Connect with us

Actual

Pericol pe Dunăre: Nave sârbești cu peste 3.000 de tone de cărbune, blocate și se confruntă cu incendii repetate

Published

on

Trei barje sârbeşti care se îndreptau spre Belgrad, încărcate cu câte 1.200 de tone de cărbune fiecare, sunt blocate de peste două săptămâni pe Dunăre în zona localităţii Zimnicea, din cauza scăderii nivelului fluviului.

În contextul temperaturilor mari, cărbunele se autoaprinde şi arde mocnit, fără flacără.

O intervenţie de stingere prin inundare ar duce la poluarea gravă a Dunării.

Autorităţile române fac demersuri pentru ca cele din Bulgaria să ducă în zonă o macara plutitoare iar încărcătura din fiecare barjă să fie redusă pentru ca acestea să poată înainta.

Advertisement

Cele trei barje sub pavilion sârbesc transportau cărbune de la Constanţa la Belgrad şi au rămas blocate încă de la începutul lunii iulie, la kilometrul 496 al Dunării, în apele internaţionale, în dreptul localităţii Zimnicea, au declarat pentru News.ro reprezentanţi ai ISU Giurgiu.

Fiecare barjă are o încărcătură de 1200 de tone de cărbune şi, din cauza scăderii semnificative a nivelului apelor fluviului, transportoarele nu mai pot înainta, mai precizează sursa citată.

În data de 3 iulie, s-a semnalat pentru prima dată faptul că încărcătura se autoaprinde din cauza temperaturilor ridicate. Recent, cărbunele de pe cele trei barje a început din nou să fumege din cauza căldurii, arzând, dar mocnit, fără flacără. Oficialii ISU au precizat că o intervenţie de stingere prin inundare ar duce la scufundarea barjelor şi la poluarea a apei. În aceste condiţii, este luată în calcul transbordarea unei cantităţi de cărbune de pe fiecare barjă pentru ca acestea să poată înainta.

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement