Connect with us

Energie&Mediu

Operatorii sistemelor de transport gaze din Europa vin la București. Se deschid oportunități pentru servicii energetice importante!

Publicat

la

În perioada 27-28 septembrie 2017, România va fi gazda reuniunii Grupului la Nivel Înalt pentru Conectivitatea Rețelelor de gaze în Europa Centrală și de Sud-Est (CESEC) Transgaz va semna un nou Memorandum de Înțelegere cu Ungaria, Bulgaria și Grecia privind Coridorul Vertical de transport gaze naturale, pe directia Nord-Sud, în proiectul BRUA. Astăzi, 19 iulie 2017, reprezentanții operatorilor sistemelor de transport gaze naturale din Grecia – Desfa, Bulgaria – Bulgartransgaz,  România – Transgaz, Ungaria – FGSZ și ICGB – compania responsabilă pentru dezvoltarea, construirea și operarea Interconectării Grecia – Bulgaria se întâlnesc la București.

Potrivit InvestEnergy, reuniunea are o importanță deosebită în planul cooperării energetice europene și regionale, fiind o ilustrare a participării active a României și a companiilor din industria de profil la formatele de dialog dedicate obiectivelor strategice europene în domeniul securității energetice, susțin reprezentanții Transgaz.

La eveniment vor fi prezente înalte oficialități ale Guvernului și Parlamentului României, precum și delegați ai Comisiei Europene din cadrul DG Energy, alături de managementul companiilor semnatare ale Memorandumului de Înțelegere. În calitate de observatori au fost invitați să participe operatori ai sistemelor de transport gaze naturale din Serbia – Srbijagas, Ucraina – Ukrtransgaz, Slovacia – Eustream și din Republica Moldova – Vestmoldtransgaz. La ceremonie sunt așteptați să participle reprezentanți ai unor companii cu care TRANSGAZ are relații de colaborare, printre care Exxon Mobil, OMV Petrom, Socar Romania, Black Sea Oil and Gas, Deloitte România.

Coridorul Vertical de transport gaze naturale constituie una dintre căile de consolidare și dezvoltare economică de-a lungul culoarului Nord-Sud, Memorandumul de Intelegere fiind rezultatul demersurilor intense din ultimii ani pentru poziționarea cât mai avantajoasă a proiectelor energetice propuse sau susținute de companii românești pe lista obiectivelor prioritare ale Uniunii Europene și pentru a primi sprijin financiar european, se precizează în comunicatul Transgaz.

Semnarea Memorandumului de Intelegere definește intenția comună a operatorilor de transport gaze naturale din Ungaria, România, Bulgaria și Grecia pentru o cooperare viitoare mai intensă în ceea ce privește transportul gazelor naturale din Grecia către țările tranzitate și dincolo de ele – înspre piața UE – via Bulgaria, România către Ungaria, cu asigurarea posibilităților tehnice de reversibilitate, afirmă Ion Sterian, Director General Transgaz.

Se apreciază că această infrastructură va deschide oportunități pentru implicarea furnizorilor de echipamente și servicii energetice din România și din restul Europei și va genera locuri de muncă pentru lucrările de execuție și pentru exploatare pe teritoriul României. În perspectivă, este prevăzut ca noua infrastructură să fie conectată la posibilele noi surse de gaze naturale din Marea Neagră.

Transgaz a semnat cu reprezentanții Comisiei Europene, la 9 septembrie 2016, Acordul de Finanțare prin Mecanismul Conectarea Europei aferent traseului prin Romania a coridorului de transport Bulgaria-România-Ungaria-Austria (BRUA). Prin acest acord, care este una dintre cele mai semnificative realizari din cadrul cooperarii regionale CESEC, Transgaz primeste 179,32 milioane euro, fonduri nerambursabile, pentru implementarea Proiectului BRUA-faza I.

Proiectul BRUA, susținut de Guvernul României și Comisia Europeana este un proiect strategic pentru țară și regiune. Proiectul este dezvoltat în contextul necesității diversificării surselor de alimentare cu gaze naturale ale țărilor europene, creșterii securității alimentării cu gaze naturale a țării noastre prin acces la noi surse, transportul înspre piețele Central Europene a rezervelor de gaze naturale din regiunea Caspică, asigurării pe direcția Bulgaria a unei capaciăți de transport în ambele sensuri de curgere de 1,5 mld.mc/an și dezvoltarii unei capacități de transport pe direcția Ungaria de 1,75 mld.mc/an în faza I și 4,4 mld.mc/an în faza II.

Comments

comments

Continuă să citești

Energie&Mediu

AIEA, semnal de alarmă: Cea mai mai mare centrală nucleară din Europa este scăpată de sub control

Publicat

la data de

Scris de

Şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a avertizat că Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa aflată în Ucraina, ”este complet scăpată de sub control” şi a adresat un apel urgent Rusiei şi Ucrainei pentru a permite experţilor să viziteze rapid centrala, cu scopul de a stabiliza situaţia şi a evita un accident nuclear, relatează The Associated Press.

Rafael Grossi a declarat într-un interviu acordat marţi pentru The Associated Press că situaţia devine din ce în ce mai periculoasă la centrala Zaporojie din oraşul sud-estic Enerhodar, pe care trupele ruse l-au cucerit la începutul lunii martie.

”Fiecare principiu al siguranţei nucleare a fost încălcat. Ce se află în joc este extrem de serios şi extrem de grav şi periculos”, a afirmat el.

Grossi a citat multe încălcări ale siguranţei centralei, adăugând că aceasta se află ”într-un loc în care războiul activ este în desfăşurare”, lângă teritoriul controlat de Rusia.

Integritatea fizică a centralei nu a fost respectată, a spus el, invocând bombardamentele de la începutul războiului, când centrala a fost cucerită, şi acuzaţiile reciproce ale Ucrainei şi Rusiei referitoare la organizarea de atacuri la Zaporojie.

Există ”o situaţie paradoxală” în care centrala este controlată de Rusia, dar personalul său ucrainean continuă să-şi conducă operaţiunile nucleare, ceea ce duce la momente inevitabile de fricţiuni şi presupuse violenţe, a subliniat Grossi.

Deşi AIEA are unele contacte cu personalul, acestea sunt ”defectuoase” şi ”inconsecvente”, a mai spus el.

Grossi a adăugat că lanţul de aprovizionare cu echipamente şi piese de schimb a fost întrerupt, ”deci nu suntem siguri că uzina primeşte tot ce are nevoie”.

De asemenea, AIEA trebuie să efectueze inspecţii pentru a se asigura că materialul nuclear este protejat, ”şi există o mulţime de material nuclear care trebuie inspectat”, a menţionat el.

”Când punem totul cap la cap, avem o multitudine de lucruri care nu ar trebui să se întâmple niciodată în nicio instalaţie nucleară. Iar acesta este motivul pentru care am insistat încă din prima zi că trebuie să putem merge acolo pentru a efectua această evaluare a siguranţei şi securităţii, pentru a face reparaţii şi pentru a asista aşa cum am făcut deja la Cernobîl”, a evocat Grossi.

AIEA trebuie să meargă la Zaporojie, ”pentru a preveni producerea unui accident nuclear”, potrivit directorului agenţiei nucleare a ONU.

Grossi a spus că el şi echipa sa au nevoie de protecţie pentru a ajunge la centrală şi de cooperarea urgentă a Rusiei şi Ucrainei.

Fiecare parte doreşte ca această misiune internaţională să plece de la diferite locaţii, un lucru înţeles în lumina integrităţii teritoriale şi a consideraţiilor politice, dar vizita unei echipe a AIEA la Zaporojie este urgentă, a argumentat Grossi.

”AIEA, prin prezenţa sa, va descuraja orice act de violenţă împotriva acestei centrale nucleare. Deci. În calitate de funcţionar public internaţional, ca şef al unei organizaţii internaţionale, implor ambele părţi să lase această misiune să continue”.

Comments

comments

Continuă să citești

Energie&Mediu

Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă va fi oprită pe 8 mai, timp de șapte săptămâni

Publicat

la data de

Scris de

Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă, cu o putere instalată de 700 MW, se va opri, planificat, începând cu data de 8 mai, potrivit unui anunț făcut de Nuclerelectrica, operatorul centralei.

Iată anunțul făcut de Nuclearelectrica transmis Bursei de Valori București:

“SN Nuclearelectrica SA anunţă că Unitatea 1 CNE Cernavodă va intra în programul de oprire planificată începând cu data de 08.05.2022. Desincronizarea de la Sistemul Energetic Naţional va avea loc la ora 11:00.

Opririle planificate reprezintă proiecte complexe, inițiate cu 24 de luni anterior datei planificate, având o echipă de management de proiect, grafic de realizare, planificare de resurse umane și bugetare corespunzătoare.

În perioada opririi planificate, se vor efectua activităţi din următoarele programe:

– Programul de mentenanță preventivă;

– Programul de mentenanță corectivă;

– Programul de inspecții;

– Programul de testări obligatorii pe perioada opririlor planificate;

– Programul de implementare modificări de proiect.

Lucrările se vor executa în condiţii de siguranţă pentru personalul centralei, public şi mediul înconjurător, conform procedurilor aprobate utilizate la CNE Cernavodă si cu respectarea tuturor măsurilor de protecție împotriva COVID-19”.

Nuclearelectrica nu a precizat și data la care unitatea va fi resincronizată la SEN, dar datele Transelectrica arată că acest lucru este planificat pentru 24 iunie.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Energie&Mediu

Ministrul Energiei: România va deveni o ţară independentă energetic şi prin amplasarea primului reactor modular de mici dimensiuni din Europa

Publicat

la data de

Scris de

Ministrul Energiei, Virgil Popescu anunţă că compania americană NuScale Power şi Societatea Naţională Nuclearelectrica din România au convenit să colaboreze în vederea amplasării unei centrale cu reactoare SMR. Astfel, spune ministrul, România va deveni o ţară independentă energetic şi prin amplasarea primului reactor modular de mici dimensiuni (SMR) din Europa.

”România va deveni o ţară independentă energetic şi prin amplasarea primului reactor modular de mici dimensiuni (SMR) din Europa! Compania americană NuScale Power şi Societatea Naţională Nuclearelectrica din România au convenit să colaboreze în vederea amplasării unei centrale cu reactoare SMR”, a scris Popescu pe Facebook.

Ministrul arată că cei de la NuScale au anunţat că anul acesta încep procesul de fabricare a componentelor reactoarelor.

”Doosan Enerbility urmează să înceapă producţia de echipamente principale pentru reactoarele modulare mici (SMR) NuScale, în baza unui acord semnat zilele acestea. Salut încheierea acestui nou parteneriat, prin care, implicit, şi România îşi va asigura inclusiv securitatea energetică”, mai scrie Virgil Popescu.

foto: Facebook / Virgil Popescu

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: