Conecteaza-te cu noi

Societate

Putem scăpa de căldura scumpă de la RADET?

Published

on

Este de notorietate faptul că foarte mulți constănțeni vor să se debranșeze de la rețeaua de distribuție termică a RADET. Pe de-o parte deoarece  prețurile percepute pentru consumul de căldură sunt foarte mari. Cu toate că, într-o ședință de consiliu local din luna noiembrie a anului trecut, viceprimarul cu atribuții de primar, Decebal Făgădău, a cerut consilierilor locali scăderea prețului Gcal de la 383,2 lei, la 250 lei, ceea ce s-a și întâmplat. Pe de altă parte, de mai multă vreme există posibilitatea racordării la rețeaua de gaze naturale și, din ce în ce mai multă lume alege această soluție pentru a avea căldură în case și a plăti mult mai puțin.

Consilierul local Tudorel Chesoi a avut astăzi o conferință de presă, prilej cu care a anunțat că intenționeză să emită mai multe proiecte de hotărâre, printre care și unul care se referă strict la situația constănțenilor care apelează la RADET pentru a se deconecta de la rețeaua de încălzire.

Proiect de hotărâre propus consilierilor locali

El și-a motivat proiectul pe care dorește să îl inițieze aducând în atenția următoarele: “Având în vedere faptul că prioritatea consilierilor locali trebuie să fie bunăstarea locuitorilor; ținând cont că în municipiul Constanța se plătește una dintre cele mai mari Gcal din țară; ținând cont de numărul mare al constănțenilor care au solicitat și solicită debranșarea de la sistemul de alimentare centralizată de energie termică; având în vedere principiul libertății de alegere; având în vedere nevoia de debirocratizare a actului de administrare; luând act de faptul că documentația solicitată de RADET celor care doresc să se debranșeze este foarte voluminoasă  (25 pagini) și care ar trebui diminuată; ținând cont de restricțiile temporale impuse solicitanților de către RADET, în vederea depuneri cererilor de debranșare și a obținerilor avizelor necesare și   luând act de faptul că la solicitările cetățenilor pentru a fi branșati la rețeaua de distribuție a energiei termice RADET, taxa pentru branșare este 0 lei. (…) Inițiez spre dezbatere și aprobare Proiectul de hotărâre privind reducerea taxei de debranșare/deconectare de la rețeaua de furnizare a energiei termice a RADET Constanța și eliminarea taxei pentru obținerea avizului în acest sens.” După prezentarea acestor elemente, Tudorel Chesoi a emis un proiect de hotărâre care, dacă va fi votat de către consilierii locali, va aduce foarte mari deservicii RADET, dar va fi foarte util constănțenilor. Potrivit acestui proiect, taxa pentru emiterea procesului verbal de debranșare/deconectare se realizează după achitarea de către solicitant a taxei de 50.00 lei și include costurile de deplasare a angajaților, precum și realizarea lucrărilor. De asemenea,  avizul pentru deconectare/debranșare se va emite gratuit.

Advertisement

Oare vor vota consilierii înainte de alegerile locale acest proiect?

Tudorel Chesoi precizează că ”cererile pentru obținerea avizului în vederea deconectării/debranșării pot fi depuse în orice perioadă a anului, în cel mult 30 de zile de la data depunerii cererii.”

Suntem curioși dacă o astfel de hotărâre va fi votată înainte de alegerile locale și dacă îi va aduce mai multe voturi consilierului Chesoi.

Asta nu înseamnă că lucrurile vor fi simple. Pentru conectarea la rețeaua de gaze naturale este nevoie de mult timp și de foarte mulți bani – în jurul a 10.000 de lei. Iar toată casa în care locuiți va fi, pentru destul de multă vreme, un imens șantier. Dar, dacă omiteți aceste aspecte și vă apucați de treabă, pe termen lung va fi atât ieftin, cât și .. călduros!

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions