Connect with us

Energie&Mediu

Nuclearelectrica angajează noi avocați și consultanți pentru negocierile cu China Nuclear Power

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Nuclearelectrica derulează negociază de câțiva ani cu gigantul energetic chinez de stat China General Nuclear Power (CGN) pentru finalizarea acordului investitorilor pentru proiectul construirii unităților 3 și 4 de la centrala nucleară Cernavodă și a actului constitutiv al joint-venture-ului care va fi înființat de cele două companii pentru implementarea proiectului și caută să angajeze noi avocați și consultanți care să o asiste în acest proces.

De la semnarea memorandumului de înțelegere cu CGN pentru proiectul reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă din urmă cu aproape 3 ani, din toamna lui 2015, Nuclearelectrica a fost asistată în negocierile cu partea chineză de un consorțiu format din Deloitte Consultanță, Elcomex IEA și casa de avocatură Peli Filip, însă contractul cu respectiva asociere expiră în octombrie anul acesta, scriu jurnaliștii de la Profit.ro. În aceste condiții, Nuclearelectrica (SNN) vrea să organizeze o nouă procedură de achiziție de servicii de consultanță și asistență juridică și financiară pentru proiectul Cernavodă 3-4, pentru care a pregătit un buget maxim de 2,25 milioane euro plus TVA, în total circa 2,67 milioane euro.

“În prezent se desfășoară negocieri cu investitorul selectat anterior menționat – China General Nuclear Power Corporation (“CGN”) pentru finalizarea Documentelor Investiției – Acordul Investitorilor și Actul Constitutiv al societății de proiect, o societate mixtă (“JVCo”), în înțelesul art. 50 din Legea nr. 137/2002, societate ce urmează a se înființa de către SNN și CGN, în calitate de acționari. După finalizarea negocierilor și înființarea societății de proiect, va urma o fază complexă, de dezvoltare a Proiectului, care va presupune, între altele, negocierea și semnarea, de către SNN, a unor acorduri/înțelegeri cu CGN și/sau JVCo”, se arată într-un document al Nuclearelectrica.

Firma sau firmele care își vor adjudeca contractul vor trebui să elaboreze inclusiv drafturi de acte normative în legătură cu proiectul reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă și să ofere consultanță cu privire la mecanismele de sprijin care pot contribui la atractivitatea proiectului și la chestiunile care privesc legislația în domeniile concurență și ajutor de stat în legătură cu finanțarea proiectului. De asemenea, vor trebui să se ocupe de aportul în natură sau în numerar al SNN la societatea mixtă, inclusiv în legătură cu activitățile pregătitoare fuziunii cu Energonuclear, compania de proiect înființată în 2009 pentru Cernavodă 3-4 și care în prezent este controlată 100% de către Nuclearelectrica.

În martie, acționarii Nuclearelectrica au aprobat continuarea negocierilor cu CGN asupra documentelor investiției pentru o perioadă de 6 luni, respectiv până la data de 2 septembrie 2018.

SNN este controlată de statul român prin Ministerul Energiei, cu 82,49% din acțiuni.

sursa: profit.ro

Comments

comments

Energie&Mediu

Nuclearelectrica: Unitatea 2 a CNE Cernavodă funcționează la putere nominală

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

SN Nuclearelectrica SA (“SNN”) anunta ca Unitatea 2 a CNE Cernavoda functioneaza la putere nominala, lucrarile de reparatie la rezervorul aferent grupului turbogenerator (partea clasica a centralei)  fiind finalizate.

Reamintim ca lucrarile de reparatie se puteau efectua numai cu o reducere de putere a reactorului Unitatii 2.

Reducerea de putere controlata si realizarea lucrarilor s-au efectuat  in deplina siguranta si in conformitate cu procedurile specifice ale centralei.

Citiți și:

Reparații la Unitatea 2 a CNE Cernavodă. Vezi până când se impune reducerea de putere

 

Comments

comments

Continuă să citești

Energie&Mediu

Reparații la Unitatea 2 a CNE Cernavodă. Vezi până când se impune reducerea de putere

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

SN Nuclearelectrica SA (“SNN”) anunta ca Unitatea 2 a CNE Cernavoda va functiona, incepand cu ora 13:00, 15 octombrie 2018, la putere redusa in vederea efectuarii unor lucrari de reparatie la un rezervor aferent grupului turbogenerator (partea clasica a centralei).

Lucrarile de reparatie se pot efectua numai cu o reducere de putere a reactorului Unitatii 2. Estimam ca Unitatea 2 va functiona la putere redusa (cca 300-350 MW) pentru o perioada de 12 ore.

Reducerea de putere controlata si realizarea lucrarilor se vor efectua in deplina siguranta si in conformitate cu procedurile specifice ale centralei, transmite conducerea Nuclearelectrica prin intermediul unui comunicat remis redacției.

Comments

comments

Continuă să citești

Energie&Mediu

Premieră în România. Prima staţie pentru stocarea energiei, inaugurată la Constanța

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Prima staţie pentru stocarea energiei din România a fost inaugurată la Constanța de către EDP Renewables. Este un sistem de stocare a energiei în parcul eolian Cobadin 1.

„Prin acest proiect contribuim la realizarea celei de-a treia revoluţii din sectorul energiei regenerabile. Dacă prima a fost îmbunătăţirea capacităţilor eoliene şi creşterea competitivităţii, acum douăzeci de ani, iar a doua a fost energia solară, care prin scăderea recentă a costurilor schimbă deja perspectiva sectorului regenerabilelor, a treia de abia începe, şi aceasta este stocarea”, a declarat Duarte Belo, director-general al EDPR Europa şi Brazilia, citat de ziarul Bursa.

Decalaj între autoritățile statului și mediul privat de afaceri

Stația are o capacitate de 1 MW. Prin intermediul ei, excesul de energie produsă poate fi stocat în baterii și eliberat ulterior în funcţie de cerere sau de necesități.

“Această investiție este o premieră în țara noastră și poate juca un rol foarte important în asigurarea serviciilor de sistem prin echilibrarea sistemului energetic național în anumite situații. Energia electrică stocată în această stație este energie electrică produsă de un parc eolian, deci este o energie regenerabilă, nepoluantă. Nu pot sa nu observ o defazare, un decalaj intre autoritatile statului si mediul de privat de afaceri: in contextul in care in noua strategie energetica realizata de ministerul Energiei se vorbeste despre realizarea unui nou grup de producere prin arderea carbunelui si captarea emisiilor poluante de carbon, investitorii privati vin cu solutii de actualitate pentru dezvoltarea morderna a sectorului energetic romanesc.”, ne spune George Niculescu, investitor în sectorul regenerabilelor, membru PATRES și consilier județean în cadrul Consiliului Județean Constanța, prezent la evenimentul de inaugurare.

EDPR are în plan construirea unei staţii secundare de stocare a energiei în parcurile solare din România. Sistemul de stocare a energiei în parcul eolian Cobadin 1 este primul proiect al EDPR în Europa, nu doar în România. EDP Renewables (Energias de Portugal) şi-a început activitatea în România în 2008 prin achiziţia mai multor proiecte eoliene, notează investenergy.ro.

Sistemele de stocare a energiei pe bază de acumulatori se dovedesc extrem de căutate, deoarece furnizează companiilor de utilități servicii de echilibrare a sarcinii în rețeaua electrică cu răspuns extrem de rapid. În plus, prin natura lor modulară reprezintă o soluție care poate fi extinsă în timp. Potențialul acestei tehnologii este atât de mare, încât se așteaptă instalarea unor capacităţi de stocare a energiei de circa 11 GW, până în 2020, în 22 de țări, conform Navigant Research.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: