Exclusiv Slide

Medgidia și-a delegat serviciul de salubrizare în urma unei licitații cu un singur participant

oct. 05, 2017 Adrian Cârlescu

Serviciul public de salubrizare din municipiul Medgidia a fost delegat societății Iridex Group Salubrizare SRL din satul Schitu, comuna Costinești, pentru o perioadă de patru ani. Pe 5 octombrie 2017, Primăria Medgidia a publicat în sistemul electronic de achiziții publice (SEAP) un anunț privind încheierea unui acord-cadru cu societatea din Schitu, care a câștigat licitația lansată în acest sens pe 28 iunie 2017. Iridex va presta serviciul de salubrizare în Medgidia și satele arondate, Remus Opreanu și Valea Dacilor, în următorii patru ani, urmând să încaseze, de la bugetul local, 28.183.363,60 de lei fără TVA (aproximativ 7 milioane de lei pe an). Societatea va presta servicii de colectare și transport deșeuri menajere, servicii de curățenie stradală și servicii de deszăpezire.

O relație provizorie, care durează din 2013

Iridex Group Salubrizare SRL s-a ocupat de gunoaiele din Medgidia încă din 19 decembrie 2013, atunci când a încheiat un prim contract, dar nu de delegare a gestiunii, ci de prestări servicii, cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADIM) Medgidia, reprezentată de președintele acesteia, primarul de la acea dată al Municipiului Medgidia, Marian Iordache. ADIM includea mai multe localități din așa-zisa zonă metropolitană Medgidia, 8 la număr, în frunte cu municipiul. Inițial, adică în anul 2010, ADIM a delegat serviciul de salubrizare către o firmă spaniolă, pe numele ei GBI Serveis. Deși aveau delegarea scriptică pentru 49 de ani, timp în care ar fi urmat să încaseze cu totul 100 de milioane de euro, în 2013, spaniolii au încetat prestarea serviciului, acuzând faptul că nu au fost plătiți la timp. Mai mult, GBI Serveis a inițiat chiar și un proces pentru recuperarea sumelor neîncasate, în contradictoriu cu Municipiul Medgidia și celelalte localități care au aderat al ADIM. În acest vid, pe 19 decembrie 2013, salubrizarea zonală a fost atribuită firmei Iridex, într-o formă provizorie, pe bază de contract de prestări servicii, pe termen de un an, cu valoarea de 7,45 milioane de lei – TVA inclus. Ulterior, contractul de prestări servicii a fost prelungit prin acte adiționale, ajungând la final în decembrie 2016.

Ianuarie 2017: Vrabie încheie un contract pe șase luni, fără licitație

În acest context, Primăria Medgidia a organizat în decembrie 2016 o dezbatere publică. În urma acestei proceduri, s-a decis ca localitatea să delege pe cont propriu serviciul propriu de salubrizare, prin licitație publică. În ianuarie 2017, primarul Valentin Vrabie a motivat că organizarea licitației necesită anumite teremene prevăzute de lege, motiv pentru care exista riscul ca gunoaiele din oraș să nu fie ridicate. Motivând urgența, Vrabie a semnat un contract cu Iridex, în baza unei proceduri simplificate, de negociere directă fără publicarea unui anunț de participare în SEAP. Contractul a fost încheiat pe șase luni, la prețul de 2,5 milioane de lei, fără TVA. În această nouă perioadă de provizorat, Primăria Medgidia a întocmit documentația și a lansat o licitație publică, pe 28 iunie 2017. Deși a fost o licitație din punct de vedere al formalităților, la procedură s-a înscris doar firma Iridex, care a și câștigat contractul.

Iridex, firma unui fost senator PC. PC-ul de ieri e ALDE-le de azi

Să mai spunem că firma din Schitu a întâmpinat ceva probleme, timp de aproape un an de zile, în privința reautorizării depozitului de deșeuri pe care îl deține în comuna Costinești (totuși, societatea a obținut un aviz integrat de mediu pe 27 iunie a.c.). Grupul Iridex este controlat de fostul senator conservator Corneliu Pascu. Partidul Conservator s-a transformat în ALDE, formațiune din care face parte și actualul primar al Municipiului Medgidia, Valentin Vrabie.

Comments

comments

Adrian Cârlescu

About The Author

Adrian Cârlescu este absolvent al Facultăţii de Filozofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui masterat de filozofia culturii în cadrul aceleiaşi facultăţi (2000). Activează în presa locală, constănţeană, din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigaţii la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro. De-a lungul timpului a publicat anchete jurnalistice despre retrocedările lui Radu Mazăre, introducerea Pădurii Comorova în intravilan şi vânzarea ei, abuzul judiciar de la Fruvimed Medgidia SA, geneza Fondului Proprietatea, jaful din piscicultură, interesele din zona investiţiilor în energia eoliană, averea ascunsă şi faptele reprobabile ale unor politicieni, magistraţi sau oameni de afaceri abonaţi la lucrări publice. În 2014, a publicat cartea-document „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”. În 2015, a publicat, alături de dr. Sorin Marcel Colesniuc, lucrarea „O istorie a oraşului Cernavodă”, redactând, în baza documentelor de arhivă, secţiunea dedicată evoluţiei oraşului din 1878 până în prezent.