Connect with us

Societate

Mii de bebeluși nu au făcut serul anti-tuberculoză! Ce-i de făcut?

Maria Ionescu

Publicat

la

În România se nasc anual în jur de 180.000 de copii, iar numărul lor scade cu o ritmicitate amețitoare. Cu toate acestea, micuții au parte de multe lipsuri, iar acestea încep încă din maternități. În această perioadă nou-născuții și familiile lor au o foarte mare problemă, care poate fi rezolvată doar de către Ministerul Sănătății. Din maternități lipsește serul împotriva tuberculozei (BCG), destinat vaccinării nou-născuților. Adică zeci de mii de copii care s-au născut din luna august încoace nu au mai fost vaccinați. Potrivit dr. Mihaela Cocu de la Direcția de Sănătate Publică Constanța, acest ser nu există în majoritatea județelor țării. ”Achiziția acestui ser  este națională. Ministerul Sănătății trebuie să o facă. De mai bine de o lună și jumătate nu mai este. Poate să mai fie câte o doză prin vreo maternitate. Ministrul Sănătății a promis că vom primi în cursul săptămânii viitoate acest ser, iar noi avem speranța că se va rezolva rapid această problemă.”, ne-a spus dr. Cocu. Cum dânsa nu putea să ne ofere mai multe detalii, am luat legătura cu dr. Loti Popescu, purtător de cuvânt al DSP. Ea ne-a spus că nu există o statistică oficială la nivelul instituției din care să reiasă numărul copiilor care s-au născut în ultima perioadă la Constanța și că acest vaccin se face în prima săptămână după naștere. Cu toate acesteai, dr. Popescu ne-a spus că este vorba despre circa 1200-1300 de copii care nu au fost vaccinați, deoarece în maternitățile din județ se nasc aproximativ 600 de copii în fiecare lună. Ce riscă atunci copiii născuți și care nu au beneficiat de acest vaccin?

România este singura ţară din UE unde se mai efectuează vaccinarea BCG la naştere!

Pe vremuri acest vaccin se făcea în toate țările europene, pentru a preveni îmbolnăvirea de tuberculoză. Însă anii au trecut și încet-încet, foarte multe țări au renunțat la efectuarea lui. Dintre statele UE, doar în România se mai face accest vaccin. Dar mai există țări europene,  care au făcut pe vremuri parte din Uniunea Sovietică, în care există o prevalență mare de tuberculoză și, ca atare, acest vaccin se face în continuare. Este inutil să ne întrebăm care este cauza. Dar este bine de știut că în țara noastră sunt în jur de 30.000 de bolnavi de tuberculoză. Ministerul Sănătății a promis că acest vaccin va ajunge în toată țara, în cursul următoarelor zile. Este vorba despre 64.000 de doze.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Societate

SPIT Constanța. Depune declarațiile fiscale în siguranță, de acasă

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Serviciul Public de Impozite și Taxe Constanța vine în sprijinul contribuabililor și pune la dispoziție posibilitatea depunerii declarațiilor fiscale de la distanță, prin mijloace electronice.

Cei interesați au la dispoziție site-ul instituției, www.spit-ct.ro, secțiunea “Servicii online/Declarații fiscale“, cu/fără autentificare.

Declarațiile fiscale pot fi trimise tot de la distanță, fără a fi necesară deplasarea la ghișeele SPIT, pe adresele de e-mail ale instituției: office@spit-ct.roag1@spit-ct.roag2@spit-ct.roag3@spit-ct.roag4@spit-ct.roag5@spit-ct.roag6@spit-ct.ro, prin poștă/servicii de curierat, cu confirmare de primire sau prin fax.

În această perioadă este indicat să rămâneți în spațiile în care vă simțiți protejați. Prin aceste metode alternative, operațiunile rezolvate la ghișeele instituției se pot realiza și de la distanță, mai simplu, mai rapid, mai prudent.

”Reamintim faptul că accesul în sediile Serviciului Public de Impozite și Taxe Constanța se face cu respectarea tuturor normelor în vigoare: purtarea obligatorie a măştii, termoscanarea şi igienizarea mâinilor.”, precizează Biroul de presă al SPIT Constanța.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Constanţa. Fără apă caldă şi căldură la punctele termice din zona Staţia de Salvare

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, abonaţii RADET Constanţa, care locuiesc în zona Staţia de Salvare din municipiul Constanţa nu beneficiază de căldură şi apă caldă.

Iată comunicatul:

“Ca urmare a apariției unei avarii pe rețeaua de transport a agentului termic primar, nu se pot asigura serviciile de termoficare la PT 68, 134, 135, din zona Stația de Salvare.

Vă asigurăm că echipele noastre de intervenție depun toate eforturile necesare repornirii instalațiilor în cel mai scurt timp.

Vă mulțumim de înțelegere și cerem scuze consumatorilor noștri afectați de această avarie !

Dispecerat NON-STOP: 0241 616 792”, precizează dispecerul de serviciu.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

A murit Vasile Chirondojan, preşedintele C.S. Cleopatra Mamaia

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, s-a stins din viaţă Vasile Chirondojan, preşedintele C.S. Cleopatra Mamaia, la vârsta de 74 de ani.

“Începând de astăzi lumea rugby-ului este mai săracă. Preşedintele clubului a încetat din viaţă.
Drum lin către îngeri nea Ţuţu!
Dumnezeu să te ierte!
Condoleanţe familiei!”, a scris pe pagina de Facebook România Rugby Cleopatra.

Şi Federaţia Română de Oină a scris pe pagina sa despre decesul lui Vasile Chirondojan:

Doliu pentru rugby şi oină!

Cu profundă tristeţe, astăzi, am primit vestea trecerii la cele veşnice a celui care a fost Vasile Chirondojan, preşedintele C.S. Cleopatra Mamaia.
,,Nea Ţuţu ” a fost cel care, în ultimii 15 ani, a pus la dispoziţia federaţiei, în mod gratuit, Baza sportivă a C.S. Cleopatra Mamaia pentru organizarea tuturor competiţiilor de oină. Mai mult, plaja din dreptul terasei cu acelaşi nume din Mamaia a devenit locul tradiţional de desfăşurare a competiţiilor de oină pe plaja, dumnealui acordând ajutor pentru acestea, în mod necondiţionat.

Pe lângă acestea, de fiecare dată când organizam competiţii la Constanţa, era primul nostru spectator constant care participa la toate acţiunile.
În acelaşi timp, sub denumirea echipei sale au putut evolua tineri oinişti din mediul şcolar care doreau să se întreacă şi în competiţiile federaţiei.

Deşi este binecunoscut în lumea rugbylui, unde a fost jucător şi arbitru internaţional, de fiecare dată a vorbit şi despre oină ca fiind alături de rugby, în sufletul său!
Mulţumim mult ,,Nea Ţuţu ” pentru contribuţia deosebită la promovarea şi dezvoltarea sportului nostru naţional!
De azi suntem mai săraci, nu numai prin pierderea unui preşedinte deosebit al unui club afiliat la federaţie, ci prin pierderea unui om care aprecia valorile tradiţionale româneşti!
Dumnezeu Să Te Aibă în Pază!

Condoleanţe familiei îndoliate!

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: