Conecteaza-te cu noi
stelian ion

Exclusiv

Tomis 33, pârloaga din centrul Constanței ”patronată” de Felicia Ovanesian și de oamenii lui Mazăre (DOCUMENTE)

Published

on

Felicia Ovanesian foto articol Tomis

În plin centrul Constanței, în Zona Pensinsulară, încadrat între Hotelul BTT, Geamia Hunchiar și Colegiul Național Mihai Eminescu, se află un careu întreg lăsat de zeci de ani pârloagă. Aici, cândva a fost un parc, așa cum își amintesc absolvenții de Eminescu și cum atestă încă aleile specifice de parc și arborii jubiliari sau chiar seculari care se ițesc dintre plăcile de beton, pe alocuri.

Terenul din Tomis 33 a intrat pe mâini private, după ce în anul 2000 Primăria Constanța l-a pierdut într-un proces aiuritor, în care nu s-a apărat în niciun fel și nu a depus apel la hotărârea de fond care, în mod halucinant, nu conținea nici măcar un rând de motivare. O felie din Tomis 33 a ajuns mai apoi în proprietatea Feliciei Ovanesian, avocata. Și nu doar avocată, ci și jurnalistă, activistă civică, mare apărătoare de spații verzi, politiciană, mai cunoscută pentru rolul nefast de city-manager pe care l-a jucat vreo doi ani cât a condus de facto Primăria Constanța. Mai nou, cea care ”patronează” în parte boschetăria din Tomis 33 candidează la funcția de primar, adică de prim-gospodar al urbei. Și o face din diferite motive, poate și pentru a se asigura, printr-un aranjament viitor, că PUZ-ul Pensinsula, la care deja se lucrează, nu-i va lăsa terenul fără valoare, cu vreo reglementare de parc. Mai ales că, înainte de fi hăcuit, acolo chiar a fost un parc.

Până să intrăm detalii, este util să spunem că terenul din Tomis 33 a fost menționat în toate declarațiile de avere pe care Ovanesian le-a depus ca persoană publică. De asemenea, a fost evocat într-un proces pe care aceasta, ca fostă activistă civică, l-a dus pentru a bloca reluarea lucrărilor la ”scheletul” din Portul Tomis, abandonate din vremea lui Mazăre. Ca să-și justifice calitatea procesuală activă, Ovanesian s-a dat drept vecină interesată, dovedind vecinătatea cu actul de proprietate din Tomis 33. Abia anul trecut, a pierdut definitiv procesul, mai ales că instanța a constatat că în niciun caz nu era vecină cu scheletul abandonat, aflat la peste un kilometru distanță.

Ovanesian proces scheletul din portul Tomis

Sursele informației pot fi consultate AICI și AICI.

UZUCAPIUNEA

Tomis 33, ca orice petic din Peninsula Constanței, a fost un teren naționalizat în perioada comunistă. În mod natural, întreaga suprafață trebuia retrocedată către urmașii proprietarilor jefuiți de fostul regim criminal. Sau în absența acestora, să rămână în patrimoniul public. Dar nu s-a întâmplat așa. Potrivit documentelor, în anul 1999, doi domni, pe numele lor Aurelian Caraiani și Tănase Popescu, au deschis un proces de uzucapiune împotriva Primăriei Constanța, susținând că ar fi stăpânit terenul și două clădiri care existau atunci pe el, fără titlu, dar ca buni proprietari, mai bine de 30 de ani, adică, hăt, din negrii ani ai dictaturii. În februarie 2000, printr-o sentință civilă de o pagină și jumătate, cum nu am mai văzut niciodată, fără niciun rând de motivare, fără să se indice o iotă despre dovezile celor doi, instanța a admis cererea. De fapt, a dictat, întrucât așa se numește ceva lipsit de motivare. Iar așa, cei doi domni au primit un titlu pentru suprafața de 795,72 de metri pătrați, măsurată într-o expertiză.

Advertisement
palaz
Tomis hotarare uzucapiune

Extras din hotărârea nemotivată de instanță, neapelată de Primărie, prin care s-a pierdut terenul

DETALII CARE EXCLUDEAU POSIBILITATEA UZUCAPIUNII

În martie 2000, Primăria a uitat să depună apel și astfel hotărârea bizară a rămas definitivă. Iar beneficiarii s-au descurcat rapid, și-n câteva zile au întocmit cadastrul, au obținut recepția și înscrierea bunului într-o carte funciară provizorie. Cu această ocazie, suprafața a fost sporită din măsurători la 825 de metri pătrați.

Mai departe, beneficiarii sentinței de poveste au împărțit terenul în două loturi inegale: primul de 500 de metri pătrați (suprafața din acte), conținând construcția C1 de 198,52 mp formată din 5 camere, un magazin, un hol și un WC; al doilea de 295,72 mp conținând construcția C2 de 161,68 mp, formată dintr-un bar, o patiserie, o anexă-bar, o bucătărie și două WC-uri. Ambele clădiri se aflau, după cum se afirmă în actele oficiale, în stare avansată de uzură, urmând a fi propuse spre desființare. Având în vedere funcțiunea comercială a clădirilor și starea lor de uzură, vă dați seama că era total exclus ca acestea să se fi aflat în posesia utilă a două persoane fizice, în ultimele două decenii ale perioadei comuniste, plus încă zece ani după revoluție. Încă ceva: bunurile naționalizate, adică furate de regimul comunist, nu puteau fi legal uzucapate.

O FELIE PENTRU PRIETENII ITALIENI AI LUI MAZĂRE

Mai departe, cele două loturi au fost vândute unor particulari, care la distanță de câteva luni le-au revândut, cu bani buni, către societatea Satu&Fase SRL, deținută de doi cetățeni italieni și o româncă. Vorbim aici de firma care a ridicat scheletul abandonat din Portul Turistic Tomis. Italienii apar în diverse combinații imobiliare ordonate de Radu Mazăre. Iar fostul primar a declarat la un moment dat că aceștia erau prietenii săi. Ba chiar a dezvăluit detalii intime, precum acela că unul dintre italieni și-ar fi făcut o amantă în Constanța, motiv pentru care soția sa i-ar fi interzis să mai calce pe aici.

Tomis de la Caraiani la Satu and Fase

Extrase din contractele încheiate pentru lotul de 500 mp.

FELIA FELICIEI

La trei ani după aceste combinații, un oarecare Nicolae Costea a obținut o hotărâre judecătorească irevocabilă, în contradictoriu cu Caraiani și Popescu, prin care i s-a recunoscut dreptul de proprietate asupra unei jumătăți din terenul uzucapat de aceștia. Costea a exhibat un act din februarie 2000  pe care îl încheiase cu cei doi și prin care cumpărase clădirea de 161,68 mp și ½ din întregul teren, pentru care nu exista încă un titlu de proprietate. Iar neexistând, interpretarea comună era că se putea vorbi doar de o promisiune. Însă instanțele constănțene au apreciat că a operat vânzarea terenului și au dispus ieșirea din indiviziune, hotărând ca fiecare parte să primească loturi egale de câte 397,86 de metri pătrați.

Advertisement
palaz

Culmea, în proces, Caraiani și Tănase n-au suflat o vorbă despre faptul că vânduseră întregul teren încă din anul 2000 către niște particulari care au revândut mai departe spre Satu&Fase. Deși vânduseră, s-au pomenit iarăși proprietari, cu numele lor, după cum dispusese instanța.

În 2005, Nicolae Costea a vândut terenul de aproape 400 de metri pătrați către Felicia Ovanesian, cu prețul de 65.000 de dolari americani. Plata a fost declarată notarului, dar nu a fost dovedită cu un act de virament, mai ales că pe atunci se purta ca plățile să se facă la sacoșă. Contractul îl puteți studia AICI.

MEDICUL LUI MAZĂRE

Tot pe Tomis 33 figurează cu teren în proprietate și moștenitorii lui Florea Voinea, medicul care l-a ”reparat” pe fostul primar Radu Mazăre, printr-un tratament cu interferon, în primul său mandat. În acest context, în 2003, RAEDPP-ul i-a vândut medicului o clădire degradată și terenul aferent acesteia, de 139 de metri pătrați. Ulterior, aceasta a fost demolată. În același careu, colțul dinspre Traian și Doinei este împrejmuit cu un gard hidos din plasă.

UN PLAN DE RESATAURANT

Advertisement
palaz

Pe Geoportal – o aplicație ANCPI care permite oricui să localizeze orice teren intabulat în format electronic, în maidanul din Tomis 33 nu apar individualizate nici terenul Feliciei Ovanesian, nici terenul urmașilor lui Voinea. Cel mai probabil, cărțile funciare nu au fost convertite în format electronic, așa cum se putea întâmpla în cazul unor suprapuneri. Singurul teren individualizat în întregul maidan este cel de 500 de metri pătrați, luat de Satu&Fase în anul 2000.  Din iulie 2023, terenul se află în proprietatea firmei Comidor Trust SRL din Brașov. Numele Comidor Trust a fost pomenit în presă (vezi AICI, AICI și AICI) într-o combinație de afaceri cu Xenoti SRL (Hotelul Flora), o firmă fondată de Mazăre, Constantinescu și Strutisnky.

Tomiss vedere geoportal si google maps

Tomis 33, vedere din Google Maps (stânga) și Geoportal (dreapta)

Tot în 2023, Comidor a solicitat două certificate de urbanism de la Primăria Constanța, plănuind să amenajeze ”felia” sa de pe Tomis 33 ca grădină de vară cu restaurant și containere de fast-food. Deși proiectul propus se referea doar la construcții ușoare, vecinul Feliciei Ovanesian nu a primit încă o autorizație de construire. Și probabil nici nu va primi prea curând, întrucât se lucrează, și va mai dura, la un Plan Urbanistic pentru Zona Peninsulară.

De noul PUZ este în mod natural interesată și Felicia Ovanesian, întrucât nu ar avea cum să fie încântată să i se stabilească reglementări de parc sau orice altceva care ar putea să diminueze valoarea de circulație a proprietății sale. Cel mai probabil afacerea imobiliară de pe Tomis 33 este un motiv pentru care Ovanesian a intrat în competiția electorală, mai palpabil decât vrăjelile pe care le bagă pe Facebook despre binele comun și alte idealuri.

ÎNAPOI ÎN PATRIMONIUL PUBLIC

În orice caz, situația încâlcită din Tomis 33, cu uzucapiunea inițială, în opinia noastră profund ilegală, cu suprapunerile de loturi și mai ales boschetăria care durează de zeci de ani, va trebui rezolvată. Ideal ar fi ca bunul să fie readus în patrimoniul public, din care a fost smuls pe baza unor șmecherii avocățești.

Advertisement
palaz

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement

Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com
Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions