Connect with us

Societate

Mii de copii din județ au vizionat spectacolul ”Fetița fără cont de facebook”

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Rusu I. Georgiana P.F.A. a încheiat activitățile proiectului cultural „Teatru pentru copii și tineret în 40 de școli rurale”, realizat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Constanța și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

În cadrul proiectului, a fost realizată producția spectacolului complex, interdisciplinar, de teatru, teatru de păpuși, muzica și dans „Fetița fără cont de facebook”, iar în perioada 16 aprilie – 18 mai 2018 au fost susținute 40 de reprezentații ale acestui spectacol, în 40 de localități rurale din județul Constanța: Cochirleni, Rasova, Aliman, Vlahii, Amzacea, General Scărișoreanu, Castelu, Nisipari, Costinești, Schitu, Moșneni, 23 August, Dumbrăveni, Independența, Bărăganu, Lanurile, Fântânele, Cogealac, Ghindărești, Grădina, Lipnița, Cuiugiuc, Canlia, Carvăn, Ion Corvin, Viile, Limanu, 2 Mai, Lumina, Oituz, Mircea Vodă, Satu Nou, Mereni, Osmancea, Valu lui Traian, Poarta Albă, Pecineaga, Vânători, Saligny și Ștefan cel Mare.

Scopul declarat și asumat al călătoriei noastre culturale a fost atins: în total, peste 3000 de copii cu vârste cuprinse între 6 – 15 ani au asistat la spectacolele organizate în cadrul proiectului. Imediat după încheierea ultimului spectacol din program, managerul de proiect Georgiana Rusu a subliniat:

„Cand vom relua pregatirile pentru o noua calatorie culturala prin judet, ma voi gandi la toate acele zambete, emotii, uimire ale copiilor care au asistat pentru prima data la un spectacol si nu s-au sfiit sa recunoasca asta, la toti acei dascali care ne-au intampinat cu vorbe pline de recunostinta pentru faptul ca localitatea lor se afla pe lista noastra, la aceia care au sustinut adevarate dezbateri cu copiii mai mari pe seama mesajului transmis de spectacolul nostru, la acei lideri care au facut tot ce le-a stat in putinta ca si copiii din satele vecine care nu erau inscrisi in program sa poata asista la actul artistic, la aceia care ne-au rugat sa nu-i uitam pentru spectacolul de data viitoare, la aceia care au anuntat pe toata lumea din sat ca “Vine teatrul!”, ca sa nu lipseasca nimeni, la aceia care ne-au inmanat cel mai frumos liliac de aprilie, la acei dascali care si-au amintit de copilarie si care au lasat acest lucru sa li se citeasca pe chip, si nu in ultimul rand, la aceia care i-au invatat pe cei mici ca fosnetul pungii de chipsuri poate deranja spectacolul. Cultura in mediul rural va mai avea o sansa doar atata vreme cat noi, ca adulti, vom invatam ca un CAMIN CULTURAL nu este destinat doar evenimentelor sociale de genul nuntilor sau botezurilor, cata vreme ne respectam copiii si ii lasam sa urmareasca spectacolul pana la final, fara a-i scoate mai devreme din sala doar pentru ca noi, adultii, suntem grabiti, doar atata vreme cat copiii insisi nu ne vor mai relata cu entuziasm situatii din emisiuni televizate cu subiect total inadecvat varstei lor ci ne vor impartasi intamplari pe care le-au citit intr-o carte de povesti”.

Proiectul „Teatru pentru copii și tineret în 40 de școli rurale” a avut un buget total de 88.500 lei, din care 13.500 lei reprezintă contribuția proprie a Rusu I. Georgiana P.F.A., iar 75.000 lei reprezintă finanțarea asigurată de Administrația Fondului Cultural Național.

Conform strategiei de continuitate și sustenabilitate a proiectului „Teatru pentru copii și tineret în 40 de școli rurale”, Rusu I. Georgiana P.F.A. intenționează să propună Consiliului Județean Constanța un parteneriat prin care să fie asigurată realizarea unui proiect asemănător, prin care spectacole pentru copii și tineret să fie prezentate și în alte localități ale județului.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Societate

Strada Cumpenei din municipiul Constanța intră în proces de reabilitare

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Municipiului Constanța, prin S.C. Confort Urban, lucrează, în aceste zile, la demontarea bordurilor vechi care vor fi înlocuite cu unele noi, pe strada Cumpenei, în zona intersecției dintre șoseaua Industrială cu bulevardul Aurel Vlaicu. De asemenea, trotuarele vor fi decopertate pentru a se turna covor asfaltic.

Pentru ca reabilitarea tramei stradale să se desfășoare în condiții optime, recomandăm locuitorilor orașului să nu își parcheze autoturismele în perimetrul în care se efectuează lucrări și să respecte semnificația indicatoarelor rutiere.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

SNMF: În 2019, vom fi martorii migraţiei crescute a medicilor de familie

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Bilanţul anului 2018 este, pentru medicii de familie, unul care dă cu minus. Medicii de familie care asigură interfaţa dintre pacienţi şi sistemul naţional de sănătate pot spune că au supravieţuit unui an în care asistenţa medicală primară pe care o reprezintă a fost neglijată, marginalizată şi subfinanţată.

Medicii de familie aşteaptă ca alocarea financiară în 2019 pentru segmentul de asistenţă medicală pe care îl acoperă să asigure deopotrivă sumele necesare pentru creşterile salariale impuse prin lege, posibilitatea investiţiilor în echipamente şi personal precum şi creşterea cheltuielilor ca urmare a inflaţiei. De asemenea, ei aşteaptă şi o reparaţie, cel puţin parţială, a inechităţii faţă de colegii lor din alte segmente ale sistemului naţional de sănătate.

Medicii de familie din România au funcţionat în 2018 cu un buget cu doar 17% mai mare decât în 2017, în condiţiile în care colegii din unităţile sanitare de stat (medicina şcolară, ambulatoriu integrat, spitale) au beneficiat de finanţări (salarii şi bugete) mărite cu până la 100%. Cu toate acestea, startul discuţiilor pentru bugetul alocat medicinei de familie pentru 2019 este unul pe care SNMF îl consideră eşuat. În previziunile bugetare actuale, bugetul alocat medicinei de familie vizează o creştere de sub 5 procente faţă de anul trecut.

În aceste condiţii şi coroborat cu celelalte solicitări nerezolvate de guvernanţi (debirocratizarea, protocoalele de prescriere etc), SNMF apreciază că se va înregistra un nou val de nemulţumire din partea profesioniştilor din segmentul de asistenţă medicală primară. Îngrijorător este, în acest context, faptul că agenţiile de recrutare a forţei de muncă din domeniul medical anticipează că în anul 2019 vom fi martorii unei migraţii crescute a medicilor de familie.

SNMF îşi exprimă public dorinţa de a asigura o stabilitate pentru medicii de familie, temelia fiecărui sistem public de sănătate, şi implicit un echilibru în asistenţa medicală primară.

”Pentru ca aşa ceva să poată fi pus în practică, medicii de familie au nevoie de recunoaşterea importanţei şi eficienţei muncii lor, de susţinerea beneficiarilor direcţi – pacienţii – şi de sprijinul decidenţilor – administratori ai sistemului medical şi decidenţi politici.”, a precizat Dina Mergeani, președinte al Societății Naționale de Medicina Familiei.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Încă o stradă cu sens unic în municipiul Constanța

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Atenție șoferi! S-a instituit sens unic pe strada Bărăganului.

Măsura a fost luată începând de astăzi, pe sensul de mers dinspre strada Theodor Burada spre strada Corbului, pentru evitarea blocajelor din zonă.

“Rugăm participanții la trafic să fie atenți la noile reguli de circulație”, transmite Biroul de presă al Primăriei municipiului Constanța prin intermediul unui comunicat remis redacției.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: