Connect with us

Actual

Microbuzele din Constanța – stricate, vechi, arhipline. Șoferii nu emit bilete!

Maria Ionescu

Publicat

la

Ani de zile am circulat cu microbuzele în Constanța. De ce am făcut acest lucru este simplu de explicat: pentru că, unele dintre ele, circulă pe trasee pe care mijloacele de transport în comun ale statului (adică autobuzele!) nu le au. Microbuzele aparțin anumitor firme de transport – sunt mijloace de transport în comun private. Am încercat să aflu din partea primăriei Constanța – unitatea care le supravegheză și le atribuie traseele – detalii referitoare la numărul de companii de transport private care operează în oraș și să obțin un punct de vedere oficial vizavi de circulația microbuzelor. Însă acest lucru a fost imposibil. La biroul Transport Local, cel care ar trebui să se ocupe în mod direct de aceste detalii care nu sunt nicidecum nesemnificative, ne-a răspuns o persoană care s-a prezentat drept femeia de serviciu!? Șefii și alte persoane de legătură se aflau, chipurile, într-o ședință. Dar femeia a dorit pentru început să știe cine sunt, ce ziar reprezint și de ce sunt interesată de activitatea de transport din Constanța. Ulterior am reușit să discut cu o altă persoană care mi-a spus că trebuie neapărat să ajung la birou și să stau de vorbă personal cu șeful ei, Liviu Pătrașcu. Dacă nu reușesc acest lucru, nu trebuie decât să trimit o cerere scrisă, la care voi primi răspuns în termen de 30 de zile, cum prevede legea! Și ne mai mirăm că lucrurile merg așa cum merg în municipiul Constanța! Cu toate aceste frecușuri din partea angajaților unei instituții a statului, am reușit să aflăm care sunt cele 3 firme de transport din Constanța.

Cum se circulă în Constanța

Foarte multe persoane circulă prin oraș cu autoturismele proprietate personală sau cu autobuzele. Ca atare, este absolut normal ca ele să nu cunoască detalii vizavi de mersul cu microbuzele. A trebuit, așadar, să mă axez strict pe concluziile pe care orice călător le trage de unul singur după un astfel de transport. Foarte, foarte rar microbuzele sunt pline doar la capacitatea lor normală. De cele mai multe ori, lumea se calcă pe picioare, și nu la  modul figurat, ci efectiv! Dacă într-un microbuz sunt 16-19 scaune, doar atâția călători ar trebuie să fie transportați. Numai că șoferii circulă extrem de încet și opresc din loc în loc, după cum observă că cineva le face semn cu mâna. Nu contează că peste 100 de metri este altcineva care le face semn să oprească.  Călătorii, care se calcă deja în picioare, mai suportă încă un om, dacă tot a plătit. Există trasee pentru care o călătorie costă 1 leu, foarte convenabil pentru călători, cum există și trasee pentru care se plătesc doi lei. Firește, fiecare traseu aparține altcuiva. Dacă este să facem o radiografie a circulației cu microbuzele, va trebui în primul rând să ne referim la confortul  acestora. Vă imaginați că o călătorie poate dura mai bine de o jumătate de oră. Iar oamenii fac comentarii atât în mașină cât, mai ales, după ce coboară.

Opiniile călătorilor sunt tranșante

Am stat de vorbă cu mulți călători, dornică să le aflu părerea. Iată ce răspunsuri mi-au oferit:

“De foarte multe ori mi-am jurat că nu voi mai circula cu microbuzul. Este jalnic! Lumea se calcă în picioare, iar șoferii tot opresc să ia călători”.

“Este un pericol uriaș să circuli cu aceste microbuze, care sunt adevărate cotigi”, ”Toți șoferii vorbesc permanent la telefon, iar pasagerii sunt înghesuiți ca sardelele”,

“De ce ne urcăm cu toții în aceste mașini? Nu vedeti că nimeni nu cere bilete? Ideea este că de multe ori doar de noi depinde să schimbăm lucrurile ”,

“Fac de patru ani naveta cu aceste mijloace de transport și niciodată nu mi s-a dat bilet”,

“Sunt coșciuge cu motor! Oare patronii acestor firma nu sponsorizează ARR-ul, Poliția și alte structuri cu misiunea de control?”,

“Nici cartofii nu pot fi transportați în aceste condiții, darămite oamenii”. Cam asta spun călătorii. Din păcate, însă, continua să circule în aceste condiții deoarece nu au alternativă.

În Constanța circulă peste 80 de microbuze

În Constanța circulă în jur de 50 de microbuze care aparțin firmei GMS, condusă de omul de afaceri Cameliu Babinciuc, care efectuează transporturi pe cinci linii. În plus, compania de transport face trasee regulate între Constanța și Năvodari, cu linia 23, pentru care au fost desemnate 20 de microbuze. De mai bine de un an și jumătate, conducerea a decis să ia măsuri pentru eliminarea transportului fără bilete. A pus chiar anunțuri în fiecare microbuz, pe care scrie “Cine nu primește bilet, călătorește gratuit”. Ți-ai găsit să stea lucrurile așa. Cu toate că au prins mulți șoferi care nu au emis bilete de călătorie, au avut surpriza să fie apostrofați chiar de călători. Unii dintre aceștia chiar le-au luat apărarea șoferilor, spunând “Săracii, nu le ajung banii. Nu credeți că putem circula și fără bilet? ”. Surse demne de încredere ne-au spus că șpaga pe care o primesc șoferii care circulă pe aceste linii se cifrează la cel puțin 150 de lei zilnic. Eu cred însă că ei beneficiază de mult mai mulți bani. Conducerea societății GMS ne-a spus că s-ar bucura foarte mult dacă vreo instituție le-ar putea fi de folos. “Singura noastră posibilitate ar fi să îl dăm afară pe șoferul care fură. Am mai făcut concedieri, dar nici asta nu este o soluție viabilă. Este o cerere foarte mare de salariați, iar mulți dintre ei preferă să plece din țară, mai ales că au oportunități de angajare în țările europene”, ne-a declarat directorul GMS, Mirela Mihalcea. Ea ne-a mai declarat că firma pierde foarte mulți bani, tocmai din această cauză. “Știm că, de cele mai multe ori, microbuzele sunt pline, iar șoferii nu eliberează nici măcar un bilet.”, ne-a spus Mirela Mihalcea.  Exact aceeași situație este și la firma Dorada SRL, care operează cu circa 30 de microbuze pe liniile 310 și 312.

GMS va cumpăra alte microbuze noi

Mirela Mihalcea ne-a spus că ultimele achiziții au fost făcute în urmă cu doi ani dar, cum s-au efectuat lucrări la drumul spre Năvodari, acest lucru a a avut urmări. “Sunt mașini de numai doi ani, dar sunt terminate din cauza drumului. Anul acesta vom mai cumpăra 15-20 de microbuze. Dar sperăm să circule în condiții normale”.

Cît timp au fost controale, șoferii au emis bilete

Controale au urmat dar nu s-a văzut nici o schimbare în bine. Nemulţumirile constănţenilor sunt mari, drept pentru care viceprimarul cu atribuţii de primar, Decebal Făgădău, a anunţat că activitatea firmelor care oferă servicii de maxi-taxi pe raza municipiului Constanţa va fi verificată. Inclusiv opririle la întâmplare, care îngreunează traficul rutier şi reduc drastic numărul călătorilor care optează pentru autobuzele RATC, se vor afla în atenţia comisiei de control, formată Poliția Rutieră, Autoritatea Rutieră Română, Registrul Auto Român și ISCIR.
Și au fost controale, atât pe 4 martie a.c., cât și la începutul lunii aprilie. Ce-i drept, în acele zile, adică vreo două-trei zile, toți șoferii au emis bilete de călătorie pentru oricine urca în microbuz. Și toți au vorbit non-stop la telefon, pentru a afla de la colegi pe unde sunt organele de control, pe cine au amendat acestea și cum stau lucrurile.  Dar … cum toate minunile țin doar două zile, nici de această dată nu s-a schimbat nimic! O să mai avem răbdare, dar nu știm câtă…

Comments

comments

Actual

Soția criminalului din Onești a fost arestată preventiv pentru 30 de zile

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, soţia autorului dublei crime din Oneşti a fost arestată preventiv, pentru 30 de zile, de către magistraţii Judecătoriei Oneşti. Aceasta este acuzată de complicitate la lipsire de libertate şi a fost reţinută de poliţişti încă de luni seara, fiind prezentată marţi cu propunere de arestare preventivă.

Decizia Judecătoriei Oneşti nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Tribunalul Bacău.

Ea fusese reținută încă de aseară, după ce anchetatorii au stabilit că, în timpul evenimentului de luni, se afla într-un apartament de la etajul IV al aceluiași bloc în care au fost înjunghiați cei doi bărbați. În plus, polițiștii au găsit în geanta ei coliere similare celor folosite de criminal pentru a-și lega victimele.

Precizăm că în cadrul conferinței de presă de astăzi, comisarul şef Anton Cristian Gheorghe, director adjunct al Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul IGPR, a explicat că soţia autorului se afla în apartamentul de deasupra celui în care erau ţinuţi cei doi muncitori ostatici şi îşi încuraja soţul în demersul său.

“Soţia lui i-a transmis că face bine ceea ce face, motiv pentru care, din câte cunosc, este prezentată cu propunere de arestare preventivă. Ea stătea deasupra apartamentului în care avea loc incidentul. Era la nişte prieteni, în mod constant, mai ales soţia mergea acolo”, a spus directorul adjunct al Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul IGPR.

Foto: Ilustrativ

Mai jos puteți citi declarațiile polițiștilor care au susținut azi o conferință de presă.

Onești. Iată filmul tragediei de ieri în care au fost omorâți doi bărbați

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Se fac teste pentru a treia doză de vaccin anti – covid

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID-19, Valeriu Gheorghiţă, a afirmat marţi, într-o conferință de presă, că vaccinurile asigură o protecţie împotriva virusului de aproximativ un an și că urmează să se facă studii pentru eventuala administrare a celei de-a treia doză de vaccin anti – covid.

“Trebuie menţionat cât se poate de clar că estimarea este de cel puţin un an ca nivel de protecţie, însă avem nevoie de date care vor fi cumulate pe măsură ce trece timpul şi vom putea să obţinem aceste informaţii. Nu avem o perioadă stabilită, dovedită ştiinţific, vorbim de o estimare probabil de un an şi din înţelegerea noastră companiile Pfizer şi Moderna urmează să facă studii de siguranţă şi de imunogenicitate legate de administrarea celei de-a treia doze de vaccin, tocmai pentru eventualitatea în care vor apărea variante virale noi şi atunci trebuie să acoperim şi din punct de vedere vaccinal şi acele noi tulpini şi au fost precizări cât se poate de clare că această opţiune de administrare a unei a treia doze nu este legată de anticiparea pierderii răspunsului imun după schema actuală”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Onești. Iată filmul tragediei de ieri în care au fost omorâți doi bărbați

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, la sediul Poliției municipiului Onești, echipa IGPR trimisă să verifice modul de intervenție a polițiștilor în cazul tragediei de ieri -în urma căreia doi bărbați au fost omorâți – a susținut o conferință de presă.

Polițiști au făcut publice  primele concluzii ale verificărilor efectuate. Potrivit  acestora, au existat în total 6 apeluri la numărul de urgență 112. Trei dintre ele au fost date de către agresor, iar alte 3 solicitau prezența ambulanțelor la fața locului.

Potrivit directorului adjunct al Direcției Investigații Criminale, comisar șef de poliție Gheorghe Cristian, primul apel a fost inițiat de către agresor, la ora 11.47.

La ora 11.52 a ajuns primul echipaj la fața locului, iar la 13.53 au ajuns și negociatorii.

„Primul apel care a sosit la dispecerat la 112 a fost la ora 11:47 de către un bărbat care a sesizat că are o problemă din cauza unui litigiu, amenințând că o să folosească un cuțit. Apelul a fost transferat de către STS la poliție, însă la momentul preluării apelului acesta s-a întrerupt. Cu toate acestea, operatoarea de la poliție a transferat apelul către colegii din teren. În urma informațiilor primite, primul echipaj ajuns la fața locului la 11:52, respectiv la cinci minute după sesizare. La ora 11:55, în urma raportării efectuate de polițiștii de la fața locului s-a dispus constituirea unei grupe operative, formată din 17 polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale Bacău, Serviciului de Ordine Publică, un negociator, precum și o echipa de intervenție din cadrul Serviciului de Acțiuni Speciale Bacău. Totodată, la fața locului s-a deplasat și adjunctul șefului Poliției municipiului Onești, precum și alți polițiști din cadrul acestei structuri. Au fost informați și procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Onești, care au ajuns la fața locului”, a precizat comisarul șef de poliție Gheorghe Cristian, director adjunct al Direcției Investigații Criminale.

Adjunctul Poliției municipiului Onești a demarat primele discuții cu bărbatul, pentru că îl cunoștea și a căutat soluții să îl calmeze până la sosirea negociatorului de la IPJ Bacău.

„Pe parcurs, adjunctul Poliției municipiului Onești a încercat detensionarea situației prin convingerea autorului că îi va pune la dispoziție o hotărâre definitivă a instanței pe care cel în cauză o solicita. Ulterior, la fața locului a ajuns și șeful Poliției municipiului Onești, negociatorii din partea IPJ Bacău, precum și polițiștii din cadrul Serviciului de Acțiuni Speciale au ajuns la fața locului la ora 13: 53. Din acel moment negocierea cu bărbatul în cauză a fost preluată de către un negociator al Inspectoratului de poliție Bacău.”, a precizat comisarul șef.

La ora 14.38 bărbatul a reapelat 112 și a sesizat că ține ostatice două persoane, a mai spus comisarul de poliție.

„La ora 14.01 a fost solicitat sprijinul ISU Bacău. La fața locului a ajuns o autoscară și un echipaj SAJ Bacău, apoi și un echipaj SMURD. La ora 14:38 cel în cauză, deci agresorul, a apelat din nou sistemul Național de Urgență 112 și a sesizat că are în locuință două persoane legate și a solicitat să i se restituie actul de proprietate al apartamentului sau suma de 300.000 de euro, iar în cazul în care aude vreo mișcare pe scara blocului sau prin fața blocului va trece la executarea celor două persoane care se aflau în posesia sa”, a mai spus comisarul șef.

La ora 16.39 agresorul a sunat din nou la 112, iar apelul a durat 12 minute și 45 de secunde. În cadrul acestui apel operatorul a solicitat să vorbească cu una dintre cele două persoane sechestrate, iar telefonul mobil a fost preluat de către una dintre persoanele sechestrate, care a precizat că este sechestrat în apartament și că a fost amenințat că va fi ucis dacă se aude vreo mișcare pe stradă sau la ușă. Acest apel s-a derulat pe parcursul a aproximativ 5 minute și 45 de secunde.

În paralel, polițiștii au discutat și cu soția autorului care, însă, a declarat că își susține soțul în toate demersurile sale.

La ora 16:39 de minute cel în cauză apelat din nou sistemul de Urgență a 112 cerând să i se facă legătura cu o persoană mai importantă din sistemul de stat, pentru când nu are nevoie de poliție. Acest apel s-a derulat pe parcursul a aproximativ 12 minute și 45 de secunde, timp în care operatorul de la 112 a încercat să îl calmeze pe cel cu care vorbea.

La 16.55 s-a produs un declic, atunci când unul dintre ostatici l-a lovit pe agresor.

Ulterior, Alexandru Scurtu, șeful SIAS, a menționat că s-a negociat deoarece trebuia încercată rezolvarea acestui caz fără folosirea forței.

“Primul pas este izolarea zonei și controlul incidentului, lucru care a fost făcut de colegii de la Onești. A doua activitatea în gestionarea situațiilor de criză e negocierea, care încearcă rezolvarea incidentelor fără folosirea forței. Dacă din anumite motive procesul de negociere eșuează, trebuie să fim pregătiți pentru asalt, care implică două componente: asalt planificat sau asalt de intervenții în situații de urgență, unde dacă intervii sau nu intervii, apar consecințele. În cadrul procesului de negociere, vreau să fac o remarcă importantă, e o etapă necesară în astfel de incidente și el nu poate fi cuantificat în timp, procesul urmărește ca rezolvarea incidentului să se facă fără folosirea forței. Prima echipă de interveție a ajuns la fața locului la 13:53. Fiecare echipă e responsabilă de rezolvarea incidentului. Conducerea IPJ a considerat că e nevoie de o echipă SAS. Deși negociatorul era în timpul liber s-a deplasat la locul incidentului”, a declarat Alexandru Scurtu, șeful SIAS.

Negociatorul din cadrul Poliției Bacău a explicat că s-au aplicat tehnici de ascultare activă, însă la un moment dat s-a produs un declic. A fost acel incident care s-ar fi produs în jurul orei 16:55, în ciuda faptului că negociatorul reușise să îl stabilizeze pe criminal. Conform șefului SIAS, una din victime a încercat să îl atace pe agresor, iar acesta ar fi reacționat. Se pare ca acesta l-ar fi lovit cu piciorul. Este exclus ca declicul să se fi produs pentru că s-a auzit zgomot pe scară, spun oamenii legii.

Foto: Conferința de presă

Scurtu a mai explicat și că o echipă a SIAS era poziționată în bloc, la etajul 2, însă ușa a fost spartă mai greu și asta deoarece criminalul o blocase cu o scară.  După ce ușa a fost deblocată, poliția a tras cu o armă cu cauciuc, pentru ca agresorul să scape arma, iar mai apoi acesta a fost împușcat cu o armă Glock. S-a lucrat în echipe de câte trei, și s-a dat la berbec până s-a spart ușa.

Practic, spun polițiștii, intervenția a survenit în momentul în care s-a constatat ca agresorul a trecut la fapte. “Nu s-a pierdut timp. Credeți-mă că nu a fost ușor. Niciuna dintre munițiile folosite nu au atins victimele. Victima de 36 de ani prezintă doar plăgi înjunghiate. S-au folosit concomitant cele doua tipuri de muniție”, au mai spus polițiștii, citați de postul RealitateaTv.

Gheorghe Moroșan, criminalul din Onești, a mai fost condamnat de două ori pentru furt calificat, o dată pentru vătămare corporală gravă și o dată pentru conducere sub influența alcoolului.

Foto Ziarul de Bacău: Gheorghe Moroșan, bărbatul care i-a ucis pe cei doi meseriași

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: