Connect with us

Exclusiv

Ordonanţa 13 de la Mangalia. Consilierii liberali au vrut să-l „graţieze” pe primar de răspunderea penală

Published

on

Adunaţi într-o şedinţă de îndată, ieri după orele prânzului, consilierii mangalioţi au încercat să reediteze, în regie proprie şi la o scară mult mai redusă, scenariul care a stat şi la baza deja celebrei Ordonanţe 13 de dezincriminare a abuzului în serviciu. În concret, a fost vorba de un proiect de hotărâre locală, prin care s-a cerut Consiliului să ia act de toate demersurile funcţionarilor publici din cadrul aparatului de specialitate al primarului, să le valideze, să nu calculeze vreun prejudiciu în sarcina autorităţii locale şi să refuze constituirea ca parte civilă. Intenţia străvezie a fost aceea de zădărnicire a unei eventuale răspunderi penale, care, iată, aşa cum o demonstrează acest demers, bate de zor la uşa Primăriei din Mangalia.

Consilier loca. Muy bien!

După şabloane, te-ai aştepta ca o astfel de iniţiativă să fie girată de vreun (C)Iordache de la PSD. Însă la Mangalia, în rolul acestui ctitor de graţieri, amnistii, dezincriminări şi ticuri verbale de genul „Altă întrebare, altă întrebare”, a jucat un liberal sadea: generalul Dumitru Filip. Între noi fie vorba, i se spune „generalul”, nu pentru vreun grad militar, ci pentru că, în anii dezastrului din turism, a fost director general la SC Neptun Olimp SA.

Acesta a redactat o „expunere de motive”, pe care a semnat-o, ca să nu fie niciun dubiu, „consilier loca, Filip Dumitru”. Muy bien! Din capul locului, „generalul” a avut în vedere o informare pe care, spune dumnealui, aparatul executiv ar fi adus-o la cunoştinţa consilierilor cu privire la raportul de audit al Curţii de Conturi pentru anii 2015 şi 2016. Am întrebat şi noi mai mulţi consilieri din Mangalia despre acest raport, însă habar n-aveau de nicio informare.

Contractele cu avocaţii, publicităţile şi alte convenţii fără chip

Apoi, Filip a mai trecut în revistă alte înscrisuri pe care le-a văzut înainte de a-şi formula propunerea de legiferare locală. În speţă, cinci hotărâri de consiliu din 2012, 2014 şi 2016, o adresă a ANRSC care ar fi dat (oare?) dezlegare la modificarea tarifelor de salubrizare fără nicio obligaţie legală, un referat prin care se justifica oportunitatea unor cheltuieli de publicitate, două convenţii din 2016, nu se ştie de ce tip, cu ce conţinut şi mai ales cu ce obligaţii, precum şi legea de funcţionare a Curţii de Conturi. Două din cele cinci hotărâri de consiliu, singurele pe care le-am găsit pe site-ul Primăriei Mangalia, se refereau la contractele, alea de se sparie gândul, încheiate cu avocaţii. Faţă de pomelnicul de înscrisuri problematice şi faţă de decizia Curţii de Conturi despre conţinutul căreia nu a suflat o vorbă, consilierul liberal a propus măsuri. Dar nu măsuri liberale, corecte şi normale, în sensul că cine a greşit să răspundă, tată, după criteriul :)) „poluatorul plăteşte”. Ci măsuri a la (C)Iordache: să ia act consilierii de toate demersurile funcţionarilor, să le valideze, câte or fi, nu se ştie câte, să nu calculeze niciun prejudiciu şi să nu se constituie parte civilă. O zădărnicire, în toată regula, a răspunderii penale şi, exagerând un pic dacă ne este permisă libertatea, un fel de amnistie, dezincriminare şi graţiere, corcite între ele.

Neconstituira Parte Civila

În mod normal, hotărârea ar fi trecut cum trece cuţitul prin brânză, dar s-au opus, contrar şabloanelor, PSD-ul şi, ca întotdeauna, ALDE. De asemenea, s-a opus PMP-ul. Şi, dacă tot a picat, să aşteptăm urmarea!

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.