Connect with us

Politica

Ministrul Turismului: Este absolut necesară o lege a turismului!

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, a declarat miercuri, la Brașov, că o Lege a turismului este absolut necesară, având în vedere că la ora actuală activitatea de turism în România este reglementată de o Ordonanță din anul 1998.

“Adoptarea unei Legi a turismului este un pas important și va fi mult mai bine față de ceea ce nu avem acum. La ora actuală activitatea de turism în România este reglementată de o Ordonanță din anul 1998, deci aproximativ cu 10 ani înainte de a intra în Uniunea Europeană. De atunci s-au mai făcut mici modificări și avem la ora actuală 75 de acte normative care reglementează activitatea în turism, în România. Cred că trebuie să reducem această birocrație din ce în ce mai mult în ceea ce privește reglementarea unui domeniu de activitate și chiar vreau să începem cu turismul”, a declarat Dobre, înainte de întâlnirea cu patronatele și asociațiile din turism din Regiunea Centru, care a avut loc la Brașov.

Întrebat despre noutățile Legii turismului, ministrul a afirmat că în afară de faptul că în orice lege trebuie să existe și obligații, dar și drepturi, în primul rând este obligația administrației publice centrale, cea care se va ocupa de reglementarea activității în turism, adică Ministerul Turismului, dar și obligația administrațiilor publice locale, obligația turiștilor care trebuie să respecte față de tot ceea ce vizitează în România.

“Bineînțeles, avem acel sistem informatic de evidență a activității de turism în România, baza statistică de care are nevoie ministerul și, după aceea,cred eu că ceea ce este mai important sunt normele de aplicare, normele metodologice care sunt specificate în obligația Ministerului Turismului, care trebuie să le reglementeze prin hotărâri de Guvern, Ordine de ministru, sau ordine comune cu alți colegi din Guvernul României. Legea trebuie să fie cât se poate de dinamică și în ea trebuie să fie o bază, ceea ce cere și sistemul, inclusiv partea juridică a unui act normativ, dar tot ceea ce înseamnă reglementare trebuie să se facă prin norme”, a explicat ministrul Turismului citat de Agerpres.ro.

După finalizarea dezbaterilor publice, programate până la finalul lunii septembrie, se va merge apoi pentru aprobarea legii în Guvern, mai departe în Parlament în cele două Camere, Senat și Camera Deputaților, timp în care Ministerul Turismului va lucra la normele de aplicare ale legii, astfel încât imediat ce va fi promulgată de președintele României, să se poată intra și cu normele de aplicare.

Răspunzând unei întrebări referitoare la dezvoltarea și a altor zone din România din punct de vedere turistic, în afara de zona montană și Litoral, odată cu apariția Legii turismului, Mircea Titus Dobre a subliniat că trebuie să existe o colaborare între instituțiile centrale, locale, alături de care ar trebui să vină și privații.

“Trebuie să fim maturi și să înțelegem că doar o colaborare între instituțiile locale și instituțiile publice centrale se poate ajunge la o dezvoltare mult mai eficientă a activității turistice în România. Alături de aceste entități trebuie să vină și privații, apoi trebuie să vindem mult mai bine, să știm să vindem mult mai bine, să știm să facem pachete de servicii turistice cât mai competitive. Aici este rolul privaților, nu al statului, pentru că statul nu intră în această activitate comercială. Investițiile în România sunt în proporție de 99,99% private. Statul mai deține prin anumite companii niște părți sociale. La Neptun-Olimp avem niște structuri de cazare, în rest nu avem nimic”, a punctat ministrul.

După mai bine de cinci ore de discuții cu reprezentanții asociațiilor și patronatelor din turism din Regiunea Centru, ministrul Dobre a declarat că a fost o întâlnire foarte constructivă, în care s-au spus lucruri extraordinar de pertinente.

“Foarte constructivă întâlnirea și, întotdeauna sunt deschis la ceea ce înseamnă constructiv. Nu cred că a fost o discuție distructivă și nu a venit nimeni cu ceva neagumentat. Am văzut oameni și operatori economici cu niște lucruri extraordinar de pertinente și câteodată trebuie să ne pună și semne de întrebare, pentru că nu ajung la conducătorii instituțiilor centrale”, a concluzionat ministrul Turismului.

sursa foto: Mediafax.ro

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Politica

Adrian Stoian, noul președinte al PMP Mangalia

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Ca urmare a demisiei lui Petru-Mihai Crăciun din funcția de președinte al PMP Mangalia, Adrian-Ionel Stoian a fost numit președinte interimar al acestei organizații. PMP face precizarea că până acum Adrian Stoian a ocupat funcția de vicepreședinte al PMP Mangalia și are o vastă implicare în desfășurarea campaniilor electorale, „fapt pentru care avem convingerea că din noua funcție de președinte al PMP Mangalia va motiva, atât organizația, cât și electoratul să promoveze proiectele propuse de candidații PMP la alegerile parlamentare.“

„Cea mai bună urare pe care o pot face domnului Adi Stoian odată cu numirea în funcția de președinte interimar al PMP Mangalia nu poate fi „bun venit“, el fiind deja în organizație, ci este: „mișcăm Mangalia“. Mult succes, Adi Stoian!”, a declarat Claudiu-Iorga Palaz, președintele PMP Constanța.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Val de demisii din PSD Constanța. Viceprimarul Babu și directorul CT Bus Bogdan Niță au plecat din partid

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Continuă valul de demisii din PSD Constanța. După plecarea lui Făgădău, alți doi membri importanți vor pleca. Este vorba de viceprimarul Dumitru Babu, directorul CT Bus Constanța, Bogdan Niță, dar și fostul consilier local Valentin Gabriel Pârvulescu.

„E doar decizie pur personală. Nu e ca un afront sau viscerală. Nu plec pentru a mă înscrie în alt partid.“, a declarat Bogdan Niță pentru Ordinea.ro.

Potrivit unor surse, din PSD Constanța au plecat peste 20 de persoane.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Rectorii ar putea să-și păstreze mandatul pe viață! Stelian Ion: „Inițiativa lui Tit Brăiloiu alterează de la cap învățământul“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Rectorii ar putea să-și păstreze mandatul pe viață, potrivit unor modificări aduse Legii Educației și aprobate de Senat în calitate de for decisiv. Mai exact, un amendament propus de deputatul de Constanța al PSD Tit-Liviu Brăiloiu la un proiect de lege cu modificări în domeniul învățământul militar prevede pentru toate universitățile că „durata mandatului de rector este de 4 ani. Mandatul poate fi reînnoit”. Modificarea legislativă este aspru criticată de deputatul de Constanța al USR, Stelian Ion, care a declarat că măsura le va permite rectorilor să-și înnoiască nelimitat mandatul alterează de la cap învățământul românesc.

„Este o ambiție mai veche a pesediștilor și nu numai a lor, dar modificarea de acum este cea mai abruptă și vine de la Tit-Liviu Brăiloiu, senator PSD de Constanța, care n-a lăsat nimănui impresia că ar avea insomnii de grija educației din România. Omul s-a remarcat în parlament exclusiv prin replici și gesturi de golan sadea. Ce l-a mânat pe el în această luptă, pe un tărâm care nu-i este tocmai familiar, putem afla doar dacă mergem pe firul prieteniilor lui cu diverși generali de carton. Și mai ales dacă ne uităm puțin atent la miza acestei schimbări.

Conform Legii Educației, rectorul numește prorectorii și decanii. Pe cei din urmă, după un concurs public susţinut in fața unei comisii numite de rector. Este deci simplu să ne închipuim că rectorul îşi poate crea o structura ierarhică de subalterni fideli, care la rândul ei va acţiona pentru păstrarea în funcţie cât mai mult timp a respectivului rector. Se deschide astfel poarta transformării universităţilor în feude şi a rectorilor în baroni. Criteriile academice nu vor mai conta cât va conta loialitatea faţă de coteria dirijată de rectorul în funcţie. În aceste circumstanţe, există posibilitatea ca abuzurile să devină regulă, în sensul că cei care nu sunt pe placul conducerii ar putea să nu primească orele pe care ar trebui să le aibă, să nu li se scoată la concurs postul care le-ar permite să promoveze sau să fie şicanaţi cu tot felul de comisii de etică.

Nu în ultimul rând, partidele vor fi mult mai interesate să-i racoleze pe aceşti rectori deveniţi imuabili şi deci extrem de influenţi, care astfel ar putea să impună o anumită direcţie politică unei întregi ierarhii universitare. Inutil să mai spun că astfel s-ar putea închide sau manifesta discreţionar subiectul plagiatelor şi al fraudei academice în general. Vorbim deci despre una dintre cele mai toxice cu putinţă mişcări legislative pentru învăţământul românesc, susținută de rectori deja înregimentați în PSD și PNL. Şi pentru că am ajuns aici, trebuie spus că este nefiresc ca rectorilor să li se permită să ocupe funcţii în cadrul partidelor politice. Legea Educaţiei prevedea o incompatibilitate în acest sens, care a fost însă eliminată în 2012 de Ecaterina Andronescu…Având în vedere consecințele profund nocive pe care le poate avea o astfel de măsură, îi solicit dlui președinte Iohannis să întoarcă la parlament această lege.“, a scris Stelian pe Facebook.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: