Connect with us

Societate

Mizeriile din turism, ascunse de ochii presei. Ce spune ministrul Trif la Constanța

Published

on

Bogdan Trif, ministrul Turismului, se afla in aceste zile in vizita de lucru la Constanta.

Dupa ce in Weekend a vizitat Delta Dunării, ministrul Trif discuta, in aceste momente, cu autoritățile din turism in sala ovala a Prefecturii Constanta.

Inaintea dezbaterilor, ministrul a recunoscut ca turismul romanesc se afla “putin in urma celor din vecinătatea noastra.”

Totodata, ministrul a spus ca opt echipe de control vor monitoriza activitățile din turism, nimeni nu va fi sancționat, vor fi date doar… recomandări. Dupa monentul de inceput al sezonului estival, doua echipa de control de la minister vor ramane in stațiunile de pe litoral pana la sfârșitul verii.

Advertisement

“Litoralul românesc este un motor al turismului nostru. Din pacate, în ultimii ani nu a funcționat la capacitatea maximă. Avem un potențial mult mai mare. Am rămas puțin în urma celor din vecinătatea noastră dar cu siguranță, printr-un efort comun, putem să recuperăm pentru că avem potențial, avem investitori care doresc să continue și avem aici cei mai mari investitori de pe litoralul Marii Negre si stiu ca au un plan de afaceri extrem de bune pus la punct si pe care doresc să le extindă începând chiar cu anul acesta. Dar nu doar Hotelierii si ceilalti investitori reprezintă o prioritate pentru noi. În egală măsură și turistul ocupă aceeasi importanță. Vreau să vă spun că am venit cu o echipa de control formată din opt oameni. Bineinteles ca în prima fază o sa avem doar acțiuni de prevenție și de îndrumare după care două echipe o sa ramana toată perioada sezonului estival pentru a fi în permanență legătura cu cetățenii si cu hotelierii dar în a doua etapă trebuie sa mentionez toți agenții economici ca o sa fim tot mai duri nu o sa permitem nici o abatere de la legislația de mediu care ar pune în pericol turismul din Constanta si din toate stațiunile. Vreau foarte mult să vorbesc dinspre descentralizare. Ministerul turismului a transmis deja un memo ministerului dezvoltării regionale. Suntem primii care am făcut treaba asta. Activitatea de autorizate în 90% o sa fie delegat către autoritățile locale, în speță CJC. Cred ca este un pas spre normalitate să mutăm decizia către autoritățile locale care cunosc mult mai  bine specificul fiecărei zone si pot lua măsuri mult mai eficiente. Vreau să vă mai anunt ca voucherele de vacanță au intrat pe linie dreaptă. Chiar ministerul Turismului, săptămână viitoare, o sa le va acorda tuturor angajaților. Este un ajutor dat de către Guvernul României turistului român și turismului românesc. Pentru ca aceste vauchere de vacanță se pot cheltui, consuma doar pe teritoriul Romăniei”, a spus ministrul Trif la începutul discuțiilor.

95% pregătiți pentru sezonul estival 2018

La rândul său, primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, a îmbrăcat în declarații pozitive tot ceea ce se petrece în această perioadă pe litoralul din Constanța și stațiunea Mamaia.

“Noi, aici pe plan local suntem intr-un permanent dialog cu operatorii din zona de turism. Încă din data de 13 aprilie ne-am văzut. Am repetat întâlnirea pe 12 aprilie. Va pot invita oricand la o vizita in statiunea Mamaia. Va informa că 95% suntem pregătiți pentru întâmpina cum trebuie turiștii. Vom pune accent pe curățenie si siguranță pentru că Constanta si Mamaia reprezint a un pol important de atracție si ne străduim să îl păstrăm asa. Vom avea eveniment e extrem de important e, cel mai important este festivalul Sunwaves unde asteptam 20.000 participant minim din străinătate străini”, a spus primarul.

Discutiile se desfășoară departe de ochii presei, deși invitatia la întâlnirea cu ministrul a fost anunțată cu participarea reprezentanților media. Astfel, gunoiul din turismul romanesc va ramane ascuns in spatele ușilor închise ale Instituției Prefectului, la cererea Cristian Barhalescu, agent de turism.

“Sunt convins ca oamenii nu vor fi la fel de deschiși in prezenta presei. Noi vrem sa facem discutii tehnice, cu presa nu cred ca vor putea sa-si expună problemele. Recomandarea mea este ca presedintele CJ sa faca o sinteza pentru prezentare către presa”, a spus Barhalescu.

Despre ce a spus primarul Constantei, Decebal Fagadau, despre pregătirile pentru minivacanța de 1 mai, dar si ce spectacole pregătește administrația municipală pentru acest sezon, mai tarziu pe www.ordinea.ro .

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement