Conecteaza-te cu noi
stelian ion

Exclusiv

Murad deschide lista AUR pentru CL Mangalia. Candidatul la funcția de primar, schimbat de 4 ori

Published

on

Aur Mangalia candidati

AUR se face de băcănie la Mangalia, acolo unde a venit recent, deși nu neapărat definitiv, cu a patra propunere pentru funcția de primar. Încă din urmă cu doi ani, candidatura părea rezervată pentru Nicolae Moroianu, vechi om de turism și politician local. Deși timpul lung petrecut de acesta la conducerea filialei din Mangalia indica o oarecare stabilitate, AUR s-a răzgândit luna trecută. Pe 23 martie, într-o ceremonie oficială, la Casa de Cultură din Constanța, în prezența lui George Simion, au fost scoși pe scenă candidații propuși de partid pentru Consiliul Județean și pentru principalele primării din județ. În acest context, candidat pentru Mangalia a fost ”lansat” Leonard Tănase, un politician care a mai trecut pe la PIN, PNL și ALDE. Pe scenă, Tănase părea plin de elan. Însă la câteva zile distanță s-a oprit subit din orice activitate de promovare a partidului pe străzi și pe rețelele sociale. Și s-a întâmpla așa deoarece, între timp,  Mohammad Murad, candidatul AUR la funcția de președinte al Consiliului Județean și șeful de facto al filialelor din județ, dezvăluia într-o conferință de presă că Tănase a fost lansat provizoriu. Murad declara că are o mega-strategie pentru turismul de pe litoral, dar în special pentru partea sudică, motiv pentru care sugera că încă se gândește să se propună pe el însuși pentru a candida la Primăria Mangalia. O decizie urma să fie luată în funcție de ”mișcarea” PSD în ceea ce privește nominalizarea unui candidat propriu pentru Primăria Mangalia – potrivit lui Murad.

În plan local, ”răzgândeala” lui Murad s-a tradus prin anunțarea unui nou candidat pentru Primărie, în persoana lui Daniel Coleașă. Acesta s-a mobilizat și a început să strângă semnăturile necesare pentru depunerea candidaturii. Însă pe 29 aprilie, la ora 14,30, Coleașă își anunța, pe Facebook, retragerea din competiție. ”Decât să fac compromisuri, să accept jocuri politice și alte lucruri ce nu mă caracterizează, prefer să mă retrag, deși le puteam face ușor ca mulți alții, pentru interesul personal. Lucrurile aveau o șansă de a merge în direcția dorită de noi toți, dar din păcate am constatat că politica (cel puțin la noi în oraș) nu se face cu competiție pe proiecte, se face cu acuzații lipsite de adevăr, cu multe minciuni, cu lipsa de loialitate și interese personale.” – menționa Coleașă.

În aceeași zi de 29 aprilie, la câteva ore distanță, AUR a depus candidaturile la Biroul Electoral. Pentru funcția de primar, a fost înscris oficial Cosmin-Vasile Trușcă, un antreprenor care deține un fast-food în oraș. Nu este clar în acest moment cum a reușit acesta să adune, în câteva ore, semnăturile de susținere necesare.

La Consiliu, lista este deschisă de Mohammad Murad. Pe locul 2: Dan Lefter, un medic din Mangalia. Urmează apoi Trușcă, Moroianu și Tănase. Pe lista de consilieri, la poziția 8, se află și Daniel Coleașă, în ciuda declarațiilor publice prin care a denunțat jocurile politice care se fac în partid pe baza interesului personal.

Advertisement
palaz

Intuim că este vorba de interesele lui Mohammad Murad legate de turism și de sudul litoralului, așa cum s-a trădat ”mogulul” AUR în repetate rânduri. Murad deține, prin firmele lui, mai multe active în Olimp și Jupiter. Vorbim de terenuri, spații comerciale și hoteluri. La Jupiter, o companie a omului de afaceri deține un teren împădurit de aproape 13 hectare, în arealul istoric al Pădurii Comorova, pe care inițial l-a obținut prin contract de asociere cu municipiul Mangalia, la propunerea fostului primar Zanfir Iorguș, în vederea construirii unui AquaPark. Deși nu s-a construit nimic, la scurtă distanță, Iorguș a vândut terenul municipalității către compania omului de afaceri.

Afacerea de mai sus a fost prezentată de Ordinea.Ro în anul 2020, în contextul în care Murad a candidat la Primăria Mangalia, declarând că nu deține niciun metru pătrat de pământ la Comorova. Vorbim de o campanie presărată cu scandaluri. În debutul acesteia, mai exact înainte de startul oficial, omul de afaceri a împărțit alimente cu camionul către locuitorii săraci ai Mangaliei. De asemenea, pe timpul campaniei a reușit să convingă mai mulți candidați, în frunte cu Zanfir Iorguș de la PSD, să renunțe formal la candidatură în favoarea sa, în sensul de a îndemna populația să îl voteze. Strădania nu a dus la succes. În ziua votului, o persoană care deținea un rol cheie în firmele lui Murad și care, totodată, se ocupa de campania sa electorală, a fost depistată în apropierea unei secții de votare având în portbagajul mașinii 300.000 de lei. Ulterior, s-a deschis un dosar penal, însă acesta a fost clasat.

Sugeram în primele rânduri ale articolului de față că nu este clar dacă ultima propunere AUR pentru funcția de primar, înscrisă oficial la Biroul Electoral, cea a lui Cosmin Trușcă, va fi una definitivă. Raportându-ne la situația din 2020, când s-au făcut la Mangalia retrageri formale de candidați în favoarea lui Murad, nu este deloc exclus ca acest Cosmin Trușcă să fie sacrificat în timpul jocului. N-ar fi ceva nou, s-a mai întâmplat chiar la Mangalia, când alte formațiuni și-au retras candidații formal, îndemnând la vot pentru Murad. De data aceasta, Murad și-ar putea retrage omul ca să sprijine candidatul PSD. Un plan se configurează pe această linie, dacă luăm de bune declarațiile pe care Murad le-a făcut într-un interviu la Replica de Constanța, pe 18 aprilie 2024. ”Legat de Mangalia, Murad a declarat că vrea să facă alianță cu PSD, în sensul să-i ofere susținerea lui Paul Foleanu pentru primărie. ” La Mangalia, sunt de acord să câștige oricine, doar nu el” a spus Murad, făcând referire la Cristian Radu.” – consemna această publicație.

E limpede că omul are obiective de atins, motiv pentru care s-a și întâmplat probabil hemoragia de candidați, care au curs unul după altul, până s-a ajuns la ultima variantă, care, la rândul ei, s-ar putea dovedi provizorie și de formă.

Advertisement
palaz

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement

Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com
Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions