Connect with us

Actual

Putem scăpa de căldura scumpă de la RADET?

Maria Ionescu

Publicat

la

Este de notorietate faptul că foarte mulți constănțeni vor să se debranșeze de la rețeaua de distribuție termică a RADET. Pe de-o parte deoarece  prețurile percepute pentru consumul de căldură sunt foarte mari. Cu toate că, într-o ședință de consiliu local din luna noiembrie a anului trecut, viceprimarul cu atribuții de primar, Decebal Făgădău, a cerut consilierilor locali scăderea prețului Gcal de la 383,2 lei, la 250 lei, ceea ce s-a și întâmplat. Pe de altă parte, de mai multă vreme există posibilitatea racordării la rețeaua de gaze naturale și, din ce în ce mai multă lume alege această soluție pentru a avea căldură în case și a plăti mult mai puțin.

Consilierul local Tudorel Chesoi a avut astăzi o conferință de presă, prilej cu care a anunțat că intenționeză să emită mai multe proiecte de hotărâre, printre care și unul care se referă strict la situația constănțenilor care apelează la RADET pentru a se deconecta de la rețeaua de încălzire.

Proiect de hotărâre propus consilierilor locali

El și-a motivat proiectul pe care dorește să îl inițieze aducând în atenția următoarele: “Având în vedere faptul că prioritatea consilierilor locali trebuie să fie bunăstarea locuitorilor; ținând cont că în municipiul Constanța se plătește una dintre cele mai mari Gcal din țară; ținând cont de numărul mare al constănțenilor care au solicitat și solicită debranșarea de la sistemul de alimentare centralizată de energie termică; având în vedere principiul libertății de alegere; având în vedere nevoia de debirocratizare a actului de administrare; luând act de faptul că documentația solicitată de RADET celor care doresc să se debranșeze este foarte voluminoasă  (25 pagini) și care ar trebui diminuată; ținând cont de restricțiile temporale impuse solicitanților de către RADET, în vederea depuneri cererilor de debranșare și a obținerilor avizelor necesare și   luând act de faptul că la solicitările cetățenilor pentru a fi branșati la rețeaua de distribuție a energiei termice RADET, taxa pentru branșare este 0 lei. (…) Inițiez spre dezbatere și aprobare Proiectul de hotărâre privind reducerea taxei de debranșare/deconectare de la rețeaua de furnizare a energiei termice a RADET Constanța și eliminarea taxei pentru obținerea avizului în acest sens.” După prezentarea acestor elemente, Tudorel Chesoi a emis un proiect de hotărâre care, dacă va fi votat de către consilierii locali, va aduce foarte mari deservicii RADET, dar va fi foarte util constănțenilor. Potrivit acestui proiect, taxa pentru emiterea procesului verbal de debranșare/deconectare se realizează după achitarea de către solicitant a taxei de 50.00 lei și include costurile de deplasare a angajaților, precum și realizarea lucrărilor. De asemenea,  avizul pentru deconectare/debranșare se va emite gratuit.

Oare vor vota consilierii înainte de alegerile locale acest proiect?

Tudorel Chesoi precizează că ”cererile pentru obținerea avizului în vederea deconectării/debranșării pot fi depuse în orice perioadă a anului, în cel mult 30 de zile de la data depunerii cererii.”

Suntem curioși dacă o astfel de hotărâre va fi votată înainte de alegerile locale și dacă îi va aduce mai multe voturi consilierului Chesoi.

Asta nu înseamnă că lucrurile vor fi simple. Pentru conectarea la rețeaua de gaze naturale este nevoie de mult timp și de foarte mulți bani – în jurul a 10.000 de lei. Iar toată casa în care locuiți va fi, pentru destul de multă vreme, un imens șantier. Dar, dacă omiteți aceste aspecte și vă apucați de treabă, pe termen lung va fi atât ieftin, cât și .. călduros!

Comments

comments

Actual

A fost cutremur în România. Vezi ce magnitudine a avut

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, 18 aprilie, la ora 13:03:16, ora locală a României,  s-a produs în Zona Seismică Vrancea, județul Buzău un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.8, la adâncimea de 134 km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 56 km E de Brașov, 64 km N de Ploiești, 119 km N de București, 128 km S de Bacău, 133 km NE de Pitești, 134 km V de Brăila, 136 km V de Galați, 171 km E de Sibiu, 184 km N de Ruse, 210 km SV de Iași.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Mâine, Piața Griviței din Constanța va fi închisă

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Continuă acțiunile de curățenie generală în piețele administrate de Regia Autonomă „Exploatarea Domeniului Public și Privat” Constanța. Astfel, mâine, Piața agroalimentară Grivița va fi închisă pentru igienizare, astfel încât producătorii și comercianții să își vândă marfa în condiții de siguranță sanitară. Activitatea comercială va fi reluată marți, 20.04.202, începând cu ora 07:00. Totodată, pe toată perioada stării de alertă se mențin măsurile pentru siguranța cetățenilor: marcaje inscripționate pe asfalt, dezinfectant pentru mâini, măsurarea temperaturii de la distanță, precum și purtarea măștii. Clienții piețelor sunt rugați să păstreze distanţa socială recomandată de 1,5 – 2 metri.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

(VIDEO) Accident rutier cu 3 victime pe DN 22, în apropiere de Oituz. Intervine elicopterul

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, în jurul orei 13.00, a avut loc un grav accident rutier pe DN 22, în apropierea intersecției spre satul Oituz, în care au fost implicate trei autoturisme.

Potrivit primelor informații, la fața locului au fost trimise de urgență elicopterul SMURD, două echipaje SAJ B2 și Smurd B.

Trei persoane rănite au fost transportate la Spitalul județean Constanța.

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române a informat că traficul rutier este oprit pe ambele sensuri pentru a permite intervenția echipajelor specializate.

Se estimează reluarea normală a circulației în 45 de minute.

Știre în curs de actualizare.

Update: Oficial, din partea Biroului de presă al IPJ Constanța.

Astăzi, în jurul orei 13.40, polițiștii constănțeni au fost sesizați despre producerea unui accident rutier pe DN 22, în afara localității Lumina – zona intersecției cu localitatea Oituz.

Deplasați la fața locului, polițiștii au constatat faptul că impactul s-a produs între trei autoturisme și o autoutilitară.

În urma accidentului rutier, a rezultat vătămarea corporală ușoară a doi dintre conducătorii auto (o femeie, de 22 de ani, respectiv un bărbat, de 70 de ani) și a pasagerului din autoutilitară, bărbat, în vârstă de 82 de ani.

În cauză, a fost întocmit un dosar de cercetare penală.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: