Connect with us

Societate

(video) Dr. Adrian Bîlbă despre trecutul și viitorul Acvariului. Proiectul care ne-ar permite să avem rechini și pește lună

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Adrian Bîlbă, directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, vorbește despre planurile pe care instituția a cărei activitate o coordonează, împreună cu reprezentanții Consiliului Județean Constanța le au în ceea ce privește modernizarea CMSNC. În proiectul amplu pe care cere două instituții îl derulează sunt vizate Acvariului care, vara aceasta, a fost luat cu asalt de miile de turiști veniți să își petreacă vacanțele pe litoralul românesc al Mării Negre, dar și de constănțeni.

Doctorul Bîlbă amintește faptul că această clădire a fost inaugurată pe 1 mai 1958, iar Acvariul din Constanța a fost primul din România.

Povestea clădirii o puteți citi aici:

Câteva lucruri mai puțin cunoscute despre Acvariul din Constanța

2018 – Exces de atractivitate

Trecutul clădirii a cărei arhitectură este spectaculoasă a servit ca anexă a Cazinoului. Aici se preparau mititei și alte produse de bucătărie pentru ca mai apoi clădirea să fie transformată în Acvariu. Doctorul Bîlbă le amintește tuturor celor interesați ce lucrări au fost efectuate pentru consolidarea structurii de rezistență și dezvpluie câteva din planurile pe care le are pentru extinderea Acvariului. Totul pe geam acrilic, în curtea Delfinariului.

Despre lucrările pe care actuala conducere a Complexului Muzeal de Științe ale Naturii le-a efectuat, vă invităm să aflați din interviul video pe care doctorul Bîlbă l-a acordat pe această temă. De asemenea, directorul Bîlbă aduce în discuție și faptul că, în noul acvariu, vom putea vedea… rechini și peștele lună.

“Am ajuns în situația de a nu mai putea primi vizitatorii, coada era constată. Am ajuns la exces de vizitatori în vara acestui an. După evenimentul “Colectiv” s-au intensificat controalele și noi am respectat fiecare normă impusă prin legislație. Totodată, am conștientizat importanța construirii unui nou acvariu, pe geam acrilic, în Curtea Delfinariului din municipiul Constanța”, a spus, printre altele doctorul Adrian Bîlbă, directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța.

Interviul complet îl puteți urmări aici:

 

 

 

Comments

comments

Societate

SNMF: În 2019, vom fi martorii migraţiei crescute a medicilor de familie

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Bilanţul anului 2018 este, pentru medicii de familie, unul care dă cu minus. Medicii de familie care asigură interfaţa dintre pacienţi şi sistemul naţional de sănătate pot spune că au supravieţuit unui an în care asistenţa medicală primară pe care o reprezintă a fost neglijată, marginalizată şi subfinanţată.

Medicii de familie aşteaptă ca alocarea financiară în 2019 pentru segmentul de asistenţă medicală pe care îl acoperă să asigure deopotrivă sumele necesare pentru creşterile salariale impuse prin lege, posibilitatea investiţiilor în echipamente şi personal precum şi creşterea cheltuielilor ca urmare a inflaţiei. De asemenea, ei aşteaptă şi o reparaţie, cel puţin parţială, a inechităţii faţă de colegii lor din alte segmente ale sistemului naţional de sănătate.

Medicii de familie din România au funcţionat în 2018 cu un buget cu doar 17% mai mare decât în 2017, în condiţiile în care colegii din unităţile sanitare de stat (medicina şcolară, ambulatoriu integrat, spitale) au beneficiat de finanţări (salarii şi bugete) mărite cu până la 100%. Cu toate acestea, startul discuţiilor pentru bugetul alocat medicinei de familie pentru 2019 este unul pe care SNMF îl consideră eşuat. În previziunile bugetare actuale, bugetul alocat medicinei de familie vizează o creştere de sub 5 procente faţă de anul trecut.

În aceste condiţii şi coroborat cu celelalte solicitări nerezolvate de guvernanţi (debirocratizarea, protocoalele de prescriere etc), SNMF apreciază că se va înregistra un nou val de nemulţumire din partea profesioniştilor din segmentul de asistenţă medicală primară. Îngrijorător este, în acest context, faptul că agenţiile de recrutare a forţei de muncă din domeniul medical anticipează că în anul 2019 vom fi martorii unei migraţii crescute a medicilor de familie.

SNMF îşi exprimă public dorinţa de a asigura o stabilitate pentru medicii de familie, temelia fiecărui sistem public de sănătate, şi implicit un echilibru în asistenţa medicală primară.

”Pentru ca aşa ceva să poată fi pus în practică, medicii de familie au nevoie de recunoaşterea importanţei şi eficienţei muncii lor, de susţinerea beneficiarilor direcţi – pacienţii – şi de sprijinul decidenţilor – administratori ai sistemului medical şi decidenţi politici.”, a precizat Dina Mergeani, președinte al Societății Naționale de Medicina Familiei.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Școala de pian Alexandra Mărculescu, recital caritabil. O pianină cu luminițe care salvează copiii cu autism

Adrian Cârlescu

Publicat

la data de

Scris de

Mulți părinți care au copii atipici o consideră un înger. Alexandra Mărculescu îi smulge pe micuții cu tulburare de spectru autist din lumea lor, îi învață sunetele, notele muzicale, ritmul și măsura. Prin ceea ce face, ea le creează acestor copii empatia care le lipsește în mod natural. Însă tot acest proces pleacă de jos. În paralel cu terapia ABA, în care copiii atipici învață comportamente, și cu terapia 3C în care își dezvoltă inteligența motrică, la cursurile de pian ale Alexandrei Mărculescu se deprind mai întâi cu zgomotul, învățând să elimine fobia față de sunetele puternice. Ulterior învață să cânte la clape fără prompt, iar unii din ei ajung chiar la nivel de performanță. Alexandra Mărculescu predă cursuri de pian și pentru copiii tipici. Împreună, întreaga școală, cu tipici și aticipi, a susținut un recital caritabil la Hotelul Bulevard din Constanța. Evenimentul a avut loc duminică, 9 decembrie 2018, în scopul colectării sumelor necesare achiziției unei pianine cu luminițe. Instrumentul este foarte util copiilor atipici, care pot învăța mai ușor notele muzicale. Inițiativa a fost susținută de Asociația SMARY M din Constanța. În clipul alăturat puteți vedea cele mai importante momente ale recitalului, un scurt interviu cu Alexandra Mărculescu, precum și premierea micilor artiști.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Serviciul de Ambulanță Constanța este în doliu

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Cu părere de rău și regrete eterne, S.A.J. Constanța anunță pe cei ce au cunoscut-o, trecerea în neființă a doamnei Rodica Florea, născută la data de 20.11.1955. Colega noastră și-a început activitatea de asistent medical la data de 20.11.1979, la Stația de Salvare.
La data de 01.06.1995, se înființează Serviciul Județean de Ambulanță Constanța ca unitate de sine stătătoare, iar la data de 01.07.1996 Rodica Florea devine asistenta șef a S.A.J. Constanța, funcție în care a activat până la data de 16.07.2014 când a ieșit la pensie. Din anul 1997 și până s-a pensionat, a activat ca instructor formator în centrul de training al S.A.J. Constanta, unde a instruit de-a lungul timpului colegi din întreaga țară. Colectivul S.A.J. Constanța este alături de familia îndurerată și transmite sincere condoleanțe!

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: