Connect with us

Societate

Mii de copii din județ au vizionat spectacolul ”Fetița fără cont de facebook”

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Rusu I. Georgiana P.F.A. a încheiat activitățile proiectului cultural „Teatru pentru copii și tineret în 40 de școli rurale”, realizat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Constanța și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

În cadrul proiectului, a fost realizată producția spectacolului complex, interdisciplinar, de teatru, teatru de păpuși, muzica și dans „Fetița fără cont de facebook”, iar în perioada 16 aprilie – 18 mai 2018 au fost susținute 40 de reprezentații ale acestui spectacol, în 40 de localități rurale din județul Constanța: Cochirleni, Rasova, Aliman, Vlahii, Amzacea, General Scărișoreanu, Castelu, Nisipari, Costinești, Schitu, Moșneni, 23 August, Dumbrăveni, Independența, Bărăganu, Lanurile, Fântânele, Cogealac, Ghindărești, Grădina, Lipnița, Cuiugiuc, Canlia, Carvăn, Ion Corvin, Viile, Limanu, 2 Mai, Lumina, Oituz, Mircea Vodă, Satu Nou, Mereni, Osmancea, Valu lui Traian, Poarta Albă, Pecineaga, Vânători, Saligny și Ștefan cel Mare.

Scopul declarat și asumat al călătoriei noastre culturale a fost atins: în total, peste 3000 de copii cu vârste cuprinse între 6 – 15 ani au asistat la spectacolele organizate în cadrul proiectului. Imediat după încheierea ultimului spectacol din program, managerul de proiect Georgiana Rusu a subliniat:

„Cand vom relua pregatirile pentru o noua calatorie culturala prin judet, ma voi gandi la toate acele zambete, emotii, uimire ale copiilor care au asistat pentru prima data la un spectacol si nu s-au sfiit sa recunoasca asta, la toti acei dascali care ne-au intampinat cu vorbe pline de recunostinta pentru faptul ca localitatea lor se afla pe lista noastra, la aceia care au sustinut adevarate dezbateri cu copiii mai mari pe seama mesajului transmis de spectacolul nostru, la acei lideri care au facut tot ce le-a stat in putinta ca si copiii din satele vecine care nu erau inscrisi in program sa poata asista la actul artistic, la aceia care ne-au rugat sa nu-i uitam pentru spectacolul de data viitoare, la aceia care au anuntat pe toata lumea din sat ca “Vine teatrul!”, ca sa nu lipseasca nimeni, la aceia care ne-au inmanat cel mai frumos liliac de aprilie, la acei dascali care si-au amintit de copilarie si care au lasat acest lucru sa li se citeasca pe chip, si nu in ultimul rand, la aceia care i-au invatat pe cei mici ca fosnetul pungii de chipsuri poate deranja spectacolul. Cultura in mediul rural va mai avea o sansa doar atata vreme cat noi, ca adulti, vom invatam ca un CAMIN CULTURAL nu este destinat doar evenimentelor sociale de genul nuntilor sau botezurilor, cata vreme ne respectam copiii si ii lasam sa urmareasca spectacolul pana la final, fara a-i scoate mai devreme din sala doar pentru ca noi, adultii, suntem grabiti, doar atata vreme cat copiii insisi nu ne vor mai relata cu entuziasm situatii din emisiuni televizate cu subiect total inadecvat varstei lor ci ne vor impartasi intamplari pe care le-au citit intr-o carte de povesti”.

Proiectul „Teatru pentru copii și tineret în 40 de școli rurale” a avut un buget total de 88.500 lei, din care 13.500 lei reprezintă contribuția proprie a Rusu I. Georgiana P.F.A., iar 75.000 lei reprezintă finanțarea asigurată de Administrația Fondului Cultural Național.

Conform strategiei de continuitate și sustenabilitate a proiectului „Teatru pentru copii și tineret în 40 de școli rurale”, Rusu I. Georgiana P.F.A. intenționează să propună Consiliului Județean Constanța un parteneriat prin care să fie asigurată realizarea unui proiect asemănător, prin care spectacole pentru copii și tineret să fie prezentate și în alte localități ale județului.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Societate

Concurs dedicat tinerilor pianiști din întreaga lume, la Constanța

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Asociația Nihil Sine Arte împreună cu Colegiul Național de Arte Regina Maria Constanța organizează anul acesta un concurs: Constanța International Competition – Festival for Young Pianists  (prima ediție), dedicat tinerilor pianiști din întreaga lume.

Competiția se va desfășura în perioada 9-11 noiembrie 2018, în Constanța, la Colegiul Național de Arte Regina Maria, sala Sergiu Celibidache. Deschiderea va avea loc joi, 8 noiembrie, dupa ora 18:00. Juriul este alcătuit din profesori universitari și pianiști din România și Germania: Csiky Boldizsar (președinte, Cluj), Verona Maier (București), Daniel Goiți (Cluj), Alessandra Sepe (Italia/Germania), Alina Deleanu (Constanța).

Acest proiect își dorește să aducă o contribuție la viața culturală a Constanței și în același timp să crească vizibilitatea și prestigiul Colegiului Național de Arte Regina Maria la nivel național și internațional, având ca scop încurajarea și susținerea tinerelor talente pianistice.

Profesorul Dorina Ivanciu, membru al Comitetului de organizare și profesor de specialitate al Colegiul Național de Arte Regina Maria a precizat: ”În speranța că acest concurs unic în județul și orașul Constanța va crește și va deveni în câțiva ani un nume important pe scena competițiilor muzicale din România, iar pe viitor în plan european și internațional, vă invităm să ne fiți alături la prima ediție. Orașul nostru are nevoie și de astfel de evenimente și suntem convinși că, existând public doritor și iubitor de muzică bună,  vom reuși să susținem arta pianistică la Constanța.”

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Simona Halep, desemnată de WTA cea mai bună jucătoare a anului 2018

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Liderul WTA, Simona Halep, a fost desemnată de către WTA cea mai bună jucătoare a anului 2018. Este pentru prima dată când jucătoarea de tenis din România câştigă acest trofeu.

Simona a primit distincția astăzi, într-o ceremonie desfășurată la Singapore. În aceeași gală au fost stabilite și grupele pentru Turneul Campioanelor, de unde Halep lipsește din cauza unei accidentări.

Simona Halep le-a devansat pe Angelique Kerber, Petra Kvitova, Naomi Osaka şi Caroline Wozniacki.

Românca a reuşit să câştige în acest an primul său turneu de Mare Şlem din carieră, la Roland Garros, şi a ajuns şi în finala de la Australian Open. A câştigat de asemenea turneele de la Montreal şi Shenzen.

Trofeul pentru echipa anului a fost câştigat de Barbora Krejcikova (Cehia) / Katerina Siniakova (Cehia), iar cel pentru debutanta anului 2018 a fost luat de Aryna Sabalenka.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Au fost suplimentate dozele de vaccin gripal pentru campania de vaccinare

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Ministerul Sănătății a încheiat demersurile pentru achiziția unui număr suplimentar de 300 000 doze vaccin gripal, care se adaugă  celor 1 000 000 care au fost deja achiziționate pentru campania de vaccinare 2018-2019.

Institutul Național de Sănătate Publică a informat Ministerul Sănătății că, în  primele două săptămâni de supraveghere nu s-au înregistrat cazuri de gripă confirmate cu laboratorul, morbiditatea prin infecții respiratorii acute încadrându-se în intervalul așteptat.

La nivel național, în cea de-a doua săptămână de supraveghere, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, IACRS și pneumonii) a fost de 82 799, cu 1,8% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (84.316).

În săptămâna 07-14.10.2018 s-au înregistrat la nivel național 12 cazuri de gripă clinică, comparativ cu 25 cazuri înregistrate în S 41/2017.

Până la data de 14.10.2018 au fost vaccinate antigripal 60 669 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății.

Începând cu data de 15 septembrie 2018, Ministerul Sănătății a distribuit la direcțiile de sănătate publică din teritoriu și București un număr de 696 511 doze vaccin gripal. Distribuția vaccinului până la totalul de 1 300 000 de doze continuă până la sfârșitul lunii noiembrie, conform calendarului agreat cu distribuitorul.

Ministerul Sănătăţii reaminteşte populaţiei că, vaccinarea este cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a îmbolnavirilor prin gripă şi  recomandă tuturor celor care sunt în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire să solicite vaccinul gratuit.

De asemenea, măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor  pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: