Connect with us

Societate

Mangalia. Polaris s-a pregătit de iarnă. Jianu: “Avem un stoc de 800 de tone de material antiderapant”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Florin Jianu, directorul punctului de lucru Mangalia al Polaris M Holding, a declarat, luni, 26 noiembrie a.c., că societatea este pregătită pentru iarna 2018 – 2019. În acest sens, Jianu precizează faptul că, în stoc, există 800 de tone de material antiderapant și cum iarna își face deja simțită prezența, conducerea societății transmite că echipele sunt pregătite să intervină pe toate drumurile publice.

Totodată, Florin Jianu explică pentru ziarul nostru că peste 60 de angajați ai societății sunt gata să intervină atât pe arterele principale, cât și pe cele secundare, dar și pe trotuare pentru a nu pune în pericol viața pietonilor.

“Echipele Polaris M Holding Mangalia vor acţiona cu 8 utilaje cu lamă, 3 maşini care vor împrăştia material antiderapant şi 4 utilaje mici folosite pentru eliberararea căilor de acces. Vă pot informa că, până la această dată, am achiziţionat o cantitate de 800 de tone de material antiderapant, respectiv sare amestecată cu nisip. De asemenea, vă aduc la cunoștință și că societatea noastră a încheiat un contract de închiriere pentru suplimentarea a 8 buldoexcavatoare, 4 autobasculante, două wole şi o freză, toate pentru buna funcționare a activităților în orașul Mangalia, în perioada iernii 2018 – 2019. Mai mult, avem pregatite echipe de muncitori dotați cu lopeți, dar și 4 utilaje mici, cu lame, pentru degajarea zăpezii de pe trotuare și din stațiile de transport public”, a declarat Florin Jianu pentru ziarul nostru.

Comments

comments

Societate

Luni, în Biserica Ortodoxă începe Postul Mare

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Luni, 2 martie, în Biserica Ortodoxă începe Postul Mare. El a fost rânduit de către Biserică atât pentru pregătirea celor care primeau Botezul creştin de Paşti, cât și ca mijloc de sporire duhovnicească a credincioşilor, pentru întâmpinarea Patimilor şi a Învierii Domnului. Totodată, aminteşte de postul de patruzeci de zile ţinut de către Mântuitorul înainte de începerea activităţii Sale mesianice, de unde denumirea de Păresimi sau Patruzecime.

Postul Mare este cel mai lung, cel mai aspru şi cel mai important dintre posturile Bisericii Ortodoxe. Sfinţii Părinţi consideră că are origine apostolică; de la sfârşitul secolului al III-lea, postul a fost împărţit în două perioade distincte: cel al Păresimilor sau prepascal (până la Duminica Floriilor) şi Postul Paştilor sau pascal (din Duminica Floriilor până la Înviere – Săptămâna Patimilor). Astfel, durata totală de postire este de 48 de zile.

În Postul Mare, Biserica Ortodoxă dezleagă la peşte de Buna Vestire (25 martie) şi de Intrarea Domnului în Ierusalim  (Floriile – 12 aprilie).

Canonul  cel Mare, al Sfântului Andrei Criteanul

Sfântul Andrei Criteanul, autorul canonului care-i poartă numele, s-a născut la Damasc în jurul anului 660, într-o familie creştină, de la care a primit o educaţie aleasă. Mai târziu a devenit monah în ordinul „Frăţia Sf. Mormânt” de la Ierusalim, fapt pentru care a fost supranumit şi „Ierusalimiteanul”.

Este considerat cel dintâi autor de canoane liturgice, renumit fiind Canonul cel Mare, una dintre slujbele importante din perioada Postului Sfintelor Paşti; este un canon de pocăinţă, un lung imn liturgic (250 de tropare) alcătuit din cântări prin care cerem milostivire și iertare de la Dumnezeu.

Sfântul Andrei Criteanul a murit în anul 740, când se întorcea de la Constantinopol spre Creta. Mormântul său se află în localitatea Eresos, din insula Lesbos.

În prima săptămână a Postului Mare, de luni până joi, în biserici va fi oficiat Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, iar în Catedrala „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, Ierarhul Tomisului va oficia Canonul cel Mare, începând cu ora 17.00.

Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite

A fost redactată de către Sfântul Grigorie Dialogul (540-604 d.Hr.) și este oficiată doar în perioada Postului Mare, de luni până vineri (în afara zilelor notate în calendar drept aliturgice).

Această Liturghie este o Vecernie ce cuprinde rugăciuni de pregătire și de primire a Sfintei Împărtășanii de către credincioși. Poartă acest nume deoarece Sfântul Agneț (Sfântul Trup) este sfințit în duminica anterioară oficierii Liturghiei. În timpul acestei slujbe nu se face pomenirea morților, de aceea rugăciunile pentru cei răposați sunt făcute în fiecare sâmbătă a Postului Mare.

 Miercuri, 4 martie, și vineri, 6 martie, de la ora 8.00, IPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfinţite la Catedrala „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Gripa a închis parţial 7 unităţi şcolare din judeţul Constanţa

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zile de azi, în judeţul Constanţa se înregistrează 161 de cazuri de gripă, iar 7 unităţi şcolare sunt parţial închise.

Este vorba despre Grădiniţa “Florilor” Cumpăna, Liceul Tehnologic ”Nicolae Dumitrescu” Cumpăna, Şcoala Gimnazială nr. 1 Lumina, Școala Gimnazială nr.10 ”Mihail Koiciu” Constanţa, Grădiniţa cu Program Prelungit nr.6 Constanţa, Grădiniţa cu program normal “Grădiniţa lui Andrei” Eforie Nord, Şcoala Gimnazială nr.2 Valul lui Traian.

“În total, 255 de elevi sunt afectaţi de închiderea şcolilor.”, a precizat prof. Mari Mrejeru, de la ISJ Constanţa.

Ieri erau 9 şcoli parţial închise, dar astăzi situaţia a revenit la normal la Colegiul Naţional Pedagogic “Constantin Brătescu” Constanţa, precum şi la Şcoala Gimnazială nr. 38 “Dimitrie Cantemir” Constanţa.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

(Video) Iată ce se întâmplă SUB APĂ cu delfinii Ni-Ni şi Chen-Chen

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Cu toţii am fost, cel puţin o dată, la spectacolele delfinilor Ni-Ni şi Chen-Chen de la Delfinariul din Constanţa. Am urmărit cu mult interes ce se întâmplă deasupra apei cu cei doi delfini, însă puţini dintre noi şi-au imaginat ce se întâmplă şi SUB apă.

Angajaţii Delfinariului au postat un video, pe care l-am preluat şi noi şi  vi-l prezentăm mai jos:

Dacă doriţi să vizitaţi Delfinariul din Constanţa e important să ştiţi că, de luni şi până vineri, de la orele 11.00 şi 15.00 se desfăşoară antrenamente cu delfini, iar sâmbăta şi duminica, de la aceleaşi ore, au loc reprezentaţii.

Până la finalul lunii martie, tarifele pe care le achitaţi sunt la preţ redus, respectiv: Adulţi – 12 lei, elevi şi studenţi – 3 lei, iar copiii până la vârsta de 7 ani intră gratuit.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: