Conecteaza-te cu noi
SEAS

Politica

Mangalia: Primarul Cristian Radu împrumută și viitorul copiilor. Cere vot pentru un credit de 13 milioane de euro!

Published

on

Primarul municipiului Mangalia, Cristian Radu, a convocat aleșii locali în ședință pe data de 26 septembrie pentru a dezbate și supune spre aprobare un număr de 31 de proiecte. Toate sunt inițiate de către edil, dar asta n-ar fi nicio problemă pentru nimeni atâta timp cât proiectele sunt de interes pentru comunitate. Ce face Cristian Radu? Îndatorează municipiul Mangalia cu… 13 milioane de euro pentru 15 ani! Vrea “contractarea și garantarea cu venituri proprii a unei finanțări rambursabile interne / externe sub forma unui credit bancar în valoare de maxim 60.341.185 lei, cu o maturitate cuprinsă între minim 12 ani și maxim 15 ani.”

Concret, primarul vrea să facă astfaltarea unui număr de 117 străzi cu acești bani, în condițiile în care sunt multe altele variantele de plată a acestor lucrări, variante care nu ar îndatora populația pentru 15 ani!

“Rambursarea capitalului împrumutat pe termen lung asigură accelerarea dezvoltării locale. Proiectele de investiții prioritare vor fi realizate în avans, iar investiția va adduce beneficii în scurt timp comunității locale. Rambursarea capitalului împrumutat pe o perioadă de 12-15 ani va consacra echitatea între generații, respectiv principiul conform căruia cei care beneficiază de un proiect trebuie să plătească pentru el. Pentru utilizarea unei linii de finanțare cu trageri multiple pot fi realizate reduceri semnificative ale costurilor de finanțare. Astfel, instrumentul financiar propus comport costuri reduse față de costurile implicate de un credit bancar (…) ținând cont de faptul că bugetul local nu dispune de fondurile necesare pentru finanțarea acestor obiective de investiții”, se arată în expunerea de motive a primarului Cristian Radu, document prin care îndatorează Mangalia pentru următorii 15 ani cu peste 60 de milioane de lei.

Documentul semnat de către primar este însoțit și de referatul Direcției Economice la proiectul privind aprobarea finanțării contractării unei finanțări rambursabile interne / externe în valoare de 60.341.185 lei. “În urma contractării unui împrumut cu o valoare de 60.000.000 lei, cu o maturitate de 12 ani, serviciul datoriei publice locale totale este estimate, pentru perioada 2018-2029, la un nivel care variază între 4,02 % și 15,04 % din veniturile proprii, având un nivel maxim de 15,04% în anul 2022”, se arată în referatul Direcției Economice din cadrul Primăriei municipiului Mangalia.   

Mobilizare pentru referendum, politicieni cu nervii întinși la maximum, consilieri locali și locuitori cărora viitorul copiilor stă sub semnul întrebării

În aceste condiții, la Mangalia, situația este critică! Aleșii locali sunt deja revoltați, cetățenii și reprezentanții formațiunilor politice sunt mobilizați pentru strângerea de semnături pentru referendumul prin care cetățenii solicită demiterea primarului Cristian Radu.

Consilierul local Nicolae Moroianu, alături de un grup uriaș de cetățeni, coordonează activitatea privind strângerea de semnături privind organizarea referendumului de demitere a primarului Cristian Radu, iar colegii săi au avut deja reacții la proiectul propus de edil.

“Pentru ca o democraţie să funcţioneze, este nevoie de dezbatere şi de dreptul de a alege. Pentru ca o localitate să funcţioneze, este nevoie de proiecte viabile, corectitudine și responsabilitate. Iar pentru toate acestea avem de seriozitate, respect și de un primar competent. În data de 26 septembrie va avea loc o şedinţă ordinară, ce are pe ordinea de zi 32 de proiecte. Toate aceste proiecte îi aparţin exclusiv domnului primar, neexistând niciun alt proiect aparţinând celorlalte formaţiuni politice ce alcătuiesc structura Consiliului Local Mangalia, deși au fost depuse. Mai mult, unul dintre acestea vizează RUINAREA MANGALIEI, prin solicitarea unui împrumut catastrofal pentru municipiul nostru. Este peste puterea mea de a înțelege cum incapacitatea unui primar ales ne face să pierdem fonduri europene, iar iresponsabilitatea îl determină să contracteze un împrumut de peste 13.000.000 de Euro. Sunt curioasă cine va avea lipsa de conştiinţă să voteze un astfel de proiect, iar apoi să iasă în Mangalia și să dea ochii cu cetățenii.
Ca de obicei, aşa cum ne-a obişnuit, domnul primar dovedeşte încă o dată că domnia sa consideră instituţia primăriei ca fiind una privată, care îi aparţine în exclusivitate, sfidând în continuare tot ce nu are legătură cu interesele politice ale partidului său şi, mai grav, cu interesele personale. Domnule primar, vă reamintesc faptul că sunteţi primarul tuturor locuitorilor Mangaliei, iar acest oraş nu v-a fost dăruit şi nu este nici proprietatea dumneavoastră!”, este mesajul pe care îl transmite consilierul local Alexandra Silistra.

Reclamație administrativă

De asemenea, un alt consilier atrage atenția primarului, aleșilor locali, dar și secretarului municipiului Mangalia asupra faptului că proiectul propus nu respectă legislația în vigoare. Iată ce spune consilierul local Menabit Ozgun, cu precizarea că acesta solicită revizuirea documentelor care stau la baza promovării unui astfel de proiect de hotărâre, revizuire care să ducă până la retragerea proiectului de pe ordinea de zi a ședinței din data de 26 septembrie.

“CĂTRE PRIMARUL MANGALIEI,
CĂTRE CONSILIUL LOCAL,
CĂTRE SECRETARUL MUNICIPIULUI MANGALIA,

Subsemnatul MENABIT OZGHIUN, în calitate de consilier local al municipiului Mangalia, în conformitate cu:
– Legea 52/2003 privind transparența decizionala în administraţia publică,
– Legea 273/2006 privind finanțele publice.,
– OG 35/2002, Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a consiliilor locale,
– Legea 215/2001 privind administrația publică locală, luând la cunoștință că pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local, convocată în 26.09.2017, proiectul HCL de la punctul 4, reprezentând “Proiect de hotarâre privind aprobarea contractării unei finanțări rambursabile interne/externe” a primit Aviz de Legalitate fără a se respectata legislația în vigoare, care se prevede: “informarea în prealabil, DIN OFICIU, a persoanelor asupra problemelor de INTERES PUBLIC care urmează să fie dezbătute de autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi asupra proiectelor de acte normative” (legea 52/2003, art. 2, alin.a),
vă transmit prezenta RECLAMAȚIE ADMINISTRATIVĂ și vă solicit următoarele:

Solicit Secretarului Municipiului Mangalia să revizuiască Avizul de Legalitate și să-l întocmească în conformitate cu legislația aplicabilă.

Solicit Primarului Mangaliei, în calitate de inițiator, retragerea proiectului HCL menționat de pe ordinea de zi a ședinței convocate în 26.09.2017 și să dispună luarea măsurilor care se impun pentru a se respecta prevederile legislația în vigoare, în vederea adoptării unui proiect HCL de interes public, înainte ca proiectul deliberativ să fie supus adoptării.

Întrucât proiectul de hotarâre afectează bugetul local pe următorii 12 ani, prin faptul că obligă angajamente mari de plată din partea municipalității în perioada de rambursare a împrumutului și a dobânzilor (în anii 2021-2026 rata de rambursare PE AN este în valoare peste 10% din media aritmetică a veniturilor bugetare din ultimii 3 ani!), actul administrativ supus aprobării este calificat DE MARE INTERES PUBLIC, întrucât afectează viitorul municipiului Mangalia, prin urmare se adoptă după ce a fost în procedură de DEZBATERE PUBLICĂ.

În conformitate cu legislația în vigoare, un astfel de proiect HCL este supus Dezbaterii Publice din OFICIU.
De asemenea, Legea 293/2006, privind finanțele publice, prevede consultarea cetățenilor unității administrativ teritoriale care contractează împrumutul, excepție fiind doar fondurile nerambursabile europene.

Prezenta adresă reprezintă RECLAMAȚIE ADMINISTRATIVĂ cu privire la avizul de legalitate pentru proiectul HCL menționat, întocmit fără a se respecta legislația în vigoare.”

 

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement

Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com
Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions