Conecteaza-te cu noi
SEAS

Politica

Orban a dat în judecată „Guvernul este nesimțit!“ Situația are legătură și cu Agigea

Published

on

Liderul Forței Dreptei, fostul premier Ludovic Orban, a anunțat că dă în judecată Guvernul pentru a-l obliga să organizeze alegerile locale parțiale în cele peste 40 de localități care au rămas fără primar în funcție și în localitatea Agigea, rămasă fără Consiliu Local.

„Democrația înseamnă alegeri libere, iar fără alegeri nu avem democrație. Actualul Guvern refuză de mai bine de un an organizarea alegerilor. A devenit un pericol pentru democrație și calcă în picioare dreptul la vot al cetățenilor. De mai bine de un an, Guvernul refuză să organizeze alegeri în peste 40 de UAT-uri în care este vacantă funcția de primar. Există, de asemenea, și o localitate (Agigea, n.r.) unde a fost dizolvat Consiliul Local. Dacă alegeri nu sunt, nu este democrație. Guvernul „PSD-NL“ a devenit un pericol pentru democrație și calcă în picioare dreptul la vot al cetățenilor din peste 40 de localități în care trebuirile publice sunt conduse de oameni care nu au legitimitatea votului dat de cetățeni.” – a susținut fostul premier în cadrul unei declarații de presă din 21 septembrie 2022.

Ludovic Orban a precizat că a depus la Guvern o plângere prealabilă încă din luna august 2022, pe această temă. Însă executivul nu a formulat un răspuns în termenul legal.

”Executivul României este nesimțit! Nici măcar nu mi-a formulat un răspuns la solicitarea pe care am formulat-o în sensul respectării legii și de organizare de alegeri în aceste localități. (…) Pentru că a expirat termenul de răspuns din partea Guvernului cu privire la plângerea prealabilă formulată în luna august, astăzi dau în judecată Guvernul României și solicit obligarea Executivului de către instanță să emită hotărârea pentru organizarea de alegeri în cele peste 40 de localități. De asemenea, voi solicita ca membrii Guvernului să plătească daune cominatorii pentru fiecare zi de întârziere față de termenul pe care în va fixa instanța pentru organizarea de alegeri. În plus, voi cere anularea actelor administrative care au fost adoptate de primarii interimari la expirarea termenului de 90 de zile care este prevăzut de lege în care Guvernul trebuia să emită hotărârea de organizarea alegerilor.“, a declarat Ludovic Orban.

Cazul Agigea

Agigea este singura unitate administrativ-teritorială din România care funcționează fără Consiliu Local, încă din anul 2020. Situația a fost cauzată la bază de conflictul dintre primarul PSD al localității, Cristian Maricel Cîrjaliu, care are și calitatea de inculpat într-un dosar de corupție, pe de o parte, și majoritatea stabilită în jurul consilierului USD Gabriel Ciobanu, pe de altă parte. Cîrjaliu nu a recunoscut alegerile interne pentru funcția de viceprimar și pentru componența comisiilor de specialitate ale Consiliului Local. În fapt, hotărârile adoptate în această privință nu au fost redactate fizic de secretarul general al comunei. Deși prefectul Silviu Coșa a susținut că alegerile interne au fost legale și a solicitat reprezentanților administrației să redacteze hotărârile adoptate de consilieri, Cîrjaliu a convocat alte trei ședințe ale Consiliului, cu același obiect al alegerii comisiilor de specialitate. Una dintre ședințe, convocată fără respectarea termenelor legale, nu s-a desfășurat.

Ulterior, fostul polițist Traian Burețea, numit în funcția de secretar general al comunei Agigea, a cerut unei instanțe de judecată să constate dizolvarea Consiliului Local pe considerentul că s-ar fi ținut trei ședințe fără a se adopta o hotărâre. După cum am arătat, s-au ținut doar două ședințe, iar nu trei. Deși condiția legală nu era îndeplinită, în noiembrie 2021 instanța de judecată a constatat dizolvarea, printr-o sentință definitivă cu fondul, lipsită de cale de atac, fiind în mod vădit indusă în eroare judiciară de susținerile false ale secretarului general al comunei Agigea.

Trebuie să mai spunem că procesele care privesc dizolvarea consiliilor locale se desfășoară fără cale de atac, deoarece intenția legiuitorului a fost aceea ca aceste situații să fie soluționate grabnic. Nu la fel de grabnic se dovedește și Guvernul, care nu a stabilit până acum data alegerilor locale parțiale.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement

Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com
Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions