Connect with us

Energie&Mediu

Operatorii sistemelor de transport gaze din Europa vin la București. Se deschid oportunități pentru servicii energetice importante!

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

În perioada 27-28 septembrie 2017, România va fi gazda reuniunii Grupului la Nivel Înalt pentru Conectivitatea Rețelelor de gaze în Europa Centrală și de Sud-Est (CESEC) Transgaz va semna un nou Memorandum de Înțelegere cu Ungaria, Bulgaria și Grecia privind Coridorul Vertical de transport gaze naturale, pe directia Nord-Sud, în proiectul BRUA. Astăzi, 19 iulie 2017, reprezentanții operatorilor sistemelor de transport gaze naturale din Grecia – Desfa, Bulgaria – Bulgartransgaz,  România – Transgaz, Ungaria – FGSZ și ICGB – compania responsabilă pentru dezvoltarea, construirea și operarea Interconectării Grecia – Bulgaria se întâlnesc la București.

Potrivit InvestEnergy, reuniunea are o importanță deosebită în planul cooperării energetice europene și regionale, fiind o ilustrare a participării active a României și a companiilor din industria de profil la formatele de dialog dedicate obiectivelor strategice europene în domeniul securității energetice, susțin reprezentanții Transgaz.

La eveniment vor fi prezente înalte oficialități ale Guvernului și Parlamentului României, precum și delegați ai Comisiei Europene din cadrul DG Energy, alături de managementul companiilor semnatare ale Memorandumului de Înțelegere. În calitate de observatori au fost invitați să participe operatori ai sistemelor de transport gaze naturale din Serbia – Srbijagas, Ucraina – Ukrtransgaz, Slovacia – Eustream și din Republica Moldova – Vestmoldtransgaz. La ceremonie sunt așteptați să participle reprezentanți ai unor companii cu care TRANSGAZ are relații de colaborare, printre care Exxon Mobil, OMV Petrom, Socar Romania, Black Sea Oil and Gas, Deloitte România.

Coridorul Vertical de transport gaze naturale constituie una dintre căile de consolidare și dezvoltare economică de-a lungul culoarului Nord-Sud, Memorandumul de Intelegere fiind rezultatul demersurilor intense din ultimii ani pentru poziționarea cât mai avantajoasă a proiectelor energetice propuse sau susținute de companii românești pe lista obiectivelor prioritare ale Uniunii Europene și pentru a primi sprijin financiar european, se precizează în comunicatul Transgaz.

Semnarea Memorandumului de Intelegere definește intenția comună a operatorilor de transport gaze naturale din Ungaria, România, Bulgaria și Grecia pentru o cooperare viitoare mai intensă în ceea ce privește transportul gazelor naturale din Grecia către țările tranzitate și dincolo de ele – înspre piața UE – via Bulgaria, România către Ungaria, cu asigurarea posibilităților tehnice de reversibilitate, afirmă Ion Sterian, Director General Transgaz.

Se apreciază că această infrastructură va deschide oportunități pentru implicarea furnizorilor de echipamente și servicii energetice din România și din restul Europei și va genera locuri de muncă pentru lucrările de execuție și pentru exploatare pe teritoriul României. În perspectivă, este prevăzut ca noua infrastructură să fie conectată la posibilele noi surse de gaze naturale din Marea Neagră.

Transgaz a semnat cu reprezentanții Comisiei Europene, la 9 septembrie 2016, Acordul de Finanțare prin Mecanismul Conectarea Europei aferent traseului prin Romania a coridorului de transport Bulgaria-România-Ungaria-Austria (BRUA). Prin acest acord, care este una dintre cele mai semnificative realizari din cadrul cooperarii regionale CESEC, Transgaz primeste 179,32 milioane euro, fonduri nerambursabile, pentru implementarea Proiectului BRUA-faza I.

Proiectul BRUA, susținut de Guvernul României și Comisia Europeana este un proiect strategic pentru țară și regiune. Proiectul este dezvoltat în contextul necesității diversificării surselor de alimentare cu gaze naturale ale țărilor europene, creșterii securității alimentării cu gaze naturale a țării noastre prin acces la noi surse, transportul înspre piețele Central Europene a rezervelor de gaze naturale din regiunea Caspică, asigurării pe direcția Bulgaria a unei capaciăți de transport în ambele sensuri de curgere de 1,5 mld.mc/an și dezvoltarii unei capacități de transport pe direcția Ungaria de 1,75 mld.mc/an în faza I și 4,4 mld.mc/an în faza II.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Energie&Mediu

Nuclearelectrica: Unitatea 2 a CNE Cernavodă funcționează la putere nominală

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

SN Nuclearelectrica SA (“SNN”) anunta ca Unitatea 2 a CNE Cernavoda functioneaza la putere nominala, lucrarile de reparatie la rezervorul aferent grupului turbogenerator (partea clasica a centralei)  fiind finalizate.

Reamintim ca lucrarile de reparatie se puteau efectua numai cu o reducere de putere a reactorului Unitatii 2.

Reducerea de putere controlata si realizarea lucrarilor s-au efectuat  in deplina siguranta si in conformitate cu procedurile specifice ale centralei.

Citiți și:

Reparații la Unitatea 2 a CNE Cernavodă. Vezi până când se impune reducerea de putere

 

Comments

comments

Continuă să citești

Energie&Mediu

Reparații la Unitatea 2 a CNE Cernavodă. Vezi până când se impune reducerea de putere

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

SN Nuclearelectrica SA (“SNN”) anunta ca Unitatea 2 a CNE Cernavoda va functiona, incepand cu ora 13:00, 15 octombrie 2018, la putere redusa in vederea efectuarii unor lucrari de reparatie la un rezervor aferent grupului turbogenerator (partea clasica a centralei).

Lucrarile de reparatie se pot efectua numai cu o reducere de putere a reactorului Unitatii 2. Estimam ca Unitatea 2 va functiona la putere redusa (cca 300-350 MW) pentru o perioada de 12 ore.

Reducerea de putere controlata si realizarea lucrarilor se vor efectua in deplina siguranta si in conformitate cu procedurile specifice ale centralei, transmite conducerea Nuclearelectrica prin intermediul unui comunicat remis redacției.

Comments

comments

Continuă să citești

Energie&Mediu

Premieră în România. Prima staţie pentru stocarea energiei, inaugurată la Constanța

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Prima staţie pentru stocarea energiei din România a fost inaugurată la Constanța de către EDP Renewables. Este un sistem de stocare a energiei în parcul eolian Cobadin 1.

„Prin acest proiect contribuim la realizarea celei de-a treia revoluţii din sectorul energiei regenerabile. Dacă prima a fost îmbunătăţirea capacităţilor eoliene şi creşterea competitivităţii, acum douăzeci de ani, iar a doua a fost energia solară, care prin scăderea recentă a costurilor schimbă deja perspectiva sectorului regenerabilelor, a treia de abia începe, şi aceasta este stocarea”, a declarat Duarte Belo, director-general al EDPR Europa şi Brazilia, citat de ziarul Bursa.

Decalaj între autoritățile statului și mediul privat de afaceri

Stația are o capacitate de 1 MW. Prin intermediul ei, excesul de energie produsă poate fi stocat în baterii și eliberat ulterior în funcţie de cerere sau de necesități.

“Această investiție este o premieră în țara noastră și poate juca un rol foarte important în asigurarea serviciilor de sistem prin echilibrarea sistemului energetic național în anumite situații. Energia electrică stocată în această stație este energie electrică produsă de un parc eolian, deci este o energie regenerabilă, nepoluantă. Nu pot sa nu observ o defazare, un decalaj intre autoritatile statului si mediul de privat de afaceri: in contextul in care in noua strategie energetica realizata de ministerul Energiei se vorbeste despre realizarea unui nou grup de producere prin arderea carbunelui si captarea emisiilor poluante de carbon, investitorii privati vin cu solutii de actualitate pentru dezvoltarea morderna a sectorului energetic romanesc.”, ne spune George Niculescu, investitor în sectorul regenerabilelor, membru PATRES și consilier județean în cadrul Consiliului Județean Constanța, prezent la evenimentul de inaugurare.

EDPR are în plan construirea unei staţii secundare de stocare a energiei în parcurile solare din România. Sistemul de stocare a energiei în parcul eolian Cobadin 1 este primul proiect al EDPR în Europa, nu doar în România. EDP Renewables (Energias de Portugal) şi-a început activitatea în România în 2008 prin achiziţia mai multor proiecte eoliene, notează investenergy.ro.

Sistemele de stocare a energiei pe bază de acumulatori se dovedesc extrem de căutate, deoarece furnizează companiilor de utilități servicii de echilibrare a sarcinii în rețeaua electrică cu răspuns extrem de rapid. În plus, prin natura lor modulară reprezintă o soluție care poate fi extinsă în timp. Potențialul acestei tehnologii este atât de mare, încât se așteaptă instalarea unor capacităţi de stocare a energiei de circa 11 GW, până în 2020, în 22 de țări, conform Navigant Research.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: