Connect with us

Politica

Mangalia: Primarul Cristian Radu împrumută și viitorul copiilor. Cere vot pentru un credit de 13 milioane de euro!

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Primarul municipiului Mangalia, Cristian Radu, a convocat aleșii locali în ședință pe data de 26 septembrie pentru a dezbate și supune spre aprobare un număr de 31 de proiecte. Toate sunt inițiate de către edil, dar asta n-ar fi nicio problemă pentru nimeni atâta timp cât proiectele sunt de interes pentru comunitate. Ce face Cristian Radu? Îndatorează municipiul Mangalia cu… 13 milioane de euro pentru 15 ani! Vrea “contractarea și garantarea cu venituri proprii a unei finanțări rambursabile interne / externe sub forma unui credit bancar în valoare de maxim 60.341.185 lei, cu o maturitate cuprinsă între minim 12 ani și maxim 15 ani.”

Concret, primarul vrea să facă astfaltarea unui număr de 117 străzi cu acești bani, în condițiile în care sunt multe altele variantele de plată a acestor lucrări, variante care nu ar îndatora populația pentru 15 ani!

“Rambursarea capitalului împrumutat pe termen lung asigură accelerarea dezvoltării locale. Proiectele de investiții prioritare vor fi realizate în avans, iar investiția va adduce beneficii în scurt timp comunității locale. Rambursarea capitalului împrumutat pe o perioadă de 12-15 ani va consacra echitatea între generații, respectiv principiul conform căruia cei care beneficiază de un proiect trebuie să plătească pentru el. Pentru utilizarea unei linii de finanțare cu trageri multiple pot fi realizate reduceri semnificative ale costurilor de finanțare. Astfel, instrumentul financiar propus comport costuri reduse față de costurile implicate de un credit bancar (…) ținând cont de faptul că bugetul local nu dispune de fondurile necesare pentru finanțarea acestor obiective de investiții”, se arată în expunerea de motive a primarului Cristian Radu, document prin care îndatorează Mangalia pentru următorii 15 ani cu peste 60 de milioane de lei.

Documentul semnat de către primar este însoțit și de referatul Direcției Economice la proiectul privind aprobarea finanțării contractării unei finanțări rambursabile interne / externe în valoare de 60.341.185 lei. “În urma contractării unui împrumut cu o valoare de 60.000.000 lei, cu o maturitate de 12 ani, serviciul datoriei publice locale totale este estimate, pentru perioada 2018-2029, la un nivel care variază între 4,02 % și 15,04 % din veniturile proprii, având un nivel maxim de 15,04% în anul 2022”, se arată în referatul Direcției Economice din cadrul Primăriei municipiului Mangalia.   

Mobilizare pentru referendum, politicieni cu nervii întinși la maximum, consilieri locali și locuitori cărora viitorul copiilor stă sub semnul întrebării

În aceste condiții, la Mangalia, situația este critică! Aleșii locali sunt deja revoltați, cetățenii și reprezentanții formațiunilor politice sunt mobilizați pentru strângerea de semnături pentru referendumul prin care cetățenii solicită demiterea primarului Cristian Radu.

Consilierul local Nicolae Moroianu, alături de un grup uriaș de cetățeni, coordonează activitatea privind strângerea de semnături privind organizarea referendumului de demitere a primarului Cristian Radu, iar colegii săi au avut deja reacții la proiectul propus de edil.

“Pentru ca o democraţie să funcţioneze, este nevoie de dezbatere şi de dreptul de a alege. Pentru ca o localitate să funcţioneze, este nevoie de proiecte viabile, corectitudine și responsabilitate. Iar pentru toate acestea avem de seriozitate, respect și de un primar competent. În data de 26 septembrie va avea loc o şedinţă ordinară, ce are pe ordinea de zi 32 de proiecte. Toate aceste proiecte îi aparţin exclusiv domnului primar, neexistând niciun alt proiect aparţinând celorlalte formaţiuni politice ce alcătuiesc structura Consiliului Local Mangalia, deși au fost depuse. Mai mult, unul dintre acestea vizează RUINAREA MANGALIEI, prin solicitarea unui împrumut catastrofal pentru municipiul nostru. Este peste puterea mea de a înțelege cum incapacitatea unui primar ales ne face să pierdem fonduri europene, iar iresponsabilitatea îl determină să contracteze un împrumut de peste 13.000.000 de Euro. Sunt curioasă cine va avea lipsa de conştiinţă să voteze un astfel de proiect, iar apoi să iasă în Mangalia și să dea ochii cu cetățenii.
Ca de obicei, aşa cum ne-a obişnuit, domnul primar dovedeşte încă o dată că domnia sa consideră instituţia primăriei ca fiind una privată, care îi aparţine în exclusivitate, sfidând în continuare tot ce nu are legătură cu interesele politice ale partidului său şi, mai grav, cu interesele personale. Domnule primar, vă reamintesc faptul că sunteţi primarul tuturor locuitorilor Mangaliei, iar acest oraş nu v-a fost dăruit şi nu este nici proprietatea dumneavoastră!”, este mesajul pe care îl transmite consilierul local Alexandra Silistra.

Reclamație administrativă

De asemenea, un alt consilier atrage atenția primarului, aleșilor locali, dar și secretarului municipiului Mangalia asupra faptului că proiectul propus nu respectă legislația în vigoare. Iată ce spune consilierul local Menabit Ozgun, cu precizarea că acesta solicită revizuirea documentelor care stau la baza promovării unui astfel de proiect de hotărâre, revizuire care să ducă până la retragerea proiectului de pe ordinea de zi a ședinței din data de 26 septembrie.

“CĂTRE PRIMARUL MANGALIEI,
CĂTRE CONSILIUL LOCAL,
CĂTRE SECRETARUL MUNICIPIULUI MANGALIA,

Subsemnatul MENABIT OZGHIUN, în calitate de consilier local al municipiului Mangalia, în conformitate cu:
– Legea 52/2003 privind transparența decizionala în administraţia publică,
– Legea 273/2006 privind finanțele publice.,
– OG 35/2002, Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a consiliilor locale,
– Legea 215/2001 privind administrația publică locală, luând la cunoștință că pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local, convocată în 26.09.2017, proiectul HCL de la punctul 4, reprezentând “Proiect de hotarâre privind aprobarea contractării unei finanțări rambursabile interne/externe” a primit Aviz de Legalitate fără a se respectata legislația în vigoare, care se prevede: “informarea în prealabil, DIN OFICIU, a persoanelor asupra problemelor de INTERES PUBLIC care urmează să fie dezbătute de autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi asupra proiectelor de acte normative” (legea 52/2003, art. 2, alin.a),
vă transmit prezenta RECLAMAȚIE ADMINISTRATIVĂ și vă solicit următoarele:

Solicit Secretarului Municipiului Mangalia să revizuiască Avizul de Legalitate și să-l întocmească în conformitate cu legislația aplicabilă.

Solicit Primarului Mangaliei, în calitate de inițiator, retragerea proiectului HCL menționat de pe ordinea de zi a ședinței convocate în 26.09.2017 și să dispună luarea măsurilor care se impun pentru a se respecta prevederile legislația în vigoare, în vederea adoptării unui proiect HCL de interes public, înainte ca proiectul deliberativ să fie supus adoptării.

Întrucât proiectul de hotarâre afectează bugetul local pe următorii 12 ani, prin faptul că obligă angajamente mari de plată din partea municipalității în perioada de rambursare a împrumutului și a dobânzilor (în anii 2021-2026 rata de rambursare PE AN este în valoare peste 10% din media aritmetică a veniturilor bugetare din ultimii 3 ani!), actul administrativ supus aprobării este calificat DE MARE INTERES PUBLIC, întrucât afectează viitorul municipiului Mangalia, prin urmare se adoptă după ce a fost în procedură de DEZBATERE PUBLICĂ.

În conformitate cu legislația în vigoare, un astfel de proiect HCL este supus Dezbaterii Publice din OFICIU.
De asemenea, Legea 293/2006, privind finanțele publice, prevede consultarea cetățenilor unității administrativ teritoriale care contractează împrumutul, excepție fiind doar fondurile nerambursabile europene.

Prezenta adresă reprezintă RECLAMAȚIE ADMINISTRATIVĂ cu privire la avizul de legalitate pentru proiectul HCL menționat, întocmit fără a se respecta legislația în vigoare.”

 

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Politica

Magistrații trec la măsuri RADICALE. Mai multe instanțe își suspendă activitatea

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Magistraţii Tribunalului Bucucreşti şi ai Curţii de apel Bucureşti au decis, astăzi, în adunările generale să îşi suspende activitatea pe termen nedeterminat, informează România TV. Măsura ar urma să intre în vigoare începând de mâine și vine ca un protest împotriva legii prin care pensiile speciale le sunt anulate, mai informează sursa citată. Magistraţii se bazează în demersul lor pe o decizie favorabilă lor, dată de Curtea Constituţională, care arată tăierea pensiilor speciale este neconstituțională.

“Adunarea Generală a Judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti, întrunită în şedinţa din 21 ianuarie 2020, la convocarea Secţiei pentru judecători din cadrul CSM: a hotărât, cu unanimitate, că iminenta abrogare a dispoziţiilor legale care consacră pensia de serviciu pentru judecători este de natură a încălca independenţa şi a afecta statutul constituţional al acestora; a hotărât, cu majoritate, suplimentarea ordinii de zi şi suspendarea activităţii de judecată începând cu data de 22 ianuarie 2020 şi până la revenirea celorlalte puteri ale statului asupra demersului de eliminare a pensiei de serviciu a magistraţilor”, se arată în comunicatul emis marţi de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti.

Decizia magistraților din București vine după ce, potrivit stiripesurse.ro, care citează Mediafax, Tribunalul Iași și Curțile de Apel Craiova și Cluj au anunțat, tot astăzi, că își vor suspenda activitatea, ca urmare a nemulțumirilor legate de abrogarea legii pensiilor de serviciu.

Judecătorii constănțeni, printre cei care susțin cauza

Protestul este susținut și de magistrații de la Constanța. Potrivit unei decizii a Tribunalul Constanţa, începând de miercuri şi până în 29 ianuarie, vor fi amânate toate cauzele, cu excepţia celor urgente. Instanţa consideră că abrogarea pensiei de serviciu a judecătorilor este de natură să încalce independenţa acestora.

„Adunarea Generală a judecătorilor din cadrul Tribunalului Constanţa, întrunită la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii în temeiul dispozițiilor art.50 alin. (4) şi 51 lit. d) din Legea nr. 304/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare și al art. 17 alin. (8) din Regulamentul de ordine interioară al instanțelor judecătorești, în prezența unui număr de 44 de judecători, a hotărât următoarele:

Art.1. În unanimitate că abrogarea pensiei de serviciu a judecătorilor, a dispoziţiilor normative actuale este de natură a ​încălca independenţa judecătorilor, afectând negativ statutul constituţional al acestora.

Art.2. Cu majoritate de voturi ca  începând din data de 22.01.2020 până la data de 29.01.2020 (exclusiv) să se acorde termene în toate cauzele cu excepţia celor urgente.

Tribunalul Constanţa,

Biroul de informaţii şi relaţii publice,

Judecător Dumitru Radu Comşa,

–       purtător de cuvânt“

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Cum răspunde prefectul Niculescu atacurilor politicienilor “Altfel”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Acuzat că nu se ghidează după transparență, corectitudine și domnia legii, așa cum a declarat la preluarea mandatului, deoarece familia lui construiește un imobil pe părți din Cetatea Tomis, prefectul județului Constanța, George Niculescu, vine cu precizări importante. Niculescu vorbește despre rude care construiesc un imobil în centrul Constanței și nu despre el ori soție, așa cum a fost acuzat de politicienii “Altfel” din Constanța. De asemenea, reprezentantul Guvernului în teritoriu aduce în discuție un aspect tot mai des adus în spațiul public al ultimelor zile, campania electorală. Spune că apropiatele alegeri locale stau la baza atacurilor tot mai dese la care este supus în ultima perioadă

“Înțeleg că cei care mă atacă au intrat într-o logică a campaniei electorale, în care realitatea capătă, pentru ei, alte valențe, dar nu mă voi lăsa antrenat în astfel de dispute sterile”, transmite prefectul George Niculescu și amintește că funcția pe care o deține la acest moment este una “vremelnică”, nu și calitatea și onoare de cetățean al Constanței, pe care le va purta întotdeauna.

Vă punem la dispoziție întreg mesajul:

Dragi constănțeni,

Îmi respect promisiunile făcute la începutul mandatului de prefect, de aceea țin să fac o serie de precizări referitoare la unele acuzații adresate, în spațiul public, de politicieni constănțeni și nu numai.
Da, rude ale soției mele construiesc un imobil în zona centrală a orașului. Nu eu, nu soția mea, ci rude. Nu vreau să iau apărarea nimănui și nici să acuz pe cineva, de aceea voi cita dintr-un politician care mă atacă personal și spune: „Cu ce ne încălzește faptul că lucrarea este legală?”
Până și detractorii mei spun că lucrarea este legală. Le mulțumesc pentru „grija” pe care mi-o poartă, dar, nici măcar de dragul lor, nu voi face vreun pas pentru a încălca legea. N-aș vrea să intru în detalii: ei înșiși recunosc faptul că totul este făcut conform legii și asta e tot ce contează.
Funcția de prefect este vremelnică, însă calitatea de constănțean, onoarea de a fi locuitor al acestui oraș, o voi purta întotdeauna. Din această calitate, îmi doresc un oraș frumos, curat, în care să ne creștem copiii. În această calitate, mi-aș dori ca toate construcțiile noi să nu distrugă, ci să aducă plus-valoare spațiului public, orașului.
Din informațiile pe care le am până la această oră, construcția despre care vorbim are descărcare de sarcină arheologică, iar vestigiile găsite vor fi păstrate și puse în valoare. Părți din cetatea Tomis nu sunt distruse, ci aduse la viață.
Înțeleg că cei care mă atacă au intrat într-o logică a campaniei electorale, în care realitatea capătă, pentru ei, alte valențe, dar nu mă voi lăsa antrenat în astfel de dispute sterile.
Vreau să asigur opinia publică de faptul că nu voi face vreun pas să încalc legea. V-am asigurat că mandatul meu va sta sub semnul a două coordonate principale: interesul cetățeanului și domnia legii. Așa va fi! În ciuda atacurilor gratuite la care am fost supus în ultimele zile, vă mai pot spune că voi rămâne fidel principiilor care îmi ghidează viața și cariera profesională: transparență, eficiență și responsabilitate.

Povestea

Reacția prefectului vine după ce, la finalul săptămânii trecute, senatorul Vergil Chițac, fondator al Asociației “Constanța Altfel”, a publicat pe pagina sa de Facebook un messaj prin care îl… acuză pe George Niculescu de faptul că familia sa (unchiul soției) construiește un imobil în zona istorică a municipiului Constanța.

“Cu ce ne incalzeste faptul ca lucrarea este ”legala”? Problema este ca e … IMORALA! Descarcarea arheologica se face ”pe lege”, dar dispar– efectiv – parti importante din Cetatea Tomis!”, a scris Vergil Chițac pe Facebook, pe 18 ianuarie a.c.

Mesajul complet este acesta:

Excavatoare si buldozere sapa si imping pamantul de langa Palatul de Justitie de la capatul bulevardului Tomis, in zona istorica a Constantei. Pentru cine nu-si aminteste, acolo a fost un parculet, cu arbori, arbusti, bancute, chiar si un WC public subteran. O noua constructie cu 4 etaje a primit autorizatia de la Primarie si baietii s-au apucat de treaba. Sigur, o sa ni se spuna ca e “legala”.

Cu ce ne incalzeste faptul ca lucrarea este ”legala”? Problema este ca e … IMORALA! Descarcarea arheologica se face ”pe lege”, dar dispar– efectiv – parti importante din Cetatea Tomis!

Ar mai trebui sa dispara si altceva cu ocazia asta, speranta ca vom avea o reactie din partea autoritatilor statului, precum Prefectura sau Ministerul Culturii. Nu va fi nicio reactie, in special din partea prefectului, pentru ca ”antreprenorul” este unchiul sotiei lui… George Niculescu! Asa se explica si de ce la aprobarea proiectului in Consiliul Local din 27 septembrie 2018, singurul care a votat impotriva a fost doctorul Rezeanu.

Asociatia “Constanta Altfel” a facut plangeri prealabile la primarie inca de anul trecut atat pentru autorizatia de constructie cat si pentru documentatia de urbanism. Evident ca nu am primit nici un raspuns. Neprimind pana acum nici un raspuns vom merge la judecata, evident. Am lansat pe Fb o colecta publica care sa sustina actiunea in instanta si deja s-au oferit 12 constanteni. Va indemnam sa fiti cat mai multi, chiar cu sume modice, pentru ca aici suportul conteaza mai mult decat banii.

Bagați baieti excavatoare, sapati si distrugeti, pentru ca asa va vom face si noi din iunie! Binenteles legal…ca si voi!

A bon entendeur salut!

NOTĂ! George Sergiu Niculescu a fost numit, la finalul anului trecut, prefect al județului Constanța. A fost membru al Partidului Național Liberal și ales consilier județean pe listele formațiunii politice. După nimirea în funcția de prefect, acesta a demisionat din partid. Foștii colegi din PNL l-au inclus într-un sondaj intern pentru fotoliul de primar al municipiului Constanța, la alegerile locale din acest an. Interesant este și faptul că senatorul Vergil Chițac urmează să intre în competiția pentru Primăria Constanța. Intenția și-a anunțat-o de ceva timp. De altfel, Chițac a fost candidatul PNL pentru Primăria Constanța la alegerile din anul 2016, adică cei doi au fost și colegi de partid.

Vă recomandăm și:

Constanța. Ce AVERI impresionante au principalii candidați la postul de primar

 

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

PMP are candidat pentru Primăria Costinești. Jeanu Dorin este propunerea pentru localele din 2020!

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Partidul Mișcarea Populară Constanța continuă campania pentru desemnarea candidaților la alegerile locale din acest an.

Candidatul pentru functia de primar al comunei Costinesti este Jeanu Dumitru Dorin, acesta fiind consilier local in Consiliul Local Costinesti.

Amintim că, Dorin Jeanu a mai candidat pentru fotoliul de primar al comunei Costinești și în 2016 și a reușit să adune peste 30% din voturile valabil exprimate.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: