Este cu totul anormal ca în Constanța să nu existe un centru pentru victimele violenței în familie, atâta vreme cât astfel de proiecte au fost demarate inclusiv în comune din România. Dar este important că măcar acum, în ultimul ceas dinaintea alegerilor locale, cineva se gândește și la asta. În cursul zilei de azi, consilierul local Tudorel Chesoi a organizat o conferință de presă în care a prezentat un document important pentru foarte multă lume din Constanța care se confruntă cu această problemă. El va prezenta acest document în cadrul unei ședințe de consiliu local. Și sperăm că va fi votată de colegii lui, consilierii locali. Pentru moment, propunerea va fi transmisă comisiilor din cadrul Primăriei Constanța și apoi consilierilor locali, în prima ședință de consiliu, care nu se știe deocamdată când va avea loc. Ar fi minunat să se voteze și apoi să se aplice acest proiect, deși ne gândim că poate fi pur și simplu un proiect de campanie electorală.
Măcar un apartament va fi alocat victimelor
Dar trecând peste asta, considerăm că ideea este foarte importantă, motiv pentru care trecem cu vederea momentul în care a fost lansată. Deci, potrivit propunerii lui Chesoi, se va aproba înființarea unui centru de urgență pentru victimele violenței în familie din municipiul Constanța, compus din 3 camere cu următoarele utilități: birou de primire, birou consiliere psihologică și birou consiliere juridică. Centrul de urgență pentru victimele violenței în familie va avea un program non-stop. De asemenea, potrivit propunerii lui Chesoi, va fi constituit un fond de rezervă pentru decontarea certificatelor constatoare și a rapoartelor de expertiză medico-legală, precum și pentru decontarea ședințelor de consiliere psihologică și consiliere juridică pentru victimele violenței în familie din municipiul Constanța. Pentru găzduirea provizorie a persoanelor implicate în cazuri de violență în familie vor fi repartizate două locuințe.
În Constanța sunt sute de persoane care au nevoie de sprijin
Potrivit IPJ Constanța, la nivelul județului Constanța, în anul 2014 s-au înregistrat 762 de infracțiuni, din care 5 omoruri și 314 lovituri și ale violențe. În anul 2015, au fost înregistrate 795 de infracțiuni, dintre care 301 lovituri sau alte violențe și 3 fapte de omor. Tot la nivelul județului Constanța, în perioada 01.10.2014 – 31.03.2015 au fost înregistrate 59 de dosare pentru eliberarea unui ordin de protecție, durata medie a judecării dosarului fiind de 22,5 zile. În anul 2015 au fost emise 22 de ordine de protecție din care 5 au fost încălcate de agresori.
Avem doar un centru maternal cu 3 locuri
Tudorel Chesoi a precizat că “Având în vedere lipsa serviciilor integrate pentru victime, decontarea certificarelor medico-legale reprezintă o soluție pentru cazurile grave din municipiul Constanța ce nu pot fi referite centrelor maternale și un instrument de scădere semnificativă a perioadei în care victimele violenței în familie sunt supuse marginalizării sociale, motiv pentru care considerăm oportună aprobarea unei Hotărâri a Consiliului Local Constanța prin care să se asigure aceste cheltuieli după modelul inițiativelor Primăriei Brașov, Târgu Mureș, Sibiu și București. În momentul de față, la nivelul municipiului Constanța nu există nici un centru de primire în regim de urgență sau de recuperare pentru victimele violenței domestice, ci doar un centru maternal având o capacitate de 3 locuri în care au acces doar mamele cu copii aflate în mai multe tipuri de risc social. (…) În sfârșit, fiind vorba despre centre maternale și nu centre de urgență sau de recuperare, adresele lor sunt publice astfel încât agresorii pot găsi cu ușurință locația victimei, contrar art. 7, pct. 4 din Legea 217/2003 care precizează că “locaţia adăposturilor este secretă publicului larg”.