Conecteaza-te cu noi

Societate

Penitenciarul Poarta Albă a organizat mai multe acțiuni pentru reintegrarea socială a deținuților

Published

on

detinuti

Penitenciarul, al cărui scop declarat este acela de reintegrare a deţinuţilor, nu funcţionează în afara unui parteneriat solid cu societatea, iar sistemul penitenciar românesc are propriile soluţii.

Penitenciarul Constanța-Poarta Albă are ca obiectiv constant reintegrarea socială a persoanelor private de libertate. Strategia Națională de Reintegrare socială a persoanelor nu poate fi implementată în afara unui parteneriat solid cu societatea, iar sistemul penitenciar românesc, integrat în sistemul penitenciar internațional, are propriile soluții.

Participarea activă a persoanelor private de libertate în viaţa comunităţii este deosebit de importantă în conştientizarea şi asumarea unor valori și norme, ce constituie  factori generatori ai  schimbării comportamentale, de asimilare a experienței sociale şi dezvoltare a unor competențe specifice, care să îi ajute pe deținuți să se comporte ca membri responsabili ai unui grup social și să îndeplinească anumite roluri sociale. Totodată, exersarea acestora, pe cât posibil, în cadrul comunității locale, facilitează recuperarea psihosocială şi morală a persoanelor private de libertate, sporind șansele de reintegrare socială şi diminuând riscul recidivei.

Plecând de la aceste premise astăzi, 12 mai, sunt planificate 3 activități în comunitate.

Advertisement

detinuti

În prima parte a zilei, membrii ai Sectorului Reintegrare Socială alături de 10 persoane private de libertate, participă  la ”Bursa locurilor de muncă”. La acest eveniment  sunt prezenți consilieri  ai AJOFM Constanța și 40 de angajatori din județ  care ofertează un numar total de 1.026 de locuri de muncă.

”Cele 10 persoane  private de libertate care participă la eveniment se află în perioada premergătoare liberării condiționate și pe parcursul traseului execuțional au manifestat o conduită corespunzătoare și au dovedit constant interes pentru activitățile derulate. Firmele participante vor pune la dispoziție posturi vacante, iar deținuții vor primi informații legate de condițiile pe care trebuie să le îndeplinească în vederea angajării, fiind încurajați să caute locuri de muncă după liberare, precum și facilitarea semnării unor contracte de angajare.”, au precizat reprezentanții Biroului de comunicare al Penitenciarului Poarta Albă.

Ulterior în cadrul Liceului Tehnologic “Gheorghe Duca” , Sectorul Asistență Psihosocială reprezentat de inspectorul de poliție penitenciară Miruna Cozma, psiholog reintegrare socială, alături de  reprezentanții CEPECA Constanța  derulează o activiate din cadrul proiectului local ”Dependenți de libertate”.  Proiectul are ca scop conștientizarea, informarea și educarea și tinerilor privind consecințele consumului de droguri și repercursiunile în plan juridic ale acestuia, implicând și un colocviu cu scop educativ, la care participă 3 deținuți custodiați în cadrul Penitenciarului Constanța-Poarta Albă.

detinuti

Tot astăzi în cadrul Bibliotecii Județene ”Ioan N. Roman” Constanța, se derulează activitatea ”Prezent în SCOALĂ – absent în PENITENCIAR”, parte a  Proiectului ”Lecții de viață”, inițiat de Penitenciarul Constanța-Poarta Albă sub coordonarea comisarului șef de poliție penitenciară Lăcrămioara Purice, șef serviciu Asistență Psihosocială, în parteneriat cu Centrul Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională Constanţa și Centrul Judeţean de Asistenţă Psihopedagogică.

Proiectul ”Prezent în SCOALĂ – absent în PENITENCIAR” are ca obiectiv realizarea unui set de activități între persoanele private de libertate pe de o parte și elevi pe pe de o altă parte, precum și un schimb de experiență constant între specialiștii în asistență psihosocială din penitenciar și cei din școlile constănțene. Acest proiect vine în întâmpinarea nevoilor educaţionale ale celor două categorii de beneficiari vizaţi: elevii şi tinerii aflaţi temporar în detenţie, cu scopul de a preveni comportamentele de risc în rândul elevilor și de a facilita reintegrarea socială a tinerilor aflaţi în conflict cu legea.

detinuti

Astfel cele 10 persoane private de libertate participante la acest proiect  vor avea ocazia  de a-și demonstra șieși dar și celorlalți că experiența lor de viață, deși grea, poate fi utilă altora, iar dificultățile lor resimțite prin privarea de libertate pot descuraja tinerii să adopte comportamente infracționale.

Advertisement

”Nu trebuie omis faptul că persoanele private de libertate provin din rândul comunității, iar reinserția lor socială este influențată și de sprijinul microgrupului social în care se reîntorc.”, a precizat Nicoleta Baraitaru, purtător de cuvânt al Penitenciarului Poarta Albă.

Sursa: Penitenciarul Poarta Albă

 

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions