Connect with us

Stiri

Monede din aur şi argint, bătute la Tomis şi Callatis, în secolul al III-lea, au reintrat în Patrimoniul Naţional Cultural

Publicat

la

Astăzi, au fost repatriate din Londra, prin cooperare judiciară internaţională cu autorităţile din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, şapte monede antice din aur şi din argint, recuperate de la case de licitaţie din Marea Britanie. Conform concluziilor experţilor, monedele sunt:

  • un stater pseudo-Lysimachos unicat bătut la Tomis în secolul al III-lea a. Chr.;
  • doi stateri emişi la Tomis şi unul emis la Callatis, în perioada războaielor mithridatice;
  • un stater de tip Koson cu monogramă şi două imitaţii după denari romani republicani, emisiunile lui C. Memmius şi N. Cordius, respectiv Marcus Antonius şi Octavianus.

În perioada 1998 – 2014, grupări cuprinzând 34 inculpaţi, braconieri ai siturilor arheologice, au comis infracţiuni la regimul de protecţie a Patrimoniului Cultural Naţional. Aceştia au sustras, exportat ilegal, valorificat şi spălat pe piaţa internaţională de antichităţi mai multe tezaure monetare (stateri Koson, Lysimach şi denari romani), brăţări spiralice din aur şi alte artefacte sustrase din siturile arheologice Sarmizegetusa Regia şi Piatra Roşie, monumente UNESCO. Numeroase bunuri au fost pierdute pentru Patrimoniul Cultural Naţional, cauzându-se un prejudiciu de peste 4.000.000 euro.

Din cele 34 de personae, 12 au fost condamnate definitiv, iar restul sunt puse în urmărire naţională şi internaţională, prin INTERPOL.

Începând de mâine, cele 7 monede vor fi în custodia Muzeului Naţional de Istorie a României, în cadrul unei expoziţii ce cuprinde valori reintrate în circuitul naţional cultural.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Stiri

Atenție, se oprește apa în localitatea Valu lui Traian

Publicat

la data de

Scris de

RAJA S.A. va executa lucrări de remediere a unei avarii pe conducta de alimentare cu apă, cu diametrul de 400 mm, din incinta Stației de Pompare Valu lui Traian, în noaptea de luni, 23 mai, ora 23.00, până marți, 24 mai, ora 5.00.

În acest timp, furnizarea apei potabile va fi sistată în întreaga localitate cu excepția Zonei C.

”Ne cerem scuze pentru neplăcerile create abonaților din zonă, pe care îi asigurăm că echipele de intervenție vor face tot posibilul pentru finalizarea lucrărilor și reluarea furnizării apei potabile în cel mai scurt timp.

Totodată, rugăm toți utilizatorii afectați de această lucrare să își asigure rezerva minimă de apă pentru consum și uz casnic în perioada în care va fi sistată alimentarea cu apă.”, au precizat reprezentanții Biroului de Comunicare.

Comments

comments

Continuă să citești

Stiri

Fanfara ”Muzica Apelor” reia seria concertelor de weekend

Publicat

la data de

Scris de

Fanfara Muzica Apelor reia seria concertelor de weekend începând de sâmbătă, când locuitorii de la malul mării vor sărbători ziua orașului Constanța.

Timp de o oră, publicul este invitat să se alăture ritmurilor de vals, folclor stilizat, jazz și alte melodii din repertoriul național și internațional. Fanfara Muzica Apelor se remarcă prin reinterpretarea unor melodii cunoscute într-un mod original și îi așteaptă pe cei mici și cei mari să savureze atmosfera de odinioară.

Sâmbătă, 21 mai, acordurile muzicii de promenadă vor putea fi ascultate începând cu ora 17.30, pe Faleza Cazinoului din Constanța.

Vineri, 27 mai, de la ora 17.00, concertul va fi susținut în Piața Ovidiu, în zona Muzeului Național de Istorie, iar duminică, 29 mai, ora 17.00, instrumentiștii se vor afla din nou pe Faleza Cazinoului din Constanța.

”Așadar, cei îndrăgostiți de ritmurile cadențate sunt invitați să asculte și să trăiască emoțiile transmise de acești artiști, care fac parte din Fanfara Muzica Apelor.”, au precizat reprezentanții Biroului de comunicare al RAJA SA.

 

 

Comments

comments

Continuă să citești

Stiri

(FOTO) RAJA a finalizat lucrarea programată în cursul nopții de 18 spre 19 mai

Publicat

la data de

Scris de

Lucrările de remediere a avariei pe conducta magistrală de apă, cu diametrul de 800 mm, din incinta Sursei Cișmea 1C din mun. Constanța, executate în cursul nopții trecute, 18 spre 19 mai, au fost finalizate.

Echipele RAJA au lucrat la foc continuu pentru a respecta graficul și termenul de finalizare a intervențiilor.

”Prin urmare, la ora 5.30 a fost reluată furnizarea apei la parametrii normali în întreaga zonă afectată.”, au precizat reprezentanții  Biroului de comunicare.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: