamente pot folosi cardul de acces în sectorul de tribună pentru care a fost achiziţionat în scop personal, acesta fiind interzis a fi distribuit sau împrumutat altei persoane pentru acces. Folosirea cardului de acces de către altă persoană în afara titularului atrage anularea acestuia de către clubul organizator.
De asemenea, posesorii abonamentelor îşi vor respecta locul şi rândul din sectorul de tribună inserate pe acestea la achiziţionare.
Rugăm respectuos spectatorii care vor fi prezenţi în sectoarele de tribune ale stadionului “CENTRAL” pentru vizionarea meciului să respecte locul, rândul şi sectorul din tribună inserat pe biletul de acces achiziţionat. Spectatorii care îşi părăsesc locurile în pauza meciului trebuie să păstreze documentele de acces pentru control şi să revină în incinta stadionului pe aceeaşi poartă de acces şi pe aceleaşi locuri inserate pe documentele respective.
Este interzis ocuparea de către spectatori a altui loc pe scaun în tribunele stadionului “CENTRAL” decât cel inserat pe documentul de acces achiziţionat.
Aducem la cunoştinţă spectatorilor că fumatul şi consumul de seminţe sunt interzise în incinta sectoarelor de tribună. Fumatul este permis doar în locurile special amenajate din jurul stadionului.

La meciul FC VIITORUL – FCSB clubul va asigura suporterilor, care nu au mijloc de transport personal, autocar tip cursă specială (tur – retur), cu itinerariul Palatul Copiilor (Constanţa) – Stadion Central Academia Hagi (Ovidiu). Autocarul va pleca duminică (21 aprilie 2019), la orele 19.30 de la Palatul Copiilor Constanţa.
Returul transportului suporterilor va fi asigurat imediat după încheierea partidei.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

78% dintre marii operatori care vând legume și fructe în România, sancționați

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Aflată, de la începutul lunii aprilie, în a doua etapă de control a operatorilor economici care comercializează legume şi fructeproaspete în lanțuri de magazine de tip hipermarket şi supermarket, depozite şi pieţe en-gros, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a verificat, la nivelul întregii țări, modul în care sunt respectate prevederile legale privind protecţia consumatorilor în domeniul menționat.

Acțiunile de control, desfăşurate până la această dată, au următoarele rezultate: – Au fost controlaţi 678 operatori economici, dintre care la un număr de 532 (78%) s-au constatat abateri de la prevederile legale în vigoare; – A fost verificată o cantitatea 487 tone fructe şi legume proaspete din care 60 tone (12 %) nu se încadrau în prevederile legale.

Ca urmare a deficienţelor constatate, au fost dispuse următoarele măsuri: – oprirea definitivă şi retragerea de la comercializare a circa 9,5 tone de fructe şi legume, în valoare de 60.479 lei, produse improprii consumului uman; – oprirea temporară de la comercializare a circa135 tone fructe şi legume în valoare de 204.852  lei, până la remedierea neconformităţilor constatate; – aplicarea de 608 sancţiuni contravenţionale dintre care 260 avertismente şi  348 amenzi contravenţionale în valoare de 1.723.600 lei pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor.

În cursul acţiunilor de control, s-au constatat o serie de abateri dintre care menţionăm: – Fructe și legume lovite, deshidratate, cu pete, pulpă moale, depreciate calitativ; – Fructe și legume nesortate  – calitatea fructelor expuse nu corespunde cu cea afișată; – Fructe si legume depreciate, care prezintă părți moi, alterate, pătate, cu urme de boli de depozit, atacate de mucegai, improprii consumului; nu sunt respectate criteriile de calitate pentru încadrarea la calilatea I; – Legume și fructe fără etichete cu elementele de identificare şi caracterizare; – Neafișarea informațiilor privind țara de origine și calitatea legumelor și fructelor comercializate în vrac; – Legume și fructe din afara României la care nu s-au găsit informații în limba româna privind denumirea produsului, specia, soiul (dacă este cazul), țara de origine; – Neafișarea prețurilor de vânzare; – Neconcordanțe între prețul afișat la raft și cel marcat pe bonul de casă; – Nerespectarea cantității nete la legumele și fructele preambalate (ex:cartofi albi plasă 2 kg , produsul cântărea în realitate 1,974 kg, lămâi la plasă de 500 gr., cantitate reală – 0,470 gr., ghimbir la caserolă de 200 grame având în realitate 188 grame); – Comercializarea legumelor și fructelor utilizând practici incorecte, privind originea acestora (ex: legume și fructe import Turcia, China, Egipt, comercializate ca având proveniența România);  – Neconcordanța informațiilor privind proveniența, respectiv cea înscrisă pe ambalajul sau avizul produsului și cea înscrisă pe eticheta de la raft (pe etichetă apar două sau trei variante de țară de origine, de ex; România, Bulgaria, Grecia, consumatorii fiind induși în eroare); – Comercializarea legumelor cu calibre diferite, diferenta intre calibrul mic și calibrul mare fiind de 75% ; – Informare incorectă a consumatorilor (ex: era afișat, în imediata apropiere  a legumelor sau fructelor, cu litere mai viu colorate, sintagma” IEFTIN”, fără a se face dovada, în magazin, a vreunui avantaj legat de preț la achiziționarea acestor produse.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor îi asigură pe cetățeni, că nu tolerează nici o abatere de la prevederile legale și că va monitoriza, la fel ca până acum, piața și se va asigura, în continuare, de respectarea drepturilor consumatorilor

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Elevii din Agigea au învățat ce au de făcut în caz de incendiu sau cutremur

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, la Școala ”Ion Borcea” din Agigea a avut loc un eveniment mai deosebit, în urma căruia zeci de elevi au putut afirma că știu ce au de făcut în situații de incendiu sau cutremur.

Potrivit ISU Constanța, 45 de elevi din clasele a V-a și a VI-a s-au întâlnit cu trei cadre militare și doi voluntari SMURD, de la care au învățat cum să acorde primul ajutor în astfel de situații extreme.

De asemenea, micuții au aflat și cum trebuie să se comporte în asemenea cazuri. 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: