Connect with us

Politica

Nicolae Moroianu (ALDE), scrisoare deschisă către primarul Mangaliei: “Vă cer public să vă dați demisia!”

Published

on

Primarul municipiului Mangalia, Cristian Radu, va solicita consilierilor locali vot pentru un proiect de hotărâre care vizează contractarea unui împrumut în valoare de 60.341.185 lei, respectiv aproape 13 milioane de euro. Banii vor fi folosiți pentru asfaltarea unui număr de 117 străzi, potrivit expunerii de motive a primarului și va îndatora Mangalia până în anul… 2029!

Politicienii locali, consilieri și simpli cetățeni au luat act deja de intenția primarului și sunt revoltați. După ce un consilier local i-a cerut primarului să retragă proiectul de pe ordinea de zi a ședinței programate pentru data de 26 septembrie și un alt consilier susține că decizia imprumutului înseamnă… ruinarea Mangaliei, un alt lider local important cere demisia primarului. Este vorba despre consilierul local din partea ALDE, Nicolae Moroianu, care prin intermediul unei scrisori deschise îi amintește primarului Radu câți bani a cheltuit de când este în funcție, îl acuză de lipsă de transparență și îi spune că, dacă nu este în stare să aducă bani la bugetul local pentru proiecte, atunci să își dea demisia. Iată mesajul consilierului Moroianu:

“Scrisoare deschisă către Primarul Municipiului Mangalia, Domnul Radu Cristian

Domnule primar , În cei 5 ani de când ocupați această funcție ați cheltuit peste 120 de miloane de euro într-un mod lipsit de transparență și, aș spune eu, fără nici o legătură cu interesele și nevoile orașului pe care îl administrați, atâta vreme cât acești bani nu se regăsesc în infrastructura localității sau în bunăstarea locuitorilor ei. Infrastructura Mangaliei este într-o stare mult mai rea decât era în 2012 când ați preluat primăria. Străzile sunt distruse, iluminatul public nu funcționează, spațiile verzi sunt deplorabile. Ați subfinanțat educația, sportul și cultura aducându-le la un nivel la care mai subzistă doar prin dăruirea și sacrificiile unor oameni de excepție care, prin forțe proprii, se zbat să facă ceva pentru orașul nostru. Nu ați reușit să atrageți fonduri pentru Mangalia nici măcar la nivelul comunelor din jur, iar majoritatea proiectelor europene care au fost totuși accesate au fost pierdute, probabil intenționat, din cauza proastei gestionări și a lucrărilor făcute de mântuială pe sume exorbitante, ajungând într-un final să fie decontate tot din banii cetățenilor.
Domnule primar, solicitați Consiliului Local aprobarea unui împrumut de circa 13 milioane de euro pentru a asfalta niste străzi in Mangalia. În anul 2004 când s-a încheiat “marea asfaltare” a Mangaliei, incluzând cartierul Colonisti, aceasta a costat circa 2,7 milioane de dolari, respectiv mai puțin de 2,5 milioane de euro. Pentru ce solicitați o sumă de peste 5 ori mai mare pentru niște lucrări similare? Se naște astfel o întrebare legitimă pe care mi-o pun eu, și-o pun cetățenii Mangaliei și pe care v-o pun și dumneavoastră : Domnule primar, nu vi se pare că se fură cam mult la Mangalia ?
Domnule primar, municipiul Medgidia are un buget de 2 ori mai mic decât Mangalia și totuși la Medgidia se asfaltează 49 de străzi, spațiile verzi sunt permanent îngrijite, se renovează școlile, stadionul, se finanțează sportul și are evenimente culturale de anvergură fără să se împrumute. Dumneavoastră de ce nu reușiți ? Ce vă lipsește ? Aveți majoritate în Consiliul Local, aveți tot executivul, toți directorii de servicii și direcții sunt oamenii dumneavoastră, “echipa” dumneavoastră. De ce la noi lucrurile se fac mai prost și costă mai mult decât în alte parți ? Ce ne lipsește la Mangalia? Presupun că un primar onest și gospodar.
Acestea fiind spuse, domnule primar, vă solicit dumneavoastră, făcând în același timp apel la colegii consilieri care mai au un dram de conștiință, sa nu îndatorați cetățenii Mangaliei și copiii acestora. Ne dorim străzi asfaltate dar bugetul Mangaliei este unul generos și vă permite cu lejeritate, dacă sunteți gospodar, să asfaltați aceste străzi, la prețul corect, fără să ne împrumutăm. Dacă totuși considerați ca nu puteți, vă cer public să vă dați demisia și să lăsați pe cineva care poate.”

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement