Connect with us

Societate

Mii de bebeluși nu au făcut serul anti-tuberculoză! Ce-i de făcut?

Published

on

În România se nasc anual în jur de 180.000 de copii, iar numărul lor scade cu o ritmicitate amețitoare. Cu toate acestea, micuții au parte de multe lipsuri, iar acestea încep încă din maternități. În această perioadă nou-născuții și familiile lor au o foarte mare problemă, care poate fi rezolvată doar de către Ministerul Sănătății. Din maternități lipsește serul împotriva tuberculozei (BCG), destinat vaccinării nou-născuților. Adică zeci de mii de copii care s-au născut din luna august încoace nu au mai fost vaccinați. Potrivit dr. Mihaela Cocu de la Direcția de Sănătate Publică Constanța, acest ser nu există în majoritatea județelor țării. ”Achiziția acestui ser  este națională. Ministerul Sănătății trebuie să o facă. De mai bine de o lună și jumătate nu mai este. Poate să mai fie câte o doză prin vreo maternitate. Ministrul Sănătății a promis că vom primi în cursul săptămânii viitoate acest ser, iar noi avem speranța că se va rezolva rapid această problemă.”, ne-a spus dr. Cocu. Cum dânsa nu putea să ne ofere mai multe detalii, am luat legătura cu dr. Loti Popescu, purtător de cuvânt al DSP. Ea ne-a spus că nu există o statistică oficială la nivelul instituției din care să reiasă numărul copiilor care s-au născut în ultima perioadă la Constanța și că acest vaccin se face în prima săptămână după naștere. Cu toate acesteai, dr. Popescu ne-a spus că este vorba despre circa 1200-1300 de copii care nu au fost vaccinați, deoarece în maternitățile din județ se nasc aproximativ 600 de copii în fiecare lună. Ce riscă atunci copiii născuți și care nu au beneficiat de acest vaccin?

România este singura ţară din UE unde se mai efectuează vaccinarea BCG la naştere!

Pe vremuri acest vaccin se făcea în toate țările europene, pentru a preveni îmbolnăvirea de tuberculoză. Însă anii au trecut și încet-încet, foarte multe țări au renunțat la efectuarea lui. Dintre statele UE, doar în România se mai face accest vaccin. Dar mai există țări europene,  care au făcut pe vremuri parte din Uniunea Sovietică, în care există o prevalență mare de tuberculoză și, ca atare, acest vaccin se face în continuare. Este inutil să ne întrebăm care este cauza. Dar este bine de știut că în țara noastră sunt în jur de 30.000 de bolnavi de tuberculoză. Ministerul Sănătății a promis că acest vaccin va ajunge în toată țara, în cursul următoarelor zile. Este vorba despre 64.000 de doze.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!