Conecteaza-te cu noi

Politica

Ministrul Agriculturii vrea energie regenerabilă pe terenurile stațiunilor de cercetare agricolă

Published

on

Stațiunile de cercetare agricolă din subordinea Academiei de Științe Agricole și Silvice “Gheorghe Ionescu-Șișești” (ASAS) își vor putea concesiona terenurile pentru proiecte de producție de energie regenerabilă.

″Unitățile de cercetare-dezvoltare subordonate ASAS pot concesiona prin licitație, în condițiile stabilite în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, cu modificările și completările ulterioare, terenuri agricole degradate conform Legii fondului funciar nr. 18/1991 republicată, cu modificările și completările ulterioare, terenuri neproductive, terenuri curți-construcții, inclusiv canale, din domeniul public sau privat al statului administrat de acestea, către persoane de drept public sau privat în scopul producerii de energie din surse regenerabile, precum: hidro, solară, biomasă, biolichide și biogaz, geotermală și eoliană, necesară inclusiv creșterii productivității agricole″, stipulează un proiect de ordonanță de urgență elaborat de Ministerul Agriculturii, condus de Petre Daea.

Potrivit documentului citat, pe aceste terenuri vor putea fi amplasate obiective de investiții specifice producerii de energie electrică din surse regenerabile, respectiv capacități de producție, unități de stocare a electricității, stații de transformare sau alte sisteme similare, de către unitățile de cercetare-dezvoltare sau de către persoane de drept public sau privat. De asemenea, în situația în care se realizează obiectivele energetice menționate, suprafațele de teren vor putea fi utilizate în sistem dual, atât pentru producția agricola, cât și pentru producerea de energie electrică din surse regenerabile de orice tip.

″Prin derogare de la prevederile art. 315 alin. (1) ale Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2019, cu modificările și completările ulterioare, pentru proiectele de interes national, concesionarea se face în mod direct către entități ale statului român, în condițiile financiare aprobate de consiliul de administrație al unității de cercetare-dezvoltare. Declanșarea procedurii de concesionare este condiționată de avizul conform al Prezidiului ASAS cu privire la suprafața de teren și gradul de calitate sau categoria de folosință a suprafețelor care vor face obiectul procedurii de concesionare. Realizarea investițiilor (…) este condiționată de realizarea studiilor și analizelor privind calitatea terenurilor″, mai prevede draftul de act normativ.

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions