Conecteaza-te cu noi

Societate

Pensiune agroturistică la Cheile Dobrogei, lângă o livadă de migdali unică în România

Published

on

O firmă din Lumina solicită acordul acordul de mediu pentru a ridica o pensiune agroturistică pe raza comunei Tîrgușor, la o distanță de 270 de metri de limita rezervației naturale Cheile Dobrogei. Potrivit memoriului care va intra în analiza Agenției pentru Protecția Mediului din Constanța pe 13 februarie 2018, terenul afectat acestei investiții are suprafața de 7.000 mp. Pe această suprafață, titularul proiectului – SC MG Ferma MIG SRL – intenționează să ridice o clădire cu două niveluri de înălțime, parter și mansardă, în suprafață de 185,80 mp la sol, respectiv 238,50 mp desfășurați. Clădirea va avea destinația de pensiune agroturistică fără funcțiune de alimentație publică. Însă, la parterul acesteia sunt prevăzute o bucătărie și o sală de mese care vor fi folosite exclusiv de clienți pentru a prepara și a servi o alimentație ușoară. Cazarea turiștilor se va face în cinci camere de câte două paturi, cu grupuri sanitare proprii și terase. Proiectul mai prevede înființarea de spații verzi pe o suprafață de 6.500 mp, o platformă de parcare realizată din pietriș de 150 mp și o platformă betonată de 70 mp.

Construcția pensiunii agroturistice se realizează în baza unui PUZ aprobat în anul 2016 ”pentru introducere parțială în intravilan pentru construire pensiune agroturistică, padocuri animale, sistem de irigații, magazii, bazin de stocare a apei, sistem hibrid off-grid stâlpi, împrejmuire și înființare livadă.”. Din memoriul întocmit pentru avizarea PUZ-ului aflăm că societatea deține 18,5 hectare de teren în vecinătatea rezervației Cheile Dobrogei, în sola 162 – comuna Târgușor. În bilanțul teritorial propus se făcea vorbire despre o livadă de migdali de 14,34 de hectare – plantată în anul 2015. O suprafață de 1,84 de hectare era încadrată cu titlu de teren neproductiv, din care s-a aprobat introducerea în intravilan a suprafeței de 8.500 mp. De principiu, societatea prevedea posibilitatea înființării de anexe gospodărești și amplasarea unei turbine eoliene de 3 Kw/oră pe terenul trecut în intravilan.

Potrivit Vrăjitorul.eu, firma MG Ferma MIG SRL este deținută, în calitate de asociat unic, de Georgiana Păun.

Pe 18 decembrie 2017, Lumea Satului a publicat un interviu cu Georgiana Păun, sub titlul ”Prima plantație de migdali din România”. Ideea plantației i-a venit Georgianei Păun și soțului ei, Florin Păun, în anul 2014, atunci când au devenit proprietarii terenului de la Târgușor. Inițial au vrut să planteze o livadă de nuci, însă negăsind material săditor, s-au reorientat spre migdal, încheind în acest sens un contract cu Stațiunea Pomicolă din Valu lui Traian pentru livrarea unui număr de 7.500 de pomi (aproximativ 500 de pomi pe hectar). Investiția a costat 5-6.000 de euro/hectar. Livada de aproape 15 hectare a fost plantată în toamna anului 2015. În mod normal, migdalul intră pe rod în 4-5 ani de la data plantării, cu o producție care variază de la o tonă la o o tonă și jumătate de sâmburi, pe hectar, pe an. La producător, migdalele se pot vinde cu 12-15 lei/kg în coajă, respectiv 20 lei/kg de sâmburi.

Advertisement

În perioada comunistă a mai fost plantată o livadă dedicată de migdali la IAS Mangalia, zona 23 August – Pădurea Comorova. Din păcate, aceasta a fost defrișată în anii 2000, când terenurile agricole au intrat în procesul de retrocedare. Livada de migdali de la Târgușor este înscrisă în procedura de certificare ca ”agricultură ecologică”.

Revenind la pensiunea agroturistică de la Târgușor, trebuie să mai spunem că există deja o pagină de facebook dedicată acesteia – ”Călin – file din poveștile Mălinei”, în care puteți găsi fotografii minunate, realizate într-un cadru cu adevărat unic. L-am contactat pe administratorul paginii, Florin Păun, care ne-a declarat că intenția sa este aceea de a dezvolta un loc pentru pertrecerea timpului liber dedicat părinților și copiilor care vor să evadeze din cotidianul gri. La pensiunea agroturistică va exista un loc de joacă de aproximativ un hectar. Chiar și acum sunt doi cai disponibili pentru călărie, o trăsură și tractorul care pot fi folisite pentru plimbări. Există o tiroliană, iar pe viitor se va amenaja un teren de fotbal, un panou de cățărare și un traseu ”militar”, unde cei mici vor putea să să cațere pe buturugi, să coboare într-o groapă, să urmeze un traseu de anvelope din cauciuc. Locația va promova un stil de viață tradițional și ar putea fi o destinație excelentă în cvadrul programului școlar ”Săptămâna altfel”.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions