Connect with us

Politica

PRESShub: EXCLUSIV Guvernul legalizează numirile „din pix”: elimină concursurile pentru funcții publice

Published

on

sedinta de Guvern Ciuca

Proiectul de ordonanță de urgență care conține măsurile pentru reducerea cheltuielilor bugetare publicat de Ministerul Finanțelor – așa numita ordonanță a austerității – conține un articol care încalcă principiile Codului administrativ, dar și recomandările Comisiei Europene.

Guvernul vrea să adopte o prevedere conform căreia „funcțiile publice de conducere pot fi exercitate cu caracter temporar, fără obligativitatea organizării unor concursuri”. Prin această măsură se dorește permanentizarea unui obicei din administrația centrală a ultimilor ani: mandatele temporare.

În prezent, aceste interimate pot fi pentru maximum 6 luni, potrivit Codului administrativ, după care, instituția publică este obligată să organizeze concurs pentru ocuparea definitivă a postului.

Guvernul Ciucă vrea ca, pe perioada existenței noii ordonanțe „a austerității”, mandatele temporare să fie pe termen nelimitat, fără obligativitatea organizării de concursuri.

De atfel, în noul act normativ este precizat clar că „în anul 2023, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau
temporar vacante”, cu câteva excepții.

În traducere, adio concursuri pe perioade doar de șefi știute. În plus, toate funcțiile de conducere vor rămîne în pixul șefilor puși politic, ca atare se deschide larg ușa pentru o căpușare și mai mare a sistemului.

Cine sunt beneficiarii, citiți aici

EXCLUSIV Guvernul legalizează numirile „din pix”: elimină concursurile pentru funcții publice

 

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!