Connect with us

Politica

Mangalia: Primarul Cristian Radu împrumută și viitorul copiilor. Cere vot pentru un credit de 13 milioane de euro!

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Primarul municipiului Mangalia, Cristian Radu, a convocat aleșii locali în ședință pe data de 26 septembrie pentru a dezbate și supune spre aprobare un număr de 31 de proiecte. Toate sunt inițiate de către edil, dar asta n-ar fi nicio problemă pentru nimeni atâta timp cât proiectele sunt de interes pentru comunitate. Ce face Cristian Radu? Îndatorează municipiul Mangalia cu… 13 milioane de euro pentru 15 ani! Vrea “contractarea și garantarea cu venituri proprii a unei finanțări rambursabile interne / externe sub forma unui credit bancar în valoare de maxim 60.341.185 lei, cu o maturitate cuprinsă între minim 12 ani și maxim 15 ani.”

Concret, primarul vrea să facă astfaltarea unui număr de 117 străzi cu acești bani, în condițiile în care sunt multe altele variantele de plată a acestor lucrări, variante care nu ar îndatora populația pentru 15 ani!

“Rambursarea capitalului împrumutat pe termen lung asigură accelerarea dezvoltării locale. Proiectele de investiții prioritare vor fi realizate în avans, iar investiția va adduce beneficii în scurt timp comunității locale. Rambursarea capitalului împrumutat pe o perioadă de 12-15 ani va consacra echitatea între generații, respectiv principiul conform căruia cei care beneficiază de un proiect trebuie să plătească pentru el. Pentru utilizarea unei linii de finanțare cu trageri multiple pot fi realizate reduceri semnificative ale costurilor de finanțare. Astfel, instrumentul financiar propus comport costuri reduse față de costurile implicate de un credit bancar (…) ținând cont de faptul că bugetul local nu dispune de fondurile necesare pentru finanțarea acestor obiective de investiții”, se arată în expunerea de motive a primarului Cristian Radu, document prin care îndatorează Mangalia pentru următorii 15 ani cu peste 60 de milioane de lei.

Documentul semnat de către primar este însoțit și de referatul Direcției Economice la proiectul privind aprobarea finanțării contractării unei finanțări rambursabile interne / externe în valoare de 60.341.185 lei. “În urma contractării unui împrumut cu o valoare de 60.000.000 lei, cu o maturitate de 12 ani, serviciul datoriei publice locale totale este estimate, pentru perioada 2018-2029, la un nivel care variază între 4,02 % și 15,04 % din veniturile proprii, având un nivel maxim de 15,04% în anul 2022”, se arată în referatul Direcției Economice din cadrul Primăriei municipiului Mangalia.   

Mobilizare pentru referendum, politicieni cu nervii întinși la maximum, consilieri locali și locuitori cărora viitorul copiilor stă sub semnul întrebării

În aceste condiții, la Mangalia, situația este critică! Aleșii locali sunt deja revoltați, cetățenii și reprezentanții formațiunilor politice sunt mobilizați pentru strângerea de semnături pentru referendumul prin care cetățenii solicită demiterea primarului Cristian Radu.

Consilierul local Nicolae Moroianu, alături de un grup uriaș de cetățeni, coordonează activitatea privind strângerea de semnături privind organizarea referendumului de demitere a primarului Cristian Radu, iar colegii săi au avut deja reacții la proiectul propus de edil.

“Pentru ca o democraţie să funcţioneze, este nevoie de dezbatere şi de dreptul de a alege. Pentru ca o localitate să funcţioneze, este nevoie de proiecte viabile, corectitudine și responsabilitate. Iar pentru toate acestea avem de seriozitate, respect și de un primar competent. În data de 26 septembrie va avea loc o şedinţă ordinară, ce are pe ordinea de zi 32 de proiecte. Toate aceste proiecte îi aparţin exclusiv domnului primar, neexistând niciun alt proiect aparţinând celorlalte formaţiuni politice ce alcătuiesc structura Consiliului Local Mangalia, deși au fost depuse. Mai mult, unul dintre acestea vizează RUINAREA MANGALIEI, prin solicitarea unui împrumut catastrofal pentru municipiul nostru. Este peste puterea mea de a înțelege cum incapacitatea unui primar ales ne face să pierdem fonduri europene, iar iresponsabilitatea îl determină să contracteze un împrumut de peste 13.000.000 de Euro. Sunt curioasă cine va avea lipsa de conştiinţă să voteze un astfel de proiect, iar apoi să iasă în Mangalia și să dea ochii cu cetățenii.
Ca de obicei, aşa cum ne-a obişnuit, domnul primar dovedeşte încă o dată că domnia sa consideră instituţia primăriei ca fiind una privată, care îi aparţine în exclusivitate, sfidând în continuare tot ce nu are legătură cu interesele politice ale partidului său şi, mai grav, cu interesele personale. Domnule primar, vă reamintesc faptul că sunteţi primarul tuturor locuitorilor Mangaliei, iar acest oraş nu v-a fost dăruit şi nu este nici proprietatea dumneavoastră!”, este mesajul pe care îl transmite consilierul local Alexandra Silistra.

Reclamație administrativă

De asemenea, un alt consilier atrage atenția primarului, aleșilor locali, dar și secretarului municipiului Mangalia asupra faptului că proiectul propus nu respectă legislația în vigoare. Iată ce spune consilierul local Menabit Ozgun, cu precizarea că acesta solicită revizuirea documentelor care stau la baza promovării unui astfel de proiect de hotărâre, revizuire care să ducă până la retragerea proiectului de pe ordinea de zi a ședinței din data de 26 septembrie.

“CĂTRE PRIMARUL MANGALIEI,
CĂTRE CONSILIUL LOCAL,
CĂTRE SECRETARUL MUNICIPIULUI MANGALIA,

Subsemnatul MENABIT OZGHIUN, în calitate de consilier local al municipiului Mangalia, în conformitate cu:
– Legea 52/2003 privind transparența decizionala în administraţia publică,
– Legea 273/2006 privind finanțele publice.,
– OG 35/2002, Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a consiliilor locale,
– Legea 215/2001 privind administrația publică locală, luând la cunoștință că pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local, convocată în 26.09.2017, proiectul HCL de la punctul 4, reprezentând “Proiect de hotarâre privind aprobarea contractării unei finanțări rambursabile interne/externe” a primit Aviz de Legalitate fără a se respectata legislația în vigoare, care se prevede: “informarea în prealabil, DIN OFICIU, a persoanelor asupra problemelor de INTERES PUBLIC care urmează să fie dezbătute de autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi asupra proiectelor de acte normative” (legea 52/2003, art. 2, alin.a),
vă transmit prezenta RECLAMAȚIE ADMINISTRATIVĂ și vă solicit următoarele:

Solicit Secretarului Municipiului Mangalia să revizuiască Avizul de Legalitate și să-l întocmească în conformitate cu legislația aplicabilă.

Solicit Primarului Mangaliei, în calitate de inițiator, retragerea proiectului HCL menționat de pe ordinea de zi a ședinței convocate în 26.09.2017 și să dispună luarea măsurilor care se impun pentru a se respecta prevederile legislația în vigoare, în vederea adoptării unui proiect HCL de interes public, înainte ca proiectul deliberativ să fie supus adoptării.

Întrucât proiectul de hotarâre afectează bugetul local pe următorii 12 ani, prin faptul că obligă angajamente mari de plată din partea municipalității în perioada de rambursare a împrumutului și a dobânzilor (în anii 2021-2026 rata de rambursare PE AN este în valoare peste 10% din media aritmetică a veniturilor bugetare din ultimii 3 ani!), actul administrativ supus aprobării este calificat DE MARE INTERES PUBLIC, întrucât afectează viitorul municipiului Mangalia, prin urmare se adoptă după ce a fost în procedură de DEZBATERE PUBLICĂ.

În conformitate cu legislația în vigoare, un astfel de proiect HCL este supus Dezbaterii Publice din OFICIU.
De asemenea, Legea 293/2006, privind finanțele publice, prevede consultarea cetățenilor unității administrativ teritoriale care contractează împrumutul, excepție fiind doar fondurile nerambursabile europene.

Prezenta adresă reprezintă RECLAMAȚIE ADMINISTRATIVĂ cu privire la avizul de legalitate pentru proiectul HCL menționat, întocmit fără a se respecta legislația în vigoare.”

 

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Politica

Barna: “Suntem foarte aproape de susținerea noului guvern” Ce acord propune USR liberalilor

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Dan Barna a aunțat marți că a ajuns, la finalul negocierilor cu premierul desemnat Ludovic Orban, la un acord cu PNL și ”suntem foarte aproape de susținerea noului guvern”.

Dan Barna a spus la finalul negocierilor că a convenit în urma întrevederii cu premierul desemnat la un acord care presupune mai multe priorități, printre care recursul compensatoriu, desființarea secției speciale și renunțarea la pensionarea anticipată a magistraților și ”fără penali”.

Dan Barna a mai zis că a agreat cu Orban și votul în două tururi, reducerea de semnături pentru toate alegerile, corecta reprezentare a Diasporei în Parlament, scurtarea termenului de organizare a anticipatelor, corectarea ordonanței 14, iar în ceea ce privește componența guvernului, aici trebuie să fie persoane care nu au plagiat, care nu au legături cu securitatea, să nu fi fost condamnate penal.

Liderul USR a subliniat că vrea să creadă că dacă se va ajunge la învestirea noului guvern va exista și majoritatea pentru a opera modificări pe zona de justiție.

Potrivit acestuia, premierul a menționat numele câtorva dintre miniștri, dar toată lista va putea fi consultată la sfârșitul săptămânii.

”Ne-am rezervat dreptul la puncte de vedere. Nu este un cec în alb privind componența cabinetului. Eu zic că suntem foarte aproape de această susținere a guvernului PNL”, a încheiat Barna.

Varianta de acord politic propusă liberalilor de USR:

Acord politic

Uniunea Salvați România, reprezentată de dl. Dan Barna, în calitate de președinte
și
Partidul Național Liberal, reprezentat de dl. Ludovic Orban, în calitate de președinte

încheie prezentul acord politic, prin care cele două partide:

Se angajează să implementeze recomandările MCV și să pună în acord legile Justitiei cu recomandările Comisiei de la Veneția și ale GRECO. Cele două partide vor depune toate eforturile pentru a repara răul produs de PSD în Justiție. Următoarele obiective sunt prioritare și vor fi susținute cu toate forțele și pe toate căile avute la dispoziție:
Abrogarea Legii recursului compensatoriu
Desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție
Renunțarea la pensionarea anticipată a magistraților care ar trebui să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2020
Adoptarea inițiativei cetățenești Fără Penali în Funcții Publice

Se angajează să facă toate demersurile pentru următoarele modificări ale legislației electorale care contribuie la întărirea democrației:
Revenirea la alegerea primarilor și a președinților de consilii județene prin vot în 2 tururi
Reducerea numărului de semnături la un prag rezonabil pentru toate tipurile de alegeri
Corecta reprezentare a Diasporei în Parlamentul României
Scurtarea termenelor de organizare a alegerilor anticipate

Următoarele măsuri și principii economice sunt prioritare și vor fi susținute, inclusiv în alcătuirea bugetului de stat:
Abrogarea OUG “Lăcomiei” 114, cu excepția facilităților pentru domeniul construcțiilor.
Desființarea pensiilor speciale (pensii de serviciu si indemnizatii pentru limita de varsta) și plafonarea pensiilor speciale care nu pot fi eliminate complet.
Nu se vor crește taxe și impozite. Reducerea impozitării muncii pe salariul minim.
Prioritizarea investițiilor în proiecte mari de infrastructură, în special autostrăzi și căi ferate pe coridoarele europene TEN-T (de ex. autostrăzile A1, A8, A3, A7, A6, A10, A13).

Tăierile ilegale de păduri, calitatea aerului, poluarea și gestionarea deșeurilor sunt probleme critice ale României. Următoarele măsuri de mediu și patrimoniu vor fi susținute cu prioritate:
Reluarea procesului de includere a Roșiei Montane în UNESCO.
Finalizarea și operaționalizarea aplicației​ Inspectorului Pădurii și a SUMAL și finațarea Inventarului Forestier Național ciclul 3.
Aprobarea limitelor INSPIRE ale ariilor protejate și reintroducerea prin custodiilor pentru ONG-uri
Demararea proiectului de reparare și de extindere a rețelei naționale de monitorizare a calității aerului

Propunerea României de comisar european va fi o persoană competentă și integră, nominalizată în urma consultării partidelor și audiată în comisiile de specialitate ale Parlamentului.
Cele două partide se angajează să susțină măsuri privind profesionalizarea administrației, precum eliminarea provizoratului și numirilor politice în funcții publice de conducere, inclusiv în Educație, concursuri organizate transparent, guvernanță corporativă reală pentru companiile de stat.

Guvernul va fi format din persoane integre, care nu sunt trimise în judecată sau nu au fost condamnate definitiv pentru pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, nu au obținut lucrări, diplome sau alte titluri științifice prin plagiat sau furt intelectual și care nu au colaborat cu fosta Securitate.

USR și PNL susțin că soluția cea mai bună pentru rezolvarea crizei politice o reprezintă alegerile anticipate și vor relua după alegerile prezidențiale eforturile de negociere a unui pact politic care să ducă la ​ organizarea de alegeri anticipate.

Pe baza prezentului acord, USR se angajează să acorde votul de învestitură guvernului format de dl. Ludovic Orban”.

sursa: hotnews.ro

sursa foto: agerpres.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

După discuții cu toate partidele, Orban susține: “Acest guvern va trece”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Ludovic Orban, premierul desemnat de președintele Klaus Iohannis să formeze un nou guvern, susține că, ăn urma negocierilor a ajuns la un acord politic cu toate formațiunile din opoziție și este optimis asupra votului din Parlament.

“Negocierile au decurs bine, ne-am înțeles bine și cu aproape fiecare formațiune politică am convenit un cadru de colaborare politică, acorduri care se vor concretiza și care vor fi supuse aprobării forurilor statutare din PNL și pentru fiecare partid în parte. Sunt foarte optimist și încrezător că va trece acest guvern. Am avut, în mod evident, câteva puncte în care nu am putut ajunge la un acord. Nu am putut accepta un minister pentru Republica Moldova, dar suntem de acord cu înființarea unui departament în subordinea premierului. De asemenea, în ceea privește alegerea primarilor în două tururi, PNL susține cu toată tăria alegerea primarilor în două tururi. În ceea ce privește participarea la guvernare, nu s-a exprimat dorința de a participa la guvenare cu miniștri. În cadrul negocerilor s-a concluzionat că va fi un guvern monocolor liberal, dar și cu tehnicieni la anumite ministere”, a spus Ludovic Orban.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Afișe electorale din Constanța, vandalizate. Iohannis și Barna, țintele principale

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Circul electoral se încinge pe măsură ce alegerile prezidențiale se apropie. În ultimele zile, afişele electorale din mai multe puncte din Constanța au fost distruse sau vandalizate. Țintele principale au fost Klaus Iohannis (PNL), Dan Barna (PSD) și Viorica Dăncilă (PSD). Dacă în cazul social democratei vorbim doar de ruperea afișului, în cazul lui Iohannis și Barna, un alegător nemulțumit a scris în dreptul lor că sunt hoți, cu mențiunea că pe actualul șef al statului era scris și „impostor“. Cei care încearcă să-și exprime în acest fel nemulțumirea față de un candidat sau altul trebuie să știe că potrivit legii, „distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice mod a listelor electorale, a platformelor-program afişate sau a oricăror altor afişe ori anunţuri de propagandă electorală tipărite” este contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.500 la 4.500 de lei. Cei în măsură să constate această contravenție sunt polițiștii și jandarmii.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: